Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Εγκαινιάστηκε η έκθεση: "Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" στο Μουσείο Μπενάκη


Έγιναν χθες 16 Δεκέμβρη, στο μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» . Η έκθεση που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο και συγκέντρωσε 23.000 έλληνες και ξένους επισκέπτες είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας του πολιτιστικού ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και της εφορείας αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σ΄ αυτούς τους δύο προστίθεται τώρα και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζοντας στο αθηναϊκό κοινό τα πάνω από 150 αντικείμενα από διάφορες θέσεις στο Αιγαίο, της μυκηναϊκής εποχής.


Τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κύριο Γιώργο Διδασκάλου, ο οποίος είπε στον χαιρετισμό του ότι η έκθεση είναι ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύ κοινό μια λιγότερη γνωστή πτυχή του μυκηναϊκού κόσμου στις Κυκλάδες, εξήρε την συνεργασία των τριών φορέων και είπε ότι επισκέπτεται κάθε χρόνο την Τήνο και το μουσείο Μαρμαροτεχνίας και κάθε φορά οι εκθέσεις του μουσείου είναι ένας πόλος έλξης και από μόνες τους ένας επιπλέον λόγος για να επισκέπτεται κανείς το νησί.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κύριος Γιώργος Μαγγίνης, είπε  ότι ο επισκέπτης  θα δει συγκεντρωμένα τεκμήρια του κόσμου του Ομήρου,  του μυκηναϊκού κόσμου από το κυκλαδικό σύμπλεγμα.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε από την πλευρά του την ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά για το ΠΙΙΟΠ με διεθνείς και ελληνικές συνεργασίες όπως για παράδειγμα με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»(και αυτή η έκθεση παρουσιάστηκε από το μουσείο μαρμαροτεχνίας από 27 Ιουνίου -31 Αυγούστου 2018)  που περιόδευσε στο δίκτυο μουσείων του ΠΙΟΠ με πάνω από 80.000 επισκέπτες

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων,  κύριος Δημήτρης Αθανασούλης, τόνισε την «εξωστρέφεια» της εφορείας Κυκλάδων με συνεργασίες σε εκθέσεις και ανέφερε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Τηνιακού αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη που με την σκαπάνη του ανέδειξε  το σπάνιο για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο, τη μοναδική επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί.

Ακολούθησε ξενάγηση από την κυρία Νατάσα Αγγελοπούλου αρχαιολόγο της εφορείας αρχαιοτήτων και υπεύθυνη για την Τήνο.

Παρευρέθηκαν ακόμα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα ομίλου Πειραιώς η κυρία Αλεξάνδρα Ράπτη διευθύντρια του ΠΙΙΟΠ, ο κύριος  Ανδρέας Λαπούρτας προϊστάμενος της υπηρεσίας μουσείων του ΠΙΙΟΠ, η  κυρία Αλεξάνδρα Τράντα υπεύθυνη για το μουσείο μαρμαροτεχνίας,  πολλοί υπάλληλοι του ΠΙΙΟΠ και της εφορείας αρχαιοτήτων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη βρεθήκαμε μαζί πολλούς τηνιακούς της αθηναϊκής παροικίας,  όπως τον πρόεδρο της αδελφότητας Τηνίων κ. Μ  Σκαρή, τον πρόεδρο  του συλλόγου Μουντάδου κ. Η. Σιγάλα, τον κ.  Ιάκωβο Ρήγο, την κυρία Γιάννα Ρουκούνη- Μανιατάκου, τον κύριο Πραξιτέλη Τζανουλίνο, τον κύριο Γιάννη Αλεξόπουλο.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Δεκεμβρίου-8 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 και ώρες επίσκεψης Πέμπτη και Κυριακή 10:00-18:00 και Παρασκευή Σάββατο 10:00-22:00.
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κλειστό.

1 σχόλιο:

  1. απο το δημο δεν ηταν κανενας; τρεις εντεταλμενους για τον πολιτισμο εχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή