Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Το εκκωφαντικό λίγο ευαγγελικά και ναρκισσιστικά πολύ του εκκλησιαστικού λόγου.



Τού Γιώργου Δημόπουλου

   Όταν ο ιστορικός αρχαιολογεί, διαβάζει δηλαδή το μνημειωμένο παρελθόν χωρίς να αναζητεί  το πνεύμα τών  έργων τού  παρελθόντος,  ξεχνώντας  ότι τα προσεγγίζει από το δικό του ιστορικό παρόν με το προσωπικό του ενδιαφέρον, τότε αφήνει τα έργα να σβήνουν στο βάθος τού χρόνου τους  και παραιτείται από κάθε προσπάθεια να αλλάξει ζωογονητικά η σχέση του με το παρελθόν.  
  Στην αρχαιολογική αυτή  προσέγγιση τής ιστορίας έχει ειδικευτεί από καιρό τώρα,   η Πατερική Παράδοση τής καθ’ ημάς Ανατολής, η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία. Ως εκ τούτου έρχεται φυσικό, όπου ανακατεύεται, τίποτα   δεν καρποφορεί, σαν την ξερή συκιά τού Ευαγγελίου,  αφού  το  παρελθόν  δεσπόζει και καθορίζει κάθε Της κίνηση.
  Ως Χριστιανοί Ανατολίτες  αναμηρυκάζουμε ανεπίγνωστα την ιστορία μας έτσι  απλά, κατά μόνας ή εν χορώ,   πλήττοντας  αφόρητα καθώς μάς αποκοιμίζει στα περασμένα, αντί τα δημιουργήματά τού παρελθόντος μας  να μεταγραφούν σε αξίες, πεποιθήσεις ή αισθήματα, τα οποία  θα ωθούν άτομα ή ομάδες να ενεργήσουν.
  Αφ’ ης στιγμής είμαστε  μέρος τής ιστορίας, κινούμενοι ταυτόχρονα από τις υλικές και πνευματικές συνθήκες τής ύπαρξής μας, αισθήματα, πίστεις και αξίες πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία τής στοχαστικής ζήτησης και να διαβαστούν ανάλογα. Αυτό έκανε η προοδευτική  Δύση, για αυτό και ξεχώρισε προκομμένα   σε όλα  τα επίπεδα: επιστημονικά, πολιτειακά, φιλοσοφικά, καλλιτεχνικά, ψυχολογικά, κοινωνικά σε όλους τούς τομείς.
  Το εγχείρημα έγινε αρχικά από τον Καλβίνο  ο οποίος έδειξε πως η μετάβαση από την παραδοσιακή κοινότητα στην νεώτερη πολιτική κοινωνία μετατοπίζει το πνευματικό κέντρο βάρους από την συλλογική πίστη στην ατομική βούληση και ηθική κρίση, για το καλό και το κακό. Μέχρι τότε   ο Μεσαίωνας έλεγε ότι  για να είσαι αληθινός, για να κατέχεις την αλήθεια,  αρκεί η πίστη σου στην καθιερωμένη αλήθεια. Εξ ου και εθεωρείτο ανίερο έως διαβολικό, οτιδήποτε  εκτός εκκλησιαστικής τελετουργίας, αφού τίποτε δεν μπορεί να είναι καθαρό από μόνο του.
  Έκτοτε οι Νέοι Χρόνοι αφήνουν  τις μαγικού χαρακτήρα ιεροπραξίες και τον εξαγιασμό τών πραγμάτων και καταστάσεων από τούς κληρικούς, για να αναζητήσουν τις πνευματικές αξίες  στον ίδιο τον υλικό κόσμο. Έτσι πλέον στην Ευρώπη, το κράτος δεν περιμένει από την Εκκλησία την ηθική του νομιμοποίηση, η σκέψη και η επιστήμη  δεν εξαρτούν την εγκυρότητά τους από  την συμφωνία με τα θρησκευτικά δόγματα. Κάθε τι ενέχει αλήθεια προς αποκάλυψη και δεν υπάρχει απόλυτο κακό να αντιπαραταχθεί μανιχαϊστικά  στο καλό και στο άγιο.
  Η αλλαγή αυτή αποτελεί κατ’ εξοχήν έργο της Διαμαρτύρησης, στην οποία αντέδρασε βίαια η Αντιμεταρρύθμιση τής Ρωμαιοκαθολικής  Εκκλησίας, με έμφαση στο κύρος τών ιεροπραξιών, τών κανόνων, τών δογμάτων  και τών επιβεβλημένων συμπεριφορών, με παράλληλη την ανάπτυξη και καλλιέργεια τών ενοχών, προς έλεγχο του ψυχισμού των πιστών, με απώτερο στόχο την οικονομική εκμετάλλευσή τους. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο αντιδιαφωτισμός τού Νικόδημου, προσαρμόζοντας τις επιδράσεις που δέχθηκε από την Καθολική Εκκλησία, στο έδαφος της Ορθόδοξης Ανατολής.  Τα παραπάνω στην καθ’ ημάς αργοκίνητη  Ορθόδοξη Ανατολή κωδικοποιούνται χαρακτηριστικά στην Χρηστοήθεια του Νικοδήμου. (1803). Ορίζεται επί παραδείγματι (Λόγοι Β΄, Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄) ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να παίζουν όργανα, ούτε να χορεύουν και να τραγουδούν ακόμη και  στους γάμους τους, δεν επιτρέπεται να καλλωπίζονται, να αρωματίζονται ή να μεταχειρίζονται καλλυντικά, να παίζουν χαρτιά, επιτραπέζια παιχνίδια, ούτε  να  αθλούνται… 
  Το σώμα εγκαταλείφτηκε στην μοίρα του –τον προδιαγεγραμμένο τύπο αισθήματος που χρειάζεται ή δογματοπαγής πίστη στον Θεό. Η Ορθόδοξη άποψη  θέλει να φορώ το σαρκίο μου αντί να είμαι η σάρκα μου, ταυτίζοντας την τελευταία με το σώμα, για να αναγάγει αδιακρίτως και τα δύο σε αιτία της ανθρώπινης έκπτωσης. Μάλιστα ο  ησυχαστής τής Ανατολής οφείλει να θεωρεί ακόμη το σώμα του σαν μίασμα, ασχέτως πώς το  αισθάνεται, και το κρύβει ή μάλλον το θάβει στο ράσο. Πολεμώντας το όμως πολεμά και τα  αισθήματα τής συγκίνησης μαζί με κάθε διάθεση γενναιοδωρίας. Το σώμα έτσι καταντά εκτελεστικό όργανο μιας εκδικητικής θέλησης, η οποία συνδέεται ανεξαρτήτως πράξης με την «ελευθερία τού πνεύματος».  (Φιλοκαλία Μάρκος ο ασκητής.  Περί τών οιομένων κφ.16ο και 17ο). Ποιος όμως βασίζεται σε άσαρκες ελπίδες. Η  αγάπη χωρίς σώμα είναι  μισή. Το σώμα υπόκειται μεν στο «τώρα» τής θνητής μοίρας, δεν υποτάσσεται όμως στην αγωνία της. Ο άνθρωπος είναι ριγμένος στον κόσμο χωρίς ωστόσο να υπάρχει για τον θάνατο. Άλλο είμαι θνητός και άλλο να έχω σκοπό της ζωής μου τον θάνατο. 
  Το πνεύμα τής αυτοαπόρριψης υπήρξε καθοριστικό για την ματαίωση τού Βυζαντινού ουμανισμού και την επικράτηση τής ανατολίτικης παθητικότητας· όπως  η αυτοπεποίθηση υπήρξε αποφασιστική για την Αναγέννηση και την δημιουργικότητα τού νεώτερου δυτικού ανθρώπου, που συμφιλιώθηκε  πια με το σώμα του και αντιλαμβάνεται ότι το κακό δεν ταυτίζεται πρωτογενώς με την παραβίαση ηθικών κανόνων αλλά  με μηδενιστικά αγχώδη· απόρριψη αξιών τής ύπαρξης. Κακό και μάλιστα ριζικό είναι ό,τι μάς παραδίδει ανυπεράσπιστους στην τυχαιότητα και στις περιστάσεις. Δεν είναι συμπτωματικό ότι Διαμαρτυρόμενοι και Καθολικοί τού Βορρά  μετείχαν και μετέχουν πρωταγωνιστικά στις αλλαγές τού πνεύματος τής ζωής, με την θέληση είτε με την αντίδρασή τους, με εμάς να έχουμε την χρήση όλων των δυτικών επιτευγμάτων, χωρίς την ελάχιστη συμμετοχή,  εκστομίζοντας ταυτόχρονα τa μύρια όσα εναντίον  της Δύσης, με τζιχαντιστικό μένος.
 Εκεί που η Ανατολική Εκκλησία υιοθέτησε ένα είδος απόκοσμης εξωιστορικής σοφίας, Καθολικοί  και Διαμαρτυρόμενοι μετείχαν πρωταγωνιστικά στις αλλαγές τού  πνεύματος τής ζωής. Αναγέννηση και Μεταρρύθμιση έθεταν υπό αμφισβήτηση ό,τι συνιστούσε μέχρι τότε ακλόνητη βεβαιότητα. Καθώς τα αισθήματα μεταβάλλονταν οι άνθρωποι έτειναν να εκφράσουν με αγάπη και ειλικρίνεια το νόημα και την αξία τού κόσμου, διψούσαν για γνώση η οποία θα βοηθούσε το πνεύμα να αναβαπτιστεί στην νηφάλια συνύπαρξη πολλαπλών δυνατοτήτων και προοπτικών.  Αφ’ ης στιγμής φυσικό και πνευματικό συμφιλιώνεται, ξεπερνιούνται οι φαντασματικές φοβίες  που ο Μεσαίωνας αποκαλούσε «πειρασμούς». Τα μυώδη σώματα του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλλα Σιξτίνα υποστήριζαν εξ ίσου με τις τρυφερές υπάρξεις τού Μποττιτσέλλι πως άλλαζαν τα πάντα και επιταχύνονταν, οι δε δημιουργοί τους εισέβαλλαν από το μέλλον σαν ιδρυτές αξιών, τρόπων και προσδοκιών τής νέας εποχής.  Η σκέψη πλέον μπορούσε να αναπνέει και ο άνθρωπος να δημιουργεί χωρίς να υποτάσσει το πνεύμα του στον χρόνο και τον θάνατο.  Όλα πλέον γίνονται υπερκόσμια, πράγμα που πέρασε στον αναγεννησιακό ρεαλισμό ως βαθύτερο νόημα.  

 Ποιες εσωτερικές αντιστάσεις απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη  στην Ανατολή, ενώ συντελέστηκε στην χριστιανική Δύση με κοσμοϊστορικές συνέπειες; Γιατί οι Ορθόδοξοι  λαοί δεν βρήκαν μέχρι σήμερα  τρόπο να συμφιλιωθούν δημιουργικά  με την ιστορικότητα τού υποκειμενικού ανθρώπου; Στις ψυχές τους γιατί κυριαρχούν ομαδικά αρχέτυπα και αποκαλυπτικά οράματα, που  διαμορφώνουν νοοτροπίες  πολωτικές και συμπεριφορές αντίπαλες προς μια κοινωνικότητα ατομικής έναντι πάντων ευθύνης; Γιατί ο Έλληνας πιστεύει σε θαυματουργικές φαντασιώσεις, σε άνωθεν επεμβάσεις για την επίλυση ατομικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων;  
 Τον 10ο αιώνα το Βυζάντιο έκανε ένα πρώτο βήμα για την διαχείριση τής αρχαίας κληρονομιάς: τα κλασικά κείμενα συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα συντάχθηκαν τα λεξικά εκείνα που έκαναν ασφαλή την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.   Ωστόσο η σπουδή τών κειμένων έγινε υπόθεση τού 11ου  και τού 12ου αιώνα. Ο Όμηρος, οι τραγικοί, οι ρήτορες, οι φιλόσοφοι, διαβάζονται με απληστία. Τούς λόγιους προσελκύουν επίσης τα μαθηματικά, η χημεία, η αστρονομία, αλλά και η γεωγραφία τόσο, ώστε οι περιηγήσεις και τα οδοιπορικά να εξελιχθούν σε λογοτεχνικό είδος. Στα ενδιαφέροντά τους, επί πλέον εμπίπτει και η φυσική επιστήμη, είτε πρόκειται για την σπουδή τών ζώων είτε για φυσικά φαινόμενα, και πολύ περισσότερο η ιατρική, ιδιαίτερα τον 12ο αιώνα. Ο επαγγελματίας γιατρός στο εξής αποκτά προβάδισμα έναντι του θεραπευτή τσαρλατάνου καλόγερου, η ανατομία κάνει προόδους και η Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη διατηρεί νοσοκομειακή πτέρυγα με επιστήμονες γιατρούς, η οποία κατακλύζεται!  και από πολέμιους τής αναγέννησης κληρικούς και μοναχούς. 
  Στην ανάγκη για ενεργότερη  μορφή γνώσης, τον 11ο αιώνα το Βυζάντιο ανταποκρίνεται  με ανοικτό πνεύμα και με πρωτοβουλίες θετικές.  Ο αυτοκράτορας  Κωνσταντίνος Μονομάχος ιδρύει το «Διδασκαλείο τών  Νόμων» ως κρατικό θεσμό, δηλαδή Νομική σχολή ανωτάτου εκπαιδευτικού επιπέδου, ενώ  παράλληλα η γενική εκπαίδευση αρχίζει να βάζει πλάι στην παθητική αποστήθιση τον αφυπνιστικό διάλογο. Στα πλαίσια τής πνευματικής ανάγκης για διερεύνηση τού κλειστού συμβολικού συστήματος, ο κλασικός πολιτισμός κλήθηκε να διαδραματίσει  σπουδαίο ρόλο.  Η εξοικείωση με τούς Αρχαίους και δι’ αυτών με την εξωτερική πραγματικότητα έκανε τούς βυζαντινούς διανοούμενους να αναγνωρίσουν την αξία τής λογικής και να επιχειρήσουν να την καλλιεργήσουν, δημιουργώντας πράγματα στον παραδοσιακό αποφατισμό της Εκκλησίας και στην κρατούσα ιδεολογία.
  Οι μαθητές τού Ψελλού,  κατά μαρτυρία τού ίδιου, όχι μόνο τού ζητούσαν να τούς διδάξει την επιστήμη σαν τρόπο συμβολής στο κοινό αγαθό, αλλά επέμεναν και να τούς γνωρίσει «την ιταλικήν σοφίαν».  Μπορεί ο ορθολογισμός  τών κύκλων αυτών να ήταν «διστακτικός», όμως αρκούσε για να θέτουν ερωτήματα εκτός τής ιδρυμένης πίστης και τής κρατικής ιδεολογίας. Τόνιζαν την ισχύ τών φυσικών νόμων, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια  για θαύματα, ενώ πολλοί  στήριζαν τις απόψεις τους σε λογικά συμπεράσματα  και όχι σε παραπομπές τών Γραφών και τών Πατέρων. 
  Βεβαίως όλα αυτά δεν γίνονται και πολύ περισσότερο δεν εδραιώνονται εύκολα, μολονότι ανταποκρίνονταν  στο λειτουργικό αίτημα να διαμορφωθούν στελέχη ικανά ώστε να επανδρώσουν την κρατική και την εκκλησιαστή διοίκηση. Συνέβαιναν σε ένα κλίμα κρυφού ή φανερού ανταγωνισμού μεταξύ διανοουμένων και πολιτικοθρησκευτικού συστήματος νεωτερικής κινητικότητας και εγγενούς στασιμότητας την οποία υπέθαλπε ο παραδοσιακός βυζαντινός πολιτισμός. Εξ ου και πολύ σύντομα  με την άνοδο των Κομνηνών στην εξουσία, οι πρωτοβουλίες τού Κωνσταντίνου υποβαθμίστηκαν, καταργήθηκε η θέση τού  «υπάτου των φιλοσόφων» και αντικαταστάθηκε με τα εκκλησιαστικά αξιώματα τού «διδασκάλου» τού Ευαγγελίου τού Αποστόλου και τού Ψαλτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν άμεσα στον Πατριάρχη και ήταν υποχρεωμένοι να τού δίνουν πλήρη αναφορά.  Οι εκπαιδευτικοί θεσμοί ετέθησαν υπό τον έλεγχο τής Εκκλησίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψαν οι ζυμώσεις και οι  προστριβές. Άλλωστε δεν μπορούσε να γίνει κάτι πολύ διαφορετικό, αφού σκοπός τών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήταν η προαγωγή της επίσημης ιδεολογίας και η αναπαραγωγή της κρατικής γραφειοκρατίας, και όχι η επιστήμη. Γι’ αυτό όπως οι σχολές άνοιγαν κατά το δοκούν, έτσι έκλειναν από την μια μέρα στην άλλη όταν γίνονταν τόποι οχληρών συζητήσεων. Πώς να συγκριθούν τα  αβεβαίου μέλλοντος βυζαντινά εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα ανεξάρτητα και αυτοδιοικούμενα αντίστοιχα ιδρύματα τής Δύσης, τα πανεπιστήμια π.χ., τής Οξφόρδης ή τής Σορβόννης τού Παρισιού. Και εκεί η αλήθεια τής Εκκλησίας ήταν μια, όμως τούτο δεν εμπόδιζε την έρευνα. Εξ άλλου εκεί η εξουσία τής αρχής δεν ήταν απόλυτη·  υπήρχε έννομη τάξη.
  Ο  «διστακτικός ορθολογισμός» τών βυζαντινών ουμανιστών ήταν μέρος και προϊόν τής γενικευμένης αβεβαιότητας  που από το τελευταίο τέταρτο του 12ου αιώνα εμπόδιζε την Αυτοκρατορία να  σταθεί στα πόδια της, βυθίζοντάς την σε ανίατη παρακμή υπό την πίεση τής ιστορίας. Από τότε εξ άλλου έκλινε προς Ανατολάς, άποψη  που δεν άλλαξε  ούτε και όταν ο «λαός τής  οργής τού Θεού»  έφθασε προ τών πυλών τής Κωνσταντινουπόλεως. «κρειττότερόν ἐστιν εἰδέναι ἐν μέσῃ τῇ πόλει φακιόλιον βασιλεῦον Τούρκων ἢ καλύπτραν λατινικήν» (Δούκας XXXVII). Τραγική ειρωνεία: όταν το τούρκικο σαρίκι μπήκε στην Βασιλεύουσα ο Πορθητής Μωάμεθ, μετά την τυπική παράδοση τής Πόλης από τον φιλότουρκο Μέγα Δούκα Νοταρά, κάτι σαν Πρωθυπουργό τής σήμερον, διάταξε και τον εκτέλεσαν  μαζί με τούς δύο γιούς του. Όταν είδαν τα μιλιούνια των εχθρών να διψούν για αίμα έξω από τα τείχη, συνειδητοποίησαν τι τους περίμενε κι άρχισαν τις προσευχές και τις δεήσεις.    Αποτέλεσμα: ο λαός ατιμάσθηκε, κατασφάχθηκε και υποδουλώθηκε. Πολιτικά και πολιτιστικά, ο Ελληνισμός θάφτηκε στο σκοτάδι για πολλούς αιώνες με παράλληλη αρνητική επίδραση στη νοοτροπία και τις συνήθειές του, μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία μας αιφνιδιάζει μονίμως, σαν να θέλει να μας δείξει ότι όλα είναι ενδεχόμενα με άπειρες εκδοχές και το μόνο που  χρειάζεται είναι να ξέρουμε τι θέλουμε και αναλόγως να επιλέγουμε. Πολύ περισσότερο δεν μας διδάσκει τίποτα για το κακό, όσες πληροφορίες και να διαθέτουμε για λογαριασμό του. Ως εκ τούτου, προσωπικά για την εθνική και κοινωνική παθογένειά μας δεν κατηγορώ  τούς Τούρκους. Μον’ αγανακτώ και οργίζομαι  όταν αναλογίζομαι με απλούς συλλογισμούς  την τότε αλλά και την τωρινή δική μας, ευθύνη και αβελτηρία.
  -Σιχτιρίσαμε ποτέ τον εαυτό μας για το γεγονός ότι γίναμε άθυρμα στα συμφεροντολάγνα χέρια τού κάθε επαγγελματία καλοπερασάκια ανόητου και αναλφάβητου ευαγγελικά δεσπότη, παπά ή καλόγερου, που ζει  πλουσιοπάροχα  εις βάρος μας και που το λιγότερο όταν αρρωσταίνει καβαλάει το αεροπλάνο και με χρήματα δικά μας πηγαίνει στο εξωτερικό για αβέβαιη πολυδάπανη θεραπεία; Αναφέρομαι στον   Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και πιο πρόσφατα στον μητροπολίτη Λάρισας. Εξ άλλου είναι  γνωστό ότι αρκετοί δεσποτάδες δεν καταδέχονται την Υγειονομική Περίθαλψη της Ελλάδος.   Εσύ ηλίθιε βλάκα φτωχέ πιστέ πήγαινε στην Παναγία να σε κάνει  καλά  και πολύ σού είναι. Στο δρόμο μην ξεχάσεις να πάρεις λιβανάκι για το μάτι, για την βασκανία, σταύρωσε και τα ρούχα σου στην εικόνα και μην σε νοιάζει τίποτα. Εν τω μεταξύ θα δεις και την Παναγία να κόβει βόλτες στο καμπαναριό. Αν πας δε και με τα γόνατα τότε ότι Τής ζητήσεις θα το έχεις, φυσικά αν σου διαβάσει ο παπάς με το αζημίωτο  την τέλεια ευχή, για κάθε «νόσο και κάθε μαλακία».    
  -Αγανακτήσαμε ποτέ επώνυμα με τον δεσποτικό σατραπισμό που απαιτεί να μάς πείσει ότι έχει βαρύνουσα άποψη ακόμη  και για θέματα ιατρικής, βιολογίας, αξιώνει γνώμη βαρύνουσα για την τέχνη, την  πολιτική, και θέλει αλλοπρόσαλλα  να  χαράσσει την πολιτική του Κράτους; Μόλις προχθές ανακηρύχθηκαν και διδάκτορες τής Λοιμωξιολογίας! Στην επί τούτου Σύναξη της Ιεράς Συνόδου, ούτε καν άκουσαν τον λοιμωξιολόγο καθηγητή πανεπιστημίου, αυτοί τα δικά τους. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που το μεγαλύτερο μέρος το αφιέρωσαν στο ερώτημα με ποιο δικαίωμα ο μητροπολίτης  Μεσογαίας πήρε πολύ έγκαιρα την σωστή απόφαση, κατέληξαν σε μια αμφίθυμη, μπαλατζήδικη  απόφαση. Φόρεσαν πάνω από την στολή του Αυτοκράτορα, την τήβεννο του διδάκτορα της Λοιμωξιολογίας και ex cathedra  απεφάνθησαν: «Βρε βλάκα Τσιόδρα μάς κάνεις και τον έξυπνο. Δεν έμαθες ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί από τις 7 μέχρι 8 το  πρωί; Τότε εμείς θα κάνουμε τις Λειτουργίες μας…»  Έρχεται φυσικό λοιπόν να αφηνιάζουν σχιζοφρενικά. Σταχυολογώ! ενδεικτικά κάποιες παράπλευρες θέσεις: «Αλείψτε τα χέρια σας με αγιασμό και μην φοβάστε τίποτα, μην ακούτε κανέναν». «Οὔτε ἡ Θεία Λατρεία, οὔτε ἡ Θεία Κοινωνία εἶναι ποτέ δυνατόν νά καταστοῦν πρόξενοι μεταδόσεως νοσημάτων, διότι ἐπενεργεῖ καί ἐπισκιάζει τούς πιστούς ἡ Θεία Χάρις». «Η Θεία Ευχαριστία είναι θείο πυρ το κατακαίον το κακό» (Απόδειξη ότι δεν ισχύει το τελευταίο είναι ότι δεν έχει κάψει κανέναν δεσπότη και παπά). «Δεν πάει άλλο ... Ιερείς ξεσηκωθείτε ... Λαϊκοί αντισταθείτε…» «Η Εκκλησία υπέστη μπούλινγκ». «Θέλουν να κάνουν τον κόσμο να μη φιλά ούτε το χέρι του παπά, ούτε να μπαίνει στην Εκκλησιά». «Λες και τα μυστήρια ξαφνικά δειλιούν και ωχριούν και παύουν μπροστά στον Κορωναϊό». «Η απαγόρευση της λατρείας έστω και προσωρινά, για την προστασία της υγείας, παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία». «Πώς και γιατί εκδίδονται αυτά τα διατάγματα; Έσκυψε στενόχωρα το κεφάλι μας, πικράθηκε η καρδιά μας, μαύρισε η ψυχή μας…». «Πολιτεία που απαγορεύει την έκφραση της πίστης δεν είναι δημοκρατική πολιτεία όπου υπάρχει διάκριση ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Πολιτείας και της Εκκλησίας». «Πολιτικός ηγέτης που το κάνει αυτό δεν είναι ηγέτης. Δικτάτωρ είναι». « Όχι στην αποτέφρωση».   Η δε στάση τους απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι αντιγραφή των θέσεων ακροδεξιών κομμάτων. Αυτοί είναι οι πτωχαλαζονικοί επίσκοποι, δεσποτάδες όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται, τής Ελληνικής κοινωνίας.   Η αδυναμία τους να υπερβούν την αντίθεση κοινωνίας  και κράτους δείχνει ένα κρίσιμο πολιτισμικό έλλειμμα.  Όσο διεκδικούμε την ενότητα και την ταυτότητά μας, οι Ορθόδοξοι λαοί, στην κοινότητα τών ομοίων εις   βάρος τής αυτοσυνείδητης φυσικής μας ύπαρξης,  θα φουντώνει η καταθλιπτική εκείνη παθητικότητα που μάς γονατίζει διαχρονικά.
-Μεμφθήκαμε ποτέ τον εαυτό μας για την εμμονή μας, αιώνες τώρα, στις πιστές αντιγραφές ο,τιδήποτε Βυζαντινού; Βυζαντινή μουσική, αρχιτεκτονική, σημαία, αγιογραφία, αυτοκρατορική ένδυση τών δεσποτάδων… Το λέει αυτό ένας που θαυμάζει το Βυζάντιο και αναγνωρίζει την μακραίωνη προσφορά του, όπως ευγνωμονεί τις θυσίες    τών αγωνιστών της πίστεως και τής Πατρίδος αλλά δεν φοράει φουστανέλα.   
-Ελεεινολογήσαμε ποτέ τον εαυτό μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί για τον φανατισμό μας, εναντίον «τών αιρετικών δυτικών»; Πιο εύκολα επισκέπτεται Πάπας την Σαουδική Αραβία παρά την Ελλάδα. Ποιοι μάς ποτίζουν με τόσο μίσος εναντίον τους; Μα φυσικά το ορθόδοξο μισθοφορικό ράσο. Κατά τα άλλα απολαμβάνουμε καθ’  όλα τα αγαθά τής Δύσης.  Καρποί της αδέσμευτης προκομμένης σκέψης τού ελεύθερου Προτεστάντη  και Καθολικού είναι τα τηλέφωνα, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, οι υπολογιστές, η Δημοκρατία, η Τέχνη και γενικά ό,τι χαρακτηρίζει τον σύγχρονο   Πολιτισμό.

Και ορισμένες αλήθειες που είτε δεν είναι γνωστές, είτε αποκρύβονται επιμελώς κάποιες διαστάσεις τους, από τους πνευματικούς διδασκάλους μας, τρομάρα μας:
 -Δεν υπάρχει μεταδοτική νόσος που υπολογίζει θρησκευτικούς χώρους, περιοχές ή εκκλησιαστικές πρακτικές. Ναι,  όντως χριστιανοί κατά το  παρελθόν αψήφησαν συνειδητά  μεταδοτικές νόσους υπηρετώντας τον άρρωστο πλησίον τους αλλά γνώριζαν  ότι θα κολλήσουν και θα πεθάνουν, όπως και γινόταν, θυσιαζόμενοι αγαπητικά  για τον πλησίον.
- Στο εξωτερικό έχει εφαρμοστεί πλέον σε Ορθόδοξους Ναούς η Θεία Κοινωνία να μεταδίδεται, με τον γνωστό τρόπο αλλά ελαφρά διαφοροποιημένος. Ο μεταλαμβάνων ανοίγει το  στόμα του, ο ιερέας  εναποθέτει την Μεταλαβιά αλλά  ο πιστός δεν κλείνει το στόμα, η λαβίδα δεν ακουμπά καν το στόμα τού πιστού. Δεν νομίζω ότι αυτή η πρακτική είναι δηλωτική τής απιστίας αυτών τών ανθρώπων. Όποιος αμφιβάλλει ας μάθει πώς γινόταν η μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας στην Σπιναλόγκα, τι μήκος είχε η θεια λαβίδα και άλλα πολλά. Για όποιον όμως εξακολουθεί να αμφισβητεί  τα λεγόμενά μου, ας ανατρέξει στο  περίφημο Πηδάλιο τής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο άγιος Νικόδημος ερμηνεύοντας τον 28ο Κανόνα της Πενθέκτης  Οικουμενικής  προτρέπει τους ιερείς και τους Αρχιερείς. να μεταλαμβάνουν τους ασθενείς που έπασχαν από πανώλη, από ξεχωριστό Άγιο Ποτήριο.  Το σκεύος αυτό, μετά τη χρήση του συν την λαβίδα, πρέπει να πλένεται με ξύδι, το οποίο εν συνεχεία θα ρίχνεται στο χωνευτήρι του ναού. Με άλλα λόγια οι ασθενείς από την μεταδοτική πανώλη δεν κοινωνούν από το κοινό άγιο ποτήριο, αλλά σε ξέχωρο σκεύος, στο οποίο δεν γίνεται κατάλυση από τον ιερέα και απλώς πλένεται με ξύδι.  Ξεκάθαρα, όχι με μισόλογα.  και απλά  προτείνει απολυμαντικά μέτρα υγιεινής των ιερών σκευών. Ξύδι τότε σύγχρονα απολυμαντικά προϊόντα σήμερα. Άραγε γιατί αυτή η πρακτική; Δεν είναι προληπτική και αποτρεπτική μετάδοσης ασθενειών; Η πρακτική  αυτή δεν είναι ερανισμένη από την εκκλησιαστική παράδοση; Ο κληρικός οφείλει να σέβεται την επιστημονική άποψη, κρατώντας ταυτόχρονα αποφασιστική απόσταση από παρερμηνείες, φλυαρίες και περιπλοκότητα.

« Οι εξελίξεις των ημερών μας   ενθαρρύνουν την απαίτηση μιας αμεσότερης  σχέσης με τον κόσμο και μια διαφορετική αντίληψη για τον νου, η οποία προκρίνει την ορθή χρήση τού λόγου και βρίσκει γενέθλιο προηγούμενο στη  κλασσική αρχαιότητα. Αν ενδιαφέρει  να περιλάβουμε στην σχέση μας με τον Θεό και την φυσική μας υπόσταση, οφείλουμε να αναλάβουμε συνολικά την ευθύνη τού είναι στην προοπτική τού επέκεινα. Αλλιώς θα εξακολουθούμε να βυθιζόμαστε αθεράπευτα στις χίμαιρες της «αποκλειστικής» μας αλήθειας και τού μονοπωλίου τής θειας Χάριτος». 

46 σχόλια:

  1. " Όποιος ελεύθερα συλλογαται , συλλογαται καλά " ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φωνή βοώντος εν τη ερήμω Δημόπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Δημοπουλε με την γυναίκα μου διαβάσαμε το κειμενό σου...δώσε μας λίγο από το θάρρος σου, όχι πολύ ένα κομματάκι...περάσαμε από πολλά στάδια εκτίμησης αναγνώρισης..τώρα σας αγαπούμε και οι δύο δυνατά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο συστημικό εκκλησιαστικό ασυνείδητο, η βυζαντινή περίοδος θεωρείται η «χρυσή χιλιετία του Περικλή», με θρησκειακούς όρους, δίχως κάποιος να νοιάζεται ή να προβληματίζεται πως, το βυζάντιο στο ξεκίνημά του παραλαμβάνει ζώσα αποκεκαλυμμένη ευαγγελική αλήθεια, με εμπειρικό περιεχόμενο ζωής, πασπαλισμένα με το αίμα, το δάκρυ, τους αγώνες και τις αγωνίες τόσων μαρτύρων, με ελπίδα και πίστη που κοχλάζουν, και στο τραγικό του «ξόδι» το 1453 παραδίδει μια θρησκευτική εκδοχή του χριστιανισμού, διχοτομημένη, παρηκμασμένη και διεφθαρμένη, απόλυτα συστημική, που δεν διστάζει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των Οθωμανών και να «υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας» με τον Μωάμεθ Β΄ τον πορθητή.
    Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, προκύπτει μια εξόχως σημαντική ευκαιρία για επιστροφή στις «ρίζες», τότε όμως είναι που οι επίσκοποι, μεταλλάσσονται σε δεσποτάδες (κάνοντας χρήση τίτλου και όρου που ανήκε προηγουμένως σε κοσμικούς έπαρχους), επιδιώκουν ανεπίγνωστα και αποσπούν από τους κατακτητές τούρκους, ποικίλα προνόμια, αποδίδοντας ακόμη και κοσμική δικαιοσύνη ως κατήδες (δικαστές), στο χριστιανικό χώρο, για ζητήματα οικογενειακού δικαίου και όχι μόνο. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν συνεργάζονται με κοτζαμπάσηδες, σουλτάνους, αγάδες, μπέηδες, πασάδες, μα όταν στριμώχνονται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις που κάποιες φορές τους ξεπερνούν, τότε σιωπούν ενοχικά. Φυσικά και εδώ υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, που και πάλι δεν κάνουν κάτι περισσότερο από το να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αφού η ιστορική χρονικότητα επιβαρύνει σχεδόν πάντα τους κανόνες, αποδίδοντας το φωτοστέφανο του ήρωα ή του αγίου στις όποιες φωτεινές εξαιρέσεις. (ανώνυμος παπάς γαρ εξ Αθηνών αλλά παπάς... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέσεις θεολογικες τεκμηριωμενες ιστορικά από ένα σπουδαίο επιστήμονα της θεολογίας. Είναι ευλογία που τον γνώρισα, που μαζί εκκλησιαζομαστε στον μικρό Χατζηραδο διακονωντας ο καθένας με την προσφορά του. Ο υπογραφών στο αναλόγιο ο Γιώργος κάνοντας αποκλειστικά και σερβίροντας τον καφέ μετά την λειτουργία, στο ολιγομελες εκκλησιασμα.Προσωπικα τον ευχαριστώ για ότι γνωσιολογικα έχει προσφέρει στις δικές μου θεολογικες αναζητησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέφανε σ’ ευχαριστώ, σ’ ευχαριστώ πολύ. Όλο το χωριό καμαρώνει που έχει ως μελωδικό ιεροψάλτη στην Εκκλησία του, έναν υπεύθυνο ενεργό δημόσιο πολίτη. Εξ άλλου είναι ενδεικτικό ότι κατά τις καταξιωμένες δημόσιες τοποθετήσεις σου σε διάφορα θέματα μετά την Λειτουργία, έχεις τον καθολικό τής ομήγυρης σεβασμό. Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει το πόσο θα ταίριαζε στην Τήνο τουλάχιστον μια Δημαρχική θητεία με Δήμαρχο Στέφανο Λαγουρό.
      Όσον αφορά τον καφέ προσφέρεται με αγάπη από το χωριό, και φυσικά ψήνεται από έναν ταλαντούχο μάστορα τού καφέ, που κατά γενική ομολογία είναι ο καλύτερος καφές τού κόσμου… Σας περιμένουμε προς επιβεβαίωση, ελάτε με τις οικογένειές σας, με τους φίλους σας…

      Διαγραφή
  6. Εάν ο επισκοπικός θεσμός δεν επαναπροσδιοριστεί με ανόθευτες προϋποθέσεις, με βάση το ευαγγέλιο αλλά και την αρχέγονη χριστιανική παράδοση, έγκαιρα και έγκυρα, ίσως να βρεθούμε, αν δεν είμαστε, σε ένα δρόμο δίχως επιστροφή, Αναζητείται επειγόντως, ένδυμα για την καθημαγμένη, και σοβούσα από παγανισμό και δεισιδαιμονίες «χριστιανική» θρησκευτική πραγματικότητα. κ. Δημόπουλε κράτα με την πλειοψηφία είσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρισκόμενοι ανάμεσα στις υπαρξιακές συντεταγμένες του μεταφυσικού προσδοκώμενου χώρου, και του λειτουργικού χρόνου, όπου τα έσχατα δρομολογούνται στο τώρα, σε ένα «τώρα» ανάμειχτο από «χθες» και «αύριο», α-χρονικό, ως αέναη ροή στιγμών και ως υπόσχεση δοκιμαστική, των μελλόντων ατελεύτητων δωρεών, καλούμαστε να σκύψουμε όλοι επάνω στα αίτια των βιωμένων δυσκολιών, που μας έχουν οδηγήσει λάθη και παραλείψεις ιδιαζόντως ειδεχθή.
    Η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία είναι επισκοπο-κεντρική, άρα για να βάλουμε το χέρι «επί του τύπου των ήλων», καλούμαστε να ξεκινήσουμε από τη μετάλλαξη του επισκόπου – πατέρα, σε δεσπότη αφέντη δικτάτορα υποχείριο τής πολιτικής εξουσίας – ανάλγητος προϊστάμενος. (ελάχιστη συνεισφορά,εσωτερική, στις θεολογικοκοινωνιολογικές γραμμές του Γιώργου. Πάπάς και εγώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επώνυμα το σχόλιο 27 Μαρτίου 2020 9:50 π. Δημήτριος Θεοφίλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μια ιστορία για να ευθυμήσουμε τώρα με την κλεισούρα, όχι και πολύ μακρινή από μας. Η αμνια Λένη υπέφερε στο σπίτι της από ποντικούς. Μέχρι και τα ρούχα της έτρωγαν. Κατέφυγε στον παπά και τον παρεκάλεσε να διαβάζει την ευχή για τα ποντίκια, κάπου το είχε ακούσει. Τελειώνοντας ο παπάς αφού τον φιλοδώρησε ήθελε να σιγουρευτεί ότι τα ποντίκια τέλος. Παπά μ’ μετά από το διάβασμα θα ησυχάσω με δαύτα. Αμνια Λενη άκου να σου πω, για καλό και για κακό πάρε και μια φάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τούς ἀναγνωρίζειςἀκόμα καί σήμερα: Τρέχουν μόνο ὅπου ὑπάρχουν «φωτισμένοι» γεροντάδες, δέν χάνουν ἀγρυπνίες, διαβάζουν συγκεκριμένα ὀρθόδοξα περιοδικά ἀποκλειστικά ἀντιαιρετικά, ψάχνουν καί βρίσκουν παντοῦ τό 666, εἶναι παρόντες σέκάθε «χριστιανική» διαδήλωση γιά νά ὑπερασπίσουν τό Χριστό πού κινδυνεύει κ.λπ. Ἔχουν δέ ἔντονη τήν αἴσθηση ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία καί ἡ Ἑλλάδα βέβαια, εἶναι τό κέντρο τοῦ κόσμου καί ὅλος ὁ κόσμος μᾶς καταδιώκει. (Νεκτάριος επίσκοπος Αργολίδας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η όποια κριτική θεώρηση της ιστορικής περιόδου που καλύπτει το βυζάντιο έως το 1453, αποτελεί ταμπού, και όσοι παράτολμα το επιχειρούν, στοχοποιούνται ως κακόβουλοι συκοφάντες και υπονομευτές. Το γνωρίζεις Δημόπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. [1]
    Αγαπητέ Κε Δημοπουλε,
    Περίοδος της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής, περίοδος πένθους και θλίψεως για τις αμαρτίες μας. Ιδίως τώρα εν μέσω πανδημίας με τόσους νεκρούς και πρωτόγνωρα γεγονότα.
    Και εκεί που ως ταλαίπωρος άνθρωπος αναζητώ μία παραμυθία, έρχεται το πόνημα σας να επιτείνει τη θλίψη μου. 
    Συγχαρητήρια για τις ιστορικές και λοιπές επιστημονικές γνώσεις (αν και έχω διαβάσει τελείως διαφορετική ερμηνεία των λεγομένων του Αγίου Νικοδήμου, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ), δεν έχω να αντιπαραθεσω κάτι και θεωρώ τον εαυτό μου ασήμαντο.
    Με βρίσκει κάθετα αντίθετο η εντύπωση που αφήνετε ότι όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας (π.χ κατά τους 2 τελευταίους αιώνες) οφείλονται στην αναπτυγμένη Δύση ενώ εμείς στην Ελλάδα μείναμε προσκολλημένοι στο Βυζάντιο. "Καρποί της αδέσμευτης προκομμένης σκέψης τούελεύθερου Προτεστάντη  και Καθολικούείναι τα τηλέφωνα, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, οι υπολογιστές, η Δημοκρατία, ηΤέχνη και γενικά ό,τι χαρακτηρίζει τον σύγχρονο Πολιτισμό". Ουδέν ανακριβέστερο, προκλητικότερο και ρατσιστικότερο. Δεν παραθέτω ονόματα Ελλήνων και Ορθοδόξων που διέπρεψαν σε αρχιτεκτονική - ιατρική - μαθηματικά - φυσική - λογοτεχνία - μουσική - και λοιπέςτέχνεςκαι επιστήμες, κατάλαβα ότι τους έχετε για πέταμα. Σας διαφεύγει όμως ότι "προκομμένη και ελεύθερη σκέψη" μπορεί να έχει και ο άθεος, ο Κινέζος, ο Ιάπωνας ή ο Εβραίος ;;; Σας διαφεύγει ότι ο σύγχρονος πολιτισμός "τούελεύθερου Προτεστάντη και Καθολικού" μάς προσέφερε και μια γενοκτονία των αυτοχθόνων της Αμερικής, το θεσμό της δουλείας των μαύρων, την αποικιοκρατία με τον εξευτελισμό εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο,2 παγκοσμίους πολέμους, ένα Ολοκαύτωμα, σιγοντάρισε τις γενοκτονίες με φυσικό αυτουργό τους Τούρκους, ανέθρεψε έναν Χίτλερ, ανέχτηκε τα εγκλήματα των Στάλιν και Μάο Τσε Τουνγκ με εκατομμύρια αθώα θύματα ;;; Και που στις μέρες μας (ο πολιτισμός αυτός των αεροπλάνων και των διαστημοπλοίων) σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα εκατομμύρια θύματα ΠΕΙΝΑΣ στον τρίτο κόσμο ;;;  Αυτό τον πολιτισμό εκθειάζετε ;; Πού είναι αναμεμιγμένη η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός σε όλα αυτά τα εγκλήματα ;; [συνεχίζεται]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. [2]
    Είναι ντροπή από το στόμα ενός Τηνιακού (εστιάζω σε αυτή σας την ιδιότητα) να βγαίνουν λόγια που κατηγορούν Ορθοδόξους Ιερείς για μίσος εναντίον των Καθολικών. Δεν είμαστε στη Ρούμελη, ούτε στην Κρήτη, ούτε στη Ρωσία και δεν με απασχολεί τι (πρέπει να) γίνεται εκεί. Είμαστε σε ένα νησί όπου η Εκκλησία μας διά των Ιερέων της (και βέβαια διά των Μητροπολιτών της) έχει ευλογήσει εκατοντάδες μικτούς γάμους, πολλοί εκ των οποίων (με τη βοήθεια του Θεού) ευτυχούν και προοδεύουν εν Κυρίω.
    Ο Ιερέας δανείζει τα χέρια και το σώμα του στο Χριστό προκειμένου να τελεστούν τα Ιερά Μυστήρια (πρώτο και μεγαλύτερο αυτό της Θείας Ευχαριστίας). Είναι όμως άνθρωπος με αδυναμίες σαν και τις δικές μου. Και με πολύ μεγαλύτερους πειρασμούς (από τον πονηρό) από τους δικούς μου. Ακόμα και μπροστά μου να τον δω να αμαρτάνει με το χειρότερο τρόπο, θα (προσπαθήσω να) κάνω ότι δεν τον είδα και να τον δικαιολογήσω. Δεν θέλω (πέρα από τις δικές μου τεράστιες αμαρτίες) να προσθέσω άλλη μια κατάκριση. Θα κριθούμε όλοι όταν έρθει η ώρα ...

    Σταχυολογησατε δηλώσεις Ιερέων-Μητροπολιτών, τους οποίους "στολίσατε" με βαρύτατους χαρακτηρισμούς... αλήθεια νομίζετε ότι και ο ίδιος ο Μεσογαίας (τον οποίο πιθανόν εξαιρείτε από τον ποταμό του θυμού σας) θα ένιωθε άνετα με το κείμενό σας; Και το πιο λυπηρό είναι ότι κανείς από όσους κατηγορείτε δεν μπορεί να σας απαντήσει... είναι δίκαιο αυτό ;; Τόσο επικίνδυνο θα ήταν πχ να τελούνται Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών ή με 2-3 άτομα ;; Ή και εκεί θεωρείτε ότι κρύβεται οικονομικό συμφέρον ;;;

    Σας πειράζει που το ελληνικό κράτος δίνει μισθό στον Ιερέα και το Μητροπολίτη ;;; Το ξέρετε ότι δίνει μισθό και στους Ιερείς άλλων δογμάτων ;; Και σε μουσουλμάνους μουφτήδες επίσης ;; Πρέπει να σταματήσει η μισθοδοσία όλων, ή μόνο των Ορθοδόξων ;;; Η χρηματοδότηση των αργοσχολων στα πολιτικά κόμματα δεν σας ενοχλεί ;; Το πελατειακό κράτος με εκατοντάδες χιλιάδες γραφειοκράτες και κρατικοδιαιτους επιχειρηματίες δεν σας ενοχλεί;; Τα κόμματα που επί δεκαετίες ψηφίζαμε, δεν χρεωκοπησαν τη χώρα και έστειλαν το πιο παραγωγικό της κομμάτι μετανάστες στο εξωτερικό ;; Δεν πάω μακριά, εν έτει 2015 δεν ήταν που ένας "ηγέτης" (με γνώσεις Ελληνικών και Αγγλικών επιπέδου Δημοτικού Σχολείου) και ένας εγωπαθής νάρκισσος "γκουρού" των οικονομικών τζογάρισαν τεράστια ποσά (χάνοντας σχεδόν 100 δις από την εθνική οικονομία και υποθηκεύοντας όλη την κρατική περιουσία με το τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο), μπροστά στα οποία ο μισθός των Ιερέων είναι πενταροδεκάρες ;; Εκεί (και στους ηθικούς αυτουργούς που είναι σαφώς οι ψηφοφόροι των ανωτέρω κυρίων) να μην κάνουμε (αυτο)κριτική ;; 
    Πού ξέρετε αν οι Ιερείς και Μητροπολίτες που κατηγορείτε δεν έχουν κάνει ένα σωρό αγαθοεργίες κατά τη συμβουλή του Χριστού (περί ελεημοσύνης, να μην γνωρίζει η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου) ;;; Πού ξέρετε αν μετανόησαν για τα τυχόν σφάλματα τους ;;

    Αν εγώ είμαι πνευματικό παιδί του τάδε Ιερέως και έχω κάνει πολλά λεφτά στην Αμερική και τον βοηθήσω με δικά μου χρήματα να έρθει κοντά μου για θεραπεία, αυτό είναι μεμπτό ;; Είστε τόσο σίγουρος ότι δεν έχει γίνει έτσι ;; Γίνατε τιμητής των πάντων και τώρα βγάλατε γνωμάτευση ότι η θεραπεία του Μακαριστού Aρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ήταν αβέβαιη ;; Γιατί, επειδή κατέληξε ;; Αν ήταν αδερφός σας ;; Έχετε μελετήσει τον ιατρικό του φάκελο και δεν το ξέρουμε ;; Κάπου πρέπει να μπαίνει ένα όριο... [συνεχίζεται]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. [3]
    Ιδιαιτέρως με θλίβει επίσης μια απαξιωτική και ειρωνική αναφορά σας (έστω και έμμεση και αποδιδόμενη αλλού, δεν έχει σημασία) στον φτωχό (σε τσέπη ή πνεύμα ή αμφότερα) πιστό που εναποθέτει τις ελπίδες του στην Παναγία. Μην ξεχνάτε ότι "οὐ πολλοὶ σοφοὶ κατὰ σάρκα, οὐ πολλοὶ δυνατοί, οὐ πολλοὶ εὐγενεῖς, ἀλλὰ τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, καὶ τὰ ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά"...
    Δεν έχει κάνει θαύματα η Παναγία;; Για μπείτε στον Ναό της Παναγίας της Τήνου, τι είναι όλα αυτά τα περίεργα καντήλια, τι είναι αυτό το ασημένιο δέντρο;; Φενγκ σούι ;; Από αυτούς που δώρισαν όλα αυτά ως ευγνωμοσύνη, κανείς δεν είχε προηγουμένως ζητήσει τη βοήθεια ιατρών ;; 
     Ως Τηνιακος θα έπρεπε να ξέρετε ότι όλο το νησί (πρέπει να) Την ευγνωμονεί, Τη δοξάζει και νιώθει ευθύνη απέναντι στην επιλογή Της να στείλει εδώ τη Χάρη Της (για όσο ακόμα την αξίζουμε και επιθυμεί Εκείνη). Οι ελπίδες μας εκεί είναι, Εκείνη να μας ευλογεί και να ευλογεί και την Επιστήμη ώστε να βοηθάει τον Άνθρωπο και τώρα (στην πανδημία) και πάντα. Θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η θλίψη μου αν μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε (ή αμφισβητείτε) περί των τριών οραμάτων της Αγίας Πελαγίας της Τηνίας (και των γεγονότων σχετικά με αυτά)... Είναι τόσο άσχετα με το σημερινό λοιμό ;; Είχε λοιμωξιολογο πριν 200 χρόνια η Τήνος ;;
    Δεν θα κουράσω πολύ ακόμα.
    Έστω ότι θεωρώ τον Ιερό Κλήρο κατώτερο των περιστάσεων. Ποια είναι η λύση ;; Να εξαπολύσω συγγραφικούς μύδρους και πικρόχολα σχόλια επί δικαίων και αδίκων ;; Όχι αγαπητέ, πέρα για πέρα όχι. Η λύση είναι να δώσω πνευματικά εφόδια στα τέκνα μου (όχι μόνο τα κατά σάρκα), ώστε να προκύψει έστω ένας άξιος Ιερέας, έστω μια άξια Πρεσβυτέρα... Αυτή είναι η λύση, τα υπόλοιπα είναι αποποίηση ευθυνών...
    Η ζωή του Χριστιανού είναι αγώνας, όμως έχουμε σπουδαία όπλα : ταπείνωση, μετάνοια, συγχώρεση, προσευχή. Όλα προς όφελος μας και προς όφελος του Ιερού Κλήρου (ο οποίος είναι δικό μας κομμάτι και καθρέφτης της δικής μας κοινωνίας και του δικού μας πνευματικού επιπέδου...).
    Και κλείνω με τα λόγια ενός αμόρφωτου (πείτε τον και ανόητο), άτυχου που δεν γνώρισε το μεγάλο Δυτικό πολιτισμό :

    "Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί. Και βγήκαν ακόμη να ’ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες.

    Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούρια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκη και έχασε (οδήγησε σε ήττα) τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότητα στον Σταυρό, τον σωτήρα μας!

    Και βρίζουν (οι πουλημένοι εις τους ξένους) και τους παπάδες μας, τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λεοντάρια. Ντροπή Έλληνες! "
    Ευελπιστώ να δω σε επόμενο άρθρο σας περισσότερο Χριστό και περισσότερο Ευαγγέλιο (όχι μόνο στον τίτλο).
    Σας ευχαριστώ,
    Με εκτίμηση και σεβασμό,Δημήτρης Κορρές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πως τον πετσόκοψες έτσι ρε Μήτσαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε συμφωνώ με το ύφος του σχολίου, καλό είναι να μείνουμε στην ουσία των επιχειρημάτων που έχει να προσθέσει ο καθένας.

      Διαγραφή
  16. όταν συνεργάζεται η άσπρη και η μαύρη ρόμπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ κ. Κορρέ, γιατρέ μου,
    Κατ’ αρχάς ευχαριστώ πολύ που σκύψατε στο κείμενό μου. Θα μου επιτρέψετε μια διευκρίνιση, αφήνοντας όλα τα άλλα προς διαβούλευση προσωπική. Γνωρίζω ότι μεταξύ τών εκατό «τεράτων» τής έρευνας παγκόσμια σε όλα τα επιστημονικά πεδία οι δέκα πέντε είναι στην καταγωγή Έλληνες, γεννημένοι στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλο ποσοστό. Ιδρώνουν όμως και προκόβουν στην Δύση, προσφέροντας οικουμενικά. Δεν μιλάω λοιπόν για έλλειμμα ατομικό, για συνεισφορά επώνυμη, αλλά προσφορά συλλογική εθνική, για το κράτος την Ελλάδα. Ούτε να σκεφθεί κάποιος από αυτούς να επιστρέψει στην Πατρίδα, και όποιος το τόλμησε το μετάνιωσε οικτρά. Έχετε προσέξει ότι όλα τα εγχώρια Νόμπελ, είναι μόνο Λογοτεχνίας, από άτομα που έχουν πονέσει πολύ στην ζωή τους.
    Τέλος προς εκτόνωση: Ευτύχησα να έχω φίλους μεταξύ άλλων, και έναν Αρμένιο και έναν Εβραίο. Μάλιστα ο πρώτος έλκει εκ μητρός την καταγωγή από την Στενή Τήνου. Σε κάποια συνάντησή μας λοιπόν, ο Εβραίος μάς θέτει το εξής ερώτημα: Ποιος είναι ο πιο έξυπνος λαός, αλλά να υποστηρίξουμε την άποψή μας με επιχειρήματα. Και ο Αρμένης φίλος και εγώ συμφωνήσαμε, ότι οι Εβραίοι είναι ο πιο έξυπνος λαός, όμως χωρίς επιχειρήματα. Όχι λέει ο φίλτατος Εβραίος. Οι Έλληνες. Εμείς ως λαός έχουμε χίλιους που μας σπρώχνουν να βρεθούμε μπροστά και οι Έλληνες χίλιους που τους εμποδίζουν, να βρεθούνε πρώτοι και όμως τα καταφέρνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κε Δημόπουλε, εγώ ευχαριστώ για την απάντηση. Συμφωνώ απολύτως ότι η προσωπική διαβούλευση είναι η προτιμότερη. Απλά έπρεπε να δείξω ότι υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις στα λεγόμενά σας. Όσο για τους Έλληνες, ναι έχουμε τα καλά και τα κακά μας ως λαός, αλλά άποψη μου ότι δεν υπερέχουμε κάπου έναντι άλλων λαών έτσι επειδή είμαστε Έλληνες ... αγαπάμε την πατρίδα μας επειδή είναι το σπίτι μας, όχι επειδή είναι καλύτερη απ' τις υπόλοιπες... Και πάλι ευχαριστώ, με εκτίμηση, Δ. Κορρές.

      Διαγραφή
  18. Ελευθερία Ζαχαρίου Δεν εχω διαβασει ολο το αρθρο και κανονικα δεν πρεπει να εκφερω αποψη Απο το κομματι αυτο που διαβαζω ομως θα ελεγα οτι αυτο δεν το εγραψε καποιος Θεολογος αλλα Σατανολογος ,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σιγά-σιγά η πατρότητα που αποτελεί κυρίαρχο ιδίωμα των κληρικών «εξατμίζεται» και αντικαθίστανται από διοικητικούς ρόλους και εμμονές, εκκοσμικευμένης εκκλησιαστικής συστημικής λογικής και τακτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Περίμενα κάποιες μέρες να δω αν κάποιος θα αισθανθεί την ευθύνη να απαντήσει στον κ. Κορρέ, ο οποίος υποθέτω ότι κομπάζει ότι τάπωσε τον με λόγο στιβαρό κ. Δημόπουλο. Η ευγενική απάντηση τού ίδιου δεν ξεκουράζει. Είμαι Συριανή, γένους θηλυκού δηλαδή, αλλά η στάση μου στην ζωή είναι αρρενωπής προσέγγισης τών θεμάτων και προβλημάτων, λόγω παιδείας αλλά και λόγω επαγγέλματος.
    Αρχικά χαίρομαι που στην Τήνο υπάρχει το ξάνεμο που προσφέρει δυνατότητα άποψης χωρίς λογοκρισία, ακόμη και σε ανώνυμους. Εμείς εδώ δεν έχουμε κάτι ανάλογο.
    Δεν γνωρίζω ούτε εσάς ούτε τον κ. Δημόπουλο. Από τα πρόσφατα δημοσιεύματα σας υποθέτω ότι είστε γιατρός και ο κ Δημόπουλος μέχρι και μελισσοκόμο μου τον σύστησε συνάδελφος φίλη τηνιακιά.
    Πριν από το κείμενό σας δεν είδατε έναν δεσπότη και έναν παπά επώνυμα να παρεμβαίνουν έμμεσα υπέρ τού κειμένου τού κ. Δημόπουλου; Αντιγράφω και τα δύο
    «Τούς αναγνωρίζεις ακόμα καί σήμερα: Τρέχουν μόνο ὅπου ὑπάρχουν «φωτισμένοι» γεροντάδες, δέν χάνουν ἀγρυπνίες, διαβάζουν συγκεκριμένα ὀρθόδοξα περιοδικά ἀποκλειστικά ἀντιαιρετικά, ψάχνουν καί βρίσκουν παντοῦ τό 666, εἶναι παρόντες σε κάθε «χριστιανική» διαδήλωση γιά νά ὑπερασπίσουν τό Χριστό πού κινδυνεύει κ.λπ. Ἔχουν δέ ἔντονη τήν αἴσθηση ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία καί ἡ Ἑλλάδα βέβαια, εἶναι τό κέντρο τοῦ κόσμου καί ὅλος ὁ κόσμος μᾶς καταδιώκει. (Νεκτάριος επίσκοπος Αργολίδας).
    «Βρισκόμενοι ανάμεσα στις υπαρξιακές συντεταγμένες του μεταφυσικού προσδοκώμενου χώρου, και του λειτουργικού χρόνου, όπου τα έσχατα δρομολογούνται στο τώρα, σε ένα «τώρα» ανάμειχτο από «χθες» και «αύριο», α-χρονικό, ως αέναη ροή στιγμών και ως υπόσχεση δοκιμαστική, των μελλόντων ατελεύτητων δωρεών, καλούμαστε να σκύψουμε όλοι επάνω στα αίτια των βιωμένων δυσκολιών, που μας έχουν οδηγήσει λάθη και παραλείψεις ιδιαζόντως ειδεχθή.
    Η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία είναι επισκοπο-κεντρική, άρα για να βάλουμε το χέρι «επί του τύπου των ήλων», καλούμαστε να ξεκινήσουμε από τη μετάλλαξη του επισκόπου – πατέρα, σε δεσπότη αφέντη δικτάτορα υποχείριο τής πολιτικής εξουσίας –ανάλγητος προϊστάμενος. (ελάχιστη συνεισφορά, εσωτερική, στις θεολογικοκοινωνιολογικές γραμμές του Γιώργου. Πατήρ Δημήτριος Θεοφίλου).
    Η κακία κ. Κορρέ ευφραίνει καθώς δεν συγχωρεί την διαφορά που αναδεικνύει την μειονεξία μας. Στηλιτεύετε άκριτα, χωρίς δηλαδή να εξηγείτε τα φαινόμενα.
    Ναι ο 20ος αιώνας μάς τυράννησε εν ονόματι της ελευθερίας για σύντομο διάστημα με τον εθνικοσοσιαλισμό και 75 χρόνια με τον μαρξολενινισμό. Αυτό μεταφράζεται από σας ως έλλειμμα Δημοκρατίας ή ως απόδειξη ανεπροκοπιάς; Αυθαίρετο τελείως. Το κακό στον κόσμο το αγνοείτε; Γιατί; Τότε τι ήταν ο δικός μας εμφύλιος που παραβλέπετε επιδεικτικά; Γιατί δεν μνημονεύετε την επτάχρονη χουντική μας κατοχή; (συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Κυρία, οι ιδιότητες η δική σας, του Κου Δημόπουλου (τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω γνωρίζω επί 40 έτη και τα σπίτια μας απέχουν 20 μέτρα)και η δική μου δεν ενδιαφέρουν κανέναν, εδώ κάνουμε έναν απλό διάλογο ανταλλάσσοντας τις απόψεις μας. Αν συμφωνούσαμε όλοι δεν θα υπήρχε διάλογος. Δεν κομπάζω ποτέ και για τίποτε στη ζωή μου, δυστυχώς δεν γίνεται να απαντώ στα σχόλια που δεν απευθύνονται σ' εμένα. Η τελευταία σας παράγραφος δείχνει ότι δεν έχετε διαβάσει καλά τι γράφω (αναφέρω ενδεικτικά κάποια δεινά που προέρχονται από το "Δυτικό πολιτισμό" τον οποίο εκθειάζει ο Κος Δημόπουλος, βάλτε εσείς και άλλα δεινά δεν έχω αντίρρηση, δεν μπορώ να τα γράψω όλα).

      Διαγραφή
  21. Έχετε παρατηρήσει σε ποια κράτη επεβλήθη ο κομμουνισμός. Τα περισσότερα είναι ορθόδοξα, και ένα φανατικό καθολικό. Η Τσεχία και η Σλοβακία συνεχώς επαναστατούσαν. Σε ποια κράτη επεβλήθη στρατιωτική δικτατορία; Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Κράτη όλα τους με ιστορία και παράδοση! στον θρησκευτικό και εθνικό φανατισμό.
    Λέτε στην αρχή του λιβέλου σας «Περίοδος πένθους και νηστείας για τις αμαρτίες μας». Έχετε τόσες και τέτοιες αμαρτίες που χρειάζεται να λιώσετε; Η μόνη γνωστή μου δική σας αμαρτία για την οποία πιθανολογώ ότι εκλιπαρείτε το έλεος τού Θεού είναι η προκλητική μουγκαμάρα σας στην περίπτωση του διωγμού τού συντοπίτη σας Θεολόγου Πλυτά. Ο κ. Δημόπουλος μόνος κράτησε δυναμικά και θαρραλέα. Γιατί δεν του το αναγνωρίζετε; Πού είσαστε ένα νησί όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία σας διά των Ιερέων της (και βέβαια διά τού Μητροπολίτη της, Δωροθεάκι τον λέμε στην Σύρο) ευλόγησε την χωρίς οίκτο καταδίωξη ενός συντοπίτη σας; Η Σύρος έχει να λέει για την απόβαση τού παπαδαριού στο νησί μας και πώς μπούκαρε η μαύρη ρόμπα στα δικαστήρια. Ρόμπα έγιναν οι παπάδες σας στην Σύρο. Φαίνεται όμως ότι η ευαισθησία σας η θρησκευτική είναι επιλεκτική. Ή μάλλον εσείς «ακόμα και μπροστά σας να δείτε τον παπά και τον δεσπότη να αμαρτάνει με το χειρότερο τρόπο, θα (προσπαθήσετε να) κάνετε ότι δεν τον είδατε και να τον δικαιολογήσετε. Δεν θέλω (πέρα από τις δικές μου τεράστιες αμαρτίες) να προσθέσω άλλη μια κατάκριση. Θα κριθούμε όλοι όταν έρθει η ώρα ...». Δηλαδή αν σας ενοχλήσει κάποιος παπάς σεξουαλικά (έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις) θα σφυρίξετε αδιάφορα; Έχετε ήδη κριθεί κ. Κορρέ και εσείς και συμπολίτες σας και ο κ. Δημόπουλος. Μην μπερδεύετε κριτική και κατάκριση. Η δεύτερη άπτεται προσωπικών τάσεων και ροπών και η πρώτη αποτελεί έναν από τους πυλώνες τής Δημοκρατίας.
    Και στην Σύρο έχουμε, δεν ξέρω εκατοντάδες, αλλά έχουμε μικτούς γάμους. Αυτό τι σημαίνει για σας δεν κατάλαβα; Λόγω ιδιότητος κ. Κορρέ, γνωρίζω ότι αυτοί οι γάμοι ξεκινούν με μια σοβαρή πολιτισμική διαφορά. Ο πρώτος καιρός του έρωτα και της αγάπης περνά γρήγορα. Όπως ξέρετε ο άντρας δημοκρατικότατα! δίνει το θρήσκευμα στα παιδιά. Φαντάζεστε την ορθόδοξη μάνα να βλέπει το παιδί της να βαφτίζεται καθολικά. Φανταστείτε τώρα την καθολική μάνα να βλέπει το παιδί της να κοινωνά ορθόδοξα. Εκτός αν υπάρχει αδιαφορία από τους γονείς και πέρα βρέχει. Πάντως εδώ στην Σύρο έχουμε περιπτώσεις που μάνες όταν απουσίαζε ο πατέρας βάπτισαν κρυφά το παιδί τους στην δική τους εκκλησία. Πόσες μανάδες δεν βιώνουν δυσλειτουργίες ψυχικές εξ αιτίας τέτοιων διαφορών; Δυο φίλες έχω καθολικές και γνωρίζω εκ των έσω το πρόβλημα. (συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχω πολλές και μεγάλες αμαρτίες αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε συζήτηση επάνω σε αυτό. Δυστυχώς δεν γίνεται να σχολιάσω όσες υποθέσεις γνωρίζετε εσείς και ό,τι απασχολεί εσάς, δεν μπορώ να φανταστώ τι σχέση έχει η υπόθεση του αειμνήστου Κου Θεολόγου με το θέμα μας. Τα περί μικτών γάμων που αναφέρετε, σωστά μεν, αλλά πάλι δεν έχουν σχέση ούτε με αυτά που είπα εγώ ούτε με αυτά που είπε ο Κος Δημόπουλος ...

      Διαγραφή
    2. Για να σας λύσω τις απορίες σας. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να εκθειάσω τον Κο Δημόπουλο σε άλλα θέματα, δεν το έχει ανάγκη. Εφόσον έχετε προβληματισμό σχετικά με την υπόθεση του αειμνήστου και αγαπητού Κου Θεολόγου, να σας πληροφορήσω για την άποψή μου : ότι "παράπτωμα" και αν είχε κάνει ο αείμνηστος, (παίρνοντας παράδειγμα από το Χριστό) θα έπρεπε να τον συγχωρήσουν (είμαι σαφέστατος παρόλο που δεν ξέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση, ούτε την άποψη του Κου Δημόπουλου). Και εγώ επίσης θα συγχωρούσα τον ομοφυλόφιλο (κληρικό ή λαϊκό) που θα με παρενοχλούσε, εξηγώντας του ότι δεν ενδιαφέρομαι και κάνοντας προσευχή ώστε να μπορέσει να αγαπήσει περισσότερο το Χριστό (απαντώ σε μια τελείως άστοχη ερώτησή σας). Η λέξη "κατάκριση" αναφέρθηκε(από εμένα) με τη θεολογική της έννοια και όχι με την έννοια που της δώσατε εσείς. Φιλικά, Δ. Κορρές.

      Διαγραφή
  22. Διατηρώ στο αρχείο μου τα κατά καιρούς κείμενα του κ. Δημόπουλου. Μεταξύ αυτών έχω και ένα κείμενό του περί αθεΐας που το κρίνω ως την κορωνίδα τής γραφίδας του. Σας το λέω εγώ η φιλοσοφημένα άθεη. Αντίθετα το δικό σας μου λέει μην πιστεύεις… μου κάνατε μεγάλο κακό προς αυτή την προσπάθεια.
    Λέτε: «Δεν έχει κάνει θαύματα η Παναγία; Για μπείτε στον Ναό της Παναγίας της Τήνου, τι είναι όλα αυτά τα περίεργα καντήλια, τι είναι αυτό το ασημένιο δέντρο;; Φενγκ σούι ;; Από αυτούς που δώρισαν όλα αυτά ως ευγνωμοσύνη, κανείς δεν είχε προηγουμένως ζητήσει τη βοήθεια ιατρών ;;». Ο άντρας μου που πήγε στο Άγιο Όρος μου έφερε φωτογραφίες από τρία παρόμοια ασημένια δέντρα της Παναγίας σας. Δεν σάς λέει τίποτα αυτό; Έχετε προσέξει ότι όταν επιτυγχάνει μια δύσκολη εγχείρηση τότε λένε «η παναγιά βοήθησε» όταν αποτυγχάνει «πέσαμε σε άσχετο γιατρό». Μια φορά πήγαμε εκδρομή, χρόνια τώρα στην Επίδαυρο. Εκεί μεταξύ τών άλλων ξεναγηθήκαμε στο ιερό τού Ασκληπιού. Μάλλον δεν έχετε πάει για να ισχυρίζεστε ότι το ψάρι φράκαρε το σκαρί τού πλοίου να μην μπάζει νερά. Εκεί θα δείτε ατμόσφαιρα που θυμίζει την Παναγία σας: προσφορές, τάματα, πόδια, χέρια, κεφάλια, μάτια, καταγραμμένες ιστορίες θαυμάτων, γραπτές ευχαριστίες στον θεό για την θεραπεία τους από τον πονοκέφαλο, τον πονόκοιλο, άλλη που την βοήθησε ο θεός να κάνει παιδί…. Αν είχατε πάει δεν θα είχατε τέτοιο φανατισμό.
    Ισχυρίζεστε «Η ζωή του Χριστιανού είναι αγώνας, όμως έχουμε σπουδαία όπλα : ταπείνωση, μετάνοια, συγχώρεση, προσευχή». Ξεχάσατε τον φανατισμό αυτόν που γράφει ο επίσκοπος κ. Νεκτάριος και που στο κείμενό σας είναι σε περίοπτη θέση…
    Τι σχέση έχουν οι παπάδες οι τωρινοί με τους παπάδες του αγώνα; Εκείνοι πέθαναν για την πίστη τους και την Πατρίδα, οι σημερινοί ψοφάνε για παλαμάκια…
    Τέλος από πού έχουν έρθει τα μηχανήματα που χρησιμοποιείτε στο ιατρείο σας; Γιατί δεν αναγνωρίζετε ότι ως έθνος είμαστε αμέτοχοι στην ανάπτυξη και εφαρμογή τής έρευνας; Αμφιβάλλετε ότι το θρησκευτικό περιβάλλον έχει τρόπους που οδηγούν τους νέους, τα παιδιά μας, στον μηδενισμό ή στον φανατισμό; Αμφιβάλλετε ότι η κόλαση τής αδικίας, τής ανισότητας, τής εκδικητικής αναξιοκρατίας, τής γραφειοκρατικής δουλοφροσύνης καθορίζουν καθοριστικά την ελληνική καθημερινότητά μας;
    Όλα τα άλλα τα αφήνω στον κ. Δημόπουλο νομίζω έχει υποχρέωση να κάνει φύλλο φτερό το κείμενό σας, γιατί εσείς «ξεσκίσατε» το δικό του


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι αν βλέπετε φανατισμό στα λεγόμενά μου, κάνετε λάθος. Αν προσέξατε ανέφερα στο κείμενο μου τη λέξη "άθεος" και από τον τρόπο που τη χρησιμοποίησα θα καταλάβετε αν είμαι φανατικός (πιστεύω γνωρίζετε τι πιστεύουν οι φανατικοί για τους αθέους). Οι απόψεις σας είναι σεβαστές. Η τελευταία παράγραφός σας είναι γεμάτη απογοήτευση, εμένα επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξος...

      Διαγραφή
    2. Από αυτά που γράφετε φαίνεται ότι έχετε μπερδέψει την έννοια "άθεος" με την έννοια "αγνωστικιστής" (πρώτη παράγραφος σας). Σας ευχαριστώ πολύ για τη φράση "Τι σχέση έχουν οι παπάδες οι τωρινοί με τους παπάδες του αγώνα;" -Μα ακριβώς την ίδια σχέση που έχουν οι Έλληνες οι τωρινοί με τους Έλληνες του αγώνα...

      Διαγραφή
  23. Γεια σου ρε Κορρέ,ορθωσες το ανάστημα σου και σκιαχτηκαμε ολοι!το καλύτερο σχόλιο που είδα ήταν αυτό με τις λευκές και μαύρες ρόμπες,δεν έχει σημασία το χρώμα,παραμένουν ρόμπες!όσο για το "πετσοκομμα"(Sic) η συνέχεια της ατάκας περιεχει δύο ουσιαστικά.παντως αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο πως ενας ιατρός της καρδιάς έχει τόσο οπισθοδρομικές απόψεις και εθελοτυφλει ενώ ένας θεολόγος,ακομπλεξαριστος μετατρέπεται σε ιατρό της ψυχής και μας απελευθέρωνει με τις απόψεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαροποιεί το σχόλιό σας, διπλά μάλιστα, καθώς είναι ανώνυμο. Σεβαστή η απόψή σας, κρατήστε εσείς ότι σας εκφράζει, δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους ... Το να ασχολείστε με τα επαγγέλματα/ιδιότητες όσων γράφουν δείχνει ότι δε σας ενδιαφέρει ο διάλογος αλλά το περιτύλιγμα ...

      Διαγραφή
  24. Δεν εκτίθεσαι δημόσια για να χειροκροτηθείς. Καταθέτεις επώνυμα θέσεις και απόψεις προς δημόσια διαβούλευση, χωρίς ακλόνητες βεβαιότητες. Η Χώρα μας έχει πληρώσει ακριβά τον άκριτο δογματισμό σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου της.
    Είναι γεγονός ότι τα αυτιά λειτουργούν πάντοτε κολακευτικά. Σε κάποιο δείπνο στην μετεπαναστατική Ελλάδα, συνέτρωγαν μεταξύ των άλλων ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης. Κάποιες δεσποινίδες λοιπόν κολάκευαν τον πρώτο, με αποτέλεσμα ο Μακρυγιάννης να του πει: μην τις πιστεύεις ευτούνες ρε Θοδωρή, σε κοροϊδεύουν, για να λάβει ως απάντηση: το ξέρω ρε συ Γιάννη, έλα που μ’ αρέσει.
    Η χειρότερη δοκιμασία που μπορεί να συμβεί σε κάθε πνευματικό άνθρωπο είναι να αισθάνεται κολακευμένος. Από την στιγμή όμως που ένας άνθρωπος μπορεί να κολακευθεί, έχει χάσει το παιχνίδι, γιατί δεν μπορεί να πει αυτό που σκέπτεται ή δεν μπορεί να σκεφθεί διαφορετικά από ό,τι σκέπτονται οι άλλοι. Η κολακεία εμποδίζει την σκέψη διότι βάζει τον εαυτό μας πάνω από αυτή. Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην κολακεία. Είναι σπάνιο, δυσεύρετο το είδος ανθρώπου που το μπορεί. Είναι ο δείκτης αντιστάσεως στον εαυτό μας. Κλείνω με ένα μονόχορδο του Ρίτσου: «Δεν ήταν χαστούκια. Χειροκροτήματα ήταν. Σου αφήσαν σημάδια».
    Το κείμενο του Γιατρού Δημήτρη Κορρέ, το εκτίμησα κατ’ αρχάς γιατί είναι ενυπόγραφο. Παρενέβην με μια μικρή διευκρίνιση γιατί αισθάνθηκα ότι δεν έδωσα σ’ αυτό το σημείο την διάσταση που επεδίωκα. Αφήνω λοιπόν την άποψη του καθ’ όλα αγαπητού Δημήτρη να επανέρχεται στην σκέψη μου, μέσα στον βρασμό της ιστορίας μας, αυτής που απαιτεί να προβάλουμε όλα τα γεγονότα, αυτά που μας πιέζουν, να εισχωρήσουμε στο πνευματικό πυρήνα τους και να τα ατενίσουμε μεταμορφωτικά.
    Δεν σιγοντάρισα κανέναν να υποστηρίξει τις θέσεις μου, ούτε εξουσιοδότησα κάποιον ή κάποια να με υποστηρίξει, να μιλήσει δηλαδή εκ μέρους μου, πιο απλά να κάνει την δικηγόρο μου. Προτιμώ τις επώνυμες διαφοροποιήσεις, ακόμη και όταν με χαρακτηρίζουν σατανολόγο!, γι αυτό και δεν κάνω καμμιά παρέμβαση στις κατά καιρούς εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις. Ως γερο-Νέστορας λοιπόν προτρέπω τον άλκιμο Δημήτριο, να μην αναλώνεται σε απαντήσεις όταν μάλιστα είναι ανώνυμες. (ανεβάζουν πίεση και σφυγμούς γιατρέ μου, είναι χειρότερες και από το αλάτι…).
    Ασπασμούς αγάπης, Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για αυτά που γράφετε εδώ και επικροτώ. Έχετε δίκιο σε αυτά που απευθύνετε σ'εμένα, ελπίζω να γίνουν αντιληπτά και αυτά που απευθύνετε αλλού... Χαιρετισμούς και Καλή Ανάσταση να έχουμε, με σεβασμό και εκτίμηση, Δημήτρης.

      Διαγραφή
  25. Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιος έχει την ψυχολογία του ταλιμπάν. Παίρνει εντολή από τον εξομολόγο του και ορμάει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. από όλα κράτησα το κομμάτι της κυρίας από την Σύρο, μοιάζει να προσδιορίζει ακριβώς τον εθνικό και θρησκευτικό μας πόνο αλλά και παράπονο "Γιατί δεν αναγνωρίζετε ότι ως έθνος είμαστε αμέτοχοι στην ανάπτυξη και εφαρμογή τής έρευνας; Αμφιβάλλετε ότι το θρησκευτικό περιβάλλον έχει τρόπους που οδηγούν τους νέους, τα παιδιά μας, στον μηδενισμό ή στον φανατισμό; Αμφιβάλλετε ότι η κόλαση τής αδικίας, τής ανισότητας, τής εκδικητικής αναξιοκρατίας, τής γραφειοκρατικής δουλοφροσύνης καθορίζουν καθοριστικά την ελληνική καθημερινότητά μας;" Άγνωστή μου κυρία υποκλίνομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ελλάδα 1828. Με την αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το έτος 1828 -με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, καθ'όλα πιστός χριστιανός ορθόδοξος (... όπου το 1828 ..Δυστυχώς όμως, η πανώλη επεκτάθηκε ... Ο Καποδίστριας... τους επιφόρτισε να επιβάλλουν τα ακόλουθα μέτρα: α) να απομακρυνθούν από την πόλη και να μπουν σε καθαρτήριο οι οικογένειες όσων είχαν νοσήσει..., δ) να κλείσουν οι εκκλησίες...)- από τους Άγγλους πρώτα (διαμαρτυρόμενοι). Περιμένοντας τους Ρώσους ως ομόδοξους, οι οποίοι βοήθησαν ναι μεν στον αγώνα, αλλά ποτέ δεν έκαναν το παραπάνω βήμα (τους δόθηκε πολλές φορές μέσα στην ιστορία η ευκαιρία, βλέπε και στις μέρες μας).
    Ελλάδα 2020.
    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ 0.
    Οι της δύσης τώρα δεν μπαίνουν όλοι σε ένα τσουβάλι, άλλοι οι καθολικοί, άλλοι οι της διαμαρτύρησης, αν και δυτικοί αρκετά διαφορετικές κουλτούρες (βλέπε και σήμερα). Βοήθησαν κι αυτοί λιγάκι, στην Ναύπακτο, στην κoμβική για την έκβαση του αγώνα του 1821 Ναυμαχία του Ναβαρίνο κλπ...
    Όπως επίσης δεν μπαίνουν και στο ίδιο τσουβάλι όλοι οι κληρικοί της επανάστασης, ούτε και οι σημερινοί κληρικοί...
    Όμως αμέτρητοι έλληνες διέπρεψαν και προχώρησαν την επιστήμη τους (Παπανικολάου, Καραθεοδωρής, Νανόπουλος, και αρκετοί "δικοί" μας Γύζης, Χαλεπάς (σπουδές στο Μόναχο), Σκαλκώτας διέπρεψε στο εξωτερικό, πέθανε στην ούρα του "ΙΚΑ" στην Ελλάδα...), ΑΛΛΟΥ όμως σε χώρες όπου υπήρχε και υπάρχει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ...
    Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάτι συμβαίνει, κάτι γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε διαβάζοντας τα δυο σχόλια του κ. Δημόπουλου διακρίνω μια ευγένεια ψυχής, λόγια καλοσυνάτα, έχουν μεγαλείο.
    Τι θυμήθηκα… σε μια συνέντευξη ρώτησαν τον Χριστόδουλο ως αρχιεπίσκοπο για την στάση του τότε την περίοδο της χούντας. Η απάντηση είναι για κλάματα ίσως και για γέλια. Δεν πήρα χαμπάρι τι γινόταν γιατί διάβαζα τότε. Το ίδιο και ο κ. Κορρές. Εδώ χάλασε ο κόσμος και δεν πήρε χαμπάρι τίποτα για την παπαδική τοπική κακία, εναντίον του Θεολόγου… Μέχρι και στην Σύρο ξεφτιλίστηκαν, βλακωδώς οι παπάδες μας . Ας είναι. Εν τω μεταξύ απαντάει επιλεκτικά. Δεν λέει τίποτα για το ιερό του Ασκληπιού και τα θαύματα που μνημονεύονται εκεί. Πρώτη φορά το άκουσα και σοκαρίστηκα… Θα περιμενα από τον κ. Κορρέ να απαντήσει, να μας διαφωτίσει για αυτό και όχι να απαντάει σαν κομπογιαννίτης καλογερος.. Δεν λέει τίποτα για το ασημένιο δέντρο της Παναγίας που μας είχαν παραμυθιάσει οι παπάδες… ποτέ δεν είχα σκεφθεί ότι πρόκειται για παραμύθι. Έλεγα ότι η Παναγιά και αυτή με τους πλουσίους είναι αφού κάνει θαύμα σε κάποιον που έχει τόσα χρήματα που μπορεί να προσφέρει τόσο ακριβό δώρο αλλά πάλι έκανα το σταυρό μου ότι βλαστημάω. Τώρα μαθαίνω μέσω Σύρου ότι το ¨Άγιο Όρος έχει πολλά τέτοια… Μιλάει όμως για μισθούς παπάδων κλπ δεν λέει τίποτα για τα τυχερά της ντροπής τους,. Αν θυμάμαι καλά ο κ. Δημόπουλος είχε γράψει ότι είναι ατιμία να πληρώνονται οι παπάδες το λέει το Ευαγγέλιο. Κάπου εκεί στο ξάνεμο είναι. Δεν μπορώ να τα βρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαροποιεί το σχόλιό σας και οι χαρακτηρισμοί σας προς το πρόσωπό μου και μάλιστα μου δίνει διπλή χαρά, καθώς είναι ανώνυμο. Περί του Κου Θεολόγου απάντησα ξεκάθαρα και όχι διπλωματικά, όταν κάποιος παίρνει σαφή θέση χωρίς να ξέρει λεπτομέρειες δείχνει ότι είναι σίγουρος για αυτό που πιστεύει χωρίς να το ψάξει και πολύ. Τώρα αν εσείς άλλα καταλαβαίνετε ή θεωρείτε ότι πρέπει να ξεκατινιάζουμε κάθε υπόθεση μέχρι να μάθουμε και την τελευταία λεπτομέρεια, δεν φταίω και δεν μπορώ να κάνω κάτι.
      Δεν έχω σκοπό να αναλύω τα πάντα ούτε να σας διαφωτίσω για τίποτε. Αν πιστεύετε ότι η Παναγία και ο Χριστός είναι ανύπαρκτα πρόσωπα και οι Ιερείς παραμυθιάζουν τον κόσμο, δικαίωμά σας. Αν θέλετε να είστε άθεος ή να λατρέψετε τον Ασκληπιό, το Βούδα, το μεγάλο Μανιτού ή και τη βρύση που είναι στην πλατεία του χωριού, επίσης δικαίωμά σας.
      Αν όμως θεωρείτε τον εαυτό σας Χριστιανό και κρίνετε τους Ιερείς χωρίς να βλέπετε τη δική σας ευθύνη, σας παραπέμπω στα γραφόμενά μου, δεν μπορώ να γράψω τα ίδια 2 φορές...

      Διαγραφή
    2. πώς ειναι δικαιωμά μου να πιστεύω ότι θέλω και δεν ήταν δικαίωμα του κ. Δημόπουλος να γράψει αυτά που πιστεύει;

      Διαγραφή
  29. έχει και χιουμορ κάνει στον κ/ Κορρέ τον γιατρό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δυο γραμμές δεν θα σας κουράσω.
    Κ. Κορρέ δεν θα έπρεπε να απαντήσετε με τέτοιο αφιονισμένο ύφος. Φαινόταν ότι είσαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία! από κάποιον γκουρού, γέροντα ή εξομολόγο τον λέμε στα μέρη μας. Πώς προσβάλετε έτσι κάποιον που τολμά κατά καιρούς επώνυμα να ακουμπάει τις όποιες απόψεις του δημόσια. Όποιος θέλει σερβίρεται όποιος δεν θέλει, δεν ακουμπάει. Επειδή τον ρωτήσατε ευθέως τι πιστεύει για την αγία Πελαγία. Δηλαδή αν απαντούσε και σας έλεγε, δανειζόμενος το απρεπές ύφος σας .Όχι ρε δεν πιστεύω ότι η καλόγρια είδε όραμα κλπ κλπ τι θα του λέγατε; Τόσο δημοκρατικά θέλετε να επιβάλετε τις απόψεις σας;
    Δεν απαντήσατε σε σοβαρά ερωτήματα στο συριανό θηλυκό αντράκι.
    Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν τολμάει κανένας παπάς, δεσπότης να απαντήσει στον κ. Δημόπουλο; Γιατί έβαλαν εσάς;
    Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Δημόπουλος δημοσίευε σε κάποιο περιοδικό αυτό το κείμενο, πώς θα απαντούσατε; Παραγνωρίζετε ότι ο κ. Δημόπουλος έχει κάποιες ικανότητες σε αυτά τα χωράφια; Τώρα τελευταία απ ότι γνωρίζω ήταν καθηγητής πανεπιστημίου. Το έμαθα από αρχιμανδρίτη της Τήνου που τον είχε καθηγητή.
    Υποθετικά τώρα. Δημοσιεύατε ως γιατρός ένα άρθρο περί της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επειδή έχουμε ανισόρροπους παντός καιρού, και κάποιος από αυτούς σας απαντούσε επιθετικά με κάποιο άρθρο του. Τι λες ρε βλάκα Κορρέ, γιατί κάτι τέτοιο υπονοούσε το υφάκι σας, στην παρέμβαση σας στο ξάνεμο.
    Κ. Δημόπουλε όταν γράφετε μην ξεχνάτε ότι ορισμένα θέματα δεν είναι ανεκτά από τον Ντηνιακό. Την Παναγία μπορεί να την βλαστημά αλλά είναι δεμένη με το θαύμα, το μεγάλο θαύμα του κέρδους, με όποια μορφή και να εμφανίζεται. Βόλτες στο καμπαναριό που λέτε και εσείς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, λιβανάκι, ακοίμητο, φυτίλάκι, γόνατα ακριβώς ότι γινόταν στην Επίδαυρο. Δεν είσαστε και Χριστός να ανατρέπετε τους πάγκους των αργυραμοιβών.
    Τέλος γνωρίζετε, είσαστε πολύ έξυπνος, υπάρχουν πατριώτες μου, δεν έχει γίνει στατιστική, που μπορεί να σας συναντήσουν και να σας δώσουν συγχαρητήρια μπλα μπλα μπλα τι ανοησίες γράφει ο Κορρές, και πιο κάτω ο ίδιος να συναντήσει τον κ. Κορρέ και να του πει: βρε καλώς τον Δημήτρη τον γιατρό μας. Πόσο σε καμάρωσα που τον τάπωσες τον Δημόπουλο, η Παναγία να σε έχει καλά παλικάρι μου…
    Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γράφετε κ. Κορρέ. Αν όμως θεωρείτε τον εαυτό σας Χριστιανό και κρίνετε τους Ιερείς χωρίς να βλέπετε τη δική σας ευθύνη, σας παραπέμπω στα γραφόμενά μου. Δηλαδή έχουμε μεγάλη αμαρτία αν κρίνουμε τους παπάδες μας. Μου θυμίζετε την γιαγιά μου που μας έλεγε μη, μη μη λέτε άσχημα για τους παπάδες., γιατι δεν θα λιώσετε. Που το είδατε αυτό γραμμένο. Πάρτε εδώ στην Τήνο. Οι περισσότεροι παπάδες είναι άλλα αντ άλλων, άρες μάρες κουκουνάρες, της μάσας της ξάπλας της τράκας, εργάτες της μάντρας του Φανερού. Πριν κάμποσα χρόνια ειχαμε κάνει μια παρέα και πέζαμε μπάλα, και ερχόταν και ο παπάς μας και του το απαγόρεψε ο προϊστάμενος, κακόχράχει. Την ιδια περίοδο ολος ο Τριαντάρος τον ειδαμε μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα τον ειδαμε να πηδάει τις μάντρες της Βελιδου. Να τους χαίρεστε τεέτιοιυς παπάδες κ Κορρέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ετσι διολισθήσαμε στη θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος, στη ριζική αλλοτρίωσή του. Χάθηκε η συνείδηση μετοχής σε σώμα: ενορίας - κοινότητας. Η πίστη έπαψε να σημαίνει εμπιστοσύνη, σημαίνει ατομικές «πεποιθήσεις» ή (το ευκολότερο) υποταγή στις ντιρεχτίβες μιας «αυθεντίας». Η αρετή είναι ατομικό κατόρθωμα (οπωσδήποτε χρηστικό) και η αλήθεια μια εξουσιαστικά εγγυημένη γνώση. Σήμερα πια, στο ελλαδικό κρατίδιο, η Εκκλησία, μαζί με το ΚΚΕ, είναι οι δυο πανομοιότυποι θεσμοί με την ίδια εμπιστοσύνη στην ιδεολογική πειθαρχία και απόλυτη προτεραιότητα της διάνοιας και της χρηστικής ωφελιμότητας των δογμάτων.
    Στην Ελλάδα σήμερα οι επίσκοποι στο σύνολό τους (οι εξαιρέσεις σπάνιες) δείχνουν να καταλαβαίνουν το λειτούργημά τους ως αξίωμα πρωτοκλασάτου προπαγανδιστή – συγγενεύουν περισσότερο με τη λογική των opinion makers και των υπερασπιστών ενός ιδεολογικού «αλαθήτου». Αντιλαμβάνονται την «πατρότητα» που ευαγγελίζεται η Εκκλησία, σαν στοργικό «ύφος», στην κηρυγματική τους φλυαρία, την αφ’ υψηλού παροχή συμβουλών συμπεριφοράς. Χρηστος Γιανναράς (μας το έκανε γνωσστο στο Fb ο αγωνιζόμενος Γιώργος Σανταμουρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. -Μια δημοσίευση δεν έρχεται από το πουθενά. Είναι κόπος ιδρωμένος. Η συγκεκριμένη αποτελεί προσπάθεια ψυχοκοινωνιολογικής προσέγγισης τών ιστορικών μας δεδομένων. Διαβάζοντας την Ιστορία μας σ’ αυτή την προοπτική ανοίγει ο δρόμος για να κατανοήσουμε δυσνόητα χαρακτηριστικά τού σημερινού μας συλλογικού προσώπου μαζί με τις καθοριστικές ιδέες και αξίες μας. Καθίσταται έτσι εφικτό να αναδείξουμε το βάρος ορισμένων ιδεών και δη θρησκευτικών στην σκέψη και την ζωή μας, που από τα βυζαντινά χρόνια εμποδίζουν τραυματικά την ενδοσκόπηση και τη αυτοσυνειδησία μας.
    Προκειμένου να συνδέσω στερεότερα το κωδικό τής ιστορίας μήνυμα με τον δικό μου προβληματισμό γύρω από τα πνευματικά επιτεύγματα και αδιέξοδα τής Ελλάδος και τής Ορθοδοξίας, θεώρησα απαραίτητο να στοχεύσω όχι σε αοριστίες αλλά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τής σήμερον σε συγκεκριμένες περιοχές, να κατευθύνω τα συμπεράσματά μου με αναφορά το συγκεκριμένο ιστορικό κοινωνικό μας παρόν.
    - Όσον αφορά αν έχω το δικαίωμα να κρίνω τούς ιερείς απαντώ ευθέως: όχι μόνο το έχω, έχουμε όλοι το δικαίωμα αυτό, αλλά τούτο εμπίπτει στις εκκλησιαστικές και πολιτικές μας υποχρεώσεις. Καλό θα ήταν οι χριστιανοί να ελευθερωθούν από έντεχνες ενσταλάξεις ενοχών και απειλών εκ μέρους τών κληρικών μας, και να χειραφετηθούμε από στοχευμένες πνευματικές καταπιέσεις. Μάς ελευθερώνει το Ευαγγέλιο, μας ελευθερώνουν οι άγιοι της πίστης μας, όπως π.χ ο Μέγας Βασίλειος, κορυφαίος Ιεράρχης, της Εκκλησίας μας. «Όταν έγινα άντρας, ταξίδεψα πολύ και ασχολήθηκα, όπως ήταν φυσικό, με πολλά πράγματα, διαπίστωσα τη μεγάλη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ όσων καταπιάνονται με τις διάφορες τέχνες κι επιστήμες. Όμως μόνο στην Εκκλησία του Θεού, για την οποία πέθανε ο Χριστός και στην οποία εξέχεε πλουσιοπάροχα το άγιο Πνεύμα, διαπίστωσα μεγάλες και έντονες διαφωνίες…
    Και το φρικτότερο απ’ όλα, είδα τους ίδιους τους προεστώτες της Εκκλησίας να αποκλίνουν τόσο πολύ μεταξύ τους, να αντιτίθενται τόσο πολύ στις εντολές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού περί δικαιοσύνης και αγάπης, να διασπούν ανελέητα αντί να ενώνουν ως ποιμένες την Εκκλησία του Θεού και να αναμπουμπουλιάζουν αλύπητα το ποίμνιο….
    Ο καθένας από τους κληρικούς κάνει ό,τι θεωρεί αυτός καλό, για το δικό του κοσμικό συμφέρον… Καθένας απομακρύνεται από την διδασκαλία του Κυρίου μας, διεκδικώντας να επιβάλλει με κάθε μέσον και τρόπο, εξουσιαστικά δικές του απόψεις, προς ίδιον διεστραμμένο όφελος, και θέλει να κυβερνά κοσμικά και μάλιστα σατραπικά, ενάντια προς τον Κύριο, παρά να κυβερνιέται από Αυτόν». (Μέγας Βασίλειος, Ασκητικά Α. Λόγος περί κρίματος Θεού 1-2, PG 31, 653Α- 656Α).
    «…Θα αναφερθώ δεόντως και στους κληρικούς οι οποίοι στις μέρες μας στέκουν χωρίς ντροπή απέναντι στην γενική κατακραυγή των ανθρώπων, σχετίζονται αναίσχυντα με τις αρχές και εξουσίες του κόσμου τούτου, υπηρετούν χωρίς αιδώ το άδικο, χωρίς ντροπή ορέγονται να εξουσιάζουν αντί να διακονούν, να καταπιέζουν και να φορτώνουν φορτία δυσβάστακτα αντί να ελαφρώνουν. Εσείς, οι πιστοί, προσέξτε μην εξαπατηθείτε από τις ψευδολογίες τους, όταν διακηρύττουν, γλυκανάλατα, ορθότητα πίστεως. Τέτοιοι κληρικοί είναι Χριστέμποροι, ούτε καν χριστιανοί, καθ’ όσον προτιμούν εκείνο που τους βολεύει και υπηρετεί το υλικό και κοσμικό συμφέρον του παρόντος βίου και όχι να ζουν σύμφωνα με την αλήθεια του Χριστού». (Μέγας Βασίλειος, Επιστολή σμ΄ Νικοπολίταις Πρεσβυτέροις. PG.32, 897Α).
    -Αν δεν συμφωνώ με το ανώνυμο στο σχολιασμό είναι γιατί το μήνυμα του είναι θαμπό, πράγμα που στενεύει εγγενώς τα όρια τής κοινωνίας του με τούς άλλους. Αποτελεί κατά βάθος απόδραση υπό το βάρος τών απαιτήσεων τής ευθύνης και τής ελευθερίας.
    -Και εγώ γνωρίζω από τρίτους την απαγόρευση σε παπά να παίζει μπάλα. Ούτε τού έχω πει τίποτα ούτε μού έχει αναφέρει ποτέ κάτι. Που πάει να πει ότι δεν το θεώρησε κάτι σημαντικό, γιατί να το κάνω εγώ βούκινο. Δεν είναι κανένα μωρό ο παπάς ας υπερασπιστεί την ελευθερία του. Ας αφήσουμε ότι αυτό είναι προσωπικό δεδομένο. Πήρε ο ανώνυμος την άδειά του να δημοσιοποιήσει αυτό το γεγονός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κάνετε μεγάλο λάθος: κληρικοί άλλων χριστιανικών δογμάτων ΔΕΝ λαμβάνουν μισθό από το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή