Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

5 χρόνια ακριβώς μνημόνιο χρειάστηκαν για να πάρει μπρος η ΚΕΔΕ και μαζί της και ο κ. Ορφανός!

Με δελτίο τύπου, ο δήμαρχος Τήνου διαμαρτύρεται για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμιακά διαθέσιμα των δήμων. 

Αυτό το ιστολόγιο, υπήρξε εξ' αρχής και θα συνεχίσει να είναι απέναντι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αλλοιώνουν την έννοια της δημοκρατίας. Κάθε ΠΝΠ θα είναι κατακριτέα, αλλά η καθ' υπόδειξη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γ. Πατούλη, "δελφίνου" στη μετασαμαρική εποχή της ΝΔ, δεν μας πείθει.

Όταν η μνημονιακή και ελεγχόμενη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΚΕΔΕ δεν είπε λέξη:
1. Όταν μειώνονταν οι Δημόσιες Επενδύσεις από 800 εκατομμύρια το χρόνο σε 150.
2. Όταν μειωνόταν η επιχορήγηση των δήμων από τους ΚΑΠ κατά 65%.
3. Όταν μειώνονταν οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων και των συνταξιούχων από 25-45 %.
4. Όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός του "Παρατηρητηρίου" που περιορίζει ασφυκτικά και αντισυνταγματικά  την αυτονομία των δήμων.
5. Όταν με ορχηστρωτές  τον "δικό μας" Βρούτση και Μητσοτάκη ξεκινούσαν οι απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων, μέσα από τις αξιολογήσεις.
6. Όταν περιορίζονταν οι αυτοδιοικητικές αρμοδιότητες μέσω των ιδιωτικοποιήσεων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων.

Καθ΄υπόδειξη λοιπόν αυτής της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος εξέδωσε δελτίο τύπου και καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα. Και προειδοποιεί μάλιστα, ότι θα συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει αντίστοιχο ψήφισμα.

Εκτός όμως από τη "γραμμή" της ΚΕΔΕ έλαβε υπόψη του την κοινή γνώμη;

Αισθάνεται την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί και για τη θηλιά που έχουν περάσει στους Έλληνες και στην Εθνική οικονομία η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Σόϊμπλερ, Ντράγκι, Ντάισεμπλουμ. της Λανγκάρντ και των ομοίων τους μαζί με όλους τους εσωτερικούς τους φίλους που κρυφοπανηγυρίζουν κάθε μέρα που η θηλιά αυτή στενεύει και περισσότερο γύρω από το λαιμό ενός ολόκληρου λαού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις;

Ή μήπως θα συμβούλευε την κυβέρνηση να υπογράψει το mail Χαρδούβελη, ώστε να ανοίξουν οι κρουνοί χρηματοδότησης; 

Αυτά δεν μας τα λέει στο δελτίο τύπου...

9 σχόλια:

  1. Όλα αυτά είναι σωστά. Όλα αυτά όμως να τα βλέπετε κι εσείς του "Ξάνεμου", που νομίζετε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τον Πολυκανδριώτη και το ΠΙΙΕΤ είναι "ξεκάρφωτο", απ' όλα τούτα κι ότι θα σας σώσει ο Συρμαλένιος, που δεν ήξερε τότε, το τι υπέγραφε. Όταν τα λεφτά τα παρκάρεις και δεν είσαι έξυπνος να τα επενδύσεις εκεί που πρέπει, είτε κρατικός λαϊκισμός, είτε θρησκευτικός λαϊκισμός, είτε οποιασδήποτε μορφής ατασθαλίες κινδυνεύουν να σου τα πάρουν. Το γεγονός είναι ότι οι δήμοι, παρέα με τους κρατικούς διαχειριστές, δεν έχουν αντιληφθεί εν τοις πράγμασι, το τι σημαίνει αποκέντρωση και αποκεντρωμένοι προϋπολογισμοί. Η Τήνος δηλαδή δεν έχει μάθει να κερδίζει λεφτά μέσα από έξυπνες δικές της κινήσεις κι όλα τα έχει εναγάγει στη φορολογική στρατηγική, δηλαδή στο άρμεγμα των πολιτών, όπως λ.χ. γίνεται στους λογαριασμούς νερού, που τους πληρώνουμε λες κι όταν τραβάμε το καζανάκι, τρέχει εμφιαλωμένο νερό! Το 60% των τακτοποιημένων λογαριασμών, καλύπτει το 40% των ανεξόφλητων. Και να ήταν μόνο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια λοιπόν και το θέμα είναι η μεταφορά των δημοτικών εσόδων στο κράτος που τα θέλει για να καλύψει τη δική του οικονομική στρατηγική, ας θυμηθούμε εμείς οι τηνιακοί μια ιστορία που (συνειρμικά) μια παραπέμπει σε παρόμοιες πράξεις πέριξ του ΠΙΙΕΤ στον ιστορικό χρόνο, τότε που υποτίθεται κυριαρχούσε η δύναμη των κτητόρων της Εκκλησίας της Μεγαλόχαρης και δεν υπήρχε ο Πολυκανδριώτης.
    Στην Τήνο στη δεκαετία του ‘20, απλώνεται η απόλυτη κυριαρχία των Αλαβάνων. Ο Κώστας Αλαβάνος βουλευτής, ο αδελφός του Ζαννάκης δήμαρχος της Τήνου κι ο τρίτος μικρότερος αδελφός, ο Αλέξανδρος, πρόεδρος του ΠΙΙΕΤ. Κανείς δεν τολμούσε να τους προβάλλει αντιρρήσεις.
    Μετά την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση (το κραχ του ’29), που έπληξε το 1931 και τις ελληνικές τράπεζες, αποφάσισαν τα τρία αδέλφια, ότι τα χρήματα του ιδρύματος της Παναγίας (που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας), δεν είχαν σιγουριά. Έπρεπε να μετατραπούν και να επενδυθούν σε χρυσές λίρες Αγγλίας. Αποφασίζουν λοιπόν να πάρουν την περιουσία της Εκκλησίας, για να την αποταμιεύσουν στην Αγγλοαμερικανικών συμφερόντων τράπεζα, που είχε παράρτημα στην Ελλάδα. Η σιγουριά του μεγάλου θησαυροφυλακίου, που διέθετε η εν λόγω τράπεζα, ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, το προκλητικό της δέλεαρ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΙΕΤ, που ελέγχονταν από τους Αλαβάνους, συναινεί στην μεταφορά των χρημάτων.
    Έλα όμως που μερικά χρόνια αργότερα, τον Μάη του 1939, η Αγγλοαμερικανική τράπεζα κήρυξε πτώχευση! Ο κόσμος που είχε καταθέσεις, τα έκανε γυαλιά καρφιά στην Αθήνα. Όμως οι έξυπνοι Αλαβάνοι, στο μεταξύ είχαν προλάβει να τραβήξουν τις λίρες. Τις είχαν περάσει στο δικό τους λογαριασμό. Όταν αργότερα οι τηνιακοί το μυρίστηκαν, πήγαν να βρουν τις αποδείξεις (για να τις στείλουν στο εισαγγελέα), αλλά το πουλάκι είχε γίνει άφαντο! Είχαν καταστραφεί τα παραστατικά, στις ταραχές της 10ης Μαΐου 1939. Ήταν ένα ακόμα «μεγάλο θαύμα» της Παναγίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Από την πόλη έρχομαι, και στην κορφή κανέλα" είναι το σχόλιο σας.

      Διαγραφή
  3. Χίλια Μπράβο για το ολόσωστο άρθρο σας.
    Τώρα θυμήθηκαν επανάσταση οι κουραδόμαγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θαύμα της παναγίας της Τήνου είναι ότι όποιο και να 'ναι το θέμα, ορισμένοι θα γράψουν πάλι για το ίδρυμα... Βοήθειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον δεν έχεις κι εσύ αντιληφθεί ποιο είναι το ζουμί του θέματος. Η εισοδηματική δημοτική αντίληψη (πέριξ της τηνιακής διαχείρισης), περιστρέφεται κι επικεντρώνεται γύρω από τα πόσα βγάζουμε και πόσα συνεισφέρουν οι προσκυνητές στο νησί. Αυτή η λογική δυστυχώς έγινε η «βαριά μας βιομηχανία» κι απ’ αυτήν περιμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού (Χωραΐτες) να ζήσουν. Όταν λοιπόν γίνεται κάτι εκεί (στο ΠΙΙΕΤ), κλονίζεται όλο το οικοδόμημα της ντόπιας πολιτικής, γιατί δυστυχώς δεν έχει δημιουργήσει ο Δήμος μας άλλους εισοδηματικούς τρόπους, για να βγάλει τα έξοδά του.
    Αν λοιπόν περιμένεις να επιβιώσεις ως Δήμος, από τις επιχορηγήσεις του αθηνοκεντρικού κράτους, πέφτεις από τα σύννεφα όταν για διάφορους λόγους ή τυχάρπαστες δικαιολογίες της κυβέρνησης, σου αφαιρούν τους τοπικούς πόρους. Μέριμνα λοιπόν πρέπει να είναι για κάθε Δήμο που σέβεται τον εαυτό του, να φτιάχνει δομές ανεξάρτητες από τις επιχορηγήσεις, που να του δίνουν το δικαίωμα να κάνει αυτόνομη κι ανεξάρτητη διαχείριση και πολιτική. Αυτό σημαίνει κατά κυριολεξία τοπική αυτοδιοίκηση. Με το να είσαι ζήτουλας στο ΠΙΙΕΤ ή στο κράτος, τελικά καταλήγεις σε αδιέξοδα, που την πληρώνουν οι κοινωνικές δομές και οι υποδομές του νησιού, που ζουν από τα κρατικά βερεσέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με τις μειώσεις μισθών, Δημοσίων Επενδύσεων και επιχορηγήσεων να υπενθυμίσουμε ότι εξακολουθούν να ισχύουν με την κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, καθώς η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 που συνυπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης προβλέπει: "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης (αυτής της δόσης που στον σύριζα δεν ήθελαν).
    Ας αναλογιστούμε ποιοι ήταν οι πολιτικά κερδισμένοι από την σκληρή στάση των δανειστών την τελευταία πενταετία. Σίγουρα όχι οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Ώς προς το email Χαρδούβελη, το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο είχε αποδεχθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ίδιο με το email Βαρουφάκη- Κοστέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιδού τα ψέματα του σύριζα....
    Αλέξης Τσίπρας:«δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης"
    όσο για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας άραγε πώς φτάσαμε με σφιγμένη τη θηλιά? ...Ο Τσίπρας έλεγε "θα χτυπάμε το νταούλι και θα χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν κυβερνάς με την απειλή των φαντασμάτων, γίνεσαι γραφικός. Το ποιοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ το γνωρίσαμε, γι' αυτό κι ο κόσμος στην πλειοψηφία του ψήφισε διαφορετικά. Τι μου τσαμπουνάς λοιπόν "Ξάνεμε" τα ίδια και τα ίδια , στο ποιοι ήταν οι άλλοι και ποιοι οι τωρινοί. Βαρεθήκαμε αυτούς τους συγκριτισμούς, που το μόνο που δεν βοηθούν είναι στην καθαρή σκέψη ως προς τα μελλούμενα. Έχει δίκιο ο παραπάνω άγνωστος σχολιαστής που μας λέει να σκεφτούμε το τι κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε για την Τήνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή