Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το βέβαιο κόστος της αλαζονείας

Σημ."Ξάνεμου": το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε  στο μηνιαίο περιοδικό της Τήνου, 
Τηνιακή Ενδοχώρα, τεύχος Νο 77. Επίκαιρο, σαν μην πέρασε μια μέρα.



του Γιώργου Δημόπουλου 
στη Βασιλεία και στον Δημήτρη Αλαφογιάννη


1
   Το εκκλησιαστικό σώμα στην Ευρώπη, υφίσταται ραγδαία μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, η οποία  προσδιορίζεται ευκρινώς στην μείωση της εμβέλειας  της φωνής της Εκκλησίας στον δημόσιο χώρο, καθώς και στην αδιαφορία των πιστών της. Η εκκλησιαστική δημογραφία μεταβάλλεται δραματικά, σε σημείο που ξαφνιάζει ακόμη και τον άθεο. Ο αποχριστιανισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η πολιτισμική αποσάρκωση του χριστιανισμού προ των πυλών.
   Είναι ορατό σήμερα ένα νέο αθεϊστικό ρεύμα που διαπερνά την Δυτική  κοινωνία κατά τρόπο συστηματικό. Προβάλλεται όλο και σαφέστερη, μια στάση πολεμική κατά της θρησκευτικής πίστης. Οι πολέμιοι παρά τις πολλές διαφορές τους συναντώνται σε μια ομοιογενή, λιγότερο ή περισσότερο, πολεμική κατά της θρησκευτικής πίστης και το παράδοξο αναβιώνουν, σε πιο απλουστευμένη μορφή από το παρελθόν, κοινοί τόποι του αθεϊστικού στοχασμού. Πολλές είναι οι πολιτικές αφορμές για την εκδήλωση αυτής της εχθρικής   στάσης, όπως η συμμαχία της εκκλησίας με την εξουσία, η  σύντηξη του πολιτικού και του θρησκευτικού, ο συντηρητισμός της εκκλησίας σε πολλά θέματα με πιο έκδηλο την απαγόρευση της χρήσης προφυλακτικού αδιαφορώντας πεισματικά για τον θάνατο εκατομμυρίων από ΑIDS, η  επιδημία της παιδοφιλίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά πιο πολύ η μισαλλοδοξία   των κληρικών, οι οποίοι απροκάλυπτα έχουν υποκύψει στον εγγενή  πειρασμό να νοιώθουν ιδιοκτήτες του αποκαλυπτομένου μηνύματος της αγάπης, πιο απλά αφέντες του Θεού και όχι ικέτες.
  Ο Χριστιανισμός έχει χάσει  την επιρροή  του και στην  παραδοσιακή ελληνική κοινωνία, έχει γίνει ακατανόητος για τον σύγχρονο Έλληνα, τουλάχιστον όσον αφορά τις θεσμικές του μορφές. Είναι αισθητή η φθορά της ικανότητας του χριστιανισμού να κατευθύνει και να ενοποιεί τον σύγχρονο κόσμο. Η Ορθοδοξία κατανοείται πλέον ως μια διαδικασία κοινωνικής ένταξης σε μια κοινωνική ομάδα.
  Όπως αλλάζει το σκηνικό σε μια τραγωδία με τον ίδιο τρόπο επηρεάζεται η Εκκλησία. Χάνει τα ερείσματά της στον κόσμο γύρω της και  είναι φυσικό να την μεταχειρίζονται όπως ακριβώς μεταχειρίζεται η ίδια τον εαυτό της, σαν ένα κατάστημα, που διαθέτει τα αγαθά της στην τοπική αγορά. Το άτομο έρχεται να αγοράσει, ούτε την αυτο-θυσιαστική ζωή, ούτε το μαρτύριο, ούτε την ορθότητα ή την δικαιοσύνη, ούτε περισσότερο την Σταύρωση και Ανάσταση, αν και κάποτε ερχόταν  για όλα αυτά, έρχεται να αγοράσει «πνευματικότητα». Ο   γνωστικός  δοκητισμός εμφανίζεται  με άλλον μανδύα όπου  η χριστιανική πίστη και πρακτική, αποσύρεται πριν από το Πάθος. Στην ανάγκη του  ανθρώπου για μεταφυσικές πραγματικότητες, δέστε τοπικά, προσφέρονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εθίζουν τον πιστό   στην αλλοτρίωση, τον αποπροσανατολίζουν, και εκνευρίζουν ακόμη και τον πλέον καλόπιστο. Διψάς πιστέ  μου, αλλά εμείς μόνο κόκα κόλα θα σου δώσουμε, που σε κάνει να διψάς περισσότερο. Λαδάκι,  χώμα, αγίασμα, κομμάτι από το ακοίμητο κερί κ.ά.  Πηγαίνετε μια βόλτα στον δρόμο της Παναγίας, μια πλημμυρίδα από  ματάκια, σκόρδα, χαντρούλες, πέταλα, λιβάνι του τάδε αγίου, λιβάνι για το μάτι, για καλή τύχη, για την γλωσσοφαγιά, μέχρι και  χαλάκι για την ανάπτυξη μαζοχισμού έχει στρωθεί. Ένας  παγανισμός που ενέχει μαγικά, ανιμιστικά, φετιχιστικά και θυσιαστικά στοιχεία, για ένα Θεό ο οποίος  τιμωρεί και αμείβει, και ο οποίος  ζητά θυσίες, δώρα, βιαιότητες, πόνο και αίμα, προκειμένου να εξευμενισθεί. Τι σχέση έχουν όλα αυτά και άλλα με το Ευαγγέλιο, τους Πατέρες, τους Μάρτυρες, τους Ομολογητές; Η εικόνα την οποία   έχει  ο Έλληνας που δηλώνει πίστη στον Θεό, απέχει πολύ από τον προσωπικό Θεό της Καινής Διαθήκης.
2
  Εκτός από το σκοτάδι στον εκκλησιαστικό χώρο υπάρχει μεγάλη θλίψη. Πόσοι επίσκοποι δεν αισθάνονται δεσποτάδες-αφέντες και πόσοι κληρικοί εκφράζονται με ευρυχωρία σκέψης και διάθεση αγαπητική για τον Άλλο τον Διπλανό τον Έξω από Εμάς. Ατυχώς έχουμε συνηθίσει τους ορθόδοξους Ιεράρχες, τους Έλληνες παπάδες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, πλην ελαχίστων φωτεινότατων εξαιρέσεων, να δρουν  και να  αντιδρούν λαβυρινθωμένοι από την μέσα πλευρά των ολόκλειστων θυρών της αυτάρεσκης στενοκαρδίας τους. Μοναδική τους έγνοια μοιάζει να είναι η διεύρυνση της εξουσίας τους.  Αντί να κοιτάνε με το ένα μάτι τον πιστό και με το άλλο το Ευαγγέλιο, αλληθωρίζουν προς την εξουσία, οικονομική και πολιτική, απαιτούν μερτικό και σε σημαντικό βαθμό την λαμβάνουν.
  Ατέρμονες διεκδικήσεις, σθεναρές πιέσεις ώστε διαρκώς να ευεργετούνται, από γιορτή σε γιορτή, ανταλλάσσουν επισκέψεις, κολακείες και αβρότητες, υπολογιστικά συλλείτουργα, από φιέστες σε φιέστες, πάντα απασχολημένοι με ανούσια πράγματα εκτός Εκκλησίας, σε δεσποτομαζώξεις, στις οποίες συνειδητά κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο, διαγκωνιζόμενοι σε  πισώπλατα μαχαιρώματα, την ώρα που διασαλεύεται η κοινωνική γαλήνη, με το βάρος των προβλημάτων αφόρητα να βαραίνει τις πιο ευάλωτες ομάδες.
  Ο επίσκοπος δεν είναι δεσπότης, είναι μοναχός, είναι η φλεγόμενη πραγματικότητα μιας ολοκληρωτικής προσφοράς,  που νεκρώνει τον θάνατο και ανεβαίνει τον δικό του και των άλλων Γολγοθά, είναι ειλικρίνεια, θάρρος, αγωνιστικότητα, αφοβία, σθένος,  μετριοπάθεια, αφιλαργυρία, ακτημοσύνη, ταπεινότητα. Το βάρος της ψυχής για τον μοναχό-επίσκοπο  δεν είναι η σάρκα, αλλά η χίμαιρα της ταυτότητος του αγαθού και της υλικής υπάρξεως.

3
  Ο τοπικός εκκλησιαστικός πίνακας, δεν είναι λιγότερος δυστοπικός. Η συμπεριφορά του τοπικού  δεσπότη έχει όλα τα έκτυπα και γνωρίσματα   ατόμων που μόλις βγήκαν από την πείνα, την στέρηση, την βασανιστική ανασφάλεια. Η αφύσικη βουλιμία του, η  αχαλίνωτη προβολή του, αποτυπωμένη και στην γλώσσα του σώματός του, ακυρώνει ευκαιρίες σωτηρίας, ίσως μοναδικές,  απαιτώντας να επιβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας  στην δεσποσύνη του. Έχει υποταχθεί πλήρως στους μιντιακούς κανόνες, προβάλλομαι άρα υπάρχω. Ξοδεύει όλη του την ενέργεια στην προβολή του,   αναλώμενος σε φαντασιώσεις ανθρώπινης απολυταρχίας και αυθαιρεσίας. Μοναδική ανύστακτη έγνοια του η φωτογραφία του στις αίθουσες, στα «θαλασσοπούλια», το όνομά του σε αναμνηστικά, σε μετάλλια, ακόμη και σε ρολόγια τοίχου με χρήματα παρμένα από το στόμα του καθημαγμένου. Όποιος όμως θέλγεται από  την εικόνα δεν μπορεί να κοιτάζει κατά πρόσωπο τα πράγματα. Εξ άλλου το Εκκλησιαστικό σώμα τι να την κάνει  την πληθώρα φωτογραφιών  που συνθέτει την  τοπική εκκλησιαστική μηχανή;  Τι προσφέρει στην τοπική  κοινωνία, τι  καινούριο μπορούμε να μάθουμε για την δομή της εποχής μας, από τις αμέτρητες σε πανάκριβες εκδόσεις, σε ποικίλες στάσεις φωτογραφίες του δεσπότη;
   Κάθεται στο θρόνο της ισχύος, με το σκήπτρο  σφικτά στα χέρια,   ενώ μια  ομάδα πρόθυμων, εθελόδουλων, συμφεροντολάγνων κληρικών και λαϊκών, στέκονται έτοιμοι να τον υπηρετήσουν. Τα πάντα προορίζονται να στηρίζουν το δεσποτικό, αυταρχικό καθεστώς. Δεν είναι συμπτωματικό  ότι η ιδέα της εξουσίας στηρίζεται αποκλειστικά στα ψεύδη και στην βία. Τι σχέση έχει αυτή η εικόνα με την αγωνία του Σταυρού; Αντί να στέκεται με θλίψη, απορία και αγωνία,  αντί να απορεί και να αναρωτιέται για το πηκτό  σκοτάδι, για την αδικία, την φτώχια, για την έλλειψη δικαιοσύνης, ορθώνεται σαν παγώνι, αντί να προσεύχεται  «δίδαξόν με τα δικαιώματά Σου…, φώτισον την καρδία μου…, γενηθήτω  το θέλημά Σου…,λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής», μας το λέει ξεκάθαρα  σας δουλεύω, γενηθήτω το θέλημά μου, δεν φταίω εγώ που εσείς κοιμάστε, δεν υπάρχει λόγος να ξυπνήσετε, δοξάστε με. Ανομολόγητες πλην αναγνωρίσιμες προθέσεις, με τους μηχανισμούς ψιμυθίωσης της ασημαντότητας σε πλήρη ανάπτυξη, οι οποίες βρίθουν και  Φανερές  εξαρτήσεις. Για ποιον να αποτελέσει πρότυπο αυτός ο άνθρωπος; Μπορεί να σταθεί μια ηθική χωρίς παράδειγμα και χωρίς υπερβατικά ερείσματα; Τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν αναμφίβολα έναν από τους κύριους παράγοντες  του αθεϊσμού, ο οποίος πλέον εκφράζεται με σαφή και συστηματικό τρόπο. 
4
   Έχουμε ανάγκη από μια βαθιά διόραση, άθεοι και πιστοί, (ποιος είναι άραγε πιστός και ποιος άθεος;),  την χρειαζόμαστε μέσα στην θρυμματισμένη εποχή μας, όπου η γη  μας πληγώνει και ο ουρανός δεν μας δέχεται, όπου οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας  «προσφέρουν  φίδια αντί για ψάρια και πέτρες αντί  για ψωμί», όπου η θρησκεία   αφέθηκε στο περιθώριο της ζωής, σαν μια θεραπεία για τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν μέσα στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο πολύμορφη και η συναίνεση ευρίσκεται σε διαρκή φθορά, όπου η ανοχή αποκτά τρύπες και διπλώνει στις πλευρές της, όπως η φθορά στο στρώμα του όζοντος.
     Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αντίστασης, εξ άλλου γιατί πρέπει να το κάνουμε, υπάρχουν μόνο δυνατότητες επιλογής. Όπως όλα δείχνουν οι κοινωνικές δυνάμεις  οδηγούν ώστε να γίνει η Εκκλησία, αν όχι ένας αποκομμένος,   τουλάχιστον ένας χωριστός, διαχωρισμένος θεσμός. Μην φοβίζει κάτι τέτοιο. Η  Εκκλησία δεν μεσουράνησε σε περιόδους διωγμών και μη αναγνώρισής της;
5
    Όλοι μας, πιστοί, άθεοι, λαϊκοί, κληρικοί, κινδυνεύουμε να συνθλιβούμε από το βάρος της θωρακίσεώς μας. Φυσικά ο κίνδυνος δεν είναι νέος, νέα είναι η τρομερή πραγματικότητά του, αν και πάντα είχαμε την ίδια λατρεία της δυνάμεως.   «Ειδωλολατρία είναι η άπειρη θέληση δυνάμεως, ο θρίαμβος ενός λόγου ιμπεριαλιστού, η ιδέα της άπειρης εξουσίας που στηρίζεται αποκλειστικά στο ψεύδος και την βία».
   Εξ ίσου σημαντικό,  φοβόμαστε την ελευθερία, προτιμούμε κάποιος άλλος να μας λέει τι είναι καλό τι κακό. Αισθανόμεθα την ελευθερία σαν ένα φορτίο δυσβάστακτο. Μας είπε ποτέ κανένας κληρικός ότι   ο Θεός θέλει την ελευθερία του ανθρώπου μαζί με την περατότητά και αμαρτωλότητά  του; Προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο  με την θρησκεία, όπου υπάρχουν πάντα οι εκμεταλλευτές κληρικοί, με τις σέκτες  αυτοευνουχισμού όλο και να πληθαίνουν. Έχει να κάνει και με τα  κόμματα,  όχι αποκλειστικά με τα απολυταρχικά,  αλλά και με αυτά τα λεγόμενα δημοκρατικά, τα οποία λιώνουν την ελευθερία μας στον συμφέρον τους. «Εμείς αποφασίζουμε για σένα, τι είναι για το καλό σου,  τι είναι καλό, τι είναι κακό για  σένα. Σου παραχωρούμε μια κατ’  επίφαση ισότητα, με  αντίτιμο να μας παραδώσεις πλήρως την ελευθερία σου».

6
  Δεν αισθάνομαι ορθοπεδικός του  ψυχισμού κανενός,  εξ άλλου όλοι έχουμε τις «γωνίες» μας, όλοι κινδυνεύουμε να «…απομείνουμε ακίνητοι, κλεισμένοι, δίχως τη ζωοπάροχη επαφή με τη ζωή, τη ζωή που καθημερινά γύρω μας  ζητάει να μας βοηθήσει, να μας σταθεί, να μας κρατήσει ανοικτούς, σε όσα εκείνη φέρνει, αν την προσέχουμε και γόνιμα την ακούμε,  αν την έχουμε πάντα μπροστά μας, ποτέ  πίσω μας…» Τότε γιατί αυτές οι άβολες αλήθειες; Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές των κληρικών αμφισβητούν την νοημοσύνη ή ακόμη και την ψυχική υγεία κάθε ανθρώπου ιδίως αυτήν  του εκκλησιαζομένου. Πώς προστατεύουμε τους εαυτούς μας από την δική μας ηλιθιότητα; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία  που διεκδικούμε και της άγνοιας που μας κατέχει; Είμαστε συνεπείς με την άρνηση πάσης φύσεως ολοκληρωτισμών, αξιολογούμε το ίδιο τον πνευματικό ευνουχισμό και την δικτατορία, μαύρη ή κόκκινη;  Πώς θα ξεσκαρτάρουμε την ήρα από το σιτάρι;
  Τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν και το έναυσμα για την επανεξέταση κεντρικών ερωτημάτων, όπως π.χ. οι σχέσεις μας με τους κληρικούς, ο ρόλος της Εκκλησίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και μια επιχείρηση εμβάθυνσης στην έννοια της θρησκευτικής πνευματικότητος, καθώς και σε αυτή της αθεΐας. Δεν λέω να  φτερωθούμε, αλλά μπορεί να σταθεί η ψυχή όταν είναι απαίδευτη; Μένει  δέσμια της νύκτας για πάντα, η αρετή χωρίζει από τον νου και η δύναμη δεν γνωρίζει το μέτρο, πράγμα που αφήνει την ύβρη αχαλίνωτη, γεννά την προπέτεια, αφήνει την ραδιουργία ανεξέλεγκτη, την απληστία ασύδοτη και προκαλεί εκφυλισμό και κατάπτωση. 
                                                   



Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

«Το γέλιο κάνει κακό στον φασισμό»

 Συνεχίζεται η έκθεση αντιφασιστικής γελοιογραφίας με τίτλο «Το γέλιο κάνει κακό στον φασισμό» που διοργανώνει το "Ξάνεμο" με έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων με αντιφασιστικό και αντιναζιστικό περιεχόμενο και σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Τήνου επί της Μεγαλόχαρης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή από της 11.00 πμ έως τις 14.00 μμ και από τις 18.00 μμ έως τις 21.00 μμ.

Στις 30 και 31-10 στην ενοριακή αίθουσα Αγ. Νικολάου στην Στενή και στο πολιτιστικό κέντρο «Γιαννούλης Χαλεπάς» στον Πύργο στις 01 και 02-11.

Αξίζει το κόπο να την επισκεφτούμε και με το γέλιο … να σκοτώσουμε τον φασισμό!

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Επιχείρηση Καλάβρυτα

Ο Πιγκουίνος, όπως και πέρσι με Την τομογραφία του τρόμου έτσι και φέτος αναφέρεται στην ιστορία του ναζισμού και στα εγκλήματα του, παραμονή της μεγάλης επετείου του "όχι στο φασισμό'':




Ξεύρεις για το ναζισμό. Έχεις διαβάσει ιστορία, έχεις δει ντοκιμαντέρς, έχεις ακούσει διηγήσεις, υπάρχει τελοσπάντων και η γουικιπίντια. Αλλά επειδής είμαστε σε δύσκολες εποχές και ζούμε συγκεχυμένες πραγματικότητες, τίποτις πια δεν είναι δεδομένο. Γι'αυτό κι εγώ απεφάσισα να σε φέρω εδώ πάνω. Θα κάμουμε ένα ταξίδι στην ιστορία. Για να επαναλάβουμε ξανά όλα εκείνα που δεν δικαιούμαστε να μην ξέρουμε ή να κάμουμε πως δεν συνέβησαν.





Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Το γέλιο κάνει κακό στον φασισμό»



«Το γέλιο κάνει κακό στον φασισμό»


Η έκθεση αντιφαστικής γελοιογραφίας που διοργάνωσε το Νοέμβρη του 2012 η δημοτική κίνηση Άνω Κάτω στο Καλαμάκι στον Άλιμο, έρχεται και στην Τήνο με πρωτοβουλία του blog Ξάνεμο. Για μία εβδομάδα θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου δήμου Τήνου στην Χώρα (26-28/10), στην ενοριακή αίθουσα Αγ. Νικολάου στην Στενή (30-31/10) και στο πολιτιστικό κέντρο «Γιαννούλης Χαλεπάς» στον Πύργο (01-02/11).

Αναλυτικά:
26-28/10/2013
Χώρα, αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου
11:00-14:00 & 18:00-21:00

30-31/10/2013
Στενή, ενοριακή αίθουσα Αγ. Νικολάου
18:00-20:00

01-02/11/2013
Πύργος, πολιτιστικό κέντρο «Γιαννούλης Χαλεπάς»
18:00-20:00

Στην έκθεση που έχει τίτλο «Το γέλιο κάνει κακό στον φασισμό» εκθέτονται έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων με αντιφασιστικό και αντιναζιστικό περιεχόμενο που είναι επίκαιρο τόσο με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» όσο και με τις τελευταίες εξελίξεις.
Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις και τώρα έρχεται και στην Τήνο. Καλούμε τους πολίτες να την επισκεφτούν και με το γέλιο τους… να σκοτώσουν τον φασισμό!




Το Ξάνεμο ευχαριστεί τον Θέμη Δαλέζιο που συνέβαλε καθοριστικά να έρθει η έκθεση και στην Τήνο, τον Δήμο Τήνου για την διάθεση των χώρων στον Πύργο και στην Χώρα, την Ενορία Αγ. Νικολάου Στενής για την παραχώρηση της αίθουσας στην Στενή, τη θεατρική ομάδα της Τήνου και όλους όσοι ακόμα βοήθησαν.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σκηνικό βαρβαρότητας

Το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου βρέθηκα στο νησί για μια φθινοπωρινή απόδραση. Η διάθεση χάλασε στο θλιβερό άγγελμα του πρόωρου χαμού του σπουδαίου καλλιτέχνη, δάσκαλου της γλυπτικής και καλού φίλου Μπάμπη Κρητικού. Ελάχιστο χρέος να παρευρεθώ στην εξόδιο ακολουθία και να πορευτώ μαζί του μέχρι το νεκροταφείο για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. 

Δυστυχώς όμως η ιερότητα της ταφής εξελίχθηκε σε ένα σκηνικό βαρβαρότητας. Δύσκολο να το περιγράψει κανείς. Το άψυχο σώμα να δέχεται τις άγαρμπες «περιποιήσεις» των ανθρώπων του γραφείου τελετών, να αφαιρούνται τα ρούχα και να πετιούνται, να ξηλώνεται το ευτελούς ποιότητας πανί από το φέρετρο για να τυλιχτεί όπως-όπως ο νεκρός και τελικά να κατεβαίνει κακήν-κακώς στο μνήμα, κρεμασμένος ο μισός έξω από το σχισμένο νεκρόπανο. Ένα σκηνικό πρωτόγνωρο σε ‘μένα, απίστευτης βαρβαρότητας, που δεν έχει καμία σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο ταφής που γνωρίζουμε στην Τήνο. Ένα σκηνικό που έκανε βέβαια τον ιερέα, τους συγγενείς και τους παρευρισκόμενους να διαμαρτύρονται έντονα προς τους ανθρώπους του γραφείου τελετών για την απαράδεκτη κατάσταση, αλλά, όπως ειπώθηκε, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε! Είναι απορίας άξιον πως η Εκκλησία, ο Δήμος και η τοπική κοινωνία ανέχονται αυτή τη βαρβαρότητα…

Θέμης Δαλέζιος

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ξεμπερδέψαμε; (2) Νεοναζί και επιχειρηματίες

Αναρτήθηκε στο enas1983 από Πέτρος Κουσουνάδης 



Ένας σημαντικός αριθμός από πλούσιους επιχειρηματίες και πολυεθνικές εταιρείες, βοήθησε οικονομικά και υποστήριξε υλικά την εδραίωση των φασιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1940. Συνέβαλαν ενεργά στη στήριξη του Φρανσίσκο Φράνκο στην Ισπανία, του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και του Αδόλφου Χίτλερ στην Γερμανία. Ενεπλάκησαν στα εσωτερικά χωρών όπως η Ελλάδα και χρηματοδότησαν πολύνεκρους εμφυλίους πολέμους μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά γεωπολιτικά τους συμφέροντα, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως το "κέρδος όχι μόνο δεν έχει εθνικότητα, αλλά είναι και βαθιά βουτηγμένο στο αίμα" !

Υποστήριξη όμως βρήκε το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ και από πολιτικούς της εποχής, ο Πρέσκοτ Μπους, άλλοτε γερουσιαστής της πολιτείας του Κονέκτικατ και ιδρυτής της πολιτικής δυναστείας των Μπους (που ανέδειξε δύο Αμερικανούς προέδρους: τον Τζορτζ Μπους τον νεότερος και τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο ) φέρεται να είχε στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με το μεγαλύτερο χρηματοδότη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ, τον Φρίτς Τίσεν. (πηγή: Οι κρυφοί και φανεροί χρηματοδότες του Χίτλερ! )

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Να μετατρέψουμε τις σχολικές γιορτές για την 28η Οκτωβρίου σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις!



Γράφτηκε από τον  Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας

Να μετατρέψουμε τις σχολικές γιορτές για την 28η Οκτωβρίου σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις!Oι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή επιβεβαίωσαν αυτό που όλο τον προηγούμενο καιρό ήταν προφανές για όποιον είχε μάτια και έβλεπε:ότι πρόκειται για μια οργάνωση ναζί εγκληματιών που είχαν ενδυθεί το μανδύα του πολιτικού κόμματος. Τώρα οι μάσκες έπεσαν οριστικά και μαζί με αυτές έπεσαν και πολλοί μεγαλοδημοσιογράφοι από τα σύννεφα, οι οποίοι στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν τους αντιμετώπιζαν με το "σεις και με το σας" στα τηλεοπτικά τους πάνελ, πολιτικοί που είτε τους έβλεπαν ως ένα "αυθεντικό κίνημα", όπως ο Α. Λοβέρδος, είτε επιδίωκαν συνεργασία και συγκυβέρνηση μαζί τους.
Το προηγούμενο διάστημα μια μερίδα εκπαιδευτικών, οργανωμένα ή σε ατομικό επίπεδο, βλέποντας τη συστηματική προσπάθεια της ΧΑ να διεισδύσει στα σχολεία, είχαμε αποφασίσει να μιλήσουμε και να δράσουμε. Γιατί για μας, έστω και ένας μαθητής στρατολογημένος από τη ΧΑ είναι ένας παραπάνω από ό,τι μπορούμε να επιτρέψουμε. Και γιατί το ρόλο μας δεν τον αντιλαμβανόμαστε να περιορίζεται στη μετάδοση ξερών γνώσεων, αλλά θεωρούμε ότι αφορά την προσπάθεια για τη διάπλαση ανθρώπων με βάση τις αρχές της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η δράση μας αυτή δεν ήταν χωρίς κόστος: στοχοποίηση του Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας και συγκεκριμένου συναδέλφου μας, καθώς και της εκπαιδευτικού από τη Χίο, με φωτογραφίες τους, από την ακροδεξιά εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ, με την κατηγορία της "αντιφασιστικής δράσης" στα σχολεία. Διενέργεια ΕΔΕ εις βάρος της νηπιαγωγού στο Νυδρί - μάλιστα με κινητοποίηση του βουλευτή Μπαρμπαρούση - επειδή, μαζί με τις ζωγραφιές με την ελληνική σημαία,είχε επιτρέψει την ανάρτηση και ζωγραφιών Αλβανών μαθητών της με τη σημαία της πατρίδας τους. Διενέργεια ΕΔΕ εις βάρος καθηγήτριας στου ζωγράφου επειδή κρατούσε αντιφασιστικό φυλλάδιο. Διενέργεια ΕΔΕ εις βάρος καθηγητή στην Κυψέλη επειδή επέτρεψε σε μαθήτριά του από την από την Πολωνία που δε γνώριζε Ελληνικά,να απαντήσει στη μητρική της γλώσσα σε διαγώνισμα.
Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν για μας μια πρώτη δικαίωση, ωστόσο δηλώνουμε ότι ούτε εφησυχάζουμε ούτε σταματάμε. Με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εν όψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και επειδή τα κάγκελα του σχολείου δεν μπορούν και ούτε πρέπει να κρατάνε εκτός όλα όσα διαδραματίζονται στην κοινωνία μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συζητήσουν με τους μαθητές τους για το ναζισμό που σήμερα επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Να μιλήσουμε για το "ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ" που ειπώθηκε τότε, όχι από το δικτάτορα Μεταξά, ο οποίος στο προσωπικό του ημερολόγιο έγραφε:
"Η Ελλάδα έγινε από της 4ης Αυγούστου, Κράτος αντικοινοβουλευτικό. Κράτος αντικομμουνιστικό. Κράτος ολοκληρωτικό...Επομένως,αν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι αγωνίζονταν πραγματικά για την ιδεολογία που ύψωσαν σημαία, έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους τη δύναμη....".
Να μιλήσουμε επίσης, για το ΟΧΙ που ειπώθηκε από τον ελληνικό λαό, που ήταν αυτός που έχυσε το αίμα του στον αγώνα εναντίον του φασισμού, του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του, των ιδεολογικών προγόνων των σημερινών Χρυσαυγιτών, αυτών δηλαδή που στρατολογούσαν στα σχολεία προετοιμάζοντας τους αυριανούς Ρουπακιάδες. Να μιλήσουμε και για τους αντιφασιστικούς αγώνες του σήμερα,χωρίς τους οποίους οι εγκληματίες της ΧΑ μπορεί να μη βρίσκονταν τώρα στη φυλακή.
Να πούμε καθαρά, πέρα και έξω από τις "αλήθειες" των σχολικών βιβλίων της ιστορίας πως δεν αντιστάθηκαν όλοι οι Έλληνες στους ΝΑΖΙ, πως υπήρξαν και κάποιοι (Τάγματα Ασφαλείας, ομάδα Χ, κατοχική κυβέρνηση, κλπ) που συνεργάστηκαν με τους ΝΑΖΙ και που με ιδιαίτερη ευκολία κατέδιδαν Έλληνες αγωνιστές της Αντίστασης και που ο ρόλος τους ήταν η καταπολέμηση της λαικής οργάνωσης του ΕΑΜ.
Να τονίσουμε πως το 1940 δεν πολεμήσαμε εναντίον των "κακών" Ιταλών και των "τρελών" Γερμανών, αλλά εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.
Επίσης, καλούμε τους μαθητές, που πέρσι παρέλαυναν σε γειτονιές της Αθήνας με το αντιφασιστικό σήμα κολλημένο στις μπλούζες τους,να πάρουν την πρωτοβουλία και αν οργανώσουν αυτές τις μέρες αντιφασιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία τους, ζητώντας και τη βοήθεια των καθηγητών τους, όπου την χρειάζονται.
Να ζητήσουμε από τους συλλόγους μας και τις ΕΛΜΕ τη διοργάνωση εκδηλώσεων αντιφασιστικού περιεχομένου με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Στις ίδιες τις σχολικές γιορτές να αφήσουμε στην άκρη ξύλινα λόγια περασμένων ετών και να μιλήσουμε ανοιχτά και χωρίς φόβο για τον κίνδυνο του φασισμού σήμερα.
Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν και τώρα πια θα το κάνουμε ακόμα πιο συστηματικά και αποφασιστικά.
Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:
"Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό"
Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας
12/10/2013

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ακαριαία Αντανακλαστικά από την Αντιφασιστική κίνηση Τήνου

Με ελπίδα υποδεχόμαστε την άμεση δημόσια παρέμβαση της Αντιφασιστικής Κίνησης Τήνου αναφορικά με επίσκεψη βουλευτή της Χρυσής Αβγής στο νησί μας.



Ολόκληρη η επιστολή: 

Αγαπητοί φίλοι,

Παρακολουθούμε το blog σας και τις δημοσιεύσεις του, όπως κάνει και μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου στην Τήνο. Θεωρούμε ότι τα άρθρα και οι ειδήσεις που δημοσιεύετε έχουν απήχηση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να γράψουμε αυτήν την επιστολή – διαμαρτυρία.
Σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, διαβάσαμε στο blog σας την διόλου ευχάριστη είδηση της χθεσινής επίσκεψης του Ηλία Παναγιώταρου στο νησί μας. Δυστυχώς πληροφορηθήκαμε για αυτήν, πολύ αργά. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για ανθρωποκτονίες και για ληστείες.
Θεωρούμε ότι η αναδημοσίευση της είδησης από τα site iefimerida.gr και topontiki.gr, έγινε απλώς στα πλαίσια της ενημέρωσης που παρέχει το blog και δεν έχει καμία σχέση με τυχόν υποστήριξη του από εσάς ή από οποιονδήποτε άλλον που σχετίζεται με το blog σας.
Ρωτάμε όμως ευθέως για ποιον λόγο οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα άρθρα του ποντικιού και της εφημερίδας iefimerida οι οποίες παρουσιάζουν τον συλληφθέντα στα χέρια των αντρών της αντιτρομοκρατικής αντικαταστάθηκαν με άλλες φωτογραφίες του ιδίου οι οποίες τον απεικονίζουν α) κουστουμαρισμένο μέσα στην βουλή και β) επίσης κουστουμαρισμένο μπροστά από μια κυματιστή ελληνική σημαία με το σύνθημα “τις σημαίες ψηλά”. Σημειώνεται ότι η φωτογραφία β είναι αυτή που έχει επιλεγεί για το προσωπικό του blog πιθανότατα από τον ίδιο.
Ζητάμε τουλάχιστον να σβήσετε τις εν λόγω φωτογραφίες από το blog σας και την σελίδα σας στο facebook. Αρκετά διαφημίστηκαν από τα καθεστωτικά μέσα, ας μην τους διαφημίζουμε επιπλέον, έστω και άθελά μας.

Αντιφασιστική Κίνηση Τήνου

Διαβάστε εδώ την αρχική δημοσίευση στο Tinos Today
Διαβάστε εδώ την απάντηση του Tinos Today στην επιστολή της αντιφασιστικής κίνησης Τήνου

Κι εμείς με την σειρά αξίζει να παρατηρήσουμε πως στην μεταφορά της αρχικής δημοσίευσης παραλείπεται η πρώτη και η τελευταία παράγραφος από το ποντίκι με την οποία ο αρθρογράφος ασκεί κριτική εμέσως στην οργάνωση/συμμορία.
Επίσης στην απάντηση του TinosToday γίνεται λόγος για υποχρέωση μεταφοράς κάθε είδησης που αφορά στο νησί της Τήνου. Υπενθυμίζουμε εμείς μόλις τον περασμένο Αύγουστο, κείμενο του Βασίλη Αλεξάκη που αφορούσε το νησί και που δημιούργησε μια σχετική αναταραχή, πέρασε απ' όλα τα Τηνιακά "ενημερωτικά" μέσα ως αδιάφορο. Στο παρελθόν αυτό έχει επαναληφθεί σε διάφορες περιπτώσεις με θέματα που θίγουν συγκεκριμένες καταστάσεις και πρόσωπα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι τυχαίο. 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ανεμομαζώματα (Οκτώβριος 2013, Αρ. 8)


«αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται»
Bertolt Brecht

Πρόλογος
Δεν ήξερα πως να ξεκινήσω. Από αμηχανία. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων για την αρχή της κατάληξης της παρουσίας των νεοναζί στην πραγματικότητά μας, κόμπος στον λαιμό μου.
Το μνημόνιο τροφοδότησε τον ναζισμό και συνεχίζει. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πανηγυρίσω τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις. Στην σκιά αυτού του δέντρου η σκιά είναι πυκνό σκοτάδι. Τους το επιτρέψαμε. Μπορούσαμε να κάνουμε πολλά αλλά προτιμήσαμε εκείνη την εύθραυστη ησυχία και τους το επιτρέψαμε. Ο Θουκιδίδης γεννιέται και πεθαίνει στην φωνή του Καστοριάδη ξανά και ξανά: «Ή θα είμαστε ελεύθεροι, ή θα είμαστε ήσυχοι…». Προσπαθώ να βγάλω την πιο δυνατή της κραυγής μου.
Για τον μήνα Σεπτέμβριο, που το παρόν βαραίνει και το μέλλον είναι έτοιμο να μας καταπιεί θα φυγομαχήσω και θα προτιμήσω ν’ αναπολήσω τον Αύγουστο από το πρόσφατο παρελθόν: Εν εξελίξει  μνημονίων και σε αναμονή ενός ακόμη, «βολτάροντας» σε στιγμές ξεγνοιασιάς για όσο μπορώ ακόμη. Σύντομα ίσως χρειαστεί ν’ αφήσουμε στην άκρη τις λίγες θεωρίες μας. Δεν εύχομαι τίποτε! Παλεύω για το αντίθετο.

Το έχω πάρει προσωπικά, αλλά όσο περνά ο καιρός μετριάζω τον εκνευρισμό μου. Έτσι μπορώ πλέον να συνεχίσω: Ξέγνοιαστος παρακολουθώ τις δεκάδες αναδημοσιεύσεις για την μοναδικότητα και την σπουδαιότητα μου. Γέννημα θρέμμα Τηνιακός (ή μεταξύ μας… Ντηνιακός) κι εγώ αισθάνομαι όλο αυτό το μεγαλείο να με γεμίζει (κάτι τα τηγανιτά, κάτι το νερό από τα μακροβούτια…). Την διάβασα την προειδοποίηση, πολλές φορές, να απολαύσω υπεύθυνα, όμως αδύναμος καθώς είμαι, δεν μπόρεσα να μείνω στις δύο μόνο γουλιές από το μεθυστικό ποτό του ναρκισσισμού.

Δυο γουλιές ακόμη και θα ξεχάσω και όλες αυτές τις παρουσίες στα ιερά, συγγνώμη, πανίερα χώματα. Από τις παρθενικές επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ και στον κόσμο των κοινών θνητών μέχρι και την «χρυσαβγητοκοψιά» με τα υπέρλευκα δόντια… Θα αρκεστώ να αναφέρω μόνο τους υποκριτικούς της τέχνης της πολιτικής: Πρώην πρωθυπουργός και ανιψιός, υπουργός και με 1ου ή 2ου βαθμού συγγένεια με άλλο πρώην πρωθυπουργό, πρώην υπουργός οικονομικών και πρώην ταύρος (στο ζώδιο πρώην τοξότης…), πρώην βουλευτίνα επικρατείας «ναι σε όλα» και άλλοι λοιποί να κουβαλάνε το «πρώην» που τους ξέμεινε μιας και το παρόν δεν γυρίζει ούτε να τους φτύσει. Να δούμε πότε τα πανίερα χώματα θα υποκύψουν υπό το βάρος των «ιερών τεράτων»…
Δεν ξέρω τα χώματα, πάντως εγώ υπέκυψα στον πειρασμό και απάντησα «πως δεν είναι ούτε πέντε χρόνια που έχουν βάλει κλιματισμό» στον προϊστάμενό μου που με ενημέρωνε πως μας επισκέφτηκε και για το πόσο ωραία ένιωσε στο «mall».

Ανακούφιση ήταν οι παρουσίες για τους ιθαγενείς, για να πάρουν λίγο αέρα κοσμοπολίτικο. Αν ζούσαμε στην Μύκονο θα υπήρχε blog με 24ωρη ενημέρωση για τις αφίξεις; Να το κάνουμε εφαρμογή i-celebritinos… Βρε i-stodiaolo! Ευτυχώς που υπάρχουν και οι λαμπρές απουσίες και έχουμε να γράψουμε κι εμείς για κάποιον που παρέλειψαν να  αναφέρουν τα Τηνιακά μέσα από υπερηφάνεια. Τον λυπάμαι τον Χριστοφοράκο. Αφενός θα έκανε καλή παρέα με αρκετούς, αφετέρου τα κουφώματα στο εξοχικό σαπίζουν… Να μαζευτούμε 2-3, να βάλουμε τίποτε ψιλά, να δώσουμε στους «γραφικούς» της «Οικοφροντίδας» να του κρατάμε το σπίτι σε μια αξιοπρεπή κατάσταση για όταν με το καλό καταλάβουν το λάθος και αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης. Η Γερμανία τα καλύτερα παιδιά μας τρώει. Ο Άκης δεν πρόλαβε… Ελπίζω ο πολιτευτής της ΝΔ να έχει κάνει κράτηση το εισιτήριο του. Μας ανακατεύει το στομάχι κάθε φορά που γράφει και μου τελείωσαν οι δραμαμίνες! Που πάει και τα βρίσκει πάντως όλα τα ασυνάρτητα που από επιστολή σε επιστολή είναι αντίθετα. Μόνο σε ένα πεδίο είναι συνεπής: Εκεί που εξιστορεί πόσο προσπαθεί ο Αντώνης.

Τους κατηγορούμε για «όψιμο αντιμνημονιακό λόγο» ακούω, γιατί μεταξύ μας το απολαμβάνω να με διαβάζουν! Αλήθεια, το παραδέχομαι! Δε μου φτάνει ο παπάς που με διαβάζει κάθε πρώτη και δεκαπέντε του μήνα… Λοιπόν για να αποφεύγουμε τις κοινοτοπιές αυτή τη φορά θα τους κατηγορήσω για νομικό στερεότυπο και ξύλινο λόγο και για πλήρη άγνοια διάκρισης μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και κριτικής… Την κατάρα την κουβαλάνε όπως και να έχει: μόνη τους χαρά η ματαιοδοξία. Καλή σταδιοδρομία, και αν ποτέ αισθανθείτε συνάνθρωποι κάτω από τις γραβάτες, μην τρομάξετε…
Όσο για τον πολυσυζητημένο «χώρο», είναι στριμόκωλα (μπιπ) εδώ και έχουμε κλείσει ήδη με τους ψυχικά ασθενείς, μην σας δω να κόβετε βόλτες απ’ έξω!

Χορτάσαμε από τις εμμονές μου. Επαναλήψεις μιας σειράς που ακόμη και στην πρεμιέρα της είχε κουράσει. Ίσως γιατί προτιμούμε τα ωραία λόγια για τον τόπο μας, λόγια που μας κάνουν να ξεχνάμε, που μας κάνουν περήφανους, που μας χαϊδεύουν τ’ αυτιά:

Κι όμως μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκε διέλαθε μάλλον της προσοχής των αρχών. Δεν προσφώνησαν, δεν αποφώνησαν, δεν χρειάστηκε να είναι εκεί. Ανάμεσα σε εκείνους που περπάτησαν με την μουσική, μικρά παιδιά, παραθεριστές, «μόνιμοι επισκέπτες» εκτός επικράτειας. Σεβασμός χωρίς λόγια. Χίλια μπράβο σε διοργανωτή και μουσικούς!



Κι όμως! Η πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική παρουσίαση δεν πραγματοποιήθηκε από το κωδωνοστάσιο των αλληλοφιλοφρονούντων περιφερόμενων… Η πιο εντυπωσιακή Τήνος διαρκώς ανακαλύπτεται μπροστά μας, χωρίς μεγάλους και τρανούς επισκέπτες και δίχως θαύματα…   

Κι όμως! Το πιο αποκαλυπτικό σκηνικό δεν χρειάζεται επιτηδευμένους πρωταγωνιστές, και γλαφυρές περιγραφές!   


Κι όμως! Η άκρη της Τήνου δεν είναι το τέλος του κόσμου… Μπορεί να είναι η αρχή του παραδείσου, όμως η Τήνος μας δεν χωρίζει την στεριά από την άβυσσο!


Κι όμως! Οι «πανηγυρογυριάρηδες» δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την καταστροφή της ομορφιάς και της ιστορίας μας. Αχινολόγοι έλεγε ο πατέρας μου με τα λίγα γράμματα που ήξερε… Ρηχοί προτιμώ εγώ!

 Κι όμως! Η Τήνος δεν μπορεί να περιμένει να μας «τουϊτάρει» ο κάθε ξιπασμένος για να την δούμε ψηφιακά και να περηφανευτούμε, είναι πάντα εκεί να την περπατήσουμε, να την χαρούμε, να την θαυμάσουμε.

Πρέπει να έρθει η ώρα να αφήσουμε το προφίλ του «απολιτίκ» κι εκείνου που θεωρεί πως οι κοινωνικές σχέσεις δεν μπορούν να μπερδεύονται με την πολιτική. Να αφήσουμε στην άκρη εκείνους που διαχωρίζουν την πολιτική από τον διάλογο, εκείνους που δεν γνωρίζουν πως η πολιτεία δεν είναι ένας μέρος της ζωής μας, αλλά είναι το μέρος που συζούμε, κοινωνικοποιούμαστε, μεγαλώνουμε. Είναι η καρδιά μιας κοινωνίας που στις άκρες της είχαμε ξεχάσει τα πιο σημαντικά. Κι όμως! Είναι η γλύκα αυτής της άκρης που κόβουμε γιατί δεν «γωνιάζει» και την απολαμβάνουμε μοναδικά, όσο οι άνθρωποι γίνονται συνάνθρωποι, χωρίς να χρειάζεται «στολισμό και σερβίρισμα»!

Την ώρα που η μητέρα μου ξεκίναγε να χαράζει το παστέλι, κι ενώ σκεφτόμουν την προτροπή ώστε να μην ανάγω τα πάντα σε πολιτική, το παρακάτω δίστιχο σχηματίστηκε στο νου μου:

«Σουσάμι – μέλι – ζάχαρη, σε φύλλο από λεμόνι.
                                                                                  …»  (!)

ΥΓ: Τις ώρες που ετοιμαζόμουν να «ανεβάσω» τα ανεμομαζώματα στο δίκτυο διάβασα για την επίσκεψη του Παναγιώταρου στο νησί και για φήμες σχετικά με το άνοιγμα γραφείων. Νοστάλγησα τον πιο δυνατό από τους βοριάδες… 

«Είναι θλιβερό να μην έχεις φίλους, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό να μην έχεις εχθρούς.»
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα



Συλ. "Οι Φίλοι του Πρασίνου": Τα μικροφράγματα της Τήνου




Από το δραστήριο σύλλογο "Οι φίλοι του πρασίνου" πήραμε την πιο κάτω ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, δημοσιοποιώντας την αντιπαράθεση του συλλόγου με έναν ιδιώτη για την τύχη των μικροφραγμάτων της Γύρλας:



ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ 
  • ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΝΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΟΝΤΗΡΑ
  • ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΛΤΑΜΑΝΙΚΑ
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ,
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Κύριε Δήμαρχε
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες , αγαπητά Μέλη του Συλλόγου μας
            Όπως είναι γνωστό, στα πλαίσια της εθελοντικής εργασίας, κατασκευάστηκαν 50 μικροφράγματα εμπλουτισμού των υδροφορέων του νησιού μας κατά την περίοδο 1995-2000, μεταξύ των οποίων 14 στην κοίτη του χειμάρρου της Αγίας Τριάδας, από τα υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και ΑΙΓΑΙΟΥ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, το Δήμο Τήνου και τις πρώην Κοινότητες Κάμπου, Φαλατάδου, Τριαντάρου, Δύο Χωρίων, την ΕΑΣ Τήνου (πρόγραμμα Life 1995-2000) κλπ με την αποφασιστική συνδρομή του Συλλόγου μας ''ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ'' και εκατοντάδων εθελοντών.
            Με σύνθημα ''καμιά σταγόνα νερό στη θάλασσα'' πετύχαμε το θαύμα του εμπλουτισμού του εγκοίλου της Γύρλας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί τα μέγιστα η ύδρευση της πόλης μας. Τα μικροφράγματα αυτά, σε συνδυασμό με τις αφαλατώσεις, το Φράγμα της Βακέτας και άλλα μικρότερα έργα έχουν καταστήσει ως επί το πλείστον ανάμνηση την κατάσταση που επικρατούσε παλαιότερα: τότε που αμέτρητα καραβάκια  κουβαλούσαν νερό από το Λαύριο στο νησί μας με τεράστιο οικονομικό κόστος και το νερό στις βρύσες μας κοβόταν από τις δύο το μεσημέρι ακόμα και το χειμώνα.
            Τα 50 μικροφράγματα αυτά τα παρέλαβε ο Δήμος Τήνου και έχει προβεί στην  πορεία των 17 χρόνων  στην συντήρηση και τον καθαρισμό τους .
            Πριν από μερικούς μήνες ο Σύλλογος ''ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ'' βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αφού ο άγνωστος σε μας κ. Νικόλαος Πρασάς ( απλή συνωνυμία με τη γνωστή μας οικογένεια που διαμένει στο χωριό Καρυά) ιδιοκτήτης  από το έτος 1989 ακινήτου το οποίο συνορεύει με το χείμαρρο της Αγίας Τριάδας, κατήγγειλε  στο Δήμο Τήνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Σύλλογο μας, για παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή φραγμάτων στο λαγκάδι της Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου, η οποία έβλαψε κατά την άποψή του σημαντικά το περιβάλλον της Τήνου αλλά και την ιδιοκτησία του.
            ΔΕΚΑΕΠΤΑ ολόκληρα χρόνια μετά από την κατασκευή των φραγμάτων της Αγίας Τριάδας και με τα γνωστά σε όλους μας ευεργετικά αποτελέσματα για την ύδρευση της πόλης της Τήνου, ο μεν Δήμος Τήνου μας ζητά άμεσα να κατεδαφίσουμε εμείς, ο Σύλλογος Φίλων του Πρασίνου, τα φράγματα που κατασκεύασε το Ελληνικό Δημόσιο , η δε Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, την εντός δέκα ημερών  απολογία μας. Δηλαδή βρίσκεται ο Σύλλογός μας κατηγορούμενος για ένα από τα σημαντικότερα υδρευτικά έργα που έγιναν ποτέ στο νησί μας.
 Εμείς είμαστε περήφανοι για την συμμετοχή και συνδρομή μας στην κατασκευή των έργων αυτών και θα τα υπερασπιστούμε, ακόμα και αν ο Δήμος Τήνου για ανεξήγητους λόγους  έχει ζητήσει την κατεδάφισή τους. Ελπίζουμε ειλικρινά η στάση αυτή του Δήμου να οφείλεται σε άγνοια και όχι σε σκοπιμότητα οποιουδήποτε είδους.
Αναγκασμένοι από τα γεγονότα ερευνήσαμε το θέμα και  διαπιστώσαμε τα εξής:
1)   Η πολυσέλιδη αίτηση - αναφορά του κ. Νικολάου Πρασά  που αφορά την κατεδάφιση των μικροφραγμάτων, παρότι κατατέθηκε στο Δήμο Τήνου και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου, ουδέποτε εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας μας δήλωσαν άγνοια επί του θέματος.
 Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο θέμα που άπτεται της ομαλής υδροδότησης της πόλης μας και των γύρω περιοχών της ενδιαφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει το θέμα να συζητηθεί άμεσα και να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο.
2)   Ο καταγγέλων κος Πρασάς έχει αγοράσει οικόπεδο που βρίσκεται βόρεια του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας. Στην καταγγελία εμφανίζει τον εαυτό του ως μοναδικό ιδιοκτήτη ενώ στην πραγματικότητα είναι συνιδιοκτήτης κατά το 1/2...  Αυτό έχει τη σημασία του αν κάποιος θελήσει να αναζητήσει την συγγενική σχέση του  συνιδιοκτήτη  μέχρι που αυτή φτάνει και τι συμφέρον ενδεχομένως προκύπτει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  ο Πολιτικός Μηχανικός που συνέταξε το τοπογραφικό αυτό, είναι  Δημοτικός σύμβουλος συγγενής εξ αγχιστείας με την συνιδιοκτήτρια του ακινήτου.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ο εν λόγω Πολιτικός Μηχανικός-Δημοτικός Σύμβουλος, παρότι γνώρίζε  το λαγκάδι πλάτους 10-15μ της Αγίας Τριάδας το εμφάνισε  στο τοπογραφικό που συνοδεύει το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου όχι ως λαγκάδι αλλά ως ''ιδιοκτησία αγνώστων''  με ότι αυτό συνεπάγεται.

3)    Ο Δήμος Τήνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που παρέλαβαν την πολυσέλιδη αίτηση- αναφορά, ζήτησαν ο πρώτος την κατεδάφιση των φραγμάτων από το Σύλλογό μας και η δεύτερη την απολογία του Συλλόγου μας., Καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι στην καταγγελία του κου Πρασσά το λαγκάδι της Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου αναφέρεται ''ως ο από εκατοντάδες χρόνια  Κοινοτικός δρόμος Αρνάδου-Τριαντάρου-Δυο Χωρίων''. Μάλιστα προς τεκμηρίωση των ανωτέρω καταθέτει ο κ. Πρασάς και χάρτη με Κοινοτικό δρόμο το λαγκάδι. Επειδή μέχρι σήμερα καμιά υπηρεσία δεν εκφράζει αντίθετη άποψη, παράλειψη που μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή συμφωνία, θα θέλαμε να λάβουν θέση οι υπηρεσίες και να υποστεί ο κος Πρασσάς τις όποιες νόμιμες συνέπειες.
4)   Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κατά την αυτοψία που έγινε από τους μηχανικούς της Περιφέρειας, δεν συμμετείχαν μηχανικοί του Δήμου μας, ούτε βέβαια κλήθηκε κάποιος εκπρόσωπος των δημόσιων φορέων που κατασκεύασαν τα φράγματα, ούτε κάποιος εκπρόσωπος του Συλλόγου μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα έγγραφα που τώρα πια έχουμε στα χέρια μας, αναφέρεται ρητά ότι: η αρμοδιότητα του καθαρισμού  της αστυνόμευσης και της κατεδάφισης των κατασκευών (φραγμάτων), είναι αρμοδιότητα του Δήμου Τήνου.
5)   Αμφισβητούμε το περιεχόμενο της  αυτοψίας  επειδή θεωρούμε ότι οι μηχανικοί κατά την διάρκεια της εξέτασης στην ιδιοκτησία Πρασά σε όλο το μήκος του χειμάρρου, δεν είχαν αντίληψη της πραγματικότητας όταν έγραψαν την έκθεσή τους, ενώ φέρεται αν και δεν είναι της παρούσης  να συμμετέχει στην αυτοψία ως εκπρόσωπος του Δήμου  Δημοτικός  σύμβουλος , χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το όνομά του.
Κύριε Δήμαρχε , Κύριοι αιρετοί
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
Αγαπητά μας Μέλη σας παρακαλούμε
  • Μην επιτρέψετε να καταστραφούν τα μικροφράγματα  επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν και το λαγκάδι της Αγίας Τριάδας σε δρόμο.
  • Μην επιτρέψετε να καταστραφεί η  καταπράσινη ρεματιά του νησιού μας
  • Μην επιτρέψετε να καταπατηθεί η πηγή του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται καταμεσής του λαγκαδιού στο μέσον της διαδρομής έξω από την ιδιοκτησία Πρασά με πιθανή αλλοίωση των ορίων του χειμάρρου. Ήδη έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν εκσκαφή πηγαδιού επτά μέτρα από την ιστορική πηγή του του Μοναστηριού Η ΟΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1744......
  • Ο Δήμος Τήνου ΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  να πάρει σαφή θέση υπέρ των μικροφραγμάτων.
  • Να ξεκαθαριστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει προέλθει από τα μικροφράγματα της Αγίας Τριάδας ζημιά σε καμιά  ιδιοκτησία και ότι ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.

            ΤΟ ΛΑΓΚΑΔΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ στο οποίο ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια δεν είναι  ''ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ'' (όπως αναληθώς αναγράφεται στο τοπογραφικό και περιγράφεται  στο συμβόλαιο του κ. Νικολάου Πρασά), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ όπως δολίως αναφέρεται στην αίτηση-αναφορά του παραπάνω προς το Δήμο Τήνου.
Ο καθαρισμός του εν λόγω λαγκαδιού (όπως και κάθε επιφανειακού υδροφορέα του νησιού) είναι εξαιρετικά σημαντικός, και θα διευκολύνει περισσότερο τον εμπλουτισμό του εγκοίλου της Γύρλας , όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.
   ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΉΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΥΡΛΑΣ ΤΗΝΟΥ, ΠΟΥ ΈΦΤΙΑΞΑΝ ΜΕ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΤΟΥΣ 250 ΕΘΕΛΟΝΤΈΣ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΑΠΌ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ ΚΑΙ ΑΝΆΜΕΣΆ ΤΟΥΣ ΤΗΝΙΑΚΌΠΟΥΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΈΧΕΙ ΝΕΡΟ Η ΠΌΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΈΣ ΤΗΣ.
  Σας αποστέλλουμε το παρών έγγραφο μετά από τακτική συνεδρίαση μηνός Σεπτεμβρίου και αποτελεί λήψη ομόφωνης απόφασης.
  Παρακαλούμε στην Διοικητική Συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος επί του θέματος να επιτρέψετε την παρουσία του Προέδρου του συλλόγου μας κου Ψάλτη Ιωάννη προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις και να επιλύσει τις όποιες απορίες ενδεχομένως υπάρξουν . 
 Τέλος σας παρακαλούμε να εκφράσετε δημόσια τις θέσεις σας και να ενώσετε τη φωνή σας με τη φωνή του Συλλόγου μας. Το χειροποίητο νησί μας αξίζει καλύτερη μεταχείριση.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ  “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ”

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μια "νόμιμη" ευκαιρία - Part II



 Η Δράση Πολιτών Τήνου επανέρχεται με περισσότερα στοιχεία σε ένα θέμα που και τον Φλεβάρη είχε δημιουργήσει αίσθηση. Δυστυχώς, ένα νέο ζευγάρι προσπαθεί να εντάξει στο κόλπο καινούργια άτομα. Προσοχή λοιπόν σε όλους γιατί ΔΕΝ κερδίζει κανένας εκτός από τα "μεγάλα" αφεντικά των εταιριών αυτών. Ενδιαφέρων έχουν και τα σχόλια που έχουν γραφτεί, στην προηγούμενή μας ανάρτηση, από αναγνώστες μας που την έχουν πατήσει. 
Ακόμα πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.


Όταν τον Φεβρουάριο που μας πέρασε δημοσιεύσαμε την άποψή και την έρευνά μας για τις εταιρίες με πυραμιδοειδές σχήμα, αλλιώς επονομαζόμενες και ως εταιρίες MLM (Multi Level Marketing) η εξάπλωση στην Τήνο άρχισε να κοπάζει. Από ότι φαίνεται όμως αυτές τις μέρες γίνεται μια προσπάθεια να ξεκινήσει ξανά. Ας επανέλθουμε λοιπόν, αυτή τη φορά με λίγα περισσότερα στοιχεία.


Νομικό πλαίσιο

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Οι εταιρίες “πυραμίδες” ορίζονται ξεκάθαρα από τον ελληνικό νόμο στο άρθρο 9στ του ν. 2251/1994 “Προστασία των καταναλωτών” μετά την ενσωμάτωση και της οδηγίας 2005/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (EE L 149). Στην σελίδα 3237 της εφημερίδας της κυβερνήσεως και στην παράγραφο κγ' αναφέρεται χαρακτηριστικά ως περίπτωση παραπλανητικής εμπορικής πρακτικής η δημιουργία, λειτουργία ή προώθηση ενός πυραμιδωτού συστήματος πωλήσεων, όπου ο καταναλωτής θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία για μεγαλύτερο όφελος με την εισαγωγή άλλων καταναλωτών στο σύστημα, παρά με την πώληση ή την κατανάλωση των προϊόντων.
Αν λοιπόν κάποιος γραφτεί και ξεκινήσει να προωθεί μια εταιρία η οποία προσφέρει μεγαλύτερο χρηματικό όφελος σε όσους γράφουν νέα μέλη παρά σε όσους απλά αγοράζουν το προϊόν (πχ. φθηνότερα μηχανήματα γραφείου, ταξιδιωτικές προσφορές κλπ.), τότε αν δεν παρανομεί, βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας. Προσοχή, αρκεί ο πελάτης – καταναλωτής να αντιλαμβάνεται την εταιρία ως τέτοια ώστε να εμπίπτει στην ανωτέρω διάταξη.

Προσέγγιση μελών - πελατών

Οι εταιρίες αυτού του τύπου συνήθως προσεγγίζουν τα καινούρια μέλη τους ως εξής. Ένα πρόσφατα εγγεγραμμένο ή έτοιμο να γραφτεί άτομο προτείνει σε έναν φίλο του να παρευρεθεί σε μία συνάντηση χωρίς να γνωρίζει ακριβώς περί τίνος πρόκειται χρησιμοποιώντας συνήθως φράσεις όπως “έχεις μια ώρα από τον χρόνο σου να σου δείξω κάτι καινούριο;” ή “έμαθα για μια φοβερή ευκαιρία, έχεις λίγο χρόνο να σου δείξω;”.
Έτσι το καινούριο υποψήφιο μέλος βρίσκεται σε ένα προγραμματισμένο για αυτόν ραντεβού όπου πάντοτε λαμβάνουν μέρος και άλλα δύο άτομα, συνήθως ένα ζευγάρι ή δύο κοπέλες τα οποία σαν “περισσότερο ενημερωμένα” αναλαμβάνουν να κάνουν την παρουσίαση της “ευκαιρίας” σε έναν υπολογιστή. Αυτές οι “παρουσιάσεις” όπως λέγονται, λαμβάνουν χώρα συνήθως σε μέρη χωρίς πολύ κόσμο και γενικά όλη η διαδικασία χαρακτηρίζεται από μια όχι και τόσο αθώα μυστικοπάθεια.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης το νέο μέλος αρχικά ενημερώνεται για το “προϊόν” που δίνει η εταιρία, πχ. ταξίδια σε πολύ χαμηλή τιμή, με χρήση όμορφων εικόνων από εξωτικά μέρη, από πολυτελή αυτοκίνητα ή ξενοδοχεία κλπ. Οι ερωτήσεις ξεκινούν να πέφτουν βροχή, “θα σου άρεσε να είσαι εσύ εκεί;”, “θα ήθελες αυτό να είναι δικό σου;”, “θα ήθελες να ήσουν στην θέση εκείνου;”. Ο υποψήφιος πελάτης αρχικά εντυπωσιάζεται και στην συνέχεια γίνεται μια παρουσίαση του τρόπου με τον οποίον δουλεύει η εταιρία, αποκρύπτοντας όμως επιμελώς την αποκάλυψη στοιχείων που θα έβαζαν σε υποψίες. Χρησιμοποιείται για παράδειγμα η λέξη “αλυσίδα” αντί της λέξης “πυραμίδα”.

Πως δουλεύει το πυραμιδωτό σχήμα
Με λίγα λόγια, με μία εγγραφή και μία μηνιαία συνδρομή το νέο μέλος αποκτά μία πιστωτική κάρτα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να σηκώσει χρήματα αλλά όχι για να καταθέσει. Αυτή η πιστωτική κάρτα μέλους του προσφέρει πολύ μειωμένες τιμές σε κάποια προϊόντα και του δίνει την δυνατότητα να γράφει καινούρια μέλη στην εταιρία.
Αν καταφέρει να γράψει τέσσερα μέλη τότε σταματάει να πληρώνει την συνδρομή, αν καταφέρει να γράψει έξι μέλη παίρνει το πρώτο του “εισόδημα”, στην ουσία ένα μέρος των αρχικών χρημάτων πίσω, και από κει και πέρα για κάθε καινούριο μέλος που θα γράφει το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος “από κάτω του” θα κερδίζει ένα μικρό ποσό. Τέλος αν τα μέλη που βρίσκονται “από κάτω” του φτάσουν τα εξήντα, αρχίζει να μπαίνει στην κάρτα του ένα μηνιαίο εισόδημα από την εταιρία.

Τι έγινε στην Κύπρο

Οι εταιρίες αυτού του τύπου, λέγεται ότι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου. Επίσης πολλά από τα άτομα που παρουσιάζονται ως παραδείγματα επιτυχημένων αντιπροσώπων των εταιριών αυτών είναι από την Κύπρο. Η ίδια όμως η κυπριακή αστυνομία έχει δημοσιεύσει μια ανακοίνωση στις 24 Μαρτίου του 2010 στην οποία φωτογραφίζει αυτές τις εταιρίες και προειδοποιεί σχετικά τους πολίτες. Η ανακοίνωση αυτή είναι ακόμη αναρτημένη και δεν έχει αποσυρθεί.

Ποιοι κερδίζουν πραγματικά
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων που όντως επωφελούνται πραγματικά από τέτοιες εταιρίες ανέρχεται στο 4,419% όλων των μελών τους. Από αυτούς οι 3 στους 4 έχουν ένα εισόδημα περίπου 300€ το μήνα δηλαδή τα μεγάλα κέρδη που υπόσχονται οι εταιρίες αυτές, αφορούν μόνο το 0,733% των μελών, περίπου 7 άτομα στα 1000!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να φτάσει σε τέτοια κέρδη θα πρέπει να έχει “από κάτω” του περίπου 144 ενεργά μέλη από τα οποία 5 θα κερδίζουν λιγότερα (περίπου 300€ το μήνα), 22 θα κερδίζουν πολύ λιγότερα (περίπου 30€-40€ το μήνα) ενώ τα υπόλοιπα 117 δεν θα βγάζουν τίποτα, συνεχίζοντας φυσικά να πληρώνουν συνδρομή!

Αντίστοιχα αν κάποιος αποφασίσει να φτάσει μόνο μέχρι τα 300€ μηνιαίο εισόδημα θα πρέπει έχει από κάτω του περίπου 27 ενεργά μέλη από τα οποία 4 θα κερδίζουν περίπου 30€-40€ το μήνα ενώ τα υπόλοιπα 23 θα συνεχίζουν να πληρώνουν την συνδρομή τους κανονικά.

Γενικά, το 80% περίπου των μελών τέτοιου είδους εταιριών δεν κερδίζει ποτέ τίποτα, ενώ συνεχίζει να πληρώνει την συνδρομή του. Το γεγονός αυτό βέβαια παρουσιάζεται από τους marketίστες των εταιριών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει στα μέλη ένα επιπλέον κίνητρο για να βρουν νέους πελάτες. Η επιτυχία σου ή η αποτυχία σου εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σου δυνατότητες, την δική σου αφοσίωση και την προσωπική σου προσπάθεια, σου λένε. Με λίγα λόγια, αν δεν τα καταφέρεις ευθύνεσαι εσύ και η ανικανότητά σου, όχι η εταιρία!

Πόσο μπορεί να επεκταθεί μια τέτοια “πυραμίδα”
Είναι παραπάνω από προφανές ότι το κόλπο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον. Για τον λόγο αυτό οι “εκπρόσωποι” μετακινούνται συνεχώς από πόλη σε πόλη και τελικά από χώρα σε χώρα.

Ο λόγος είναι πολύ απλός, όσους ανθρώπους και να καταφέρει κάποιο μέλος να έχει “από κάτω”, πάντοτε οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι στο τελευταίο επίπεδο, δηλαδή μόνο θα πληρώνουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να “τα παρατήσουν”, δηλαδή να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα και να ξεγραφτούν. Αυτό όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα να έρθουν στην ίδια κατάσταση και οι άνθρωποι του επόμενου επιπέδου, μιας και δεν θα έχουν κανέναν πια από κάτω τους. Τελικά αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση θα φτάσει πάλι στο μέλος που ξεκίνησε την διαδικασία, κι έτσι θα πρέπει είτε να ξεγραφτεί για να μην πληρώνει, είτε να ψάξει αλλού για πελάτες.

Φανταστείτε πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό σε έναν μικρό τόπο με λίγους κατοίκους όπως είναι η Τήνος. Ο πληθυσμός της Τήνου είναι περίπου 8.500 άτομα, αν από αυτούς αφαιρέσουμε τους ηλικιωμένους, τους υποψιασμένους και τα παιδιά, τα υποψήφια μέλη μπορεί να είναι περίπου 3.000. Αυτό σημαίνει ότι η πυραμίδα θα φτάσει στο τέλος της σίγουρα μετά από μόνο 5 επίπεδα αν θεωρήσουμε ότι ο κάθε ένας εγγράφει από 4 άτομα! Αν υποθέσουμε ότι το κάθε μέλος γράφει άλλα 6 τότε η ιστορία τελειώνει σε 4 μόνο επίπεδα.

Πως μπορώ να ξεγραφτώ
Οι πληροφορίες λένε ότι για να μπορέσεις να πάρεις τα χρήματα της εγγραφής πίσω πρέπει να στείλεις αίτηση με e-mail στην εκάστοτε εταιρία μέσα σε λίγες (από 3 έως 15) μέρες. Σε διαφορετική περίπτωση αυτά τα λεφτά τα χάνεις.

Από κει και πέρα τα χρήματα της μηνιαίας συνδρομής μπορείς να σταματήσεις να τα πληρώνεις όποτε θέλεις χάνοντας τα “δικαιώματα” που έχεις όντας μέλος της εταιρίας μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών. Αν περάσει αυτό το διάστημα και εξακολουθήσεις να μην πληρώνεις τότε διαγράφεσαι από μέλος και δημιουργείς άσχημα προβλήματα σε αυτόν που σε έγραψε!

Συνοψίζοντας
Να είστε πολύ προσεκτικοί αν βρεθείτε σε “παρουσιάσεις” τέτοιων εταιριών. Προσπαθήστε από μόνοι σας να αντιληφθείτε την απάτη. Κάντε όσες περισσότερες ερωτήσεις γίνεται επιμένοντας μέχρι να πάρετε συγκεκριμένη απάντηση. Ρωτήστε για τον τρόπο λειτουργίας του σχήματος, όχι για το πως θα γράψετε περισσότερα μέλη.

Κάποιες ερωτήσεις που “δυσκολεύουν” τους “παρουσιαστές” είναι οι εξής:

1. Γιατί πρέπει να γραφτώ τώρα;

2. Αν αποφασίσω να ξεγραφτώ τι γίνεται; Παίρνω τα χρήματά μου πίσω; Πότε;

3. Εσύ πόσα ακριβώς χρήματα έχεις βγάλει; Πόσα από αυτά ξόδεψες για σεμινάρια;
4. Έστω ότι βγάζω κι εγώ πολλά χρήματα, πως τα δικαιολογώ στην εφορία όταν τα ξοδέψω;

5. Μπορώ να βιντεοσκοπήσω ή να ηχογραφήσω την συζήτησή μας για να την ανεβάσω στο facebook πχ.
6. Μπορώ να πάρω τηλέφωνο τώρα 5-6 φίλους μου να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί αυτήν την παρουσίαση;


Προσοχή, αν τους ζορίσετε αρκετά οι “παρουσιαστές” μπορεί να γίνουν επιθετικοί, ειρωνικοί και να προσπαθήσουν να σας μειώσουν, μην εκπλαγείτε. Στο τέλος μάλλον θα σας ζητήσουν να φύγετε για να μπορέσουν να κάνουν την επόμενη “παρουσίαση” σε κάποιον που θα θέλει να “αλλάξει τη ζωή του“.


Καλή δύναμη.

Έρχεται τσουνάμι μέτρων - απολύσεων (αλλά ευτυχώς δεν θα λέγονται «Μνημόνιο»!)

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ στην Αυγή της Κυριακής

Παρ' ότι το ζήτημα της ναζιστικής εγκληματικότητας μονοπώλησε προσωρινά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η οικονομική πραγματικότητα παραμένει αδυσώπητη για την πλειοψηφία όσων κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πολλά και γι' αυτό το μόνο που προσπαθεί να πετύχει είναι να μην συμπέσουν όλα τα μέτρα που έρχονται ταυτόχρονα.
Στη μέθοδο των «καθυστερήσεων» πρωτοστατεί ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, παρ' ότι είναι ένθερμος οπαδός των απολύσεων και της διάλυσης όλων των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους, κατανοεί ότι το κόστος των μέτρων για την ετοιμόρροπη κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλο. Έτσι, μετά τη διάλυση των πανεπιστημίων που επιχειρεί ο υπουργός και η κυβέρνησή του, καθώς θέτουν σε διαθεσιμότητα περί το 40% των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων την ώρα που αυτά είχαν απολέσει περί το 50% των αντίστοιχων θέσεων τα τελευταία χρόνια (!), θα αναγκαστεί να περιμένει έως το τέλος Δεκεμβρίου για το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Στο ενδιάμεσο πιθανόν να δηλώνει ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα μια παράταση δύο ολόκληρων μηνών (!).
Αλλά δεν είναι μόνο η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Παρ' ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημερώνει για τίποτα από όσα διαμείβονται στις συζητήσεις με την τρόικα και ο κ. Στουρνάρας «αυτονομείται» δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό», ταυτόχρονα διαρρέονται «έμμεσα» μια σειρά από μέτρα που έρχονται. Η μέθοδος με την οποία ανακοινώνονται με πλάγιο τρόπο τα επερχόμενα μέτρα στην επικαιρότητα είναι η εξής: Οι διαρροές δεν αφορούν τα μέτρα καθαυτά, αλλά τις αιτίες που αναγκαστικά θα τα προκαλέσουν. Η πραγματικότητα αντιστρέφεται, καθώς οι αιτίες όχι μόνο αποσυνδέονται από τη μνημονιακή πολιτική, αλλά θεωρείται ότι προέρχονται από τη μη-εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επερχόμενη κρίση των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση παριστάνει ότι η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων δεν οφείλεται στην πολιτική της που έχει προκαλέσει την ανεργία, την αδυναμία της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις (ο ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι θα έχει έλλειμμα 800 εκατομμυρίων μέσα στο 2014) και τη διαφυγή εσόδων από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αντί να προσπαθήσει να βρει μια βιώσιμη λύση, μειώνει ακόμη περισσότερο τις εργοδοτικές εισφορές (!) και παρουσιάζει ως φυσική αναγκαιότητα την περικοπή 1-1,5 δισεκατομμυρίου επιπλέον από τις δαπάνες υγείας, συντάξεων και εφάπαξ!
Άλλο παράδειγμα είναι η υστέρηση των εσόδων. Παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει εξαπλασιάσει τα (υπολογιζόμενα) έσοδά του από φόρους ακίνητης περιουσίας μέσα σε 3 χρόνια (!), ετοιμάζεται νέα αύξηση της φορολογίας σε μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, η οποία θα συνδυάζεται με ελάφρυνση της φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών. Επίσης, μόνο κλαυσίγελω προκαλεί το εύρημα της παραχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο για εξόφληση χρεών χωρίς να επιστρέφεται η όποια υπερβάλλουσα αξία. Ταυτόχρονα υπολογίζεται αύξηση των φορολογικών εσόδων περί το 1,5 δισεκατομμύριο, το οποίο όμως δεν θα προέλθει από τα κέρδη και τα πολύ ψηλά εισοδήματα, αλλά και πάλι από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν προσθέσουμε άλλο 1 δισ. περίπου περικοπών που συζητείται για τους τομείς Παιδείας και Άμυνας, ολοκληρώνουμε την εικόνα της υποβάθμισης του ελληνικού κοινωνικού κράτους σε τριτοκοσμικά επίπεδα.
Αλλά, προς Θεού! Δεν πρέπει να λέμε ότι έρχονται νέα μέτρα. Μη χαλάμε και την εικόνα της χώρας μας...



Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά


Ονομάζομαι Γιάννης Μακριδάκης, κατοικώ στην Βολισσό της Χίου, στο παρελθόν ίδρυσα το Κέντρο Χιακών Μελετών μέσα από το οποίο εκπονήθηκαν επί 15 χρόνια έρευνες, μελέτες, καταγραφές, αρχειοθετήσεις, εκδόσεις, κατόπιν συνέγραψα ένα βιβλίο ιστορικό για την περίοδο από την ένταξη της Χίου στο νεοελληνικό κράτος, το 1912, μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ένα επόμενο, εμφανώς αριστερών πεποιθήσεων, το οποίο περιέχει μαρτυρίες Ελλήνων προσφύγων και στρατιωτών στην Μέση Ανατολή κατά την προηγούμενη γερμανική κατοχή, καθώς και επτά λογοτεχνικά βιβλία, τρία μυθιστορήματα και τέσσερις νουβέλες, βιβλία τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις ιστορικές εκδόσεις της Εστίας αλλά και μεταφράζονται για να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην Γαλλία από τις εκδόσεις S Wespieser, άρα, αν μη τι άλλο, αποτελούν και ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα, για να το πω με όρους του χρηματοοικονομικού συστήματος, τους οποίους και μόνο, ως φαίνεται, κατανοείτε. .
Επίσης εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με την καλλιέργεια της γης με σκοπό την παραγωγή και την περισυλλογή της τροφής μου, έχω στραφεί προς την φυσική καλλιέργεια στη γη αλλά και στην κοινωνία ως φιλοσοφία ζωής, ρίχνοντας σπόρους και παρατηρώντας την αργή φυσική ανάπτυξη, μη επεμβαίνοντας καθόλου επί της φύσης και των πλασμάτων της.
Ταυτοχρόνως δηλώνω ιδεολογικά ενάντιος στο ανήθικο και φασιστικό για τους ανθρώπους και τα άλλα πλάσματα της φύσης χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίον οι καταναλωτές κατασκεύασαν και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως φουσκώνουν τόσο ώστε να υποκαταστήσει το οικοσύστημα και να καταστρέψει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, τάσσομαι δε προφανώς ενάντια στην Ε.Ε. όπως αυτή έχει καταντήσει και βέβαια τελείως ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ευρωζώνη, στα Μνημόνια, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στο ξεπούλημα των φυσικών πόρων της πατρίδας μου.
Είναι πασιφανές λοιπόν κύριε Σαμαρά ότι, με τέτοιο παρελθόν και παρόν, με τέτοιες πεποιθήσεις και ιδέες, ενσαρκώνω το άλλο άκρο των νεοναζί, το άλλο άκρο του “εξτρεμισμού”, όπως σαφέστατα ορίσατε. Και προφανώς από σήμερα θα αναμένω να εισβάλετε ως Κράτος, εδώ, ανάμεσα στα φυτά μου που μεγαλώνουν, και να με πατάξετε ως ακραίο.
Σας παρακαλώ μόνο, ενημερώστε τα όργανά σας, όταν έρθουν, να προσέχουν πού πατάνε, διότι υπάρχουνε παντού σπόροι και φυντάνια, υπάρχουνε παντού ελπίδες…

Η επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό μεταφράστηκε από αναγνώστες στα Γαλλικά και εστάλη σε ΜΜΕ της Γαλλίας.