Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κάτι τρέχει και στην Τήνο



Αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας πάλι σήμερα στην Τήνο (η τρίτη, αν δεν κάνω λάθος, μέσα σε ένα χρόνο) για να περάσουν αύριο και μεθαύριο γερανοί και φορτηγά τέρατα, που θα κουβαλούν άλλα τέρατα, με φτερά, για να τα καρφώσουν στου «πολέμου τον κάμπο», πάνω στο κεφάλι της Καρδιανής.


Λίγες ώρες νωρίτερα, στο δικαστήριο, «παιζόταν» το μαλακό υπογάστριο της Καρδιανής. Η εταιρεία που έστρωσε μπετά για να στηθούν οι ανεμογεννήτριες και έκαναν κρανίου τόπο το μοναδικό τοπίο του νησιού, θέλει να καρφώσει τώρα στο λαγκάδι του χωριού, προς τη θάλασσα, «μονάδα συγκέντρωσης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων».


Παντού κρανίου τόπος. Παντού θα τρέξει αίμα αθώων μνημείων της φύσης και ανθρώπων που δεν ζουν πια και άλλων που δεν θα προλάβουν να ζήσουν την κληρονομιά τους. Γιατί η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

 

Είτε απευθύνονται στις «αρμόδιες υπηρεσίες» είτε στο δικαστήριο, το ύφος τους, ως «επενδυτών», είναι εξαιρετικά επιθετικό. Το ήθος, ανύπαρκτο. Το περιεχόμενο των επιχειρημάτων τους (των επιχειρηματιών της καταστροφής) είναι το ίδιο παντού: Ο μπαμπούλας των πράξεων της διοίκησης, των αποφάσεων του ΣτΕ που τις έκριναν νόμιμες και των δυνάμεων ασφαλείας και τάξης. Και πιο ύπουλα: «Θα σε κυνηγήσουμε παντού» ή «αυτό είναι η ανάπτυξη και σκάσε». Δηλαδή, τρομοκρατία.


Και οι άνθρωποι και οι αξίες τους; ρωτώ. Και η δική τους βούληση; ξαναρωτώ. Οι άνθρωποι δεν είναι πάνω απ' όλα; ρωτώ για τρίτη φορά. Αδιαφορούμε πλήρως, απαντούν με τις σιωπές τους σ' αυτές τις ερωτήσεις.


Ε, γι' αυτό και δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν και δεν θα υπακούσω, ούτε θα υποταχθώ. Ας παιχτεί πάλι ένα γουέστερν στην Ελλάδα του πολιτισμού και των 200 χρόνων από την επανάστασή της, με απούσα την κεντρική και υπεύθυνη «πολιτική ηγεσία της χώρας». Αφού αυτή είναι παρούσα για τα εύκολα και μόνο σε πανηγύρια και για τα κρίσιμα και δύσκολα μόνο υπογείως και κομματικά. Θα δούμε στις επόμενες εκλογές τους υποψήφιους βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους και λοιπούς μεγάλους ή μικρούς «κοτζαμπάσηδες», και θα λάμψουν οι συναλλαγές που έγιναν σήμερα. Οι συναλλαγές όλων. Μα αλίμονο για τον τόπο, αν είναι αργά.


Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, όλος ο πλανήτης πρέπει να κηρυχθεί «διατηρητέος». Εσείς όμως που κυβερνάτε αυτόν τον τόπο, που «έχετε λόγο» και «βήματα» για να μιλήσετε και που, υποτίθεται, ότι είστε κοντά του και έχετε δώσει όρκο πίστης στην πατρίδα, δεν βλέπετε, τουλάχιστον, ότι πρέπει να προστατέψετε το νησί και το χωριό μας; Ούτε ακούτε τους βραχνάδες μας; Δεν βλέπετε ούτε ακούτε ότι τσακίζετε έναν ολόκληρο λαό, από τον οποίο ζείτε και υπάρχετε; Δεν βλέπετε ούτε ακούτε ότι πρέπει να ζήσουν εδώ με ταυτότητα και περηφάνια και άλλες γενιές;


Μάλλον, δεν βλέπετε ούτε ακούτε τίποτα. Και, μάλλον, οι όρκοι σας ήταν ψεύτικοι.


Απόστολος Σοφιαλίδης

Θεσσαλονίκη, 20.09.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου