Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

"Έφυγε" ο "Άγιος της οδού Σόλωνος" Στρατής Γ. Φιλιππότης


"'Έφυγε" μετά από σύντομη ασθένεια περί τις 7.00 το απόγευμα σήμερα, ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης.
Ο "Άγιος της οδού Σόλωνος" (ρήση του αείμνηστου Φρέντη Γερμανού), γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1933 στον Πύργο Τήνου 
Στην Αθήνα ήρθε το Σεπτέμβρη του 45 . «Δε σπούδασε αλλά μορφώθηκε». Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 49 από το βιβλιοπωλείο της Εστίας, κοντά στον θείο του Γιάννη Κολλάρο (επίσης Τηνιακό εκδότη), ενώ συγχρόνως φοιτούσε σε νυχτερινό γυμνάσιο. Τον Ιανουάριο του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στη γωνία Ακαδημίας και Ασκληπιού, και τον ίδιο χρόνο αρχίζει τις εκδόσεις Φιλιππότη με σήμα τον Ξυλοθραύστη. Το 1981 μετακομίζει στην Σόλωνος 69, που έμελλε να γίνει "το σπίτι" του.  Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Φιλιππότη είναι το βιβλίο του Ευάγγελου Παπανούτσου: Η Κρίση του Πολιτισμού. Το 1992 εγκαινιάζει νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία «Ερίννη»-ποιήτρια της νήσου Τήνου-, με σήμα αρχαίο νόμισμα της Τήνου. Έχει δύο γιους  τον  Ανδρέα και τον Γιώργο που συνεχίζουν το έργο του.   Έχει εκδώσει βιβλία αρκετών συγγραφέων και ιστορικών όπως οι Ευάγγελος ΠαπανούτσοςΓιάννης ΚαιροφύλαςΜάρω Βαμβουνάκη, Νικηφόρος Βρεττάκος, αλλά και των "Τηνιακών" Δημήτρη Σοφιανού,  Αλέκου Φλωράκη, Κώστα Αλεξόπουλου κ.α. ενώ η θεματολογία των περισσότερων βιβλίων των εκδόσεων του αφορά στην Τήνο –πάνω από 75 εκδόσεις-και την Αθήνα. Επίσης έχει συγγράψει αρκετά βιβλία που σχετίζονται κυρίως με τα έργα του Φιλιππότη . Φέτος δε, έκλεισαν τριάντα χρόνια από την εκδοσή του μοναδικού "Αθηναϊκού Ημερολογίου¨ το ποιο επιμελούνταν όλα αυτά τα χρόνια. Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου από την Ακαδημία Αθηνών ενώ έχει τιμηθεί πολλάκις από διάφορους άλλους φορείς μεταξύ των οποίων από τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κ.α. Στις 5 Μαΐου 2010 βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) για τη συμβολή του στη διάδοση του βιβλίου και του πολιτισμού, αρνήθηκε όμως να παραβρεθεί στην τελετή απονομής διαφωνώντας με την επιλογή των ομιλητών.
Ενεργός  πολίτης και ορκισμένος κουμουνιστής συμμετείχε επανειλημμένως με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Αθήνα καθώς και στις δημοτικές με το ψηφοδέλτιο « συμπαράταξη για την Αθήνα» του αείμνηστου Λεώντος Αυδή.

1 σχόλιο:

  1. Με το βιβλίο μέχρι το τέλος...
    Ήμουν κοντά του στον Ερυθρό λίγες ώρες προτού φύγει. Ανήμπορος να κινηθεί, να πιει μια γουλιά νερό, να φάει κάτι. Όση δύναμη του είχε απομείνει την έδινε να μιλάει για τα βιβλία: "Είδες το Αθηναϊκό; Έκλεισε 30 χρόνια." Πώς σου φάνηκε το ανάγλυφο του Τζανουλίνου στο εξώφυλλο του Αρχιπελάγους;" "Πάρε τηλ. τον Ξυδάκη να του πω για ένα κείμενο." Έτσι ήταν η ζωή του Στρατή. Όλο βιβλίο. Από το χειρόγραφο και τη σχεδίαση του εξωφύλλου μέχρι την έκδοση και την πώλησή του. Πολλοί του οφείλουν τη γνωριμία και την αγάπη τους με τα βιβλία. Έμπαιναν για μια καλημέρα στο βιβλιοπωλείο - πολιτιστικό στέκι της Σόλωνος 69 και έβγαιναν φορτωμένοι βιβλία. Ένα αγόραζαν, τρία τους δώριζε. Ο Στρατής ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος μιας γενιάς βιβλιοπωλών - εραστών του βιβλίου που έφυγε έτσι όπως το έζησε: μιλώντας γι'αυτό μέχρι το τέλος του.
    Προσωπικά νοιώθω την ανάγκη να πω πόσο τυχερός στάθηκα που τον γνώρισα. Στήριξε και βοήθησε την έκδοση της Οφιούσας, μου γνώρισε σπουδαίους ανθρώπους που πλούτισαν τις γνώσεις μου, με τίμησε με την ειλικρινή φιλία του. Θα τον θυμάμαι πάντα.

    ΥΓ. Λίγοι έχουν προσφέρει στην Τήνο, όσο ο Στρατής. Με πάνω από 75 εκδόσεις για το νησί, γεγονός μοναδικό για ένα μικρό τόπο, υπήρξε ένας διαχρονικός πρεσβευτής του. Ελπίζω να του το αναγνωρίσουν οι ποικιλώνυμες αρχές μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή