Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Και λίγο από εθνικές εκλογές

Η περίπτωση των πρόωρων εκλογών, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και την αδυναμία της μνημονιακής κυβέρνησης να επιτύχει τους όποιος αναπτυξιακούς της στόχους, έχει αναθερμανθεί. Στα εκλογικά «πηγαδάκια» τόσο πολιτών όσο και δημοσιογράφων φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο εκλογών αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013).  

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο νομός Κυκλάδων από τις επόμενες εκλογές θα είναι τετραεδρικός (θα εκλέγει 4 από 3 που εξέλεγε έως σήμερα), τα δεδομένα ανατρέπονται και αυτό γιατί αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν μετά την 17η Δεκεμβρίου του τρέχοντος τότε οι ψηφοφόροι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν μέχρι και δύο υποψηφίους (δύο σταυρούς). Αυτό θα ενισχύσει τις συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα (ιδιαίτερα στα δύο κόμματα της μνημονικής συγκυβέρνησης) δημιουργία δικτύου υποστηρικτών από κάθε υποψήφιο και τις εσωτερικές μάχες. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να δούμε γνωστούς «πολιτευτές» της ΝουΔου, που ως σήμερα εφευρίσκουν θετικά για την κυβέρνηση αλλά όχι και για τον υπουργό εργασίας να αλλάξουν ρώτα (…) προκειμένου να αποσπάσουν το πολύτιμο δεύτερο σταυρό.

Από την άλλη είναι αδύνατο να προβλεφτεί με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει κάθε κόμμα στο νομό. Με πιθανό σενάριο ακόμη και το πρώτο κόμμα να πάρει όλες τις έδρες (αν το δεύτερο κόμμα δεν συμπληρώνει το μέτρο του 25%+1 ψήφοι για να εξασφαλίσει βουλευτή)!

Σε περίπτωση πάλι διεξαγωγής των εκλογών πριν την 17 Δεκεμβρίου (πριν την συμπλήρωση 18 μηνών από τις τελευταίες εθνικές εκλογές σύμφωνα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο) οι υποψήφιοι θα επιλεγούν από λίστα (όπως και στις εκλογές της 17η Ιουνίου του 2012) και η σταυροδοσία δεν θα παίξει ρόλο.


Νέα παράμετρος οι συμμαχίες, άγνωστη στις εθνικές εκλογές – γνωστή από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βλέπουμε…

3 σχόλια:

  1. Ξάνεμε, το "Με πιθανό σενάριο ακόμη και το πρώτο κόμμα να πάρει όλες τις έδρες (αν το δεύτερο κόμμα δεν συμπληρώνει το μέτρο του 25%+1 ψήφοι για να εξασφαλίσει βουλευτή)!"
    από που προκύπτει; Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα;
    (Άκυρη η ερώτηση τη βρήκα την απάντηση).
    Την αναφέρω όμως μιας και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (ομολογώ πως μ' έβαλες σε πειρασμό να το ψάξω μιας και δεν είχε τύχει να το παρατηρήσω ποτέ ως τώρα):
    Νομός Πιερίας στις εκλογές του Ιουνίου του '12:
    1η η ΝΔ με 35,85% -> 4 βουλευτές (όλοι του νομού)
    2ος ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,85 -> 0 βουλευτές

    υγ: με μία μόνο επιφύλαξη γιατί κάτι θυμάμαι να παίζει με τους νομούς της περιφέρειας και κάτι υπόλοιπα του εκλ. μέτρου που μεταφέρονται σε γειτονικούς νομούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πρώτη διαλογή μοιράζονται οι έδρες σύμφωνα με τον εκλογικό μέτρο σε κάθε νομό: Δηλαδή για τον νομό Κυκλάδων που στο εξής θα έχει 4 έδρες το μέτρο είναι 25% +1 (100%/αριθμός εδρών) επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

    Στην δεύτερη διαλογή, λόγω του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πως θα διανεμηθούν οι έδρες. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα "ντόμινο" συμβαίνουν σε νομούς με αριθμό εδρών 3-5 όταν τα κόμματα που συμμετέχουν εκεί μοιράζονται τις ψήφους (όταν κανένα κόμμα δεν ξεφεύγει). Για παράδειγμα στις Κυκλάδες, αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει 26%, το δεύτερο 19%, το τρίτο 17%, το τέταρτο 12%, το πέμπτο 11%, το έκτο 10% και τα υπόλοιπα 5%, τότε μόνο το πρώτο κόμμα παίρνει έδρα στην πρώτη διαλογή. 3 έδρες θα μοιραστούν ανάλογα με τα εθνικά αποτελέσματα και τις 50 έδρες μπόνους που λαμβάνει το πρώτο κόμμα σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

    Σε εκλογικές περιφέρειες σαν την Α' ή την Β' Αθήνας το μέτρο είναι πολύ χαμηλό (3-5%), οπότε και δεν είναι εύκολο να συμβούν αντίστοιχες περιπτώσεις.

    Ασφαλώς το Ξάνεμο πιστεύει στην απλή αναλογική χωρίς μπόνους και άλλες καλπονοθευτικές εφευρέσεις των μνημονιακών συνεργατών που με αυτούς τους τρόπους κυβέρνησαν εναλλάξ τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας. Παραπάνω δίνεται μια περιγραφή για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο το παρόν blog πιστεύει πως δεν μπορεί να αποκαλείται δημοκρατικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξάνεμε, στην 2η διαλογή ξέρεις αν παίζει καθόλου ρόλο το τι γίνεται στους νομούς της υπόλοιπης περιφέρειας; (πχ σε παλαιότερους εκλ. νόμους ίσχυε η μεταφορά των υπολοίπων του μέτρου στους γειτονικούς νομούς και ένα κόμμα παιζόταν το σε ποιό νομό θα βγάλει βουλευτή).

    Δηλ. κάποιο κόμμα με σημαντικό ποσοστό αλλά κάτω του εκλ. μέτρου (πχ 12%) μπορεί να μην βγάλει βουλευτή ούτε εδώ ούτε στα δωδεκάνησα;
    Ή μήπως στη 2η υπολογίζεται και κάποιος μέσος όρος εντός περιφέρειας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή