Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κοινό Τηνίων: Δελτίο Τύπου για την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Τήνου στις 31 Μαρτίου 2020




Εξ αιτίας της ιδιαίτερης κατάστασης και των μέτρων πρόληψης για την διασπορά του κορωνοϊού, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, επέλεξε την δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, παίρνουν τα θέματα και τις εισηγήσεις και χωρίς διάλογο και καμιά  απάντηση στις ερωτήσεις ή τις απορίες τους,  υποβάλουν, ηλεκτρονικά,  ένα υπόμνημα με τις θέσεις και την ψήφο τους. Γι αυτό το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας, Πέτρος Κουσουνάδης  έγραψε:

«Η εμφάνιση του κορωνοϊού στην χώρα μας έχει φέρει απίστευτες αλλαγές στην καθημερινότητα μας και ισχυρότατους περιορισμούς στις ελευθερίες μας. Ο τρόπος λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Έτσι, δίνεται από τον νόμο η δυνατότητα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο να συνεδριάζει είτε κεκλισμένων των θυρών, είτε δια περιφοράς, είτε με τηλεδιάσκεψη.
Θεωρούμε ότι η πρώτη επιλογή είναι άκρως επικίνδυνη με τις παρούσες συνθήκες ενώ η δεύτερη δεν δίνει δυνατότητα διαλόγου και συναπόφασης. Εν τέλει, θεωρούμε ότι η τρίτη επιλογή αποτελεί μονόδρομο αφού είναι η μόνη ταυτόχρονα ασφαλής και δημοκρατική. Συνεπώς θα πρέπει άμεσα να στηθεί το σύστημα λειτουργίας της τηλεδιάσκεψης με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο διαφορετικά η μονιμοποίηση των συνεδριάσεων διά περιφοράς μπορεί να είναι νόμιμη αλλά καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας.
Έτσι δηλώνουμε ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα συμμετάσχουμε σε επόμενες συνεδριάσεις “δια περιφοράς” παρά μόνον αν αφορούν επείγοντα ή ιδιαίτερα θέματα.

Ακόμα, για τον θάνατο του αγωνιστή της εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζου, ζήτησε  να υιοθετηθεί το πιο κάτω ψήφισμα. Να σημειώσουμε εδώ, ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριελήφθη στο ψήφισμα για τον Μανώλη Γλέζο η πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο για την ονοματοθεσία οδού της Τήνου, στο όνομα του  Μανώλη Γλέζου. Η πρόταση θα υποβληθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Δήμος Τήνου
Ψήφισμα 
Ο Δήμος Τήνου, με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση,  αποχαιρετά τον  «πρώτο και τελευταίο Παρτιζάνο της Ευρώπης», τον  αγωνιστή της εθνικής αντίστασης και της αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έφυγε χθες 30 Μαρτίου από τη ζωή, πλήρης ημερών.
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 από κυκλαδίτες γονείς. Ο πατέρας του ήταν Ναξιώτης (από την Απέιρανθο) και η μητέρα του από την Πάρο.
Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941, ταπεινώνουν τον Χίτλερ και τον ναζισμό,  κατεβάζοντας  από την Ακρόπολη, την χιτλερική σημαία, ενέργεια, που έγινε σύμβολο της αντίστασης του ελληνικού λαού και πρότυπο της ευρωπαϊκής αντίστασης.
Την περίοδο της κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Για την δράση και τις ιδέες του πέρασε συνολικά 16 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, ενώ είχε και τρεις θανατικές καταδίκες.
Εκλέχτηκε κατ επανάληψη βουλευτής με το ΚΚΕ, την ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ, και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 1986 εκλέγεται κοινοτάρχης στο χωριό του την Απείρανθο Ναξου, όπου εφαρμόζει την Άμεση Δημοκρατία στην λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων. Το πρωτοποριακό περιβαλλοντικό, και όχι μόνο, έργο του στην Απείρανθο ακόμα παραμένει σημείο αναφοράς. Στην Πάρο, τόπο καταγωγής της μητέρας του εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας. Υπηρετεί και τον 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης, ως νομαρχιακός σύμβουλος στην Νομαρχία Αθηνών Πειραιώς. 
Για την συνολική του αντιστασιακή δράση, τιμάται από την Σοβιετική Ένωση με το βραβείο Λένιν.
Ο Μανώλης Γλέζος, μέχρι τον θάνατο του συμμετέχει σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, για την ισότητα και την δικαιοσύνη.
Αυτόν το ασυμβίβαστο δημοκράτη, το σύμβολο των λαών ενάντια στο ναζισμό, τιμούμε σήμερα.
Ο Δήμος Τήνου εκφράζει τα πιο ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψήφισε και τοποθετήθηκε ως εξής.

3ο Θέμα: Χορήγηση παράτασης εκτέλεσης του έργου «Αποπεράτωση επισκευής κτιρίου “Μοσχούλειος Σχολή“ του Δημοτικού κληροδοτήματος Φωκίωνος και Μοσχούλας Πλυτά». 

ΥΠΕΡ 
Απορίες δημιουργούνται για του λόγους που τα κουφώματα και τα τζαμιλίκια έβαλαν νερό σε ένα κτήριο το οποίο είχε ανακαινιστεί το 2010. Μήπως τότε στην παραλαβή του έργου δεν έγινε σωστός έλεγχος των κουφωμάτων; Μήπως αππό τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια συντήρηση; Το κόστος των επιπλέων εργασιών θα μπορέσει να καλυφθεί από τα απρόβλεπτα έξοδα της σύμβασης;

5ο Θέμα: Γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά Μονάδα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος με προσθήκη της δραστηριότητας «Μονάδα Ανακύκλωσης στερεών & μη Επικίνδυνων Αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)» στη θέση ΠΑΤΕΛΑ Τ.Κ. Πανόρμου, Δήμου Τήνου της εταιρείας «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΕ»

ΚΑΤΑ 
Το θέμα αυτό είναι από τα σημαντικότερα αυτής της συνεδρίασης καθώς η δημιουργία μιας μονάδας ανακύκλωσης στερεών και μη επικίνδυνων αποβλήτων από εκσκαφές αποτελεί άμεση ανάγκη για τον Δήμο.
Ξεκινάμε από την άποψή μας ότι ο Δήμος θα έπρεπε να έχει ήδη μεριμνήσει για την δημιουργία μιας δημοτικής μονάδας ανακύκλωσης ΑΕΚΚ ώστε να έχει γίνει η κατάλληλη μελέτη για την επιλογή της βέλτιστης τοποθεσίας αλλά και για να υπάρχει οικονομικό όφελος για τους δημότες. Αντί αυτού μετά την επί χρόνια ανεξέλεγκτη εναπόθεση των αποβλήτων σε όλο το νησί, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην δημιουργία ιδιωτικής μονάδας.
Έχει όμως η ιδιωτική αυτή μονάδα την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας εκεί όπου πρόκειται να εγκατασταθεί; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που οφείλει να μας απασχολεί όσο και η ανάγκη δημιουργίας της μονάδας. Η πρόσφατη αρνητική απόφαση του τοπικού συμβουλίου δείχνει ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει αποδεχτεί την εγκατάσταση. Επιπλέον πάρθηκε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα το οποίο δεν άφηνε κανένα περιθώριο διαβούλευσης με την κοινωνία.
Για εμάς, θα έπρεπε να ενημερωθούν οι κάτοικοι των γύρω οικισμών και να εκφράσουν την άποψή τους μέσα από μία τοπική συνέλευση, μετά από παρουσίαση της μελέτης, των προδιαγραφών  αλλά και της αναγκαιότητας του έργου. Η χρονική πίεση και η λήψη απόφασης εν μέσω των γενικών συνθηκών απαγόρευσε την συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στην διαμόρφωση της πράγμα που μας απαγορεύει να υπερψηφίσουμε το συγκεκριμένο θέμα.
Τέλος θεωρούμε επιβεβλημένη την αίτηση αναβολής της απόφασης του τοπικού και του δημοτικού συμβουλίου λόγω των συνθηκών της πανδημίας έτσι ώστε να προηγηθεί διαβούλευση και τοπική συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, να παρθεί νέα απόφαση από το τοπικό και εν συνεχεία να αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οπότε η αρνητική ψήφος μας ισχύει μόνο σε περίπτωση που η αναβολή είναι αδύνατη.

9ο Θέμα: Αποδοχή έκτακτης χρηματοδότησης ποσού 10.000,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών, προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.

ΥΠΕΡ 
Εν μέσω πανδημίας, το υπουργείο εσωτερικών στέλνει στον Δήμο Τήνου 10.000€ «προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19»!!! Η χρηματοδότηση αυτή μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί, από ένα κράτος που έχει φροντίσει, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια,  την υποβάθμιση όλων των δομών υγείας σε όλη την επικράτεια.
Πολύ περισσότερο στο νησί μας, με ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας, ένας παθολόγος για 10.000 κατοίκους, στο οποίο αρχίζουν και πάλι να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά προστασίας των εργαζόμενων και των ασθενών που προσέρχονται για περίθαλψη.
Θα θέλαμε να είχαμε την δύναμη να απορρίψουμε την αστεία αυτήν χρηματοδότηση, που φτάνει στα όρια της ελεημοσύνης, αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
Αποδεχόμαστε λοιπόν τα 10.000€ και προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου