Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Να περάσουμε από το ποιος, στο πως



Θα ‘χουμε όλοι μας δει τις τελευταίες μέρες πλήθος αναρτήσεων και δημοσιεύσεων όπου υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι παρουσιάζουν τα βιογραφικά τους και ανταλλάσσουν χειραψίες. Ποιοι είναι και τίνος είναι. Σαν να ταν όλη η κοινωνία γεμάτη με τις κλασικές γιαγιάδες που μας ρωτούσαν “τίνος είσαι εσύ;” όταν μικροί, περνούσαμε κάτω από τα μπαλκόνια τους.

Εντάξει, να τους γνωρίσουμε, να μάθουμε με ποιον ή με ποια είναι παντρεμένοι και πόσα παιδιά έχουν. Να μάθουμε πόσο αγαπούν τους γονείς τους και το νησί μας. Να μάθουμε τι δουλειά έκαναν και τι δουλειά κάνουν. Όμως τι σκοπεύουν να κάνουν στον Δήμο θα το μάθουμε; Γιατί οι ατάκες “θα δουλέψουμε σκληρά για τον τόπο”, “πάμε δυνατά για το νησί μας” κ.λ.π. δεν οριοθετούν τίποτα. Κι αν δεν ξέρουμε τι πρόκειται να κάνουν, γιατί να τους επιλέξουμε;

Στις εκλογές διορίζουμε αντιπροσώπους, υπεύθυνους για το νησί μας, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Σαν να λέμε, βρίσκουμε έναν άνθρωπο να διαχειρίζεται το νοικοκυριό μας. Να αποφασίζει πόσο θα ξοδέψουμε, τι θα αγοράσουμε, τι θα φάμε, πόσο θα βγούμε, ποιον μάστορα θα φωνάξουμε αν γίνει ζημιά, κάθε πότε θα συγυρίζουμε, γενικά να μας κάνει κουμάντο. Κι αν καταλάβουμε ότι γίνονται λάθη και πρέπει να αλλάξει ο κουμανταδόρος, απλά περιμένουμε να τελειώσει η τετραετία για να τον αλλάξουμε, συνεχίζοντας να δουλεύουμε εμείς για να πληρώνουμε και αυτόν και τα λάθη του. Και το καλύτερο; Όταν την επόμενη τετραετία διαπιστώσουμε πως και ο άλλος κουμανταδόρος κάνει λάθη, επιλέγουμε πάλι τον πρώτο και ούτω καθεξής. Διότι τι να κάνουμε αυτές τις επιλογές έχουμε, ας διαλέξουμε τον λιγότερο κακό.

Να που ήρθαν όμως κάποιοι που δεν τους πολυγνωρίζαμε και μας είπαν: "Ξέρετε, δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε παντογνώστες. Πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και πάνω από όλα να αποφασίζουμε συλλογικά. Ορίστε οι δικές μας προτάσεις ελάτε να τις συζητήσουμε και να αποφασίζουμε μαζί τι θα γίνει στον Δήμο."

Αρκετοί τους κατάλαβαν, ή τους πίστεψαν, κι αυτοί μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Για πέντε χρόνια έδειχναν τι κάνουν και όχι ποιοι είναι. Άλλαξαν τρεις φορές εκπρόσωπο και έμειναν πιστοί σε όσα έλεγαν. Και τώρα επανέρχονται επιμένοντας: "Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους πως πρέπει να διαχειριστείτε το νοικοκυριό σας. Γιατί όχι και το νησί σας; Γιατί όχι και τον Δήμο σας;" 

Ας περάσουμε λοιπόν από το ποιος στο πως. Ας αρχίσουμε όλοι να σκεφτόμαστε τι πρέπει να γίνει κι όχι ποιος ξέρει καλύτερα. Ας γίνουμε όλοι συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι στις αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία του νησιού. Γιατί το νησί μας είναι το σπίτι μας και για το σπίτι μας πρέπει να αποφασίζουμε κάθε μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου