Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μάνθος Γαίτης: "Σπαράγματα της μνήμης"



Ο γνωστός Τηνιακός ζωγράφος Μάνθος Γαΐτης μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσής του με τίτλο:
"Σπαράγματα της μνήμης"
που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ.  στην Γκαλερί ΑΡΓΩ, Νεοφύτου Δούκα 5 στο Κολωνάκι.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι της 19 Μαρτίου και οι ώρες επισκέψεων είναι Τρίτη -Παρασκευή 10.00-14.00& 18.00-21.00 και Σάββατο 11.00-15.00 

 Πρόκειται για αναδρομική έκθεση με σχέδια, η οποία καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1985 έως και σήμερα.
Θεματικά τα έργα χωρίζονται σε 12 ενότητες:  Προσωπογραφίες, Νεκρές Φύσεις, Τοπία, Προσωπικότητες, Άνθρωποι και Ζώα, Άνθρωποι με Παιδιά, Αναπαυόμενοι, Αγάλματα, Οδοί, Σκιές, Γυμνά, Φαντασιακά Θέματα.
Με την ευκαιρία της εκθέσεως, εκδόθηκε ομότιτλο λεύκωμα σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), το οποίο θα διατίθεται από την ημέρα των εγκαινίων.

Λέει ο καλλιτέχνης για τη δουλειά του:
«[...]Η κάθε ζωγραφική στιγμή (εικόνα), είναι εν δυνάμει μια συγκλονιστική αποτίμηση αυτού που έχουμε υπάρξει. Πρόθεσή μου είναι η ζωγραφική να αναδείξει στοιχεία του υποσυνείδητου, του φαντασιακού και του ονειρικού σκιαγραφώντας την ανθρώπινη περιπέτεια, οδηγώντας έτσι με το δικό της τρόπο στη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης ζωής και του προορισμού της.
Οι εικόνες χωρίς πολλές φορές να το θέλω, αντανακλούν πολλαπλά σημασιολογικά επίπεδα και συνεχείς αλληγορίες που προκαλούν το θεατή να κάνει μια δική του διαδρομή, να συμμετέχει ή να αποστασιοποιείται από το μύθο που παρουσιάζεται.[...]»

Ο Μάνθος Γαΐτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική τον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο-ΑΤΟ του Κωνσταντίνου Δοξιάδη (1975-1978). Ασχολήθηκε για 10 περίπου χρόνια με τη διαφήμιση ενώ παράλληλα σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1981-1986) με καθηγητές τους Νίκο Κεσανλή, Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά. Δίδαξε ζωγραφική στα σχολεία της Τήνου (από όπου κατάγεται) μέχρι το 1994. Πραγματοποίησε επτά προσωπικές εκθέσεις  στην Γκαλερί «Αργώ» στην Αθήνα από το 1993 έως το 2009). Ενώ συμμετείχε σε πολλές  ομαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής του εργασίας, ο Γαΐτης ανέπτυξε ανθρωπομορφικές συνθέσεις σε εσωτερικούς χώρους με ρεαλιστικό χαρακτήρα. Αργότερα ασχολήθηκε με την τοπιογραφία και ιδιαίτερο χώρο στο έργο του κατέχουν τοπία της Τήνου με ιμπρεσιονίστικες επιρροές. Από το 2000 η ζωγραφική του ακολούθησε καινούργιους δρόμους εικονογραφώντας τα ποιήματα του T. S. Elliot με αλληγορικά στοιχεία και συμβολισμούς. Από το 2009 επηρεασμένος από τις «αόρατες πόλεις» του Καλβίνο, έδωσε την δική του εικονοποιητική ερμηνεία καταγωγής της πόλης και του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου