Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Εταιρείες Παραπλάνησης της Λαϊκής Βάσης!



Πέμπτη 16 Απρίλιου 2015
Τους τελευταίους μήνες εμφανίσθηκε στο προσκήνιο μια νέα πρόταση για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης ΑΠΕ.
                Παρά το γεγονός ότι το κίνημα αντι βΑΠΕ στη χώρα μας εξαπλώνεται συνεχώς (όπως άλλωστε σε ολόκληρο τον πλανήτη με περισσότερες από 3000 οργανώσεις παγκοσμίως), η προπαγάνδα των εταιρειών ΑΠΕ επιχειρεί να πείσει ότι τα μειονεκτήματα των βΑΠΕ και τα προβλήματα που προκαλούν μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα και οφέλη όταν αυτές εγκαθίστανται ως δημοτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες λαϊκής βάσης.
                Μετά το αλήστου μνήμης επενδυτικό σχέδιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Περιφέρειας Κρήτης, για ένα τοπικό πρόγραμμα «Ήλιος» στην Κρήτη ισχύος 1000 MW, που έχει παγώσει,  η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης ανήγγειλε επενδυτικά σχέδια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μαζί με την  Περιφέρεια, την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, την ΟΑΚ Α.Ε κι άλλους φορείς των Χανίων, ανάμεσά τους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

                Το εγχείρημα αυτό, προβάλλεται ως  αποτέλεσμα «περιβαλλοντικής ευαισθησίας», που ενισχύθηκε από τα επιστημονικά συμπεράσματα  ημερίδων που διοργάνωσε η ΟΑΚ ενόψει της επένδυσης και  δηλώνεται ότι θα συμβάλλει στην  «μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» και στην «ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης».
                Αυτά λέγονται από πλευράς ΟΑΚ ενώ γνωρίζουν, αν όχι όλοι τουλάχιστον οι πιο ειδικοί, ότι:
1.       Σύμφωνα με τις στατιστικές, πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδειχθεί ότι οι βΑΠΕ    συνετέλεσαν στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή συνέβαλαν στη μείωση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα.
2.       Η ενέργεια που παράγεται από ήλιο και αέρα, υποστηρίζεται σε μόνιμη βάση από μονάδες συμβατικών καυσίμων, αφού τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο σε ισορροπία παραγωγής - ζήτησης, αλλιώς καταρρέουν (black out), με αποτέλεσμα οι μονάδες συμβατικών καυσίμων να μην κλείνουν.
3.       «Πράσινα νησιά» δεν υπάρχουν, αλλά μόνο μετάθεση της εξάρτησης (μέσω διασυνδέσεων) από ορυκτά καύσιμα που θα καίγονται αλλού ή μέσω τροφοδότησης από ενεργειακές μονάδες που παράγουν επί 24ώρης βάσης, όπως εκτεταμένα υδροηλεκτρικά και γεωθερμία που αποτελούν πηγές άλλων χωρών (Σκανδιναβία, Ισλανδία κλπ.) και όχι της δικής μας.
4.       Δεν υπάρχουν ακίνδυνες για το περιβάλλον εγκαταστάσεις βΑΠΕ. Κατακερματίζουν δάση και οικοτόπους, σκοτώνουν σπάνια αρπακτικά, απειλούν την ανθρώπινη υγεία, καταστρέφουν φυσικά - πολιτιστικά τοπία που διατηρήθηκαν στους αιώνες και τα μετατρέπουν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής   .
Ενώ επίσης είναι γνωστό ότι :
1.       Έχουν δοθεί από την ΡΑΕ άδειες για ΑΠΕ περίπου 6000 MW, έχοντας έτσι “καπαρώσει”  οι εταιρείες όλες σχεδόν τις βουνοκορφές από άκρη σε άκρη στην Κρήτη.
2.        Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης θεωρείται  κορεσμένο και δεν “σηκώνει” περισσότερες βΑΠΕ αν δεν γίνει διασύνδεση.
3.       Εδώ και πολλά χρόνια νέες αδειοδοτήσεις στην Κρήτη δίδονται μόνο για υβριδικά συστήματα και ηλιοθερμικές μονάδες ή με προϋπόθεση τη διασύνδεση, και επομένως οι όποιες εταιρείες λαϊκής βάσης εξαρτώνται αυστηρά από τις ίδιες προϋποθέσεις.
4.       Τέτοια έργα, ανεξάρτητα από το αν θα βαφτιστούν ή όχι αυτοδιοικητικά ή λαϊκής βάσης, προϋποθέτουν τη «συνεργασία», δηλαδή την πλήρη εξάρτηση από εισαγωγές εξοπλισμού και την κυριαρχία εταιρειών ιδιωτικών ή δημόσιων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και ευρωπαϊκών τραπεζών.
        Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η συνολική αύξηση  της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος -κυρίως λόγω των υψηλών επιδοτήσεων στις βΑΠΕ- μαζί με τέλη και φόρους ανήλθε μεταξύ 2009 και 2013 σε 64,5% και μεταξύ του 2009 - α 'εξάμηνο 2014 σε 71,22%_ και όποιες νέες επενδύσεις θα συνεχίσουν να την αυξάνουν, όταν όλες οι μονάδες, κάθε τεχνολογίας, υπολειτουργούν και όλες αποζημιώνονται.
          Αυτά θα περίμενε κανείς να πουν οι επιστήμονες, η εκκλησία και οι πολιτικοί στους Κρητικούς, κι όχι να κυνηγούν χίμαιρες ή στην πραγματικότητα, πολιτικές που εντείνουν την εξάρτηση μέσω του χρέους και συμφέρουν άλλους.   
        Αν ήθελαν να τους προτρέψουν πραγματικά να ασχοληθούν με τις παραγωγικές δραστηριότητες και την προστασία του περιβάλλοντος..
        Αν ήθελαν να τους προστατέψουν από την αρπαγή γης και φυσικών πόρων που συντελείται σήμερα με πιο βάναυσο τρόπο από ποτέ.
        Αν ήθελαν όντως να αντιταχθούν στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας θεωρώντας την κοινωνικό αγαθό. Η ιδιωτικοποίηση δεν γίνεται μόνο απευθείας από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και από τη διασπορά της ευθύνης σε φορείς και συλλογικότητες, που θα εξαρτηθούν ευκολότερα πάλι από τον κεντρικό σχεδιασμό των ισχυρών.
                Αντί γι αυτό, προκειμένου να μεταστραφούν οι τοπικές κοινωνίες που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια ενάντια στην πιο βίαιη αλλαγή της ταυτότητας της Κρήτης που έχουμε ποτέ βιώσει, την επέλαση των βΑΠΕ:

  Βαφτίζουν τις βΑΠΕ «φιλικές και οικολογικές» επειδή θα είναι δημοτικές ή λαϊκής βάσης.
  Υπόσχονται «ενεργειακή αυτονομία και αποκέντρωση». Χωρίς να διευκρινίζουν πόσα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με «βρώμικα» καύσιμα θα χρειαστούν για να στηρίξουν την «αποκεντρωμένη» παραγωγή ενέργειας από βΑΠΕ ώστε να υπάρχει πραγματική και όχι πλασματική ηλεκτροδότηση.
  Υπόσχονται φτηνό ρεύμα από μια πανάκριβη «επένδυση» που κανέναν δεν θα συνέφερε χωρίς τις υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις (με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών), χωρίς τον νόμο που υποχρεώνει την ΔΕΗ  να αγοράζει πανάκριβα το τυχαίο και διαλείπον ρεύμα που εγχέουν οι βΑΠΕ στο δίκτυο  δημιουργώντας προβλήματα στα εργοστάσιαχωρίς το χαράτσι υπέρ βΑΠΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ),
  Υπόσχονται οφέλη για την κοινωνία ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες που παράγουν τις βΑΠΕ  και εκείνοι που στα χέρια τους περνάνε σαν ώριμο φρούτο οι  «εταιρείες λαϊκής βάσης». ‘Οπως έγινε με την ΑΝΕΚ, τις Μινωϊκές και άλλες εταιρείες στις οποίες τόσοι άνθρωποι επένδυσαν το υστέρημα και ελπίδες τους.      
        Η πρόσφατη επιχειρηματική πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης ΑΠΕ, ήρθε σαν  φυσική συνέπεια μιας πολύμηνης προετοιμασίας της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, ημερίδες, επιστημονικές αναλύσεις και εξαγγελίες πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και πρόσκληση στους πιστούς να συμμετάσχουν σε μια «επένδυση»  που μπορεί να αποδειχθεί «φούσκα».
    Στο όνομα του Θεού, των τοπικών κοινωνιών και του οικολόγου Οικουμενικού Πατριάρχη, θα «πουλάνε» ρεύμα από ΑΠΕ που θα έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας και θα επιδοτούμε αδρά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματοςΑς μην ξεχνάμε: Όσο πιο πολλές βΑΠΕ εγκαθίστανται τόσο πιο πολύ θα ακριβαίνει το ρεύμα.
        Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για τους «επενδυτές» να μαδήσουν κι άλλο τον ταλαίπωρο λαό.                                                  
     Το «πράσινο» λόμπι των βΑΠΕ, με όποιο ελκυστικό περιτύλιγμα, κάποτε θα είναι παρελθόν. Όμως οι πληγές στον τόπο μας θα μείνουν.
       Έχουμε  χρέος, στις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε τον τόπο μας.


1 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ_

9 σχόλια:

  1. Αν θέλουμε να κάνουμε πολιτική και να βγάλουμε συμπεράσματα για τις ΑΠΕ και τα συμβατικά καύσιμα ως προς την ηλεκτροπαραγωγή, ειδικότερα για τη "λεβεντογέννα" Κρήτη, το πρώτο που πρέπει να βάλουμε ως κύριο ζήτημα, που αφορά όλη την υπόλοιπη Ελλάδα (και φυσικά την Τήνο) είναι να δούμε πόσο κοστίζει αντικειμενικά κοστολογημένη η κιλοβατώρα στην Κρήτη, σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.
    Επειδή όμως λειτουργεί ένα εξισορροπιστικό εθνικό τιμολόγιο, όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν τους Κρητικούς, για να έχουν κι εκεί λογικούς λογαριασμούς, αντί να ξηλώνεται η τσέπη τους. Φυσικά τα "σπασμένα τους" και την υπερκατανάλωσή τους (4,3%) περισσότερο από τους υπόλοιπους τα πληρώνουμε όλοι εμείς που ζούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν πάλι συνυπολογίσεις το ΦΠΑ που είναι χαμηλότερο απ' ότι στην ηπειρωτική χώρα, καταλαβαίνεις ότι γίνεσαι τσάμπα μάγκας, που μπορεί να βγάζεις ανακοινώσεις κατά το δοκούν, για να ντοπάρεις τον ντόπιο τσαμπουκά και να δίνεις τροφή και στο "Ξάνεμο" να τ' αναπαραγάγει, βοηθώντας έτσι να κάνει συγκριτική πολιτική για το νησί του.
    Αν λοιπόν δεν το κατέχεις καλά το ζήτημα, ωραίες είναι τα λόγια του αέρα, που φουντώνουν τα μυαλά το αφρόνων, που δεν μας λένε από που θα βγαίνουν τα έξοδα για τη συντήρηση ενός τοπικού συμβατικού συστήματος ηλεκτροφωτισμού, αν δεν βάζουν χοντρά το χέρι στην τσέπη τους οι καταναλωτές που δεν καταναλώνουν το ρεύμα της Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ύποπτο το σχόλιο σου αγαπητέ ανώνυμε.

    α. Ειρωνεύεσαι και κατηγορείς τους Κρητικούς ως υπαίτιους για την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας λόγω του εξισορροπιστικού εθνικού τιμολογίου, αποκρύπτοντας τους υπόλοιπους παράγοντες στους οποίους οφείλονται οι αυξήσεις και κυρίως τις αυξήσεις του ειδικού τέλους υπέρ ΑΠΕ.

    β. Μιλάς για ημιμάθεια ως προς το ζήτημα, και για λόγια του αέρα, σχολιάζοντας ένα άρθρο που παραθέτει στοιχεία, ενώ το μόνο στοιχείο που παρουσιάζεις εσύ είναι μια υπερκατανάλωση της τάξης του 4,3%!!

    γ. Συνυπολογίζεις το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών για να ισχυρισθείς πως οι Κρητικοί είναι τσάμπα μάγκες και ευνοημένοι, ενώ εμείς οι υπόλοιποι πληρώνουμε τα σπασμένα τους, ενώ απευθύνεσαι στους επίσης νησιώτες Τηνιακούς!

    Κάτι δεν πάει καλά. Δεδομένου ότι το άρθρο εναντιώνεται και στις εταιρίες λαϊκής βάσης καταλαβαίνω ότι είσαι από τους υποστηρικτές τους. Έτσι;

    Μπορείς λοιπόν, επώνυμα, να μας πληροφορήσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα των συνεταιριστικών ΑΠΕ; Ή μήπως τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι κάποια δημιουργικά σουηδικά μαθηματικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Κουσουνάδη, επειδή θα ήθελα να είχαμε μια ανοικτή συζήτηση περί όλων αυτών, που έχετε αναρτήσει, ως συνήγοροι του κρητικού αγωνιστικού πνεύματος, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την ανταλλαγή των μηνυμάτων, από το περιβόητο σχέδιο "500", που αποτέλεσε τον κορμό της ενεργειακής πολιτικής της δεκαετίας του '80 στην Κρήτη (και της τότε κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου), που πριμοδοτούσε το συγκεκριμένο νησί εις βάρος άλλων περιοχών της Ελλάδας, μια κι έδινε ως γνωστόν, μεγάλα ποσοστά στην εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.
    Αν λοιπόν δεν το ξέρετε το συγκεκριμένο ζήτημα, θα ήθελα να υπενθυμίσω, προς τους αναγνώστε του «Ξάνεμου», ότι τότε, επειδή δεν δέχονταν πουθενά στο νησί τους να γίνει εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, γιατί θα έβλαπτε σύμφωνα με τις απόψεις τους τον τουρισμό, αποφασίστηκε να γίνει νέα λιγνιτική μονάδα στην Μεγαλόπολη κι απ’ εκεί με καλώδιο να μεταφερθούν στην Κρήτη τα 500 Mw που χρειάζονταν τότε η Μεγαλόνησος. Το μεγάλο αγκάθι ήταν το τεράστιο κόστος, καθ’ ότι θα χρειάζονταν να ποντιστεί καλώδιο σε βάθος 2000 μ. (μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης), γεγονός πρωτάκουστο για τέτοια βάθη. Φυσικά η Μεγαλόπολη θα έτρωγε την καπνιά και η Κρήτη θα προσπόριζε τα κέρδη από τον τουρισμό. Φυσικά η υπόλοιπη Ελλάδα Θα πλήρωνε τα σπασμένα της κρητικής «μαγκιάς». Τελικά το έργο ευτυχώς και δεν έγινε, γιατί το υψηλό κόστος τελικώς δεν έβρισκε ευήκοα αυτιά να το δανειοδοτήσουν κι επί πλέον μεσολάβησε και η υπόθεση Κοσκωτά, που έμπλεξε το θέμα με την Τράπεζα Κρήτης, που ήταν η «πρόθυμη» να βρει επενδυτές για την ολοκλήρωση της σύνδεσης.
    Στη συνέχεια έχουμε την τιμολογιακή ισότητα της χώρας. Δηλαδή περιοχές που πλήττονται από τη ρύπανση (π.χ. Αλιβέρι), να πληρώνουν την κιλοβατώρα ίδια με περιοχές σαν την Άνδρο, Τήνο και την Μύκονο που δεν έχουν τη ρύπανση στα μέρη τους.
    Μια και λοιπόν κατέχετε τα πράγματα σφαιρικά, θα πρέπει να ξέρετε, ότι τα διάφορα πρόσθετα στο λογαριασμό της ΔΕΗ, δεν είναι μόνο για τα τέλη στις ΑΠΕ. Το ποσοστό λ.χ. που πληρώνουμε για τις εκπομπές του άνθρακα (ο κάθε καταναλωτής της ΔΕΗ), είναι κατά πολύ υψηλότερο των αντιστοίχων των ΑΠΕ , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτό από εμένα το ποσοστό επί των ΑΠΕ στους λογαριασμούς.
    Κι επειδή πιστεύω ότι έχετε και οικολογική συνείδηση, δεν έχετε καταλάβει μάλλον, γιατί είναι μειωμένο το ΦΠΑ στα νησιά. Πρώτον για να βοηθήσουν τον τουρισμό, κυρίως το ξένο, να πληρώνουν λιγότερα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί δεν θέλει το κράτος να πιέσει τους εφοπλιστές να μειώσουν την τιμή των εισιτηρίων με το «μεταφορικό ισοδύναμο». Με δεδομένο λοιπόν ότι τα περισσότερα προϊόντα είναι στα νησιά εισαγόμενα, άρα πληρώνονται (καταμερισμένα στα προϊόντα τα κόμιστρα της μεταφοράς), τα παίρνουμε στην Τήνο ακριβότερα και στη συνέχεια πληρώνουμε μικρότερο ΦΠΑ, γιατί αν πληρώναμε τον κλασικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα γίνονταν ακόμη ακριβότερα. Τελικά ποιος επωφελείται απ’ όλο αυτό το νταραβέρι; Το κράτος (η κυβέρνηση, εμείς ως σύνολο), που δεν έχουμε τα προσδοκώμενα έσοδα ή ο εφοπλιστής που τη βγάζει καθαρή εις βάρος της εθνικής οικονομίας; Ποιος λοιπόν λαϊκίζει με το ΦΠΑ; Εγώ η εσείς; Και φυσικά μην θεωρήσετε ότι είμαι τροϊκανός. Απλά κατατοπιστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς, δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης πληθυντικού. Ας περάσουμε τώρα στην ανοικτή συζήτηση.

    α. Σχετικά με το σχέδιο '500' δεν δυσκολεύομαι να δεχθώ πως το ΠΑΣΟΚ πριμοδότησε την Κρήτη λόγω αυξημένων ποσοστών, αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με την τωρινή προσπάθεια εγκατάστασης άχρηστων αιολικών στο νησί και τον αγώνα των Κρητικών ενάντια της.

    β. Σχετικά με την τιμολογιακή ισότητα δεν θεωρώ ότι η λύση της μειωμένης τιμής ρεύματος σε περιοχές όπου υπάρχουν εργοστάσια, μπορεί να είναι αρκετή. Ομοίως αν γεμίσουν ανεμογεννήτριες τα νησιά μας δεν θα σημαίνει τίποτα πια μια μείωση στους λογαριασμούς μας, αν υπάρξει και αυτή.

    Η καταστροφή του περιβάλλοντος από τα εργοστάσια του λιγνίτη κλπ. είναι τεράστιο πρόβλημα όμως δεν διορθώνεται με ΑΠΕ, τουλάχιστον όχι ακόμη. Η βασική λύση είναι η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης.

    γ. Το οικονομικό κόστος ανά καταναλωτή λόγω των εκπομπών του άνθρακα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα τέλη για τις ΑΠΕ όμως η εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ απλώς θα αυξήσει το τέλος, δεν θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα!

    δ. Για το μειωμένο ΦΠΑ συμφωνούμε, θα ήταν πολύ καλύτερο να χρεωθούν την μεταφορά οι εφοπλιστές και όχι το κράτος ή ο καταναλωτής. Δεν αντιλαμβάνομαι που έγκειται ο λαϊκισμός που λέτε; Η παρατήρηση μου ήταν ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε τους νησιώτες ευνοημένους για το μειωμένο ΦΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο αν δεν αντιλαμβάνεσαι την πολιτική μαγκιά του σχεδίου «500» με τα τρέχοντα, ίσως δεν μπορεί να κατανοήσεις στο γιατί η Κρήτη, δεν αναλαμβάνει σοβαρές πρωτοβουλίες, στο να μειώσει τη συνολικότερη κατανάλωση ενέργειας της ή να βοηθήσει την δημιουργία νέων συμβατικών εργοστασίων, ενώ παράλληλα απαιτεί να πληρώνουν οι υπόλοιποι Έλληνες, τα έξοδα της δική της κατανάλωσης. Μάλλον τη βολεύει το υπάρχον σύστημα. Δεν μπορεί όμως ο κάτοικος λ.χ. των Γρεβενών, να πληρώνει το ρεύμα της Κρήτης, για να πουλάει τσαμπουκά ο Κρητικός εις βάρος όλων εκείνων, που δεν προσπορίζονται από τα έσοδα του κρητικού τουρισμού.
    Άρα το σωστό και το πρέπον είναι, η κάθε περιοχή ν’ αναλάβει τις ενεργειακές ευθύνες της. Δεν μπορεί ο κάτοικος λ.χ. της Κώμης ή του Μαρλά, να πληρώνει το ίδιο τιμολόγιο με τον υπερκαταναλωτή Μυκονιάτη. Οι ανεμογεννήτριες, η οικιστική εξάπλωση, τα κοστολόγια σε νερό, αποχετεύσεις, τηλέφωνα, ηλεκτρικό κλπ. έχουν σχέση με την φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου. Αυτά που χρειάζονται πρέπει να συγκεκριμενοποιούνται επί των αντικειμενικών κι όχι επί των υποκειμενικών αναγκών. Το αν λοιπόν εγώ θέλω στην Τήνο να έχω την πισίνα μου λαμπατέρ, για να φωτίζει όλο το κτίσμα, σημαίνει ότι επιβαρύνω το σύστημα εις βάρος κάποιων άλλων, που έχουν μειωμένη κατανάλωση στο νησί. Άλλο λοιπόν ο επί μέρους λογαριασμός του κάθε ιδιοκτήτη κι άλλο το φορτίο των δικτύων, που το χρεωνόμαστε όλοι. Δηλαδή για να πάει το ρεύμα στο σπίτι σου, έχουμε πληρώσει το δίκτυο κατασκευής και συντήρησης από το Αλιβέρι οι Τηνιακοί, ανεξάρτητα αν εσύ καις μια λαμπίτσα κι εγώ ως δήμος Τήνου πουλάω τρέλα και φωταγωγώ για ντεκόρ, του Πασά το Ακρωτήρι, που φυσικά το χρεώνω στην εθνική οικονομία και στον ντόπιο καταναλωτή. Το ίδιο γίνεται και σ’ άλλα μέρη του νησιού, φωταγωγώντας ασύστολα εκκλησίες και μνημεία, για να τα βλέπουν τη νύχτα οι κουκουβάγιες.
    Επίσης δεν αντιλαμβάνεσαι ότι το φυσικό αέριο που εισάγουμε, δεν είναι τσάμπα κι ούτε φυσικά το πετρέλαιο για την κίνηση των ντιζελομηχανών της ΔΕΗ. Ο μόνος σχετικά φτηνός είναι ο λιγνίτης, που όμως δημιουργεί τεράστια τοπικά προβλήματα και παράλληλα διογκώνει το ποσοστό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που πληρώνουμε ήδη ακριβά, δηλαδή με τις τρέχουσες τιμές 400 εκατομ το χρόνο, που θα μπορούσαν κάλλιστα να δοθούν σε ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα, για ν’ ανταπεξέλθουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
    Επειδή λοιπόν η συζήτηση πάει σε βαθιά νερά, άγνωστα για τους περισσότερους, το καλύτερο είναι να δει η Τήνος πως θα μαζέψει ενεργειακά τα δικά της προβλήματα, γιατί τελικά δεν αντιλαμβάνεται ο ντόπιος καταναλωτής, ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι ανεμογεννήτριες. Ας υποθέσουμε ότι γεμίσουμε το νησί με ΑΠΕ, έτσι που καταναλώνεται το ρεύμα, τελικά πάλι δεν θα φτάνει, αν λ.χ. στο κάθε περίπτερο του νησιού το αιρκοντίσιον, έχει γίνει αναπόσπαστο αξεσουάρ. (Αυτό φυσικά είναι μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα). Και για να κλείσω το θέμα, ας αναλογιστεί η Εκκλησία της Τήνου το πώς θα κάνει εξοικονόμηση ενέργειας, μια και τα λεφτά που θα γλιτώσει, μπορεί να τα προσφέρει στους άπορους τηνιακούς. Οι ταράτσες του Βατικανού έχουν γεμίσει φωτοβολταϊκά, ενώ στην Τήνο αυτό μάλλον δεν το έχει υπολογίσει η αντίστοιχη διοίκηση του ΠΙΙΕΤ. Ότι λοιπόν παρέχεται σε φαινομενική αφθονία και σχετικά μικρό κόστος, αποθρασύνει τον καταναλωτή και τον κάνει να πουλά τρέλα σαν τους κρητικούς, που έγιναν η αφορμή, ν’ ανοίξουμε το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήταν πολύ σωστό να αναλάβει η κάθε περιοχή την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται. Θα ήταν ακόμη σωστότερο να αναλάβει το κάθε νοικοκυριό την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται. Αυτά όμως είναι αδύνατον να συμβούν.

    Η ισορροπία στο κόστος της ενέργειας πρέπει να υπάρχει εφαρμόζοντας σωστότερη χρεωστική πολιτική στο ρεύμα, όμως το βασικό πρόβλημα όπως κι εσύ αναφέρεις είναι η υπερκατανάλωση.

    Τέλος αν γεμίσουμε το νησί με ΑΠΕ όχι απλά δεν θα φτάνει το ρεύμα, αλλά ακριβώς λόγω των ΑΠΕ θα χρειαζόμαστε περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι σημαίνει πολιτική εξάρτηση κι ενέργεια. Το πόσο αυξάνει ή μειώνεται ο πλούτος κάθε τόπου, με βάση τα πόσα πληρώνει για να καταναλώσει. Τα όποια λοιπόν κολλήματά σου δεν βοηθούν. Το ρεύμα θ' ακριβαίνει και χωρίς τις ΑΠΕ. Στον ενεργοβόρο πολιτισμό δεν απαντάς με αρνητισμούς, αλλά με προτάσεις. Η τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας είναι συγκεκριμένη. Έχεις καμία νέα ιδέα που δεν θα βλάπτει τον τόπο παραγωγής; Το καλώδιο της διασύνδεσης που θα μας έρθει από το Λαύριο ( μέσω Σύρου), είναι βολικό για την τσέπη του τηνιακού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ιδέα υπάρχει και φυσικά δεν είναι δική μου. Λέγεται αποανάπτυξη και δεν βλάπτει κανέναν τόπο παραγωγής. Η μάλλον οδηγεί προς την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και πόρων άρα και την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βεβαίως κι είναι ωραία ιδέα η αποανάπτυξη, που σημαίνει στα μη παρεξηγημένα ελληνικά, μια αντιστροφή της πορείας, απ’ όλα εκείνα τα πρότυπα των υπερβολών που μας μεγάλωσαν μέχρι σήμερα, θεωρώντας τα κοινωνική καταξίωση κι εθνική επιτυχία. Όταν την Τήνο τη γέμισαν με σπίτια, υπήρχε κάποιος αρμόδιος τότε να τους πει που θα βρείτε την ενέργεια να τα τροφοδοτήσετε; Το χρηματιστήριο να ήταν καλά, που γεννούσε χιλιάρικα με τη σέσουλα. Ευτυχώς λοιπόν από μια μεριά κι ήρθε η κρίση για να σταματήσει εξ ανάγκης όλη αυτή η οικιστική κραιπάλη, που αλλοίωσε το περιβάλλον και το τοπίο του νησιού. Η Τήνος είχε μοιραστεί σαν τον μπακλαβά στα τέσσερα στρέμματα κι έκτιζαν χωρίς καμιά μέριμνα για νερό, αποχετεύσεις, δρόμους κλπ.
    Το θέμα λοιπόν είναι τώρα, σ το πώς διαβαθμιστικά, θα καταλήξεις στις προτάσεις εκείνες, που τα περιττά θα παραμεριστούν και θα φτάσουμε στο προσδοκούμενο επίπεδο, που ο λιτός βίος θα γίνει κοινωνικός πλούτος.
    Ας ξεκινήσουμε στην Τήνο από τα πιο απλά. Το πώς διαμορφώνεται το μικροπεριβάλλον του νησιού μας. Στο πώς θα καθιερωθούν τα λεγόμενα «έξυπνα νοικοκυριά», που θα χρησιμοποιούν πρακτικά την ενέργεια όχι στη βάση της σπατάλης και των υπέρμετρων απαιτήσεων. Μπορεί λοιπόν ένα σπίτι, να μειώσει την κατανάλωση με συστήματα, που να σου προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια, χωρίς να τρελαίνεται ο λογαριασμόςσου. Τα εξωτερικά φώτα από φωτοβολταϊκές κυψέλες, οι αισθητήρες φωτισμού, οι χρονοδιακόπτες κατανάλωσης κι αρκετά ακόμη, είναι τα πρώτα βήματα. Φυσικά εκεί που πρέπει ως τηνιακοί να πιέσουμε περισσότερο, είναι στο δήμο, στα δημόσια κτίρια, στους δημοτικούς χώρους, στο λιμάνι, στο τυροκομείο, στο γυμναστήριο, στο Πολυμέρειο και οπουδήποτε αλλού καταναλώνεται ενέργεια με τα δημοτικά τέλη, να ηλεκτροφωτιστούν με φωτοβολταϊκά κι άλλα έξυπνα συστήματα, που ν’ ανάβει και να σβήνει το φώς, μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας κι όχι άσκοπα όλη τη νύχτα.
    Επίσης μια άλλη ριζοσπαστική λύση είναι η φορολογία του σπιτιού να γίνεται και βάση της ενεργειακής κατανάλωσης. Μπορεί να έχεις που λέει ο λόγος 250 ή 300 τετραγωνικά μέτρα σπίτι, αλλά να καταναλώνει πολύ λιγότερο από ένα οίκημα 70 τετραγωνικών. Αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι η λογική και με φειδώ κατανάλωση ενέργειας, τελικά γλιτώνει στο κράτος δαπανηρές εισαγωγές καυσίμων κι άρα επιτυγχάνεις εξοικονόμηση ενέργειας. Μπορεί επίσης να βγάζεις ενέργεια από τα σκουπίδια με το βιοαέριο. Μπορεί να χρησιμοποιείς τα υβριδικά συστήματα, που με μια λίμνη- δεξαμενή στα ψηλά, να μαζεύεις το νερό της βροχής, να το χρησιμοποιείς ως υδροηλεκτρικό έργο και μετά με την ανεμογεννήτρια να το στέλνεις πάλι πίσω στα ψηλά, επιτυγχάνοντας την ενεργειακή ανακύκλωση. Μακάρι επίσης να φτάσει κι εδώ στην Ελλάδα η παραγωγή ρεύματος από τα κύματα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία. Με δυό λόγια, μυαλό να έχεις και διάθεση επίσης να δεις την Τήνο πρότυπο ενεργειακής κατανάλωσης κι έτσι να μην έχεις ανάγκη τις επενδύσεις του όποιου Κοπελούζου.
    Όλα αυτά όμως για το πολιτικό κατεστημένο της Τήνου είναι ψιλά γράμματα, μια κι έμαθε να σιτίζεται για χρόνια από τις επιχορηγήσεις και να κάνει πολιτική με τις τυχάρπαστες διαμαρτυρίες. Όταν λοιπόν ο σημερινός δήμαρχος του νησιού λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού είναι τα σκουπίδια (και δεν μπορεί, δικαιολογημένα τώρα, να το λύσει) κι έχει δίπλα του το συνένοχο πρώην δήμαρχο, που για χρόνια συγκυβέρνησαν τότε αντιλαμβανόμαστε το υπαρκτό χάος. Γι αυτό και πιστεύω, ότι το «Κοινό των Τηνίων», πρέπει να βγει δυναμικά εμπρός και να προκαλέσει με τις παρεμβάσεις του το συστημικό κατεστημένο του νησιού μας , να ξυπνήσει τον κόσμο, για να βρούμε ένα καλύτερο δρόμο για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή