Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αιολική Ενέργεια στην Τήνο: Κυριακή 15 Ιουνίου 10.30 πμ


ΒΑΠΕ ΣΤΗ ΤΗΝΟ

Όπως πολλοί θα γνωρίζετε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τηνfast-track εγκατάσταση γιγαντιαίων, βιομηχανικών διαστάσεων αιολικών σταθμών στα νησιά Άνδρος – Νάξος – Τήνος – Πάρος, συνολικής ισχύος 218,5MW (95 ανεμογεννήτριεςύψους 100μ. η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης.

Στην Τήνο θα δημιουργηθούν καταρχήν 2 αιολικά πάρκα, μια και περιμένουν στη σειρά πολλές ακόμη άδειες.Στη θέση ΦΩΛΙΑ στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, κοντά στο στενό Άνδρου-Τήνου με 9 ανεμογεννήτριες και στη ΓΚΑΓΚΑΡΗ σε κορυφές κοντά στις ακτές του Αγ. Ρωμανού και στου πολέμου τον κάμπο, με 11 ανεμογεννήτριες. Επίσης, θα εγκατασταθεί ένας υποσταθμός ζεύξεως θεωρητικά με υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης και τέλος τμήμα υποβρυχίου δικτύου υψηλής τάσης από την Τήνο στην Άνδρο.

Μόλις το πληροφορηθήκαμε στην Ένωση πολιτών και τη Δράση πολιτών Τήνου, ενημερώθηκε ο Δήμος, το Δημοτικό συμβούλιο και διοργανώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις απ’ όπου προέκυψαν και τα παρακάτω.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εταιρεία συμφερόντωνΚοπελούζου και την ιταλική πολυεθνική ENEL. Έχουμε καθήκον να εμποδίσουμε την καταστροφή των νησιών μας και βέβαια της Τήνου.

Αμφισβητούμε την συνεισφορά των Βιομηχανικών αιολικών σταθμών στον ουσιαστικό περιορισμό και υποκατάσταση των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες φορτίων βάσης ή των φορτίων αιχμής.

Η βιομηχανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο είναι ασταθής και απρόβλεπτη, όπως ο άνεμος, και δεν αποθηκεύεται, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει μόνη της ένα δίκτυο. Χρειάζεται να υπάρχουν ανάλογης ισχύος συμβατικοί (θερμοηλεκτρικοί ή πυρηνικοί) σταθμοί παραγωγής ενέργειας που να τροφοδοτούν το δίκτυο και να εξομαλύνουν την αστάθεια που προκαλούν. Επιπλέον, η περίοδος της μέγιστης ή ελάχιστης παραγωγής μπορεί να μη συμπίπτει χρονικά με την περίοδο ελάχιστης ή μέγιστης κατανάλωσης. Οπότε,όσα περισσότερα δημιουργούνται, τόσα εργοστάσια συμβατικής ενέργειας πρέπει να υπάρχουν, αυξάνοντας ουσιαστικά τη ρύπανση

Η παγκοσμίως πρωτοπόρα στον τομέα Γερμανία με εγκατεστημένη αιολική ισχύ πάνω από 14.000ΜV αφενός δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές CO2, αφετέρου ετοιμάζει 26 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής.

Η πολιτική της επιδότησης συντελεί στην σημαντική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, απαιτούνται πανάκριβες δημόσιες επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς, αυτοματισμούς, συντήρηση εφεδρικών συμβατικών μονάδων, για την ομαλή απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η κατασκευή, εγκατάσταση και μερική ανακύκλωση των αιολικών έχει μεγάλο οικονομικό και ενεργειακό κόστος.Τελικά, καταλήγουν στην ταφή ή την καύση, κατά την οποία εκλύονται τοξικές ουσίες. Η Δανία παραδέχεται ότι δεν ξέρει τι να κάνει με το βουνό από παλιές και σπασμένες πτερωτές.

Σκεφθείτε το ατσάλι στους πύργους, τη μεταφορά τους, τις υποδομές που απαιτεί η τοποθέτησή τους – τα χιλιάδες χιλιόμετρα καλώδια για τη μεταφορά του ηλεκτρισμού, νταμάρια, χωματουργικά, τεράστιοι δρόμοι σε φυσικές περιοχές, τα εκατοντάδες κυβικά μπετόν της θεμελίωσης. Χρειάζονται από 500 μέχρι 800 κυβικά μπετό και σίδηρο για κάθε θεμελίωση (όσο μια εξαώροφη πολυκατοικία, τουλάχιστον).Τέλος, το θέαμα των τεράστιων πυλώνων με έλικες που κατακόρυφα καλύπτουν έκταση τεσσάρων με οκτώ στρεμμάτων όταν περιστρέφονται.

Για να μην καταρρεύσει το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης, σκόπιμα αποκρύπτονται πολλά στοιχεία για τις δήθεν πράσινες και οικολογικές τεχνολογίες που στην πραγματικότητα, είναι ρυπογόνες και καταστροφικές για το περιβάλλον.

Η απαράδεκτη χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων, έχει προκύψει στην ουσία από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ανατρέποντας αποφάσεις των δήμων, της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών. Αυτοί μαζί με τους ξένους κατασκευαστές ανεμογεννητριών και δικτύων, είναι οι μόνοι που ωφελούνται.

Αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη υποβάθμιση που φέρνουν τα αιολικά στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που εγκαθίστανται. Ειδικά για τα πουλιά, οι ανεμογεννήτριες είναι πραγματικός εξολοθρευτής.Σε αυτή την έκταση θα ξεχάσουμε τη μελισσοκομία, το κυνήγι, ακόμη και την κτηνοτροφία.

Το βέβαιο είναι ότι σε 15 με 20 χρόνια από σήμερα, τα κουφάρια των μεγαμηχανών θα στέκουν σαν άχρηστα σκουριασμένα βιομηχανικά απομεινάρια, για να θυμίζουν το μεγάλο φαγοπότι που έστησαν κάποιοι σε βάρος μας και σε βάρος της φύσης.

Πρόκειται για πρωτοφανή απειλή για το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο ,σε πλήρη αντίθεση με την κλίμακα του Τηνιακού τοπίου, πλήττοντας τον τουρισμό και τις αξίες της γηςκαι βοηθώντας στην καταβύθισης της οικονομίας, στην καταστροφικότερη ίσως φούσκα ως τώρα.

Πιστεύετε, ότι μετά την τοποθέτηση των πρώτων 20 θηριωδών ανεμογεννητριών, αλλά και με τις επόμενες που θα ακολουθήσουν όταν τους ανοίξουμε την πόρτα, θα έχει λόγο να έρθει κάποιος στο νησί μας.Η ταχύτητα τους στο άκρο του έλικα φτάνει τα 250χλμ με 350χλμ την ώρα.

Προκαλούν θόρυβο, δονήσεις και τρεμόπαιγμα σκιών και φωτός σε μεγάλη ακτίνα, σε βαθμό που είναι αδύνατη η παραμονή στην περιοχή ζωντανού πλάσματος. Ο θόρυβος αλλά και ο υπόηχος από την ανεμογεννήτρια και την πτερωτή,έχει ονομαστεί “turbinetorture”, το βασανιστήριο της ανεμογεννήτριας.

Σε έρευνα που έγινε στην Μασαχουσέτη αναφέρθηκε ότι δεν είναι η ένταση του ήχου, αλλά αυτός ο μηχανικός συνεχής θόρυβος και υπόηχος που σου ζαλίζει το κεφάλι, σε αρρωσταίνει και δε μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Δικαστήρια στην περιοχή μείωσαν τις ώρες λειτουργίας τους και στη Σκωτία θα απαγορευτεί πλήρως η εγκατάσταση στο 31% των περιοχών της.

Η περιοχή που εγκαθίστανται μετατρέπεται σε ανεπιθύμητη «βιομηχανική ζώνη», που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ελκυστικότητα του νησιού.

Ποιος θα επιθυμεί να επισκεφθεί αυτές τις περιοχές και ποιος να κτίσει το εξοχικό του,απολαμβάνοντας τη θέα τους.Οι αξίες των ακινήτων σε όλο το νησί θα πληγούν ανεπανόρθωτα.Σήμερα μάλιστα πέρασαν από το γραφείο μου για πληροφορίες 3 αλλοδαποί ιδιοκτήτες,δηλώνοντας τρομαγμένοι και διατεθειμένοι να πουλήσουν τα σπίτια τους να φύγουν από το νησί.

Ο τουρισμός στις Κυκλάδες στηρίζεται στο αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο.Λόγω επαγγέλματος, εδώ και 17 χρόνια συναναστρέφομαι Έλληνες αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο,που με συγκίνηση περιγράφουν τη γοητεία που τους ασκεί το νησί .Η Τήνος φημίζεται για την αυθεντικότητα της, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον την περιρρέουσα καλλιτεχνική ατμόσφαιρα,τα μοναδικά χωριά,τις όμορφες παραλίες. Πιστεύετε ότι μετά από την εγκατάσταση αυτών των τεράτων που θα είναι ορατά από τα περισσότερα σημεία του νησιού, η Τήνος θα εξακολουθήσει να μαγεύει;Σύμφωνα με τη μελέτη,θα είναι ορατές από τα περισσότερα χωριά αλλά και παραλίες του νησιού, όπως: Κεχροβούνι, Αρνάδος, Κέχρος, Στενή, Φαλατάδος, Κουμάρος, Βωλάξ, Σκαλάδος, Κρόκος, Λουτρά, Σκλαβοχωριό, Περάστρα, Κώμη, Αγάπη, Κολυμπήθρα, Κάτω Κλείσμα, Καλλονή, Καρκάδος, Αετοφωλιά, Παναγία Καταπολιανή, Υστέρνια, Πλατιά, Μαμάδος, Αγ. Θεόδωροι(Στενό), Μαρλάς, Κυρα Ξένη, Αγία Θάλασσα, Πάνορμος

Για κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται να ισοπεδωθεί μία επιφάνεια από 150 τετρ. μέτρα έως ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι δρόμοι, τα πλατώματα, τα χαντάκια και οι πυλώνες για τα καλώδια υψηλής τάσης δεν είναι αμελητέα επέμβαση για την κλίμακα του νησιωτικού τοπίου της Τήνου.

Γιατί να έρθουν οι επισκέπτες, θα τους προσελκύσει το ηλιόλουστο βιομηχανικό τοπίο,ο θόρυβος ,η θέα τους; Δεν θα έχουν κανένα λόγο να το κάνουν αφού τα μεγαθήρια θα λειτουργήσουν απωθητικά. Πάντως, αφού, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία δεν επηρεάζεται ο τουρισμός, τότε γιατί το νησί του ανέμου, η Μύκονος, δεν είναι στα σχέδια εγκατάστασης αιολικών; Να μην παρεξηγηθώ, σε καμιά περίπτωση δεν θα συμφωνούσα να γίνει κάτι τέτοιο ούτε στη Μύκονο, ούτε πουθενά, απλά επισημαίνω μια ύποπτη αντίφαση.

Στις συμβάσεις που υπογράφονται με τις εταιρείες προβλέπονται κάποια έσοδα για το ελληνικό δημόσιο και για τους δήμους, όμως αυτά δεν είναι παρά χάντρες και καθρεφτάκια και δεν μπορούν να μπουν σε αντιδιαστολή με τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου.

Οι όποιες δουλειές ανοίγουν είναι προσωρινές και ελάχιστες, κυρίως στα χωματουργικά και τα μπετά,αν και συνήθως έχουν δικά τους συνεργεία, μετά το πολύ να υπάρχει καμιά θέση φύλακα. Επειδή όμως το ρεύμα που παράγουν είναι πολύ πιο ακριβό, υπάρχει επιβάρυνση τόσο στη βιομηχανία όσο και άλλους οικονομικούς τομείς.

Το ρεύμα στη Δανία, χώρα με μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά, είναι 100% πιο ακριβό από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από την Αμερική. Το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά επιβαρύνει τις τσέπες μας ακόμα περισσότερο στην πραγματικότητα,αφού επιδοτούνται έως και με 65%.

Την Παρασκευή διοργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στον Άγιο Αντώνιο στην Παλλάδα, την οποία παρακολούθησαν αρκετοί συντοπίτες μας.

Το Σάββατο συμμετείχα στη Χώρα της Άνδρου,σε ανάλογη συγκέντρωση στον Δημοτικό κινηματογράφο.Πρωτοβουλίες παίρνονται στην Πάρο, τη Νάξο και υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Ο Δήμος Τήνου,φορείς και πολίτες έχουμε ήδη απευθυνθεί σε έμπειρο δικηγόρο. Οι δήμαρχοι των άλλων νησιών απήντησαν θετικά στην πρόσκληση και το Δημοτικό συμβούλιο σύσσωμο αποφάσισε για δεύτερη φορά να αντιδράσει. Το περιβαλλοντικό δίκτυο Αιγαίου θα προσφύγει παράλληλα για το σύνολο του έργου.

Δεν μπορούμε να σταθούμε απαθείς παρατηρητές στη λεηλασία της ζωής μας, στη μετατροπή των φυσικών αγαθών σε πεδίο κερδοφορίας.Αντίθετα, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να σταματήσουμε την καταστροφή. Θα αγωνιστούμε όπως κάναμε και με τους πυλώνες !Η Κρήτη και η Σκύρος έδειξαν το δρόμο και εμείς θα συνεχίσουμε ενωμένοι.

Γεώργιος Σιταράς
Για την Ένωση Πολιτών Τήνου

3 σχόλια:

  1. Να προσθέσω δύο λεπτομέρειες. 1) Ο κ. Κοπελούζος έχει ήδη πάρει έγκριση από την ΡΑΕ να μεταβιβάσει τις άδειες στην ΕΝΕΛ. Ο κύριος αυτός φημίζεται στην Αθήνα για τις βασικά διαμεσολαβητικές του ικανότητες τις οποίες πληρώνουμε ακριβά κατά καιρούς (Η μονάδα στην Φλώρινα είναι καλό παράδειγμα). 2) Η ΕΝΕΛ μαζί με10 από τις μεγαλύτερες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες της Ευρώπης υπέγραψε κοινή διακήρυξη στις Βρυξέλλες, με αίτημα να σταματήσουν οι επιδοτήσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά γιατί κάνουν κακό στην ηλεκτροπραγωγή, χωρίς να πετυχαίνουν κάποια μείωση ρύπων. Η σχετική είδηση σε απόλυτα αρμόδια και έγκριτη ιστοσελίδα, εδώ: Energy CEOs call for end to renewable subsidies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αναχρονιστές, υπερσυντηριτικοί και οπισθοδρομικοί συνδικάλες ΔΥ και συνταξιούχοι ΔΥ μαζεύτηκαν για να μιζεριάσουν το τόπο μου; τραβάτε στα σπίτια σας, απολαύστε τη μιζέρια σας και τη παραπληροφόρηση σας! έξω από τη Τήνο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή