▼
Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014
Σάββατο 28 Ιουνίου 2014
Μειώνονται παντού οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Αλλά κατόπιν εορτής, το γδάρσιμο στους πολίτες μένει ...
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr
Το τελευταίο διάστημα ήρθαν απανωτές οι ειδήσεις για περιορισμό των επιδοτήσεων των ΑΠΕ σε διάφορες χώρες, παντού για περιορισμό του βάρους στους πολίτες.
Στη σπαρασσόμενη από εμφύλια διένεξηΟυκρανία, είδαμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδρομική μείωση των επιδοτήσεων (feed-in-tariffs) στα Φ/Β άνω των 10 MW. Το νομοσχέδιο πέρασε από την Ουκρανική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρισμού και οδεύει προς την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Η εγκατεστημένη ισχύς σε Φ/Β είναι στα 620 MW και η επιδότηση ("grand solar Green tariff") φθάνει τα 0,46 ευρώ ανά kWh για τα πάρκα πριν την 1.4.2013 και τα 0,339 ευρώ ανά kWh για τα πάρκα που έγιναν αργότερα. Βέβαια εδώ υπάρχει η ιδιομορφία ότι τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα της Ουκρανίας, από αυστριακή εταιρεία, βρίσκονται στην Κριμαία, η οποία αυτονομήθηκε και ενώθηκε με τη Ρωσία. Υπάρχουν όμως κι άλλα πάρκα, στις περιοχές της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.
Στην Κύπρο, το ηλεκτρικό της σύστημα είναι απομονωμένο, βασίζεταικυρίως στο μαζούτ, και το 2011 ο κύριος σταθμός του Βασιλικού καταστράφηκε από έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών. Θα περίμενε κανείς μια "έκρηξη" στον τομέα των ΑΠΕ, αφού ...
το πανέμορφο νησί έχει άφθονο "δωρεάν άνεμο και ήλιο". Φαίνεται όμως ότι στην Κύπρο κάτι περισσότερο καταλαβαίνουν απ' ταπαθήματα των άλλων χωρών και, πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να ασκεί προληπτικό έλεγχο στις επιδοτήσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων, με τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής της ΕΔΕΚ στο νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα για τον προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Με την τροπολογία τέθηκε σημείωση στο κεφάλαιο των επιχορηγήσεων, συνολικού ύψους 12,7 εκατ. ευρώ, με την οποία προβλέπεται ότι θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας και θα εξασφαλίζεται η συγκατάθεσή της, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη.
το πανέμορφο νησί έχει άφθονο "δωρεάν άνεμο και ήλιο". Φαίνεται όμως ότι στην Κύπρο κάτι περισσότερο καταλαβαίνουν απ' ταπαθήματα των άλλων χωρών και, πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να ασκεί προληπτικό έλεγχο στις επιδοτήσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων, με τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής της ΕΔΕΚ στο νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα για τον προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Με την τροπολογία τέθηκε σημείωση στο κεφάλαιο των επιχορηγήσεων, συνολικού ύψους 12,7 εκατ. ευρώ, με την οποία προβλέπεται ότι θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας και θα εξασφαλίζεται η συγκατάθεσή της, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη.
Αυτό έφερε μεγάλη γκρίνια από το Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, που έκανε λόγο για "εχθρική ενέργεια", "συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού", "άνιση μεταχείριση και δυσμενή διάκριση με απροσδιόριστα τα κίνητρα που ώθησαν σε αυτή την τροπολογία". Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι "διερωτόμαστε ποια μηνύματα έρχεται να δώσει αυτή η ενέργεια των Βουλευτών μας σε ξένους επενδυτές όταν το ίδιο το κράτος φαίνεται ότι αναιρεί συμφωνίες που έχει υπογράψει", και ότι "παρόμοιες κινήσεις είχαν προηγηθεί στην Ισπανία, σε βάρος μεγάλων επενδυτών έργων ΑΠΕ από το Κατάρ και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές." Καταστροφικές ενδεχομένως για τους ξένους "επενδυτές", σωτήριες όμως για τους Ισπανούς πολίτες, που, όπως κι εμείς, αγκομαχούν να πληρώνουν την "πράσινη παράνοια".
Άλλος ένας λοιπόν Σύνδεσμος Αιολικών, στην Κύπρο, που "κόπτεται" για τα συμφέροντα των ξένων "επενδυτών", όπως ακριβώς και η δική μας ΕΛΕΤΑΕΝ. Όλη αυτή η γκρίνια δεν συνιστά τίποτα άλλο από lobbying, αλλά η κατόπιν εορτής γκρίνια δεν έχει και πολλές πιθανότητες να πιάσει τόπο: μετά την απομάκρυνση από την Βουλή ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Στην Ιταλία, άλλη μια χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου, με άφθονο "δωρεάν ήλιο και άνεμο", είδαν κι αυτοί τη χαρά των τεράστιων ελλειμμάτων από τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ και προωθούν στο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θαμειώνονται οι ταρίφες στα Φ/Β κατά 10%.-25%. Το διάταγμα, που πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί απ' το Κοινοβούλιο μέσα σε δυο μήνες, επηρεάζει περίπου 8.600 Φ/Β πάρκα ισχύος άνω των 200kW, που αντιπροσωπεύουν το 55% της εγκατεστημένης Φ/Β ισχύος και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εισπράττει το 60% των επιδοτήσεων.
Το διάταγμα προωθείται απ' την κυβέρνηση Ρέντζι προκειμένου να υλοποιήσει την υπόσχεση για μείωση του κόστους ενέργειας κατά συνολικά 800 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Ιταλική ΡΑΕ, οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ ήταν 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 κι αναμένεται να ανεβούν στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.
Παρόμοια με την Κύπρο, έτσι και στην Ιταλία άρχισε η γκρίνια των ΑΠΕτζήδων για την "αξιοπιστία της Ιταλίας απέναντι στους ξένους επενδυτές". Η έκθεση των τραπεζών στη Φ/Β αγορά της Ιταλίας εκτιμάται γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε κι εδώ έχει πέσει η δέουσα ανατριχίλα.
Στη Βρετανία, με την υπέροχη απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού, η Υπηρεσία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα προτάσεις για αναμόρφωση του καθεστώτος επιδοτήσεων των Φ/Β. Από τις προτάσεις της, που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο 2015, επηρεάζονται τα Φ/Β πάρκα άνω των 5MW, τα οποία εκτίθενται σε καθεστώς ανταγωνισμού για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μαζί μα τα χερσαία αιολικά, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας από απορρίμματα. Εκφράζεται διάχυτη ανησυχία ότι, χάρη στο καθεστώς των επιδοτήσεων, η Φ/Β αγορά της Βρετανίας "φουσκώνει"πολύ γρήγορα και το 2017 το βάρος των επιδοτήσεων θα έχει γίνει ασήκωτο.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης προτίμηση ανάπτυξης των Φ/Β στις στέγες σε σχέση με τα επί εδάφους Φ/Β, κάτι απόλυτα λογικό. Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας, στην κορύφωση της πράσινης παράνοιας, έφτασαν να βάλουν Φ/Β ακόμα και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, μετατρέποντας βαμβακοχώραφα και οπωρώνες σε Φ/Β πάρκα, λες και η χώρα στερείται χέρσων εκτάσεων. Εγκληματίες πολιτικοί, με το έγκλημα να αφορά κυρίως τις επόμενες γενιές Ελλήνων.
Οι προτάσεις για τα Φ/Β έρχονται σε συνέχεια της διακηρυγμένης πρόθεσης Κάμερον (Get rid of all the green crap!) & Φάρατζ να περικόψουν τις επιδοτήσεις των αιολικών από το 2015.
Οι προτάσεις για τα Φ/Β έρχονται σε συνέχεια της διακηρυγμένης πρόθεσης Κάμερον (Get rid of all the green crap!) & Φάρατζ να περικόψουν τις επιδοτήσεις των αιολικών από το 2015.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνσηGreeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Είχαν προηγηθεί βέβαια οι περικοπές των επιδοτήσεων στην Ισπανία, τη Βουλγαρία, (όπου πέρυσι έπεσε η κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού και ήδη τα συσσωρευμένα ελλείμματα της περιόδου 2010-2014 θα φέρουν νέο κύμα περικοπών στις επιδοτήσεις), την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα (με τοεξαιρετικά άτολμο new deal, N.4254/2014), την Ιαπωνία, την Κίνα, κλπ.
Όλοι θα σας εξηγήσουν χαμογελαστά ότι "η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει τη μείωση των επιδοτήσεων", αλλά κανένας δεν θα σας μιλήσει για τις άβολες αλήθειες, κανένας δεν θα σας πει γιατί η τιμή των Φ/Β είναι πολύ πιο χαμηλή στο Τέξας, κανένας δεν θα σας πει γιατί άφησαν να συσσωρευθούν ελλείμματα, κανένας δεν θα σας πει ότι "τα έκαναν μπάχαλο", κανένας δε θα σας πει γιατί έγδαραν τους πολίτες, κανένας δεν θα σας πει ότι χωρίς επιδοτήσεις κανένας δεν θα γύριζε να κοιτάξει τις ΑΠΕ.
Το ιστολόγιό μας βέβαια σας τα έχει ήδη πει και θα περιοριστούμε να θυμίσουμε ότι με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, που ξοδέψαμε στη χώρα μας για τα Φ/Β την περίοδο 2008-2013, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ακόμα 2.500MW λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή:
- να έχουμε αντικαταστήσει πλήρως τον ΑΗΣ Καρδιάς, τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης, με νέες και σύγχρονες μονάδες, που να καλύπτουν πλήρως τη νέα Κοινοτική Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές,
- να εξασφαλίσουμε φθηνή ενέργεια για την όποια βαριά βιομηχανία έχει απομείνει στη χώρα,
- να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ρεύμα όλο το χρόνο,
- να έχουμε δώσει φθηνή θέρμανση με τηλεθέρμανση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά,
- να δημιουργήσουμε ή να διατηρήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας,
- να μειώσουμε πολύ τις εκπομπές στο περιβάλλον,
- να έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης και να μειώσουμε την κατανάλωση του υπερπολύτιμου λιγνίτη μας.
Αλλά αυτά γίνονται μόνο με ΕΘΝΙΚΗ ενεργειακή πολιτική. Οπότε χρειαζόμαστε άλλους πολιτικούς, οι τωρινοί μας έχουν δείξει ποια συμφέροντα προωθούν.
Σάββατο 21 Ιουνίου 2014
Ζαν Πωλ Σαρτρ, ο άνθρωπος που όρισε τη διανόηση του 20ου αιώνα
Σαν σήμερα, στις 21 Iουνίου του 1905, γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πωλ Σαρτρ. «Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να ζει ελεύθερος», υποστήριζε και ίσως, τελικά, ο μόνος «περιορισμός» που είχε ο ίδιος στη ζωή του ήταν η απεγνωσμένη ανάγκη να πράττει και να σκέφτεται χωρίς συμβιβασμούς και όρια.
Ο πρόωρος χαμός του πατέρα του και η αδυναμία της μάνας του να τον μεγαλώσει, τον οδήγησαν στο σπίτι του συντηρητικού παππού του, ο οποίος τον μύησε στο κόσμο του βιβλίου. Σύντομα, ο Σάρτρ μετατρέπεται σε ένα παιδί- βιβλιοφάγο. Αποφοίτησε από το Ecole Normale Superieure του Παρισιού και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Fribourg, στην Ελβετία, καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Βερολίνου.
Με την ενηλικίωσή του ο Σάρτρ εξελίσσεται σε ένα γοητευτικό νεαρό, με φιλοσοφικούς στοχασμούς και «εμβρυακές» πολιτικές ανησυχίες. Σύντομα θα γνωρίσει τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, την γυναίκα που θα τον συντροφέψει σε όλη του τη ζωή. Η σχέση τους προσδιορίστηκε μέσα από τις ελευθεριακές αντιλήψεις του Σάρτρ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πλήθος παράλληλων ερωτικών σχέσεων και να προκαλέσουν την συντηρητική κοινωνία της εποχής τους.
Η φρίκη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με εγκλεισμό σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και συμμετοχή στον Γαλλικό αντιστασιακό αγώνα, μετατρέπουν τον φιλόλογο Σάρτρ , σε οραματιστή φιλόσοφο και βαθιά πολιτικοποιημένο διανοούμενο. Με την απελευθέρωση της Γαλλίας, ο Σάρτ κερδίζει την εθνική αναγνώριση καταγράφοντας τα γεγονότα σε πρωτοσέλιδο της αντιστασιακής εφημερίδας «Combat».
Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ γίνεται ο βασικός εκπρόσωπος του υπαρξισμού του 20ου αιώνα, ιδρύει, μαζί με τον Μορίς Mερλό Ποντί, το λογοτεχνικό περιοδικό «Μοντέρνοι Καιροί», από όπου δημοσιοποιεί τις αριστερές πολιτικές του θέσεις και τις φιλοσοφικές του αναλύσεις. Στο έργο του, ο άνθρωπος εμφανίζεται ως απελευθερωμένος από την επιρροή κάποιας ανώτερης ηθικής τάξης ή δύναμης, που θα μπορούσε να ορίσει τη ζωή του, και ο ίδιος γίνεται κύριος των επιλογών.
Ο Σαρτρ, ασπάζεται τον Μαρξισμό και καταδικάζει τον Σταλινισμό. Παράλληλα δηλώνει φανατικά άθεος. «Ο υπαρξισμός δεν είναι τόσο αθεϊστικός που να αναλώνεται προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός. Αντιθέτως, δηλώνει ότι, ακόμη και αν υπήρχε Θεός, το γεγονός αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα», δήλωνε.
Καιρό αργότερα, ο Σάρτρ θα κάνει στροφή στην πολιτική του σκέψη και θα ενταχθεί στο Κομουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, μία απόφαση που θα τον φέρει σε αντίθεση με το παρελθόν του αλλά και με τον άλλοτε σύντροφό του Αλμπέρ Καμύ. Μάλιστα θα προεδρεύσει και της Γαλλοσοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, η σοβιετική στρατιωτική επέμβαση στην Ουγγαρία το 1956, που οδήγησε στον θάνατο περίπου 2.500 εξεγερμένους Ούγγρους, προκάλεσε την «οργισμένη» αντίδραση του Σάρτρ, ο οποίος θα αποχωρήσει από το ΚΚΓ, γράφοντας το άρθρο «Το φάντασμα του Στάλιν».
Το 1964, ο Σάρτρ στρέφει τα βλέμματα της δημοσιότητας πάνω του, καθώς αρνείται το βραβείο Νόμπελ. Το ανήσυχο πνεύμα του, τον οδηγεί σε μία σειρά από παρεμβάσεις στη κοινωνικοπολιτική ζωή της Γαλλίας αλλά και διεθνώς. Μαζί με τον Μπέρτραντ Ράσελ, προεδρεύει στο «δικαστήριο Ράσσελ», ένα φανταστικό δικαστήριο που αποτελούνταν από ανθρώπους της διανόησης, καταδικάζοντας τον Αμερικανικών ιμπεριαλισμό στο Βιετνάμ. Το Μάη του ’68, παίρνει συνέντευξη από τον Ντάνιελ Κον Μπενίτ, ηγετική φυσιογνωμία του φοιτητικού κινήματος, με στόχο να αναδείξει την ιδεολογική βάση της εξέγερσης.
Ταξιδεύει στη Γερμανία για να συναντήσει τον Αντρέας Μπάαντερ, ηγέτη της R.A.F, στη Πορτογαλλία για να ζήσει από κοντά την επανάσταση των Γαρίφαλων, συμμετέχει στο κίνημα για την απελευθέρωση Σοβιετικών αντιφρονούντων και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Ισλαμικής επανάστασης και τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
Ο ευφυής και αντιδραστικός, Ζαν Πωλ Σάρτρ, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 15 Απριλίου του 1980. Την 19η Απριλίου, περίπου 50.000 άνθρωποι θα πουν το στερνό αντίο, στον άνθρωπο που σημάδεψε με τις θέσεις του την φιλοσοφία του 20ου αιώνα.
Από το kar.org.gr Πηγή: tvxs.gr
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014
''Τα αιολικά πάρκα φρενάρουν τις βροχοπτώσεις'' (Ηχητικό)
«Τα αιολικά πάρκα φρενάρουν τις
βροχοπτώσεις»: Απίστευτο κι όμως αληθινό το παραπάνω, σύμφωνα με τον καθηγητή
Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
του Πανεπιστημίου Αθηνών και έναν από τους επιστήμονες-μέλος της Επιτροπής
Μελέτης της Τραπέζης της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις
της.
Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Στουρνάρας,
μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη είπε ότι το παραπάνω μας οδηγεί
μαθηματικά στην επανεξέταση του φακέλου των αιολικών πάρκων, αλλά και στην
επανεξέταση του κεφαλαίου "όφελος" υποδομών για τους υδροφόρους ορίζοντες
της χώρας, με ενδεικτικό παράδειγμα αυτό του φράγματος Αποσελέμη, που δεν
ανταποκρίνεται πρακτικά στο θεωρητικό σκοπό της κατασκευής του.
Οι θέσεις του καθηγητή παρουσιάστηκαν
κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Τήνο.
O αρχιμανδρίτης Βαρβέλης γράφει για τις καθαρίστριες
Η μάνα μου καθαρίστρια, εγώ παιδί και ανίψι καθαριστριών.
Έλαμπαν τα σπίτια που δούλευε 6 μέρες την εβδομάδα και την έβδομη, την Κυριακή, (στην "αργία" της), να καθαρίσει και το δικό μας το σπίτι κ εμάς, να μαγειρέψει ενα πιάτο ζεστο φαγητο, να πλεινει, ν απλώσει, να σιδερώσει, να μας αγκαλιάσει και να... ξεκουραστεί.
Αυτή η μάνα μου!
Αυτές οι Περιστεριώτισες οι μανάδες των φίλων μας, που ξεκινούσαν χαράματα νηστικιές, αφήνοντας τα παιδια στους δρόμους, για να φτάσουν στην Εκάλη, στη Φιλοθέη, στο Ψυχικό, με κρύο, με βροχή, με χιόνι, με ζέστη και να γίνουν "παραδουλεύτρες" όπως τις έλεγαν οι "Κυρίες", για να μας μεγαλώσουν, με το μεροκάματο τους, να μας μορφώσουν, να γίνουμε άνθρωποι. Και οι περισσότεροι γίναμε!
Κ οταν επέστρεφε η μάνα απ τη δουλεία, έχοντας μεσα στην τσάντα της την βρεγμένη της ρόμπα που φορούσε οταν σφουγγάριζε με τα γόνατα τα πατώματα, μικρός εγώ, πολύ μικρός, την ρώταγα με αγωνία:
- Μαμά τι μου έφερες?
- Κούραση παιδί μου, η απάντηση της. Κούραση.
Μεγαλώσαμε με τα ρούχα που έδιναν οι "Κυρίες" στη μάνα μας για ψυχικό. Δικό μας ρούχο δεν είχαμε. Αποφόρια. Μ αυτά ντυνόμασταν.
Μανάδες ηρωίδες!
Σ αυτές τις μανάδες σήκωσε το χέρι του ο Φασισμός. Αυτές τις μανάδες χτύπησαν οι "μπράβοι" των 500 ευρώ.
Αντι να φιλήσουν το χέρι τους,τις έστειλαν στα νοσοκομεία.
Αυτοί που σκότωσαν τον "αδελφό" μας και το "παιδί" μας, τον Γρηγορόπουλο,
αυτοί που προσφέρουν ασυλία στους Ναζιστές, σάρκα από την σάρκα τους, αυτοί που πουλάνε πρέζα στις πιάτσες για να μην ξυπνήσει ποτέ ο λαός, αυτοί που εκδίδουν πόρνες για να μαζεύουν τα ποσοστά,
αυτοί που φέρονται απάνθρωπα στους μετανάστες,
αυτοί που εκβιάζουν καταστηματάρχες,
αυτοί που πάντα υπηρετούν την εκάστοτε εξουσία πιστά, οι ταγματαλήτες στην κατοχή, οι ασφαλίτες στη χούντα, για να λάβουν ως ανταπόδωση το " μέρισμά τους.." τόλμισαν και σήκωσαν το βέβυλο χέρι τους, στις μανάδες μας.
Σ ολα αυτά τα ανθρωπάρια, με τους γυμνασμένους μύες και το ελάχιστο μυαλό, που με την στάση και την συμπεριφορά τους έφτυσαν τις ίδιες τις μανάδες τους, γυρίζω την πλάτη.
Σκληραίνω την καρδιά μου.
Δεν τους ευλογώ πια. Δεν μου βγαίνει.
Δεν έχω ευχή γ αυτούς.
Ολοι αυτοί, θα με βρούν μπροστά τους, στον αγώνα.
Φωνάζω δυνατά:
Ξυπνήστε όλοι, ξύπνα επιτέλους λαέ του Θεού πριν να ειναι αργά.
"ΑΚΟΥΣΑΤΕ οὖν, βασιλεῖς, καὶ σύνετε· μάθετε, δικασταὶ περάτων γῆς. 2ἐνωτίσασθε οἱ κρατοῦντες πλήθους καὶ γεγαυρωμένοι ἐπὶ ὄχλοις ἐθνῶν· 3ὅτι ἐδόθη παρὰ τοῦ Κυρίου ἡ κράτησις ὑμῖν καὶ ἡ δυναστεία παρὰ ῾Υψίστου,ὃς ἐξετάσει ὑμῶν τὰ ἔργα καὶ τὰς βουλὰς διερευνήσει· 4 ὅτι ὑπηρέται ὄντες τῆς αὐτοῦ βασιλείας οὐκ ἐκρίνατε ὀρθῶς, οὐδὲ ἐφυλάξατε νόμον, οὐδὲ κατὰτὴν βουλὴν τοῦ Θεοῦ ἐπορεύθητε. 5 φρικτῶς καὶ ταχέως ἐπιστήσεται ὑμῖν,ὅτι κρίσις ἀπότομος ἐν τοῖς ὑπερέχουσι γίνεται..."
Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Βαρβέλης
https://www.facebook.com/vasileios.varvelis
Έλαμπαν τα σπίτια που δούλευε 6 μέρες την εβδομάδα και την έβδομη, την Κυριακή, (στην "αργία" της), να καθαρίσει και το δικό μας το σπίτι κ εμάς, να μαγειρέψει ενα πιάτο ζεστο φαγητο, να πλεινει, ν απλώσει, να σιδερώσει, να μας αγκαλιάσει και να... ξεκουραστεί.
Αυτή η μάνα μου!
Αυτές οι Περιστεριώτισες οι μανάδες των φίλων μας, που ξεκινούσαν χαράματα νηστικιές, αφήνοντας τα παιδια στους δρόμους, για να φτάσουν στην Εκάλη, στη Φιλοθέη, στο Ψυχικό, με κρύο, με βροχή, με χιόνι, με ζέστη και να γίνουν "παραδουλεύτρες" όπως τις έλεγαν οι "Κυρίες", για να μας μεγαλώσουν, με το μεροκάματο τους, να μας μορφώσουν, να γίνουμε άνθρωποι. Και οι περισσότεροι γίναμε!
Κ οταν επέστρεφε η μάνα απ τη δουλεία, έχοντας μεσα στην τσάντα της την βρεγμένη της ρόμπα που φορούσε οταν σφουγγάριζε με τα γόνατα τα πατώματα, μικρός εγώ, πολύ μικρός, την ρώταγα με αγωνία:
- Μαμά τι μου έφερες?
- Κούραση παιδί μου, η απάντηση της. Κούραση.
Μεγαλώσαμε με τα ρούχα που έδιναν οι "Κυρίες" στη μάνα μας για ψυχικό. Δικό μας ρούχο δεν είχαμε. Αποφόρια. Μ αυτά ντυνόμασταν.
Μανάδες ηρωίδες!
Σ αυτές τις μανάδες σήκωσε το χέρι του ο Φασισμός. Αυτές τις μανάδες χτύπησαν οι "μπράβοι" των 500 ευρώ.
Αντι να φιλήσουν το χέρι τους,τις έστειλαν στα νοσοκομεία.
Αυτοί που σκότωσαν τον "αδελφό" μας και το "παιδί" μας, τον Γρηγορόπουλο,
αυτοί που προσφέρουν ασυλία στους Ναζιστές, σάρκα από την σάρκα τους, αυτοί που πουλάνε πρέζα στις πιάτσες για να μην ξυπνήσει ποτέ ο λαός, αυτοί που εκδίδουν πόρνες για να μαζεύουν τα ποσοστά,
αυτοί που φέρονται απάνθρωπα στους μετανάστες,
αυτοί που εκβιάζουν καταστηματάρχες,
αυτοί που πάντα υπηρετούν την εκάστοτε εξουσία πιστά, οι ταγματαλήτες στην κατοχή, οι ασφαλίτες στη χούντα, για να λάβουν ως ανταπόδωση το " μέρισμά τους.." τόλμισαν και σήκωσαν το βέβυλο χέρι τους, στις μανάδες μας.
Σ ολα αυτά τα ανθρωπάρια, με τους γυμνασμένους μύες και το ελάχιστο μυαλό, που με την στάση και την συμπεριφορά τους έφτυσαν τις ίδιες τις μανάδες τους, γυρίζω την πλάτη.
Σκληραίνω την καρδιά μου.
Δεν τους ευλογώ πια. Δεν μου βγαίνει.
Δεν έχω ευχή γ αυτούς.
Ολοι αυτοί, θα με βρούν μπροστά τους, στον αγώνα.
Φωνάζω δυνατά:
Ξυπνήστε όλοι, ξύπνα επιτέλους λαέ του Θεού πριν να ειναι αργά.
"ΑΚΟΥΣΑΤΕ οὖν, βασιλεῖς, καὶ σύνετε· μάθετε, δικασταὶ περάτων γῆς. 2ἐνωτίσασθε οἱ κρατοῦντες πλήθους καὶ γεγαυρωμένοι ἐπὶ ὄχλοις ἐθνῶν· 3ὅτι ἐδόθη παρὰ τοῦ Κυρίου ἡ κράτησις ὑμῖν καὶ ἡ δυναστεία παρὰ ῾Υψίστου,ὃς ἐξετάσει ὑμῶν τὰ ἔργα καὶ τὰς βουλὰς διερευνήσει· 4 ὅτι ὑπηρέται ὄντες τῆς αὐτοῦ βασιλείας οὐκ ἐκρίνατε ὀρθῶς, οὐδὲ ἐφυλάξατε νόμον, οὐδὲ κατὰτὴν βουλὴν τοῦ Θεοῦ ἐπορεύθητε. 5 φρικτῶς καὶ ταχέως ἐπιστήσεται ὑμῖν,ὅτι κρίσις ἀπότομος ἐν τοῖς ὑπερέχουσι γίνεται..."
Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Βαρβέλης
https://www.facebook.com/vasileios.varvelis
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014
Πράσινη ανάπτυξη» και πράσινα άλογα
Είναι τα βουνά, τα δάση φυσικό περιβάλλον; Και πώς να τα αποτιμήσουμε; Πόσο αποτιμούνται οι βουνοκορφές της Κρήτης, της Μάνης, της Εύβοιας, της Ικαρίας στα χρηματιστήρια των αγορών; Πόσο αποτιμούνται τα δάση ελάτης της Λάρισας, της Δράμας, της Ροδόπης στα χρηματιστήρια αξιών, ενέργειας, «δικαιωμάτων ρύπων»; Πώς αποτιμούνται οι παραλίες κι η γη μας στους συντελεστές απόδοσης των «πράσινων» επιχειρήσεων ΑΠΕ; Με το μοναδικό κριτήριο που γνωρίζει η ιδιωτική «επιχειρηματικότητα» κάθε χρώματος: το εύκολο, γρήγορο και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. «Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό είναι δωρεάν»… γι’ αυτούς. Η γη ανήκει σε κάποιους, αλλά την δεσμεύουν με το Ν. «Μπιρμπίλη»/3851/2010 που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ «έργα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας». Και πάνω από όλα είναι «επενδυτές», δηλαδή:
α) ΔΕΝ βάζουν λεφτά! Επιδοτούνται και για τα 2/3 της «επένδυσης» και στην τιμή (που μεσοσταθμικά για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ έφτασε το 2012, τα 186,7€/MWh στο διασυνδεδεμένο Σύστημα. Πηγή: ΛΑΓΗΕ)
β) ΔΕΝ παίρνουν επιχειρηματικό ρίσκο! Αφού, με τα νομοθετήματα της «απελευθέρωσης των αγορών» από το 1999 κι εντεύθεν, πουλάνε την ενέργεια τους κατά προτεραιότητα και υποχρεωτικά.
Το 2009-2012, μόνο από την επιδότηση των τιμών τους από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ (που μετονομάστηκε σε Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ) ενθυλάκωσαν 2,3 δις€! Κατευθείαν από το λογαριασμό του ρεύματος και την τσέπη των καταναλωτών. Το 2013, το κόστος επιδότησής τους αναμένεται να φτάσει τα 1,9 δις€ και το 2014, τα 2,2 δις€ (Πηγή: ΛΑΓΗΕ). Συνολικά 6,4 δις€ σε μόλις έξι χρόνια! Περισσότερα από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης, της ΔΕΗ (2011: 5,8 δις€), ή αλλιώς το 3,1% του ΑΕΠ της χώρας!! (2012: 206 δις€, Πηγή: ΕΛΙΑΜΕΠ)
Δώσαμε μόλις τον ορισμό της αρπαχτής. Ας δώσουμε και την εικόνα της Ελλάδας των «πράσινων επενδύσεων», με τα λόγια αυτών που τις βιώνουν. Αντιγράφουμε από το φυλλάδιο του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης:
«Παρθένα τοπία επιβαρύνονται με χιλιάδες τόνους τσιμέντο και μέταλλο, με χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμων, με εκβραχισμούς κι εβδομηντάμετρους πυλώνες και ρότορες. Η τοπική πανίδα επηρεάζεται αρνητικά και χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης απειλούνται με ερημοποίηση από την αύξηση θερμοκρασίας λόγω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Υπονομεύουν κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, γεωργική, τουριστική, οικοτουριστική και συχνά έχει ανατραπεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς γης υπέρ τους (απαλλοτρίωση ιδιόκτητων περιουσιών σε βουνά -Εύβοια).»
Κι όπως λέει ένας Κρητικός: «Σώζει το κλίμα του Πλανήτη η καταστροφή των βουνών της Κρήτης; Μάλλον επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια σώζει»…
«Πράσινη ανάπτυξη» και πράσσειν… άλογα!
Η εγκατάσταση ΑΠΕ αποτέλεσε ένα από τα πρώτα εργαλεία για το άνοιγμα των εθνικών αγορών και την «απελευθέρωσή» τους στη συνέχεια από τα δημόσια μονοπώλια ηλεκτροπαραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1994 η ΕΕ απαγόρευσε ουσιαστικά στη ΔΕΗ να αναπτύξει ΑΠΕ (Ν.2244/94). Ακολούθησε η «πράσινη ανάπτυξη» στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής» και του περιορισμού εκπομπών CO2, καθώς οι ΑΠΕ υποτίθεται ότι θα υποκαθιστούσαν ανθρακικές και άλλες θερμικές μονάδες.
Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, μόνο στο διασυνδεδεμένο Σύστημα, αυξήθηκε κατά 358%! Από 988MW το 2008, έφτασε τα 3538MW στις 31.12.2012, που έγχυσαν μόλις το 6,3% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή. Την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της χώρας συνεχίζουν να εξασφαλίζουν τα 4220MW λιγνιτικών Μονάδων, που παρήγαγαν το 56,5%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (2011), τα ίδια γίνονται και στας Ευρώπας. Ο άνθρακας εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση: στη Γερμανία (60%), στην Ολλανδία (83%) και στη χώρα-υπόδειγμα ΑΠΕ, τη Δανία (57%)!! Με απλά λόγια: Άνθρακας ο «περιορισμός της παραγωγής από άνθρακα»…
Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, μόνο στο διασυνδεδεμένο Σύστημα, αυξήθηκε κατά 358%! Από 988MW το 2008, έφτασε τα 3538MW στις 31.12.2012, που έγχυσαν μόλις το 6,3% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή. Την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της χώρας συνεχίζουν να εξασφαλίζουν τα 4220MW λιγνιτικών Μονάδων, που παρήγαγαν το 56,5%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (2011), τα ίδια γίνονται και στας Ευρώπας. Ο άνθρακας εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση: στη Γερμανία (60%), στην Ολλανδία (83%) και στη χώρα-υπόδειγμα ΑΠΕ, τη Δανία (57%)!! Με απλά λόγια: Άνθρακας ο «περιορισμός της παραγωγής από άνθρακα»…
Αφήνοντας στην άκρη επιχειρήσεις ΑΠΕ, τεχνικές εταιρείες, μελετητικά γραφεία, εργολάβους και «επιστήμονες» που ανησυχούν για τα συμφέροντά τους και τη δουλίτσα τους… Πολύς κόσμος πείστηκε από τη συστηματική προπαγάνδα των διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου (ΕΕ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ο.κ.), των κυβερνήσεών τους, επιχειρηματικών ενώσεων της αγοράς, πανεπιστημίων «ανοικτών στην αγορά», χρηματοδοτούμενων ΜΜΕ και ΜΗΚΥΟ, και φαντάζεται πως μπορεί να υπάρξει πλήρης ηλεκτροδότηση νησιών, περιοχών και της χώρας ολόκληρης ΜΟΝΟ από ΑΠΕ.
Οι πιστοί κάθε δόγματος αρνούνται πάντα να δουν το προφανές: ο αέρας φυσά και σταματά ή δεν φυσά καθόλου, ο ήλιος πέφτει μετά τις 3-4μ.μ. το χειμώνα και 6-7μ.μ. το καλοκαίρι και δυστυχώς κυκλοφορούν και σύννεφα. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Καίνε οι πανάκριβοι αεριοστρόβιλοι των ιδιωτικών Μονάδων εισαγόμενου φυσικού αερίου, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς τυχαίες αυξομειώσεις των φορτίων από ΑΠΕ. (Οι αεριοστρόβιλοι της ΔΕΗ απέχουν… για να μην πάρουν το «ψωμί» των ιδιωτών. Ίδιας στόφας «επενδυτές», οι «αεριάδες» Μυτιληναίος, Elpedison-Λάτσης και GdF/Suez-ΤΕΡΝΑ, ενθυλάκωσαν το 2009-2012 επιδοτήσεις 770 εκ.€!)
Όσοι αμφιβάλλουν ας αναρωτηθούν: Ποιο εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών θα δεχόταν να ηλεκτροδοτηθεί από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά; Υπάρχουν «αιρετικές» μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι ΑΠΕ δεν θα παράξουν ποτέ την ενέργεια που καταναλώθηκε για να κατασκευαστούν. Η Ε.ΟΝ (ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός, με 7.000MW Αιολικά) τις επιβεβαιώνει ήδη από το 2005! Στη μελέτη της “Wind Report 2005” διαπιστώνει πως όσο περισσότερα MW αιολικών εγκαθίστανται, τόσο πέφτει η απόδοσή τους! Τι λέει η ελληνική πραγματικότητα; Ο πίνακας δείχνει την «απόδοση» των Μονάδων ΑΠΕ, όσο αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς τους. Επιβεβαιώνονται οι «αιρετικοί» και η Ε.ΟΝ…
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι – ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΕ
2009 2010 2011 2012
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW 1320 1555 2141 3538
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 25,40% 23,90% 21,10% 20,05%
2009 2010 2011 2012
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW 1320 1555 2141 3538
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 25,40% 23,90% 21,10% 20,05%
2008 2009 2010 2011
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW 23900 25700 27200 29100
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19,37% 17,15% 15,86% 16,95%
ΠΗΓΗ: ΛΑΓΗΕ, ΟΟΣΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW 23900 25700 27200 29100
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19,37% 17,15% 15,86% 16,95%
ΠΗΓΗ: ΛΑΓΗΕ, ΟΟΣΑ
Το ΥΠΕΚΑ όμως παραμένει πιστός οπαδός των δογμάτων της αγοράς και των συμφερόντων της. Εφαρμόζοντας τη γνωστή ρήση «αν η πραγματικότητα δεν βολεύει, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν», αύξησε τον «εθνικό στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ το 2020 στην ηλεκτροπαραγωγή» σε 40%, από 18% που επέβαλε η ΕΕ στα πλαίσια της «διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής». Αν 3.538MW συνιστούν 6,3% συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή, το 40% απαιτεί εγκατάσταση 22.110MW!!! Και χωρίς να υπολογίζεται η πτώση της απόδοσής τους, όταν πολλαπλασιάζονται… Πάντως, στο «Εθνικό» Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου προβλέπεται εγκατάσταση «μόνο» 13300MW από ΑΠΕ ως το 2020 (7500MW Αιολικά, 3000MW Υδροηλεκτρικά και 2500MW Ηλιακά) κι επιπρόσθετα 4-6 νέες Μονάδες φυσικού αερίου (περίπου 2000MW) για ρύθμιση συχνότητας και συνλειτουργία με ΑΠΕ. Τα μεγέθη εγκατεστημένης ισχύος είναι φανερά εξωπραγματικά. Αν δείχνουν κάτι είναι ότι η ΕΕ, οι «αγορές» και το Υπουργείο τους νοιάζονται μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση των πιο αρπακτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων. Ποσώς για την «κλιματική αλλαγή» και τους στόχους που εμφανίζονται να θέτουν.
Η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς της χώρας (πλην ΑΠΕ) είναι 13.100MW. Ποιος χρειάζεται άλλα τόσα; Γιατί πρέπει να καταστραφεί ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον της χώρας από βιομηχανικές εγκαταστάσεις «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής; 7500MW αιολικών πάρκων απαιτούν, μόνο για την «εσωτερική οδοποιία» τους, δρόμους πλάτους 6-10m και μήκους 700km. Δηλαδή μια νέα εθνική οδό, μέσα από τα βουνά και τα δάση της χώρας. Σωστά είπε κάποιος: «Δεν έχει προγραμματιστεί ποτέ μεγαλύτερη καταστροφή στα ορεινά οικοσυστήματα από καταβολής Ελληνικού κράτους!!»
Μην ρωτήσουμε σε ποιον θα πουληθεί όλη αυτή η ενέργεια, όταν χτες η μέση ζήτηση ήταν 4844MWh και η αιχμή μόλις 6707MWh. Να ρωτήσουμε ξανά, ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Ο αντιπρόσωπος των απελευθερωμένων αγορών, η ΡΑΕ, έχει απαντήσει επισήμως: η λαϊκή κατανάλωση μέσω ΕΤΜΕΑΡ. Άλλωστε, όπως δήλωσε, με αφορμή την απόφαση της Βουλγαρίας να αποσυνδέσει το 40% των αιολικών και φωτοβολταϊκών για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ: «Η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι η πιο παραγωγική μέθοδος για να βοηθηθούν οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς»!
Όταν τα ΜΑΤ προστατεύουν το «επενδυτικό» κλίμα.
Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας, με δυνατούς ανέμους και μεγάλη ηλιοφάνεια, ήταν από τις πρώτες περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο της «πράσινης ανάπτυξης». Ειδικά η θυγατρική του γαλλικού κολοσσού EdF, Energies Nouvelles, θα εξασφαλίσει -κι αυτή- την «αυτόνομη ηλεκτροδότηση» του νησιού, εγκαθιστώντας 248MW «υβριδικών».
Τα υβριδικά συστήματα αποτελούν ολοκληρωμένες, οικονομικές και φιλικές στο περιβάλλον λύσεις για μικρότερα νησιά. Περιλαμβάνουν μια θερμική Μονάδα βάσης που συνδυάζεται με ηλιακά, αιολικά και αντλητικά-υδροηλεκτρικά για πολλαπλούς σκοπούς: ηλεκτροπαραγωγή, αποθήκευση ενέργειας και νερού, αξιοποίηση βρόχινου νερού, αφαλάτωση. Οι πρώτες μελέτες γι’ αυτά συντάχθηκαν από Μηχανικούς στη ΔΕΗ τη δεκαετία του 1990. Δεν εξυπηρετούσαν όμως την «απελευθέρωση των αγορών»…
Τα «υβριδικά» της ελεύθερης αγοράς, όπως αυτά στην Κρήτη και στην Ικαρία, συνδυάζουν τα παχουλά υπερκέρδη της επιδότησης 99,45€/MWh, την ασύδοτη εγκατάσταση, την καταστροφή των βουνών, το στράγγισμα του υδάτινου δυναμικού με γεωτρήσεις, την αγορά ρεύματος από «βρώμικες» Μονάδες της ΔΕΗ που θα πουλούν σαν δικό τους και… την αρωγή των «ελληνικών» αρχών και των ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους.
«Υβριδικό» που οι ανεμογεννήτριες είναι στα Χανιά-Ρέθυμνο και οι υδροστρόβιλοι στο Ηράκλειο-Λασίθι σημαίνει απλά ότι το ρεύμα για την άντληση των νερών θα προέρχεται από τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα ή στον Αθερινόλακκο.
Στη μελέτη της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, για τις επιπτώσεις της «κλιματικής αλλαγής» (λειτουργούσε στο Υπουργείο Γεωργίας ως το 2010), οι Νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου εμφανίζουν υψηλότατο κίνδυνο ερημοποίησης λόγω αλάτωσης. Η άντληση με γεωτρήσεις εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού για κερδοσκοπία με τις επιδοτούμενες τιμές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής… θα επιβραδύνει ή θα επιταχύνει την «κλιματική αλλαγή» στην Κρήτη;
Η κατάσταση στο νησί: Η ζήτηση ρεύματος το 2012 ήταν 225.605ΜWh, έναντι 305.000ΜWh το 2008. Μείωση κατά 26,23%(!) λόγω οικονομικής κρίσης κι ανέχειας. Η αιχμή από το 2008 ως σήμερα δεν ξεπερνά τα 635MW. Η εγκατεστημένη ισχύς από θερμικές Μονάδες ανέρχεται σε 817MW (μαζούτ και ντήζελ), που είναι φανερό ότι αρκούν και ηλεκτροδοτούν πραγματικά το νησί. Οι εγκατεστημένες ΑΠΕ το 2012, έφτασαν τα 258MW και ο βαθμός απόδοσής τους το 1,8% της ονομαστικής τους ισχύος και το 6,9% της εγγυημένης, δηλαδή αυτής που «εγγυούνται» ότι θα παράξουν… Για τα 40.558ΜWh που έγχυσαν έλαβαν το 2012 επιδότηση τουλάχιστον 5,4εκ.€! (Αιολικά: 35.349MWh X 99,45€/MWh =3,5εκ.€, Ηλιακά: 5.209MWh Χ 353,55€/MWh =1,9εκ.€) Η ΔΕΗ πουλά στην οικιακή κατανάλωση 72€/MWh…
Η αδειοδοτημένη από τη ΡΑΕ ισχύς ΑΠΕ για την Κρήτη έφτανε την 31.10.2012 τα 2971MW. Αναμένουν έγκριση άλλα 2722MW. Σύνολο μαζί με τα ήδη εγκατεστημένα: 5951MW!! Ας μην ρωτήσουμε τι θα ηλεκτροδοτήσουν. Προφανώς, τίποτα! Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση ούτε μιας λάμπας.
Ας δούμε όμως τα σενάρια πώλησης του «πράσινου ρεύματος» στο διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω υποβρύχιων καλωδίων.
Τα πράγματα είναι «απλά»: Μονή διασύνδεση «για απορρόφηση ισχύος αιολικών» (Κρήτη-Πελοπόννησος, καλώδια 2Χ500MW) απαιτεί 705 εκ.€. Διπλή διασύνδεση (Κρήτη-Πελοπόννησος/Κρήτη-ΚΥΤ Αχαρνών, καλώδια 2Χ500MW) απαιτεί 1,7 δις€. Επικρατέστερο –για ευνόητους λόγους- το πρώτο σενάριο, που προϋποθέτει όμως και μια νέα Μονάδα φυσικού αερίου στο Ρέθυμνο για ρύθμιση συχνότητας και load-following των ΑΠΕ. Η ΔΕΗ έχει αποσυρθεί από την κατασκευή Μονάδας στην Κορακιά. Πόση επιδότηση θα ζητήσει ο ιδιώτης «επενδυτής» για να φτιάξει τη Μονάδα που θα αναβοσβήνει κατά τα καπρίτσια του ήλιου και των ανέμων; Και πόσο θα πληρώσουν οι Κρητικοί την απόσβεση της διασύνδεσης; Από 01.07.2013, κατ’ επιταγήν της ΕΕ, «απελευθερώνονται» και τα οικιακά τιμολόγια από «τα δεσμά» της ενιαίας γεωγραφικής τιμής. Οι Κρητικοί θα πληρώνουν πλέον «το πραγματικό κόστος παραγωγής» στον τόπο τους…
Και κάτι ακόμα: Το «αιολικό δυναμικό» που μπορεί να μεταφερθεί στο διασυνδεδεμένο Σύστημα από την Πελοπόννησο –αφού κατασκευαστεί η νέα γραμμή Μεταφοράς 400KV- θα είναι 2100MW έως 2200MW. Στην Πελοπόννησο λειτουργούν ήδη 1100MW αιολικών και έχουν άδεια λειτουργίας άλλα 500MW. Πού θα χωρέσουν της Κρήτης;;;
Δεν χωράνε όλοι. Και νόμος της ελεύθερης αγοράς είναι η επικράτηση του ισχυρότερου. Γι’ αυτό σπεύδουν τα ΜΑΤ να προστατέψουν τον Πλανήτη από την «υπερθέρμανση» και τα συμφέροντα της EdF από τους Κρητικούς. Επί τρία χρόνια, σωρεία συλλήψεων και μηνύσεων στο Αποπηγάδι Χανίων, γιατί οι κάτοικοι τολμούν να διεκδικήσουν τη γη τους και την αξιοπρέπειά τους.
Η «απελευθερωμένη αγορά» και η «πράσινη ανάπτυξη» οδηγούν στο πιο ανορθολογικό, ακριβό και περιβαλλοντοκτόνο μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Δεν είναι υπόθεση μόνο της Κρήτης, της Μάνης, της Εύβοιας. Όπως δεν πρόκειται η Κρήτη να «σωθεί» μόνη της ενεργειακά από τις ΑΠΕ, έτσι δεν πρόκειται να σωθεί ούτε το βασικό κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν επιμέρους πρόβλημα της Κρήτης, της Πτολεμαΐδας ή των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο. Η ενεργειακή πολιτική είναι στρατηγικό βάθρο κάθε χώρας. Το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» δεν είναι μόνο για τους αγωνιστές στο Αποπηγάδι. Ένας ολόκληρος λαός πρέπει να απελευθερωθούμε από την κατοχή των απελευθερωμένων αγορών.
Όταν τα χρηματιστήρια «σώζουν» από την «κλιματική αλλαγή»…
Η βάση όλων των πολιτικών «πράσινης ανάπτυξης» εδράζεται σε μια ασύλληπτη χρηματιστηριακή φούσκα «εμπορίας δικαιωμάτων αέριων ρύπων», ή ορθότερα αέρα κοπανιστού. Τόσο επικερδούς που η Κομισιόν, παρά την αντίδραση ακόμα και των ευρωπαίων βιομηχάνων, απαιτεί να ανακληθούν 900.000.000 δικαιώματα εκπομπής CO2 ως το 2020, προκειμένου να ανεβούν τεχνητά οι τιμές των ρύπων και να μην καταρρεύσουν τα Χρηματιστήρια Κλίματος και η κερδοφόρα μπίζνα!
Cui bono? Το «πράσινο λόμπυ», αφού εισπράττει τις επιδοτήσεις του από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές και… οι ενεργειακές επιχειρήσεις! Η RWE κέρδισε το 2006 από τις «συναλλαγές ρύπων» 22,6 εκ.€. Τα μεγαλύτερα όμως κέρδη είχε ο κλάδος πετρελαιοειδών!! ESSO, SHELL και BP κέρδισαν, μόνο το 2005, πάνω από 69 εκ.€!!! Η ίδια BP που ξεριζώνει τα παρθένα δάση της Ινδονησίας, η ίδια SHELL που ξεκληρίζει με οπλισμένους μισθοφόρους τα χωριά της Νιγηρίας. Όσο για τον Πλανήτη και την «κλιματική αλλαγή», αυτά είναι απλώς για «ιθαγενείς»…
Η εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, σαν κρίση δημόσιου χρέους, στρέφει πολλά pension funds και ασφαλιστικές εταιρείες -που αναζητούν υποκατάσταση των σταθερών αποδόσεων που παρείχαν τα «τοξικά» πλέον κρατικά ομόλογα- στις υψηλότατες κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ΑΠΕ. Αλλά και πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας, τρομαγμένοι από την εξάτμιση μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και παρασυρμένοι από κυβερνητικές υποσχέσεις και τραπεζικές «προσφορές», έριξαν το υστέρημά τους, φορτώθηκαν και δάνειο για να εγκαταστήσουν μικρές ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά. «Εγγυημένο εισόδημα», τους έλεγαν. Όσο κράτησαν οι «εγγυήσεις» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις, τόσο κράτησαν και για τα φωτοβολταϊκά. Με την επιβολή Ειδικής Εισφοράς 25%-30% στο τζίρο, εξανεμίστηκε το εισόδημα κι έμειναν τα δάνεια και τα χρέη. Οι μικροπαραγωγοί βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Κάποιοι έφτασαν στην αυτοκτονία… Οι περισσότεροι προσπαθούν να σώσουν… τους εαυτούς τους και ζητούν να αυξηθεί κι άλλο το ΕΤΜΕΑΡ, να τους πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός. Ξεχνούν ότι κάθε μέρα μένουν χωρίς ρεύμα 1000 νοικοκυριά… Τίποτα και κανείς δεν σώζεται έτσι.
Η «πράσινη» αρπαχτή δεν φτιάχτηκε για μικροπαραγωγούς, αλλά για τη Vestas, την EdF, την ΤΕΡΝΑ, τον Ρόκα κ.λπ. Οι «αγορές» δεν μοιράζουν χρήμα στους πολλούς, όπως γνωρίζουν οι μικροεπενδυτές του Χρηματιστηρίου από το 1999. Μαζεύουν το χρήμα και την περιουσία των πολλών και κάνουν πλουσιότερους τους λίγους. Σε άλλη διάλεκτο ονομάζεται συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται πάνελς στα χωράφια και τα λιβάδια του, ούτε ευκάλυπτους, μίσχανθους κι ηλίανθους –το νέο «πράσινο ελντοράντο» της παραγωγής βιοκαυσίμων… Έχει άμεση ανάγκη από γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για να τρέφεται και να ντύνεται.
Η χώρα μας δεν χρειάζεται χιλιάδες MW άχρηστων, ενεργοβόρων και πανάκριβων ΑΠΕ. Δεν χρειάζεται να «κουρέψει» τις κορυφογραμμές και τα δάση για να φυτέψει ανεμογεννήτριες. Έχει ανάγκη να διατηρήσει το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της, για να χαίρεται ο λαός μας τον ηλιόλουστο τόπο του. Έχει λιγνίτη, έχει νερά που της εξασφαλίζουν ενεργειακή ανεξαρτησία και φθηνή ενέργεια 60 χρόνια τώρα. Διαθέτει ηλεκτρενεργειακή υποδομή, χτισμένη από το υστέρημα του λαού της. Λέγεται ΔΕΗ (και ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ένεκα ΕΕ κι «απελευθέρωσης»).
Χρειάζεται μόνο να μπουν όλα αυτά στην υπηρεσία των πολλών κι όχι στην κερδοφορία των λίγων. Χρειάζεται εθνικοποίηση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα, ως προϋπόθεση για φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια, χιλιάδες θέσεις εργασίας, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού της. Μόνο έτσι διασφαλίζονται τα κοινωνικά αγαθά, η αξιοπρεπής διαβίωση, οι μισθοί, οι συντάξεις, το περιβάλλον, το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας.
*Η Φλώρα Παπαδέδε είναι Πολιτικός επιστήμονας-οικονομολόγος MSc Αν. Γραμματέας ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και μία εκ των ομιλητών στην ημερίδα "Αιολική ενέργεια στην Τήνο" με θέμα "οι καταστροφικές επιπτώσεις των αιολικών στο Εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης".
Πηγή : εφ.ΠΡΙΝ
Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014
Αιολική Ενέργεια στην Τήνο: Κυριακή 15 Ιουνίου 10.30 πμ
ΒΑΠΕ
ΣΤΗ ΤΗΝΟ
Όπως πολλοί θα γνωρίζετε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τηνfast-track εγκατάσταση γιγαντιαίων, βιομηχανικών διαστάσεων αιολικών σταθμών στα νησιά Άνδρος – Νάξος – Τήνος – Πάρος, συνολικής ισχύος 218,5MW (95 ανεμογεννήτριεςύψους 100μ. η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης.
Στην Τήνο θα δημιουργηθούν καταρχήν 2 αιολικά πάρκα, μια και περιμένουν στη σειρά πολλές ακόμη άδειες.Στη θέση ΦΩΛΙΑ στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, κοντά στο στενό Άνδρου-Τήνου με 9 ανεμογεννήτριες και στη ΓΚΑΓΚΑΡΗ σε κορυφές κοντά στις ακτές του Αγ. Ρωμανού και στου πολέμου τον κάμπο, με 11 ανεμογεννήτριες. Επίσης, θα εγκατασταθεί ένας υποσταθμός ζεύξεως θεωρητικά με υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης και τέλος τμήμα υποβρυχίου δικτύου υψηλής τάσης από την Τήνο στην Άνδρο.
Μόλις το πληροφορηθήκαμε στην Ένωση πολιτών και τη Δράση πολιτών Τήνου, ενημερώθηκε ο Δήμος, το Δημοτικό συμβούλιο και διοργανώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις απ’ όπου προέκυψαν και τα παρακάτω.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εταιρεία συμφερόντωνΚοπελούζου και την ιταλική πολυεθνική ENEL. Έχουμε καθήκον να εμποδίσουμε την καταστροφή των νησιών μας και βέβαια της Τήνου.
Αμφισβητούμε την συνεισφορά των Βιομηχανικών αιολικών σταθμών στον ουσιαστικό περιορισμό και υποκατάσταση των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες φορτίων βάσης ή των φορτίων αιχμής.
Η βιομηχανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο είναι ασταθής και απρόβλεπτη, όπως ο άνεμος, και δεν αποθηκεύεται, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει μόνη της ένα δίκτυο. Χρειάζεται να υπάρχουν ανάλογης ισχύος συμβατικοί (θερμοηλεκτρικοί ή πυρηνικοί) σταθμοί παραγωγής ενέργειας που να τροφοδοτούν το δίκτυο και να εξομαλύνουν την αστάθεια που προκαλούν. Επιπλέον, η περίοδος της μέγιστης ή ελάχιστης παραγωγής μπορεί να μη συμπίπτει χρονικά με την περίοδο ελάχιστης ή μέγιστης κατανάλωσης. Οπότε,όσα περισσότερα δημιουργούνται, τόσα εργοστάσια συμβατικής ενέργειας πρέπει να υπάρχουν, αυξάνοντας ουσιαστικά τη ρύπανση
Η παγκοσμίως πρωτοπόρα στον τομέα Γερμανία με εγκατεστημένη αιολική ισχύ πάνω από 14.000ΜV αφενός δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές CO2, αφετέρου ετοιμάζει 26 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής.
Η πολιτική της επιδότησης συντελεί στην σημαντική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, απαιτούνται πανάκριβες δημόσιες επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς, αυτοματισμούς, συντήρηση εφεδρικών συμβατικών μονάδων, για την ομαλή απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η κατασκευή, εγκατάσταση και μερική ανακύκλωση των αιολικών έχει μεγάλο οικονομικό και ενεργειακό κόστος.Τελικά, καταλήγουν στην ταφή ή την καύση, κατά την οποία εκλύονται τοξικές ουσίες. Η Δανία παραδέχεται ότι δεν ξέρει τι να κάνει με το βουνό από παλιές και σπασμένες πτερωτές.
Σκεφθείτε το ατσάλι στους πύργους, τη μεταφορά τους, τις υποδομές που απαιτεί η τοποθέτησή τους – τα χιλιάδες χιλιόμετρα καλώδια για τη μεταφορά του ηλεκτρισμού, νταμάρια, χωματουργικά, τεράστιοι δρόμοι σε φυσικές περιοχές, τα εκατοντάδες κυβικά μπετόν της θεμελίωσης. Χρειάζονται από 500 μέχρι 800 κυβικά μπετό και σίδηρο για κάθε θεμελίωση (όσο μια εξαώροφη πολυκατοικία, τουλάχιστον).Τέλος, το θέαμα των τεράστιων πυλώνων με έλικες που κατακόρυφα καλύπτουν έκταση τεσσάρων με οκτώ στρεμμάτων όταν περιστρέφονται.
Για να μην καταρρεύσει το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης, σκόπιμα αποκρύπτονται πολλά στοιχεία για τις δήθεν πράσινες και οικολογικές τεχνολογίες που στην πραγματικότητα, είναι ρυπογόνες και καταστροφικές για το περιβάλλον.
Η απαράδεκτη χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων, έχει προκύψει στην ουσία από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ανατρέποντας αποφάσεις των δήμων, της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών. Αυτοί μαζί με τους ξένους κατασκευαστές ανεμογεννητριών και δικτύων, είναι οι μόνοι που ωφελούνται.
Αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη υποβάθμιση που φέρνουν τα αιολικά στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που εγκαθίστανται. Ειδικά για τα πουλιά, οι ανεμογεννήτριες είναι πραγματικός εξολοθρευτής.Σε αυτή την έκταση θα ξεχάσουμε τη μελισσοκομία, το κυνήγι, ακόμη και την κτηνοτροφία.
Το βέβαιο είναι ότι σε 15 με 20 χρόνια από σήμερα, τα κουφάρια των μεγαμηχανών θα στέκουν σαν άχρηστα σκουριασμένα βιομηχανικά απομεινάρια, για να θυμίζουν το μεγάλο φαγοπότι που έστησαν κάποιοι σε βάρος μας και σε βάρος της φύσης.
Πρόκειται για πρωτοφανή απειλή για το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο ,σε πλήρη αντίθεση με την κλίμακα του Τηνιακού τοπίου, πλήττοντας τον τουρισμό και τις αξίες της γηςκαι βοηθώντας στην καταβύθισης της οικονομίας, στην καταστροφικότερη ίσως φούσκα ως τώρα.
Πιστεύετε, ότι μετά την τοποθέτηση των πρώτων 20 θηριωδών ανεμογεννητριών, αλλά και με τις επόμενες που θα ακολουθήσουν όταν τους ανοίξουμε την πόρτα, θα έχει λόγο να έρθει κάποιος στο νησί μας.Η ταχύτητα τους στο άκρο του έλικα φτάνει τα 250χλμ με 350χλμ την ώρα.
Προκαλούν θόρυβο, δονήσεις και τρεμόπαιγμα σκιών και φωτός σε μεγάλη ακτίνα, σε βαθμό που είναι αδύνατη η παραμονή στην περιοχή ζωντανού πλάσματος. Ο θόρυβος αλλά και ο υπόηχος από την ανεμογεννήτρια και την πτερωτή,έχει ονομαστεί “turbinetorture”, το βασανιστήριο της ανεμογεννήτριας.
Σε έρευνα που έγινε στην Μασαχουσέτη αναφέρθηκε ότι δεν είναι η ένταση του ήχου, αλλά αυτός ο μηχανικός συνεχής θόρυβος και υπόηχος που σου ζαλίζει το κεφάλι, σε αρρωσταίνει και δε μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Δικαστήρια στην περιοχή μείωσαν τις ώρες λειτουργίας τους και στη Σκωτία θα απαγορευτεί πλήρως η εγκατάσταση στο 31% των περιοχών της.
Η περιοχή που εγκαθίστανται μετατρέπεται σε ανεπιθύμητη «βιομηχανική ζώνη», που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ελκυστικότητα του νησιού.
Ποιος θα επιθυμεί να επισκεφθεί αυτές τις περιοχές και ποιος να κτίσει το εξοχικό του,απολαμβάνοντας τη θέα τους.Οι αξίες των ακινήτων σε όλο το νησί θα πληγούν ανεπανόρθωτα.Σήμερα μάλιστα πέρασαν από το γραφείο μου για πληροφορίες 3 αλλοδαποί ιδιοκτήτες,δηλώνοντας τρομαγμένοι και διατεθειμένοι να πουλήσουν τα σπίτια τους να φύγουν από το νησί.
Ο τουρισμός στις Κυκλάδες στηρίζεται στο αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο.Λόγω επαγγέλματος, εδώ και 17 χρόνια συναναστρέφομαι Έλληνες αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο,που με συγκίνηση περιγράφουν τη γοητεία που τους ασκεί το νησί .Η Τήνος φημίζεται για την αυθεντικότητα της, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον την περιρρέουσα καλλιτεχνική ατμόσφαιρα,τα μοναδικά χωριά,τις όμορφες παραλίες. Πιστεύετε ότι μετά από την εγκατάσταση αυτών των τεράτων που θα είναι ορατά από τα περισσότερα σημεία του νησιού, η Τήνος θα εξακολουθήσει να μαγεύει;Σύμφωνα με τη μελέτη,θα είναι ορατές από τα περισσότερα χωριά αλλά και παραλίες του νησιού, όπως: Κεχροβούνι, Αρνάδος, Κέχρος, Στενή, Φαλατάδος, Κουμάρος, Βωλάξ, Σκαλάδος, Κρόκος, Λουτρά, Σκλαβοχωριό, Περάστρα, Κώμη, Αγάπη, Κολυμπήθρα, Κάτω Κλείσμα, Καλλονή, Καρκάδος, Αετοφωλιά, Παναγία Καταπολιανή, Υστέρνια, Πλατιά, Μαμάδος, Αγ. Θεόδωροι(Στενό), Μαρλάς, Κυρα Ξένη, Αγία Θάλασσα, Πάνορμος
Για κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται να ισοπεδωθεί μία επιφάνεια από 150 τετρ. μέτρα έως ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι δρόμοι, τα πλατώματα, τα χαντάκια και οι πυλώνες για τα καλώδια υψηλής τάσης δεν είναι αμελητέα επέμβαση για την κλίμακα του νησιωτικού τοπίου της Τήνου.
Γιατί να έρθουν οι επισκέπτες, θα τους προσελκύσει το ηλιόλουστο βιομηχανικό τοπίο,ο θόρυβος ,η θέα τους; Δεν θα έχουν κανένα λόγο να το κάνουν αφού τα μεγαθήρια θα λειτουργήσουν απωθητικά. Πάντως, αφού, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία δεν επηρεάζεται ο τουρισμός, τότε γιατί το νησί του ανέμου, η Μύκονος, δεν είναι στα σχέδια εγκατάστασης αιολικών; Να μην παρεξηγηθώ, σε καμιά περίπτωση δεν θα συμφωνούσα να γίνει κάτι τέτοιο ούτε στη Μύκονο, ούτε πουθενά, απλά επισημαίνω μια ύποπτη αντίφαση.
Στις συμβάσεις που υπογράφονται με τις εταιρείες προβλέπονται κάποια έσοδα για το ελληνικό δημόσιο και για τους δήμους, όμως αυτά δεν είναι παρά χάντρες και καθρεφτάκια και δεν μπορούν να μπουν σε αντιδιαστολή με τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου.
Οι όποιες δουλειές ανοίγουν είναι προσωρινές και ελάχιστες, κυρίως στα χωματουργικά και τα μπετά,αν και συνήθως έχουν δικά τους συνεργεία, μετά το πολύ να υπάρχει καμιά θέση φύλακα. Επειδή όμως το ρεύμα που παράγουν είναι πολύ πιο ακριβό, υπάρχει επιβάρυνση τόσο στη βιομηχανία όσο και άλλους οικονομικούς τομείς.
Το ρεύμα στη Δανία, χώρα με μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά, είναι 100% πιο ακριβό από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από την Αμερική. Το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά επιβαρύνει τις τσέπες μας ακόμα περισσότερο στην πραγματικότητα,αφού επιδοτούνται έως και με 65%.
Την Παρασκευή διοργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στον Άγιο Αντώνιο στην Παλλάδα, την οποία παρακολούθησαν αρκετοί συντοπίτες μας.
Το Σάββατο συμμετείχα στη Χώρα της Άνδρου,σε ανάλογη συγκέντρωση στον Δημοτικό κινηματογράφο.Πρωτοβουλίες παίρνονται στην Πάρο, τη Νάξο και υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.
Ο Δήμος Τήνου,φορείς και πολίτες έχουμε ήδη απευθυνθεί σε έμπειρο δικηγόρο. Οι δήμαρχοι των άλλων νησιών απήντησαν θετικά στην πρόσκληση και το Δημοτικό συμβούλιο σύσσωμο αποφάσισε για δεύτερη φορά να αντιδράσει. Το περιβαλλοντικό δίκτυο Αιγαίου θα προσφύγει παράλληλα για το σύνολο του έργου.
Δεν μπορούμε να σταθούμε απαθείς παρατηρητές στη λεηλασία της ζωής μας, στη μετατροπή των φυσικών αγαθών σε πεδίο κερδοφορίας.Αντίθετα, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να σταματήσουμε την καταστροφή. Θα αγωνιστούμε όπως κάναμε και με τους πυλώνες !Η Κρήτη και η Σκύρος έδειξαν το δρόμο και εμείς θα συνεχίσουμε ενωμένοι.
Γεώργιος Σιταράς
Για την Ένωση Πολιτών Τήνου
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014
Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014
Αιολική Ενέργεια στην Τήνο
ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κυριακή 15 Ιουνίου
2014, έναρξη: 11:00
Θέματα – Ομιλητές
«Αιολική ενέργεια: Οι σύγχρονοι ασκοί του Αιόλου?»
Μαρία Καραμανώφ,
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Σύμβουλος Επικρατείας.
«Αιολικά πάρκα και φυσικό περιβάλλον Τήνου»
Γεώργιος Στουρνάρας,
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
«Οι καταστροφικές επιπτώσεις των αιολικών στο Εθνικό σύστημα
ηλεκτροδότησης».
Φλώρα Παπαδέδε,
Πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος. Εργάζεται 23 χρόνια στη ΔΕΗ και
είναι γενική γραμματέας του συλλόγου επιστημονικού προσωπικού των εργαζομένων.
«Αιολική ενέργεια, μια υπερεκτιμημένη
μορφή συμπληρωματικής ενέργειας»
Αλέξανδρος Μαβής
Περιβαλλοντολόγος,
Εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
«Οι ΑΠΕ και η βιώσιμη ανάπτυξη»
Αθανάσιος Θεοδωράκης
Πολιτικός αναλυτής,
Πρώην αναπλ. Γεν. διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Η φέρουσα ικανότητα εγκατάστασης Α/Γ στα νησιά: Η σύγκρουση “νόμιμου –
θεμιτού” στην περίπτωση της Σκύρου».
Γεώργιος Ναπ. Ξανθούλης
Δικηγόρος, Δρ. Ν
Οργάνωση:
· Ίδρυμα
Τηνιακού Πολιτισμού
· Ένωση
Πολιτών Τήνου & Δράση Πολιτών Τήνου
Υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου
Παιδικός Σταθμός Δήμου Τήνου: "Μουτζουρώνω, Sχηματίζω, Χρωματίζω"
με τα μολύβια των Miro, Klee, Kandinsky.
"Χρειάστηκε να γεράσω για αν μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί"
Joan Miro
Βασίλης Βίδος 4άρων ετών: "Φωτιά στο μπλε" |
Ο Παιδικός σταθμός του Δήμου
Τήνου παρουσίασε την Έκθεση των εικαστικών έργων των παιδιών του σταθμού με
θέμα:
"Μουτζουρώνω, Sχηματίζω,
Χρωματίζω"
με τα μολύβια
των Miro, Klee, Kandinsky”
Τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Άννας
Βελαλοπούλου και Σοφίας Κολοβού, τον Φεβρουάριο και των Μάρτιο, δημιούργησαν
θέματα (ζωγραφιές ή γλυπτικές συνθέσεις) προσεγγίζοντας με το δικό τους ανεπανάληπτο
τρόπο θέματα από έργα των Joen Miro, Paul Klee, και Wassily Kandinsky.
Για τέσσερεις περίπου μέρες ο Τριπόταμος γέμισε από παιδικές
φωνούλες και από τέχνη. Στις μεσαιωνικές καμάρες του χωριού αλλά και στην
Αίθουσα του «Λαογραφικού Μουσείου Τριποτάμου» που παραχωρήθηκε για το σκοπό
αυτό από την αδελφότητα Τριποταμιτών «Η Γέννηση», από την Παρασκευή 6 Ιούνη το απόγευμα, όταν έγιναν
και τα εγκαίνια της έκθεσης, μέχρι και την Δευτέρα 9 Ιούνη, πρωί και απόγευμα
είχαμε την τιμή και την ευχαρίστηση, όσοι
το είδαμε , να περιπλανηθούμε μέσα από
τα μάτια και τις ψυχές των παιδιών-
νηπίων τριών, τεσσάρων και πέντε χρονών.
Ευχαριστούμε τους «43 μικρούς καλλιτέχνες» για την
προσπάθειά τους και το αποτέλεσμα που παρουσίασαν και ένα πολύ μεγάλο μπράβο στις
δασκάλες τους Άννα και Σοφία για την υπέροχη
«χρωματιστή» προσπάθεια τους. Μπράβο!
Μια γεύση για όσους δεν την είδαν: