Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Δήμος Τήνου: Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την καταδίκη της καθαρίστριας του Δήμου Βόλου.

 
 Μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης "Κοινό Τηνίων",  Γιάννη Βιδάλη, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τήνου, ενέκρινε, στην συνεδρίαση της 23ης Νοέμβρη,  ψήφισμα για την άδικη καταδίκη της σχολικής καθαρίστριας από τον Βόλο. 
Για την ιστορία, το 5μελες δικαστήριο της Λάρισας, ανέστειλε την ποινή, χθες 28 Νοέμβρη και αποφυλάκισε την καθαρίστρια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο.
Το ψήφισμα που εκδόθηκε είναι το πιο κάτω:



"Να απελευθερωθεί η καθαρίστρια - Να παρέμβει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Το γράμμα του νόμου λέει ότι η καθαρίστρια καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, διότι πληρωνόταν χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα που θα καθιστούσαν νόμιμη την πρόσληψή της. Οι «Ιαβέρηδες» πάντα σε κάποιο νόμο πατούν για να διώκουν τους «Αγιάννηδες».
Ας το ξεκαθαρίσουμε: Κανένα μεγάλο έγκλημα δεν μπορεί να αθωώνει μικρότερες παραβιάσεις του νόμου. Το ότι υπάρχουν μεγαλοαπατεώνες που κυκλοφορούν ελεύθεροι, δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τους επικαλεστεί για να αθωωθεί μια μικρότερης κλίμακας απάτη. Πράγματι.

Εκείνο, όμως, που ταυτόχρονα θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί οι «Ιαβέρηδες» (αν δεν ήταν τέτοιοι) είναι ότι: Αυτή η γυναίκα που δεν μπόρεσε να πάει σχολείο (και που πάει τώρα σχολείο γιατί δεν μπορούσε όταν ήταν παιδί) δούλεψε σκληρά. Και ευσυνείδητα. Δεν έθεσε κανενός τη ζωή σε κίνδυνο. Δεν πλαστογράφησε ένα πτυχίο που θα την έκανε επικίνδυνη κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Αν όλα αυτά συνιστούν «κατάχρηση του δημοσίου χρήματος», τότε δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Αν το «νόμιμο και ηθικό» του συστήματος του ταξικού καταναγκασμού επιβάλλει η καθαρίστρια να τιμωρηθεί με δέκα χρόνια φυλάκιση για αυτό που έκανε, τότε η καταδίκη αυτής της «νομιμότητας» και αυτής της «ηθικής» καθίσταται υποχρέωση. Η αλληλεγγύη της κοινωνίας στα θύματα της «τυραννίας» καθίσταται καθήκον για τους λόγους που περιέγραφε ο Μοντεσκιέ: «Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της Δικαιοσύνης». Είναι στοιχειώδες, να ξανασκεφτούμε ως κοινωνία και τον νόμο και την ηθική του ώστε να διεκδικήσουμε μια λύση που να εξασφαλίζει ότι αυτή η γυναίκα δεν θα τιμωρηθεί για τη δυστυχία της με περισσότερη δυστυχία.

Επαναλαμβάνουμε: Δεν είναι βάσιμο επιχείρημα ότι και άλλοι παρανομούν, και μάλιστα χειρότερα. Όμως αν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η δυσαναλογία μεταξύ παραβατικότητας και ποινής ξεπερνάει κάθε αρρωστημένη φαντασία, τότε γινόμαστε συνένοχοι εκείνων που στην ουσία «εκδικούνται» την καθαρίστρια για τη φτώχεια της. Όσο κι αν λέμε ότι καμιά παρανομία δεν δικαιολογεί κι άλλες παρανομίες, η ιδέα ότι σε μια χώρα με τόσο ελαστική δικαιοσύνη απέναντι στις παρασπονδίες των ισχυρών, πληρώνει τόσο ακριβό τίμημα μια γυναίκα τόσο αδύναμη, είναι εξοργιστική.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι έτσι αντιμετωπίζεται η κοινωνική αδικία, αλλά έχει αυτή τη στιγμή ύψιστη συμβολική σημασία να αναληφθεί δράση, να υπάρξει μια άμεση παρέμβαση που να διορθώνει αυτή την προσβολή στο αίσθημα δικαιοσύνης.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ.Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει. Τον καλούμε να ασκήσει όλες τις δυνατότητες που απορρέουν από την θεσμική του θέση στην κατεύθυνση της απονομής χάριτος στην καθαρίστρια. Όχι από μεγαθυμία. Από υποχρέωση.

Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει, να διαμορφώσει, να επιλέξει  τον νομικό τρόπο και την θεσμική διαδικασία ώστε αυτή η γυναίκα να βγει, άμεσα, από τη φυλακή.

Όλοι θυμόμαστε τη διαβόητη φράση του τέως υπουργού ότι «το νόμιμον είναι και ηθικόν». Είχε θεωρηθεί προκλητική διότι περιέγραφε μια διαδικασία που θα οδηγούσε σε νομότυπες ατασθαλίες, για τις οποίες ο δράστης θα παρέμενε δικαιωματικά ατιμώρητος, αφού δεν θα είχε από τυπική άποψη παραβιάσει τον νόμο. Εδώ πρόκειται για την ανάποδη περίπτωση: Το νόμιμον δεν είναι ηθικόν, διότι το νόμιμον εδώ τσακίζει μια γυναίκα στην οποία οφείλουμε μόνο σεβασμό και τύψεις, γιατί δεν μπόρεσε να μορφωθεί, γιατί δεν μπόρεσε να βρει μια δουλειά χωρίς να αναγκαστεί να παραποιήσει το χαρτί του Δημοτικού, και πάνω απ’  όλα γιατί βρίσκεται σήμερα στη φυλακή για τους παραπάνω λόγους.

Ζητούμε να βρεθεί ο τρόπος η γυναίκα αυτή να επιστρέψει στο σπίτι της, να αποκατασταθεί η σοκαριστική αδικία που εξακολουθεί να συμβαίνει στη ζωή της."

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Τί έχουν να χωρίσουν οι μαθητές και οι νέοι των Βαλκανίων;

Από την σελίδα στο f/b Our Balkans - Τα δικά μας Βαλκάνια

[Οι μαθητές...]
Στα μισά σχολεία της πόλης Μπίτολα οι μαθητές ξεκίνησαν τη σχολική τους χρονιά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αφού τα σχολεία δεν είχαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Στην πόλη Γκόστιβαρ η σχολική χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις σε προσωπικό και μη-λειτουργία των οχημάτων που μεταφέρουν μαθητές από απομακρυσμένα χωριά. Σε δεκάδες σχολεία των ίδιων περιοχών δεν υπάρχουν εκτυπωτές, προτζέκτορες, βιβλιοθήκες και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Στην πόλη Κίτσεβο πριν λίγα χρόνια οι μαθητές έχασαν μαθήματα ενός μήνα γιατί μες στο καταχείμωνο, ο Δήμος δήλωσε ότι δεν έχει χρήματα για πετρέλαιο.
Στην Ελλάδα, μόνο το φετινό φθινόπωρο δεκάδες ήταν οι μαθητικές καταλήψεις πανελλαδικά (Λαμία, Πτολεμαϊδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) για ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης αλλά και κτιριακά ζητήματα, το εξεταστικό σύστημα. Οι καταλήψεις αυτές δεν έτυχαν φυσικά μεγάλης προβολής αλλά ένα απλό google search φτάνει...
[Και οι φοιτητές...]
Στα Σκόπια στη φοιτητική εστία "Στιβ Ναούμοφ" τα πρώτα κρύα του Οκτώβρη βρήκαν τους φοιτητές χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό για μπάνιο.
Ζεστό νερό δεν υπάρχει, Νοέμβρη μήνα, ούτε στη φοιτητική εστία "Γκότσε Ντέλτσεφ" των Σκοπίων.
Προβλήματα υγιεινής αλλά και έλλειψης βασικών υποδομών όπως εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές που μένουν στις φοιτητικές εστίες της Σόφιας.
Ταυτόχρονα, στη Βουλγαρία, τα χρέη των φοιτητών από τα φοιτητικά δάνεια που θεσπίστηκαν το 2010 για να καλύπτουν οι φοιτητές τα δίδακτρα των σπουδών τους και το κόστος της στέγασης έχουν ήδη ανέλθει σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Στην Ελλάδα οι φοιτητές σε διάφορες πόλεις (Χανιά, Κέρκυρα) κινητοποιήθηκαν καθώς η έλλειψη φοιτητικών εστιών και τα υψηλά ενοίκια λόγω τουρισμού καθιστούν τη φοίτησή τους σχεδόν απαγορευτική.
Αλλά και όπου υπάρχουν φοιτητικές εστίες τα προβλήματα δεν είναι μικρά. Στην Β' Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών οι φοιτητές καταγγέλλουν διακοπή της θέρμανσης λόγω απλήρωτων λογαριασμών, πτώση σοβάδων και έλλειψη συντήρησης. Από το 1976 έχει να συντηρηθεί και η παλιά φοιτητική εστία του ΕΜΠ ενώ αντίστοιχη είναι κι η κατάσταση στην φοιτητική εστία του ΑΠΘ.
Στην Αλβανία, την προηγούμενη εβδομάδα, στις 22 Νοέμβρη οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν απαιτώντας μείωση των διδάκτρων, αύξηση των κρατικών δαπανών και δωρεάν συγγράμματα για τις σπουδές τους.
Συνολικά σε όλες τις βαλκανικές χώρες οι φοιτητές σπρώχνονται στον δανεισμό από τις τράπεζες για να ανταπεξέλθουν στα βάρη των σπουδών τους.
[Η ανεργία των νέων είναι μία και είναι βαλκανική]
Σε 42,87% υπολογιζόταν η επίσημη ανεργία των νέων στην Ελλάδα για το 2017. Μια θέση κάτω από τους ακατανόμαστους γείτονές μας όπου η ανεργία των νέων για το ίδιο έτος ανήλθε στο 46,87%. Από κοντά κι η Αλβανία κι η Σερβία με 30,2% και 33,7% αντίστοιχα. Στην κορυφή των Βαλκανίων βρίσκεται το Κόσοβο με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 60%. Δεύτερη σε ποσοστό άνεργων νέων η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 55%.
Αλλά πώς εργάζονται όσοι και όσες εργάζονται στις ίδιες χώρες;
Η κατάσταση είναι παρόμοια. 10ωρα και 12ωρα, χωρίς πληρωμή υπερωριών, απλήρωτα δώρα χριστουγέννων και πάσχα, ανασφάλιστη εργασία χωρίς ένσημα, άλλοι μισθοί στα χαρτιά - άλλοι στην πραγματικότητα, πίεση και προσβολές από τα αφεντικά, εκμετάλλευση για μήνες και χρόνια από άλλους με την υπόσχεση της μελλοντικής πρόσληψης. Αυτά καταγγέλλουν οι νέοι/ες εργαζόμενοι/ες από όλες τις παραπάνω χώρες όποτε τους δίνεται ο χώρος να μιλήσουν.
Αν κοιτάξει κάποιος στα μαγειρία, τις αποθήκες και το πίσω μέρος της τουριστικής γκλαμουριάς στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες τουριστικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μάλτα θα δει κακοπληρωμένους και κακοπληρωμένες Βαλκάνιους και Βαλκάνιες να δουλεύουν δίπλα-δίπλα, ατελείωτες ώρες για ένα μεροκάματο.
[Και η μετανάστευση...]
Η ανεργία των νέων φυσικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες των Βαλκανίων.
Η βαλκανική νεολαία δε γειτονεύει μόνο γεωγραφικά επειδή έτυχε να γεννηθεί σ' αυτή τη μεριά του κόσμου, γειτονεύει πλέον και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Στις ίδιες πολυκατοικίες πάνω-κάτω, στα ίδια διαμερίσματα δίπλα-δίπλα, στις ίδιες γειτονιές με τα ίδια προβλήματα.
Σε περίπου 250.000 υπολογίζονται οι κάτω των 35 ετών Έλληνες και Ελληνίδες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό την τελευταία 8ετία ενώ 6 στους 10 δηλώνουν έτοιμοι/ες να αλλάξουν πόλη η χώρα για να βρουν δουλειά.
Κάπου 30.000 Βούλγαροι/ες εγκαταλείπουν τη χώρα τους ετησίως. Συνολικά από το 1990 πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν μεταναστεύσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι νέοι και νέες.
Πάνω από τους μισούς νέους και νέες του Μαυροβουνίου δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα κοινωνικού ινστιτούτου ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους ενώ μόνο πέρυσι 58.000 Σέρβοι και Σέρβες μετανάστευσαν στο εξωτερικό (και πάλι στην πλειονότητά τους νέοι και νέες).
Στη γειτονική Δημοκρατία της Μακεδονίας, πρόσφατη κοινωνική έρευνα αποκάλυψε ότι το 85% των τελειόφοιτων των πανεπιστημίων της χώρας δηλώνει ότι βλέπει το μέλλον του εκτός της χώρας του.
Το ίδιο ισχύει και για 7 στους 10 Αλβανούς/ες νέους/ες που μες στο 2018 δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μεταναστεύσουν για κάποια χώρα της Ε.Ε.
Είναι καθαρό. Σ' αυτή τη γωνιά της γης τα κράτη κι οι κυβερνήσεις μας μας θέλουν διαιρεμένους και φτωχούς, τα αφεντικά μας μας θέλουν φθηνούς κι υπάκουους, το ΝΑΤΟ μας θέλει έτοιμους να πολεμήσουμε για τις μεγάλες ιδέες του. Για πόσο ακόμα θα τους κάνουμε τη χάρη;

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Να μην αφήσουμε τον φασισμό και τον εθνικισμό να ανασάνει στα σχολεία μας





Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας για την προσπάθεια συντονισμού εθνικιστικών καταλήψεων στα σχολεία.

Πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό! Δεν ξεχνάμε το Φύσσα, ή τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και όλα τα υπόλοιπα θύματα του φασισμού! Απέναντι σε αυτούς να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, για να κοιτάμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και όχι με ανασφάλεια.

Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό . Να κρεμάσουμε πανό να πραγματοποιήσουμε συμβολικές αποχές , να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της συγκεκριμένης δράσης μέσα από τις συνελεύσεις μας , τα 15μελή και τα 5μελή .



ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ 
Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης , 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας ,1ο ΓΕΛ Πεύκων ,1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου ,1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου Δραπετσώνας ,1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης , 5ο ΓΕΛ ζωγράφου , 2ο ΓΕΛ Χολαργού , 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου , 6o ΓΕΛ Ν.Ιωνίας 1ο ΓΕΛ Κηφισιάς ,Μουσικό σχολείο ιλίου ,8ο ΓΕΛ Αμαρουσίου 1ο ΓΕΛ Ζεφυριου, ΓΕΛ Σκύρου, 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς, Γυμνάσιο ριζωμάτων, ΓΕΛ ριζωμάτων, 2ο ΓΕΛ Παλλήνης ,3ο ΓΕΛ ηρακλείου ,4ο ΓΕΛ ηρακλείου ,2ο ΓΕΛ εύοσμου, 1ο ΓΕΛ Ερυθραίας , Γυμνάσιο Θρακομακεδόνων , Ζάνειο πειραματικό λύκειο Πειραιά , 3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας , ΓΕΛ Μελισσίων , 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας , 1ο Επαλ Περιστεριού , 4Ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης , 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης , 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου , 2ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, Μουσικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικό λύκειο Θεσσαλονίκης,1ο λύκειο Πανοράματος,7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης,,15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Οι ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μύθοι και Αλήθειες.




Ημερίδα με θέμα: "Οι ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μύθοι και Αλήθειες", θα διεξαχθεί το Σάββατο 1η Δεκέμβρη στις 14.30-19.30,
 στην αίθουσα του ξενοδοχείου Radisson Blu Rark Hotel, στο Πεδίον του Άρεως. (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10), στην Αθήνα.
Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, έχουμε προσκαλέσει  καθ' ύλην αρμόδιους ομιλητές, επιστήμονες και επαγγελματίες ο καθένας στο γνωστικό του πεδίο, να μας ενημερώσουν έγκυρα για το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής που δήθεν υπαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών και άλλων ΑΠΕ, για την αδυναμία εξοικονόμησης ορυκτών καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά κυρίως), την διεθνή εμπειρία για το ατελέσφορο των αιολικών και τις επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και τρόπους δικαστικής αντιμετώπισης για την αποτροπή εγκατάστασης αιολικών.
Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, ίσης διάρκειας με το πρώτο, θα συζητηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και οι πιθανοί τρόποι πανελλαδικής συσπείρωσης και συντονισμού, πέρα ή/και παράλληλα με τις τοπικές αντιδράσεις.