Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Αιολικά, αγελάδες, κατσίκες, βροχές -- επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος!

 Από το:archaeopteryxgr.

Επιστολή του Δόκτορα Ιωάννη Τσιπουρίδη, Προέδρου του Λόμπυ των Αιολικών και εκδότη περιοδικού που διαβάζει μόνο ο ίδιος, στον Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα

Το να λες υπερβολές για να πουλήσεις κάτι, μπορεί και να το ανέχομαι.  Το να λες συνέχειαψέματα, μόνο ψέματα, ψέματα για να κοροϊδεύεις τον κόσμο, ψέματα για να κλέβουν άλλοι (προφανώς οι πελάτες) τον κόσμο, με συγχωρείτε, δεν το ανέχομαι.


Ο αξιολογιότατος Δόκτωρ Τσιπουρίδης:
1) Λέει ότι τα αιολικά συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη:  Τσιπουρίδειος αρλούμπα! Τα αιολικά συμβάλλουν στις Γερμανικές εξαγωγές και μόνο. Το παραδέχονται οι ίδιοι οι Γερμανοί, είτε σε σχετικές Γερμανικές ιστοσελίδες, είτε με απλές, ωμές δηλώσεις του ίδιου του αφεντικού της Siemens.  Σε εμάς, τα αιολικά αυξάνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, διώχνουν την βιομηχανία, ενοχλούν σε τουριστικές περιοχές, και πληρώνονται από "μη ανταποδοτικό φόρο" -- όπως χαρακτήρισε το ΕΤΜΕΑΡ το ίδιο το ΣτΕ.

2) Λέει ότι τα αιολικά παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Διαψεύδεται από την ίδια την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ και από την ίδια την ΡΑΕ.  Διαψεύδεται από τα επίσημα δημοσιευμένα της Γερμανίας, από άρθρα από Γερμανικά Πανεπιστήμια, από όλα τα διεθνή στατιστικά.  1) Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (ποτέ και πουθενά, ακόμα και εάν είναι διασυνδεδεμένα, σε περιοχές με μεγάλη γεωγραφική διασπορά.  2) Τα αιολικά δεν μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή. Απεναντίας, σε μερικές περιπτώσεις, πχ στην Γερμανία, έχουν φανεί να την αυξάνουν, λόγω της αναποτελεσματικότητας που επιβάλλει η στοχαστικότητα (το αναφέρει και ο ΑΔΜΗΕ). Το τεστ, Δόκτορα μου, είναι νοσοκομείο που να ηλεκτροδοτείται από αιολικά, για σένα και τα μέλη της οικογένειάς σου -- αχρείαστο να' ναι. Όταν το ανακοινώσεις, θα πιστέψουμε τις αρλούμπες σου.

3) Λέει ότι προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον. Αυτό μόνο προϊόν καλπάζουσας άνοιας μπορεί να θεωρηθεί. Πώς ακριβώς προστατεύουν το περιβάλλον, και ειδικά το άμεσο περιβάλλον?  Μια ματιά στην Νότια Εύβοια, ή στην Κρήτη, ή όπου έχουν τοποθετηθεί τα αιολικά που προωθεί ο Δόκτωρ, θα δείξει χωματόδρομους στο πουθενά, διάβρωση, γήπεδα μπετόν σε κορυφογραμμές, θόρυβο στην ερημιά, άχρηστα καλώδια (το στοχαστικό ρεύμα που μεταφέρουν μια φορά το τόσο είναι άχρηστο).  Μπορεί ο γραφικός παππούς να πει ότι "δεν ενοχλούνται οι κατσίκες (μπέεε) και ότι βόσκουν γελάδια (μούουου) κάτω από αιολικά", αλλά αυτά είναι Τσιπουρίδεια επιχειρήματα:  Τα γελάδια βόσκουν και κάτω από πυρηνικές και ανθρακικές μονάδες και αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Με την διαφορά, βέβαια, ότι οι ανθρακικές και οι πυρηνικές μονάδες ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά απλώς επιδοτούνται, δεν ηλεκτροδοτούν και είναι όμορφα.

4) Λέει ότι "καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή".  Παντελώς ψέμα!  Τα αιολικά (και οι άλλες ΑΠΕ) δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2ούτε στην Γερμανία, ούτε παγκοσμίως, όπως και να μετρηθεί το θέμα, και έχει μετρηθεί ποικιλοτρόπως.  Ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος μείωσης του ανθρωπογενούς CO2 είναι η ...ύφεση.  Άντε, σε κάποιο μικρό βαθμό και τα πυρηνικά. Και η υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο  -- εάν έχει κάποιος αέριο σε ποσότητα και τιμή που να συμφέρει ή να αντέχει να το καίει για ηλεκτροπαραγωγή.  Και για ποιά "κλιματική αλλαγή" μιλάει?  Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και τα τελευταία 400.000 χρόνια είμαστε σε παγετώδη περίοδο, με διαλείμματα από μεσοπαγετώδεις κάθε 100.000 χρόνια περίπου, και κατά την τελευταία μεσοπαγετώδη, αυτή στην οποία ζούμε, οι περίοδοι πολιτισμού και ευημερίας ήταν όταν έκανε σχετική ζέστη, ενώ η δυστυχία και οι σκοτεινοί αιώνες ταυτίζονται με κρύο. Και σε όλες αυτές τις αλλαγές, δεν υπήρχαν αιολικά και Τσιπουρίδηδες, να μας σώσουν, αλλά πάντα υπάρχουν απατεώνες και ψευδοπροφήτες.  Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η Γη είναι επίπεδη και οι ελέφαντες πετάνε, τα αιολικά δεν μειώνουν CO2, δεν εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα, και ο παππούς λέει αρλούμπες.

5) Αμάν με την φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια!  Τα αιολικά δεν προκαλούν την ίδια βλάβη προς το περιβάλλον σε σχέση με πχ παλιές λιγνιτικές μονάδες.  Μόνο που οι λιγνιτικές μονάδες, παλιές ή καινούργιες, ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν.  Η στοχαστική έγχυση δεν είναι ηλεκτροδότηση.  Το ότι η μη ηλεκτροδότηση από αιολικά δεν ρυπαίνει, δεν αναιρεί ότι δεν είναι ηλεκτροδότηση.  Αν τα αιολικά εξοικονομούσαν καύσιμα, αν τα αιολικά μπορούσαν να υποκαταστήσουν κάποια άλλη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, να τα δεχόμουν. Αλλά ΔΕΝ.  Αν επιδοτούσαμε γλάστρες με βασιλικό στα βουνά μας, θα ήταν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Αλλά ούτε οι βασιλικοί ηλεκτροδοτούν.


Τα παραμύθια του Δόκτορα Τσιπουρίδη έχουν διαψευσθεί εδώ και πολλά χρόνια, και απλά η σωρευμένη εμπειρία επιβεβαιώνει το μέγεθος της πλάνης και της οικονομικής, ενεργειακής, και περιβαλλοντικής απάτης που ανέξοδα προωθεί -- που όμως καλούμαστε εμείς να πληρώνουμε. Το μόνο πράγμα που παινεύεται ο Δόκτωρ, είναι πόσα αιολικά αγοράσαμε.

Ωστόσο, αυτή την φορά, το αντικείμενο της επιστολής του Δόκτορα δεν είναι πώς θα μας σώσουν τα αιολικά. Αυτή την φορά τσίμπησε σε κάτι συγκεκριμένο.  Δεν του άρεσε η αναφορά στην σελίδα 43 και 44 της "Εθνικής Στρατηγικής Για την Προσαρμογή Στη Κλιματική Αλλαγή" όπου γράφεται ότι τα μικροκλίματα και η γεωμορφία των Κυκλάδων είναι τέτοια, που πολλά αιολικά εκεί απειλούν τα νερά των νησιών (λόγω μείωσης εδαφικής υγρασίας, που υποκαθιστά μερικώς τις βροχοπτώσεις, μερικής στεγανοποίησης των μικρών λεκανών απορροής και, επομένως "μείωση της κατείσδυσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα").  Δεν του άρεσε αυτό του Δόκτορα Τσιπουρίδη, και μου έκανε εντύπωση... Τι τον έπιασε?  Μετά θυμήθηκα τα βραβεία... Η Ελεταέν (Περιστέρης, Κοπελούζος και σία) βραβεύει τον Τσιπουρίδη, οι κύριοι Κοπελούζους και Τσιπουρίδης προφανώςεκτιμούν ο ένας τον άλλο, όχι, όχι, δεν υπαινίσσομαι σχέση άλλη από αμοιβαία και επιστημονική εκτίμηση, ο Κοπελούζος κυνηγάει αιολικά στις Κυκλάδες, καταστενοχωρήθηκε ο Τσιπουρίδης που,  mon Dieu, μπορεί να υπάρχει αρνητική περιβαλλοντική επίπτωση σε δουλειά ανθρώπου που εκτιμά τόσο πολύ, στενοχωρήθηκε τόσο που έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, να διαγραφεί η ιερόσυλη άποψη της σελίδας 43-44!


Επί της ουσίας, και χωρίς να είμαι ειδικός σε βροχές, υγρασίες, εδάφη, και τις υδατικές ανάγκες των Κυκλάδων, με 10 δευτερόλεπτα ψάξιμο βρήκα τα εξής: 

1) Scientific American (πιο Πράσινος πεθαίνεις) Wind Power Found to Affect Local Climate . Λέει για τοπικές αλλαγές στο μικροκλίμα (οι Κυκλάδες είναι μικρές και καθε μία είναι ένα μικροκλίμα) 

2) http://www.nature.com/nclimate/journal/v2/n7/full/nclimate1505.html "noticeable impacts on local to regional weather and climate"

3) http://www.telegraph.co.uk/news/earth/earthnews/9234715/Wind-farms-can-cause-climate-change-finds-new-study.html Ναι, ρε Δόκτωρα Τσιπουρίδη, έχει γραφτεί από το 2012, λίγα χρόνια αφού εσύ διαφήμιζες τζάμπα ρεύμα με πολύπριζα από τον ουρανό...

Βροοχήηη... το σύννεφο έφερε βροχήηη...

1 σχόλιο: