Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Γιατί, τελικά, γεμίζουμε και θα γεμίζουμε με αιολικά και άλλες ΑΠΕ?

Ενδιαφέρον κείμενο, απαντά σε όλες τις ανακρίβειες που ακούμε κατά καιρούς για την χρησιμότητα των ΑΠΕ. Από την ophioussa.blogspot.gr


1) Επειδή θέλουν οι "Ευρωπαίοι (βγάζουν λεφτά οι εταιρείες τους)
2) Επειδή οι Ευρωπαίοι ελέγχουν τους "πολιτικούς" μας
3) Επειδή βγάζουν ποσοστά και δικοί μας
4) Επειδή οι δικοί μας κι αν ελέγχουν τους πολιτικούς μας!
5) Επειδή αντί να δούμε στενά το πρόβλημα φεύγουμε σε εφαπτόμενα λιβάδια
6) Επειδή είμαστε και τόσο δα λίγο κουτοπόνηροι και αφελείς και, επομένως, πρόβατα
7) Επειδή εύκολα διχαζόμαστε ανάλογα με τον σανό και τις φόλες που μάς πετάνε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουμε γεμίσει και θα γεμίζουμε με πράγματα που είναι αποδεδειγμένα "ατελέσφορα" (δεν κάνουν αυτό που διαφημίζουν ότι κάνουν), ακριβά (δείτε τον λογαριασμό σας) και ίσως ενοχλητικά (αλλά ας πούμε ότι η αισθητική του τοπίου είναι ...υποκειμενική).

Θα γεμίσουμε επειδή αυτοί που τα θέλουν βγάζουν πολλά και εύκολα λεφτά  εμείς, αδυνατούμε να δούμε το πρόβλημα και τσακωνόμαστε για τα συμπώματα, ή για ...κοσμοθεωρίες ή ποιός είναι πιο ωραίος.  Σαν πρόβατα, την ώρα που πάμε για το μοιραίο, βελάζουμε ότι δεν μας αρέσουν τα παπούτσια του χασάπη. Και, αυτοί που μάς τα βάζουν ξέρουν ότι είμαστε πρόβατα και φροντίζουν να βλέπουμε μόνο τα παπούτσια και όχι τον χασάπη. Παλιό κόλπο.

Τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ άρχισαν να μάς φοριούνται με το που μπήκαμε στο ευρώ, το 2002, ή λίγο πριν, δεν έχει σημασία. Και έγιναν "λαίλαπα" με την ψήφιση του Ν3581/2010 που έκανε τις ΑΠΕ υποχρεωτικές, και τις επιδοτήσεις τους επίσης υποχρεωτικές και εγγυημένες (και μιλάμε όχι μόνο για την ταρίφα αλλά και για τις υποχρεωτικές πσοσοστώσεις -- πόσες ΑΠΕ πρέπει να βάλουμε, την υποχρεωτική απορρόφηση του ρεύματος από ΑΠΕ από το δίκτυο, την υποχρεωτική εκχώρηση γης κλπ.).

Και ενώ οι ΑΠΕ μπαίνουν αποκλειστικά και μόνο για τις επιδοτήσεις και χωρίς να κάνουν κάτι ενεργειακά ιδιαίτερα χρήσιμο (το κουτουρού ή μεταβλητό ρεύμα δεν ηλεκτοροδοτεί) καλλιεργήθηκε ένα χυδαίο παραμύθι ότι κάνουν καλό στο περιβάλλον επειδή σώζουν το Κλίμα! 


Και τώρα που έχει αποδειχθεί ότι δεν ηλεκτροδοτούν (δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες και δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα) και ενώ μάς κατακλέβουν (πληρώνουμε 2 δις κάθε χρόνο μόνο σε επιδοτήσεις ΑΠΕ) και δεν μειώνουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (ή άλλων ρύπων), δηλαδή δεν σώζουν κανένα Κλίμα, αυτοί που μάς τα φοράνε έχουν φροντίσει να μην προσέχουμε την κλοπή, που είναι μετρήσιμη, αλλά άρες μάρες κουκουνάρες και άσε τα πρόβατα να τσακώνονται για τι τι τους ενοχλεί. Και όπου αντιαιολικό κίνημα και βοσκός ή βοσκοί που φροντίζουν να βελάζουμε όπως βολεύει την άλλη πλευρά. Και δώστου και βελάζουμε και δώστου και γεμίζουμε αιολικά. 

Και επειδή τα αιολικά και οι άλλες λεγόμενες ΑΠΕ πραγματικά δεν ηλεκτροδοτούν, μετά από αυτά θα γεμίσουμε άλλες πατέντες για να αποθηκεύουμε το τυχαίο ρεύμα τους που αυτές θα έχουν 3 και 4 φορές πιο πολλές επιδοτήσεις.  Και εμείς? Μπεεε.

Αλλά να πιάσω λίγη ιστορία. Θα σας φανεί πολύ βαρετό, αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς έχουμε φτάσει ως εδώ. Ξέρω ότι οι περισσότεροι τα βαριούνται αυτά, και αρκετοί ελπίζετε με 2-3 πιασάρικα να καταλάβετε τι γίνεται, αλλά, έτσι,  δεν γίνεται και για αυτό είμαστε πρόβατα:



1) Καλλιεργήθηκε, από το 1973 ή 1975 ή προσδοκία ότι τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζες, βιοαέρια, κυματικά, γεωθερμίες κλπ, οι λεγόμενες ΑΠΕ θα ήταν η απάντηση στην τότε ενεργειακή κρίση. Αν είστε πολύ μικροί να το θυμάστε, το 1973 ήταν το πρώτο πετρελαϊκό εμπάργκο, και τότε, καίγαμε πετρέλαιο για ρεύμα.

2) Αμέσως όμως, από τότε, φάνηκε ότι αυτά τα πράγματα (που συμβατικά τα λέμε ΑΠΕ αν και δεν είναι "ανανεώσιμα" με την έννοια ότι δεν ανανεώνεται μια φτερωτή από φάϊμπεργκλας) δεν μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν για έναν πολύ απλό λόγο: από την φύση του αέρα και του ήλιου παράγουν μεταβλητό, τυχαίο και "διαλείπον" ρεύμα που κάνει την χρήση τους από ένα δίκτυο προβληματική και ασύμφορη και όσο προσπαθούμε με τερτίπια να παρακάμψουμε αυτή την εγγενή αδυναμία, τόσο γίνονται πιο ακριβά και πιο ατελέσφορα (αδυνατούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, και δεν μειώνουν πραγματικά καύσιμα ή ρύπους)

3) Το άμεσο αποτέλεσμα με τα εμπάργκο ήταν ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο,  περάσαμε μια περίοδο ύφεσης και λιγάκι σκοταδισμού (τότε ήρθε στο προσκήνιο η σημερινή εκδοχή της οικολογίας), η ηλεκτροπαραγωγή γύρισε σε κάρβουνο και, σε πλούσιες χώρες, σε πυρηνικά. Οι ΑΠΕ ξεχάστηκαν μέχρι περίπου το 1990, οπότε και τέλειωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, επανενώθηκαν οι Γερμανίες, τέλειωσε η Σοβιετική Ένωση και άρχισε να ανεβαίνει η Κίνα.

3) Περί το 1990 συνέβησαν διάφορα ενδιαφέροντα που σε τυχαία σειρά ήταν:  α) ο Δυτικός κόσμος κατάλαβε ότι θα μπει σε τυπική μεταπολεμική ύφεση (αν και υπήρχαν "εργαλεία" να το διαχειριστεί --- που όμως ήταν βασικά πληθωριστικά). β) Η Γερμανία είχε ανάγκη από λεφτά για την επανένωσή της. β) Η Θάτσερ είχε πολιτικά προβλήματα με τους ανθρακωρύχους της  γ) Έγινε φανερό ότι η Κίνα θα είχε ανάγκη από ενέργεια και πρώτες ύλες. δ) Φάνηκε ότι το Μεσανατολικό θα έμπαινε σε άλλη διάσταση, Και ε) φύτρωσε από το πουθενά, κίνημα για την Σωτηρία του Πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή, βασικά με περιστολή της κατανάλωσης που βαφτίστηκε "έλεγχος του CO2 για να σωθούμε".

4) Όσον αφορά στις ΑΠΕ τότε, το 1990, έγινε η μεγάλη τεχνολογική επανάσταση με τις ΑΠΕ:  Ανακαλύφθηκε και έγινε Νόμος η υποχρεωτική, εγγυημένη και πληρωμένη από τον λογαριασμό του ρεύματος επιδότηση, αρχικά στην Γερμανία. Οι Γερμανοί δεν έχουν πάψει να διαφημίζουν ότι από τότε ήταν "κόλπο" για να βοηθήσουν τις εξαγωγές τους.  Ο αρχικός Γερμανικός Νόμος (1990-1992) έγινε Νόμος (Νόμος Μπιρμπίλη, Ν3581/2010) και στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2010 (λίγες μέρες μετά την διακήρυξη του ΓΑΠ στο Καστελόριζο ότι είχαμε φαλίρει. Η ιδέα για ΑΠΕ εμφανίστηκε με το που μπήκαμε στην ΕΕ (οι Γερμανοί δεν ήταν ...χαζοί) αλλά οι ΑΠΕ άρχισαν να μπαίνουν με τον Νόμο Μπιρμπίλη. Οι ΑΠΕ μπαίνουν ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και ο Νόμος Μπιρμπίλη μας έφερε τον αντίστοιχο Γερμανικό Νόμο εδώ.

5) Επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει, υποχρεωτικά, για κάτι που δεν καταλαβαίνει, ή δεν θέλει, στήθηκε μια απίθανη μηχανή προπαγάνδας, βασικά χρηματοδοτημένη από το κύκλωμα κατασκευαστών ΑΠΕ και διαπραγματευτών δικαιωμάτων CO2, με βιτρίνα τους επαγγελματίες "οικολόγους" (ανθρώπους που έβγαζαν λεφτά επειδή είναι οικολόγοι) και τους πρόθυμους αλλά καθοδηγούμενους εθελοντές των "οικολογικών" ΜΚΟ.

6) Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει γεμίσει με ΑΠΕ. Παρ' όλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι όλες αυτές οι πολλές ΑΠΕ δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατικές μονάδες, και όπου έκλεισαν απλά αύξησαν την εξάρτηση από πυρηνικό και ανθρακικό ρεύμα και, κυρίως, από φυσικό αέριο -- η Gazprom έχει γίνει γίγαντας, και μαζί της  η Shell και 1-2 άλλοι. Και, παραδόξως, δεν έχουν μειώσει εκπομπές CO2 (που δεν είναι άλλο από ευφημισμός για κατανάλωση ορυκτών καυσίμων). Οι εκπομπές μειώθηκαν από την ύφεση που ακολούθησε το κραχ του 2008 και όχι από τις ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ όμως, όπου μπήκαν, ακρίβυναν το ρεύμα και τα λεφτά αυτά τα μοιράστηκαν οι Γερμανοί εξαγωγείς και οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί που σιγά-σιγά ελέγχουν όλη την Ευρώπη (και την πτωχευμένη Ελλάδα).

7) Παράλληλα, έχει γεμίσει ΑΠΕ και η Κίνα και πιέζεται σχετικά και η Ινδία. Και οι δύο έχουν αναπτυχθεί με πολλή χρήση φθηνού κάρβουνου, χωρίς αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, που βοηθάει την γρήγορη ανάπτυξη, αλλά προφανώς δεν βοηθάει το περιβάλλον. Αλλά ενώ εσείς μπορεί να κλαίτε για το περιβάλλον, το πρόβλημα με την Κίνα (και την Ινδία) είναι άλλο:  Έχει γίνει οικονομικός γίγαντας, έχει κατακλύσει τον κόσμο με εξαγωγές και έχει ατέλειωτη ανάγκη από πρώτες ύλες (και πετρέλαιο).  Το αφήγημα με την Κλιματική αλλαγή σε κάποιο βαθμό στοχεύει την Κίνα (αυτή καίει το πολύ κάρβουνο) και η Κίνα, παμπόνηρη, βάζει ΑΠΕ για να παριστάνει την καθαρή και ανακάλυψε το κόλπο των Γερμανών να τις εξάγει κιόλας! Αλλά όπως και η Γερμανία, δεν ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ.

8) Φτάνουμε στην αντίδραση για τις ΑΠΕ...:  Όλοι ξεκινάνε με το ότι δεν τους αρέσουν στην γειτονιά τους.  Μετά, είτε επειδή οι προσφυγές στο ΣτΕ είναι "περιβαλλοντικές", είτε επειδή μετά τόσα χρόνια πλύσης εγκεφάλου (και επιδοτούμενων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων) όλοι έγιναν "οικολόγοι"  το επιχείρημα που εντέχνως μάς σερβίρεται είναι ότι α) οι ΑΠΕ κάνουν καλό στο περιβάλλον και ότι β) η αντίδρασή μας στις ΑΠΕ είναι "οικολογική".  Το "α" είναι μούφα. Παραμύθι. Παραπλανητική διαφήμιση. Το "β" είναι Γκαιμπελικό τέχνασμα: Με το που θα ξεστομίσετε το "περιβαλλοντικό αποτύπωμα" κατά των ΑΠΕ, σας κόλλησαν στον τοίχο με φωτογραφίες από την Πτολεμαΐδα (που δεν λύνεται με ΑΠΕ). Αλλά είμαστε πρόβατα, και αυτό μάθαμε να λέμε.  Κι αν μπει και το καλοπροαίρετο αλλά εξ ίσου ουτοπικό και αποπροσανανατολιστικό παραμύθι της δωρεάν ενέργειας, τότε καλύτερα να πάμε για ...ψάρεμα (αν δεν έχει απαγορευτεί).

9) Φτάνω στον λόγο για τον οποίο έγραψα όοολη αυτή την εισαγωγή:  Γιατί δεν θέλω εγώ τις ΑΠΕ και γιατί θα έπρεπε να το σκεφτείτε  πολύ σοβαρά και εσείς -- αν δεν θέλετε ΑΠΕ στην γειτονιά σας:

  1. Δεν θέλω τις ΑΠΕ επειδή είναι μια αρπαχτή σε βάρος μου
  2. Μου τάζουν "σωτηρία" και με κλέβουν! Νόμιμα,. με τον Ν3581/2010, που τους δίνει το δικαίωμα να χρεώνουν "ο,τι πει ο Υπουργός"
  3. Νόμιμα παίρνουν βουνά, λαγκάδια, νησιά, τα πάντα, για νά παίζουν οι χωματουργοί με τα κουβαδάκια τους και να βάζουν η Enercon, η VESTAS, η Nordex κλπ τα απούλητά τους.
  4. Νόμιμα, αλλά στην ζούλα, μας αναγκάζουν να επιδοτούμε και το φυσικό αέριο που δεν έχουμεαλλά που είναι απαραίτητο, το λένε και αυτοί για τις μη αμφισβητήσιμες ΑΠΕ.
  5. Όλα αυτά δεν συμβάλλουν σε επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης
  6. Όλα αυτά καταστρέφουν την Οικονομία. Χωρίς Οικονομία θα είμαστε όλοι μετανάστες, εκτός από αυτούς που πληρώνονται για οικολογικές μελέτες.
Αν δεν καταλάβουμε ότι είναι μια καλοστημένη αρπαχτή και εάν οι αντιδράσεις δεν εστιαστούν α) στο αποδεδειγμένα ενεργειακά ατελέσφορο, β) αποδεδειγμένα εισπρακτικό και γ) ορατά βλαπτικό και χωρίς αντίκρισμα του όλου πράγματος, χάνουμε τον καιρό μας. Βελάζουμε για το περιβάλλον αντί για 2 δις τον χρόνο, θα πληρώνουμε 4.

Αλλά, ο καθένας κρίνει πώς θα καταφέρει να μην πάνε στην γειτονιά του, πολλοί πέφτουν στην παγίδα να λένε "όχι εδώ, αλλού" (περιμένετε το χωροταξικό να το δείτε ή δείτε το στον  παρακάτω χάρτη το "αλλού"), πολλοί, καθοδηγούμενα λένε "δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ αλλά..." (μπεεε βελάζουν τα πρόβατα την Μεγάλη Πέμπτη), και η κατάληξη θα είναι: α) Δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα. β) Όταν το έχουμε θα είναι πανάκριβο. γ) Δεν θα υπάρχει εγχώρια Οικονομία και δ) Η Ελλάδα θα είναι κάπως έτσι:


Τώρα, όλα αυτά τα έχω πει και ξαναπεί, και όποιος κατάλαβε κατάλαβε, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά τα στοιχεία είναι αμείλικτα, δεν κάνω λάθος και όλο και περισσότεροι το λένε πια δημόσια.  Οι ΑΠΕ είναι μια αναδιανομή από φτωχούς σε πλούσιους (υπάρχει αυτόματη μετάφραση με το Google ή Bing αν δεν ξέρετε Γερμανικά). Ναι, κάνει κακό στα τοπία και στην ...βιοποικιλότητα, αλλά αν νομίζετε ότι ο Χ ή ο Ψ θα στερηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ, φρέσκο ζεστό χρήμα, για τα τοπία ή την βιοποικιλότητα, μάλλον δεν ξέρετε να μετράτε. Αν καταλάβετε ότι τα 100 εκατομμύρια θα τα πληρώνετε ΕΣΕΙΣ και τα παιδιά σας, και ότι ταυτόχρονα χάνετε την χώρα σας, μπορεί να το δείτε σε πιο ...σωστή διάσταση. Και τότε, ίσωςιδρώσει ο Υπουργός που υπογράφει. ΟΛΟΙ υπογράφουν από το 2010 (και πιο παλιά).  Σας κλέβουν, θα κλέβουν τα παιδιά σας, σας παίρνουν την χώρα. Α... ναι, χαλάνε και τα τοπία.

Ο χάρτης είναι εδώ και έχει λεπτομέρειες για την γειτονιά σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου