Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Τήνος, το "φτερωτό" νησί.



Στις 23 Δεκέμβρη εγκρίθηκαν από το υπουργείο περιβάλλοντος, οι περιβαλλοντικοί όροι για την δημιουργία Αιολικών πάρκων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. Πρόκειται για φαραωνικού μεγέθους έργο (95 ανεμογεννήτριες, 20 στην Τήνο) μεγέθους 130 μέτρων συνολικά, που δεν  θα φέρει στα νησιά κανένα ουσιαστικό και πρακτικό όφελος. Ο δήμος Τήνου με την 246/18 Οκτωβρίου 2011, όπως και οι άλλοι τρεις δήμοι Άνδρου, Πάρου και Νάξου όπως και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Παρ΄όλα αυτά ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε τις αιτήσεις του ομίλου Κοπελούζου.

Αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Τήνου, στις 19.00μμ, θα συνέλθει η επιτροπή που συνέστησε ο δήμος για τον σκοπό αυτό.
Θα συνεκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και θα γνωμοδοτήσουν σχετικά στο δημοτικό συμβούλιο.
Θα πρέπει να είμαστε εκεί.
Η Ένωση πολιτών Τήνου συνυπογράφει τη «Διακήρυξη της Πανελλαδικής Επιτροπής κατά των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων» και η Δράση Πολιτών εξέδωσε και διακινεί το πιο κάτω κείμενο.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γράφημα σύγκρισης μιας ανεμογεννήτριας και του ναού της Παναγίας.


Τήνος, το "φτερωτό" νησί


Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με βάση το νόμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενενήντα πέντε (95) θηριώδεις ανεμογεννήτριες ύψους έως και 113 μέτρων η κάθε μία, συνολικής ισχύος 218,5 MW, θα τοποθετηθούν στα νησιά μας, χωρίς να έχουμε ποτέ συμφωνήσει. Μαζί με αυτές θα εγκατασταθούν υπόγεια και υποβρύχια δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης συνολικού μήκους 464,4 km, καθώς και επτά (7) υποσταθμοί. Γιατί; Ποιος ωφελείται από αυτό το "πράσινο" έργο;


 Στα νησιά όπου θα γίνουν οι παραπάνω βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τη χρησιμότητα των ανεμογεννητριών. Ωφελούν τελικά ή όχι; Μειώνουν το κόστος της ενέργειας στον τελικό καταναλωτή ή το αυξάνουν; Έχουν θετικές ή αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες; Ενισχύουν την τοπική οικονομία; Τα στοιχεία που υπάρχουν από εγκαταστάσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού οδηγούν, κυρίως, σε αρνητικά συμπεράσματα. Η προπαγάνδα όμως των ΜΜΕ υπέρ των αιολικών πάρκων έχει καταφέρει να επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Τα αιολικά πάρκα παρουσιάζονται ως "καθαρή ενέργεια" και οι εταιρείες που θα επενδύσουν σε αυτά ως ευεργέτες.

Ας μη γελιόμαστε. Με τα διλήμματα αυτά ασχολείται μονάχα η τοπική κοινωνία, η κοινωνία που πρόκειται να επηρεαστεί άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από την "πράσινη" επένδυση. Για τις εταιρείες, ο τομέας της ενέργειας είναι ένας τεράστιας σημασίας επενδυτικός τομέας. Οι λίγοι, σχετικά, όμιλοι που επενδύουν διεθνώς σε αυτόν, δεν έχουν διλήμματα "καθαρής" ή "βρώμικης" ενέργειας. Οι ίδιοι κολοσσοί προωθούν όλα τα είδη ενέργειας, ανάλογα με τη συγκυρία που διαμορφώνεται. Αυτοί είναι που καθορίζουν το "μίγμα ενέργειας" (πυρηνικά, άνθρακας, υδρογονάνθρακες, βιομηχανικές ΑΠΕ, σχιστολιθικό αέριο), αυτοί ελέγχουν τους πόρους αλλά και τα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας.

Η επικείμενη πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μέσω ΤΑΙΠΕΔ, της ραχοκοκαλιάς του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, έρχεται σαν απόδειξη των παραπάνω. Η συγκεκριμένη θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε. είναι σήμερα ο διαχειριστής της σύνδεσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με τους υποσταθμούς διανομής και τελικά με εμάς, τους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την πώλησή του, οι τελικοί καταναλωτές θα βρίσκονται ουσιαστικά σε ομηρία από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα κατέχουν και θα εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.


Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική για τις ΑΠΕ, μέσα στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται, σχεδιάζεται με βάση τις πρωτοβουλίες της αγοράς και όχι με ορθολογικά κριτήρια. Κυρίως, όχι με κοινωνικά κριτήρια. Τα όποια αιτήματα για ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις, συναντούν άρνηση. Ακόμη και όταν ζητείται η διά αντιπροσώπων γνωμοδότηση της κοινωνίας, μέσω των δημοτικών αρχών, αυτή, απλώς, παρακάμπτεται σε περίπτωση αντίρρησης! Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις δήμοι των θιγόμενων νησιών, καθώς και η περιφέρεια, γνωμοδότησαν αρνητικά στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απλώς προχώρησε στην έγκριση του έργου, αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις γνωμοδοτήσεις.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό. Η ιδιωτικοποίηση των αγαθών αυτών, σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Τα βασικά προαπαιτούμενα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης γίνονται εμπόρευμα και η τιμή τους καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς. Η εμπειρία σε κράτη, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, έχει δείξει ότι η αύξηση των τιμών στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ιδιωτικοποιήθηκαν, είναι τεράστια και τα κοινωνικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι καταστροφικά. Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα πωλείται ο ΑΔΜΗΕ, στο Βερολίνο και το Αμβούργο η κοινωνία αγωνίζεται για να επανακρατικοποιηθούν τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι η ιδιωτικοποίηση ανεβάζει το κόστος της ενέργειας ενώ η Ιρλανδία εγκαταλείπει την πώληση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού που ζητούσε η "δική της" τρόικα.

Οι μεγάλες εταιρείες και τα συμφέροντά τους ίσως φαντάζουν ανίκητες, όμως τα επενδυτικά τους σχέδια μπορούν να ακυρωθούν, αν οι κοινωνίες προβάλουν αντίσταση. Απόδειξη αυτού, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 10/1 και ανατρέπει οριστικά τα έως σήμερα σχέδια για την εκτροπή του Αχελώου. Η απόφαση αυτή δικαιώνει έναν συνεπή και υπομονετικό οικολογικό αγώνα είκοσι και πλέον ετών, για να σωθεί ο μεγάλος ποταμός από ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο. Αγωνιστική ιστορία έχει να επιδείξει και η Τήνος. Το 1994 η σύνδεση των Κυκλάδων με τον Εθνικό Σύστημα Ηλεκτροδότησης "απαιτούσε" γιγάντιους πυλώνες. Η κοινωνία, συνειδητοποιώντας την επιβάρυνση που θα προκαλούσε το έργο στο περιβάλλον και στην υγεία, αντιστάθηκε προσφεύγοντας στο Σ.τ.Ε. Ύστερα από αγώνα δεκατριών χρόνων, πέτυχε την αποξήλωση των εγκατεστημένων πυλώνων και ιστών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης από την ΔΕΗ, πετυχαίνοντας έναν ακόμη στόχο.

Έξι χρόνια μετά κάποιοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος μας και ερήμην μας.

Θα τους αφήσουμε;


4 σχόλια:

  1. ο αμιαντοσ στο δυκτιο νερου η ριψη των αποβλητων απευθειας στη θαλασσα
    κ η εναποθετηση των σκουπιδιων στα κοκκινα δεν φαινονται η ανεμογεννητριες
    ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το νερό και το δίκτυό: (1),(2),(3)

    Για την διαχείρηση των απορριμάτων: (1),(2)

    Και γενικώς: (1)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως ήρθε η ώρα να μας ΜΑΡΑΝΟΥΝ όλους και όλα. Να ανοίξουμε τα μάτια μας. Να δούμε και λίγο πέρα από τη μύτη μας. Να μην τρώμε ότι μας σερβίρουν. Να φύγουμε από το χαζοκούτι. Να υποψιαζόμαστε για ότι παίζεται πίσω από τις πλάτες μας για το «καλό μας». Να ψάχνουμε ώστε να έχουμε τη δική μας άποψη.
    Και τελικά να μην επιτρέψουμε για τίποτα και για κανέναν να καταστρέψει ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να μας το ξαναδώσει πίσω έστω και αν κάποτε το θελήσει.
    ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Οσο εμείς οι ίδιοι ρίχνουμε μπάζα στις ρεματιές, τσιμεντάρουμε τα πάντα, κλείνουμε τις παραλίες κι το μόνο που μας νοιάζει είναι το ατομικό μας συμφέρον, οι Κοπελούζοι θα παίρνουν αυτό που θέλουν.Έχει δίκιο η Κα Αλβέρτη, είναι ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή