Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

LALIBELA Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας


Ο Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας Lalibela γεννήθηκε σαν ιδέα το 1995 στην ιερή πόλη της Αιθιοπίας Lalibela από μια ομάδα Ελλήνων που ταξίδεψε στην χώρα και είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων και κυρίως των χιλιάδων ορφανών παιδιών. Είναι ένα ελληνικό μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωνικής αλληλεγγύης με σκοπό την έμπρακτη συμπαράσταση στα παιδιά της Αιθιοπίας με παροχή υλικής, ηθικής και μορφωτικής βοήθειας. Σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Αιθιοπία αναλαμβάνει προγράμματα αρωγής κυρίως προς ορφανά, άστεγα και απροστάτευτα παιδιά αλλά και σε παιδιά από άπορες και ενδεείς οικογένειες, που δεν έχουν καμία άλλη στήριξη και βοήθεια.
Από τη δημιουργία του, ο Σύλλογος έθεσε σαν βασική του αρχή την ελαχιστοποίηση των λειτουργικών του εξόδων και την ζωντανή συμμετοχή των εθελοντών μελών του. Αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιο έργο.
Η δράση του Συλλόγου ξεκίνησε με την υποστήριξη 50 παιδιών στην πόλη Κομπόλτσα. Οι νέες αναδοχές ήταν προϊόν ενημέρωσης από τους ίδιους τους αναδόχους ή από σποραδικές παρουσιάσεις του Συλλόγου. Από την αρχή γίνονταν αποστολές με ρούχα, δώρα, παιχνίδια καθώς και έλεγχος των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών. Η δυνατότητα επικοινωνίας με το παιδί, καινοτομία και αποκλειστικότητα του Συλλόγου, υποστηρίχθηκε από νωρίς και κρατήθηκε ζωντανή.
Τα παιδιά που υποστηρίζουμε είναι είτε ορφανά από τους δύο γονείς, είτε μόνο από τον ένα, ο οποίος δεν έχει τα μέσα να τα αναθρέψει. Η ηλικία τους κυμαίνεται από 6-18 ετών. Επιλέγονται με τον έλεγχο και την ευθύνη των κατά τόπους Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίες εκτιμούν το μέγεθος της αδυναμίας τους για επιβίωση και προτείνουν την ένταξή τους σε πρόγραμμα υποστήριξης. Αυτό είναι η οικονομική και ηθική αναδοχή. Εξασφαλίζεται έτσι η διατροφή, εκπαίδευση, ένδυση και ιατρική παρακολούθηση κάθε παιδιού μέχρι να ενηλικιωθεί. Το παιδί κατοικεί πλέον σε κέντρο παιδικής φροντίδας, σε κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή του.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων αναδόχων γονέων βρίσκουν ανταπόκριση από την τεράστια δεξαμενή δυστυχούντων παιδιών, των οποίων η επιβίωση είναι αμφίβολη.
Ο Ανάδοχος γονέας παραλαμβάνει πιστοποιητικό ένταξης του παιδιού στα κέντρα με όλα τα προσωπικά του στοιχεία, φωτογραφία και ιστορικό.
Ενημερώνεται τακτικά για την πορεία του παιδιού, αλλά και τους τρόπους αξιοποίησης των χρημάτων του, που στοχεύουν αποκλειστικά στη βελτίωση της ζωής των παιδιών. 
Αν το θελήσει, μπορεί να έχει και προσωπική επαφή με το παιδί, ταχυδρομικά, τηλεφωνικά ή και με επίσκεψη στο Κέντρο.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανάδοχοι γονείς συνεχίζουν την υποστήριξη του παιδιού και κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Εάν ο ανάδοχος αδυνατεί να συνεχίσει, τότε το παιδί βοηθιέται, αποκλειστικά για τα έτη φοίτησής του, από άλλον ανάδοχο.
Οι συνθήκες ζωής των παιδιών στα κέντρα παιδικής φροντίδας είναι πολύ καλύτερες από εκείνες των παιδιών μιας μέσης οικογένειας. Τα παιδιά εδώ έχουν εξασφαλισμένα αγαθά τα οποία δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Ένα ωραίο περιβάλλον για να ζουν, μια μέρα γεμάτη με σχολείο, παιχνίδια, ενδιαφέροντα. Φαγητό, καθαρά ρούχα και παπούτσια. Δεν χρειάζεται να γυρνούν στους δρόμους, ούτε να δουλεύουν. Είναι ασφαλή και χαρούμενα.
Το πρόγραμμα έχει συσταθεί από την γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) SOS Enfants Ethiopie (SOSee).  Η ιδέα είναι ότι στηρίζοντας ένα παιδί, βοηθάς όλη του την οικογένεια να σταθεί στα πόδια της και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά. Η πρόοδος του παιδιού και η κατάσταση της οικογένειας παρακολουθείται στενά από κοινωνικούς λειτουργούς. Το πρόγραμμα προσφέρει επίσης επαγγελματική επιμόρφωση σε ένα ενήλικο μέλος της οικογένειας.
Με την ίδια ΜΚΟ συνεργαζόμαστε και σε ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης ορφανών παιδιών που είναι φορείς του ιού HIV. Τα παιδιά αυτά είναι νεογνά εγκαταλελειμμένα, τα οποία φέρουν τον ιό από τους γονείς τους. Το πρόγραμμα τους παρέχει σίτιση, στέγαση, προσχολική εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα από άριστα καταρτισμένο προσωπικό.
Το Κέντρο επανένταξης μητέρων και παιδιών (Mother and Child Rehabilitation Centre) προσφέρει ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχει στέγη, σίτιση, εκπαίδευση, ιατρική φροντίδα και θεραπεία σε ορφανά ή μη προνομιούχα παιδιά και τους γονείς τους, που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι κύριες δράσεις του Κέντρου είναι η σίτιση των παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμά του, η παροχή βασικής σχολικής εκπαίδευσης στα παιδιά και η χρηματική κάλυψη της ιατρικής περίθαλψης σε όσους την χρειάζονται.
Ακόμα, βασικός στόχος του Κέντρου είναι να βοηθήσει όσους συμμετέχουν, να ανακάμψουν από τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος ώστε να προχωρήσουν στη ζωή τους ανεξάρτητοι και επιτυχημένοι. Προσφέρεται λοιπόν ένα ευρύτερο πρόγραμμα θεραπείας το οποίο περιλαμβάνει συμβουλευτική καθώς και θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών, χορού και μουσικής. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι γονείς των παιδιών απασχολούνται σε αμειβόμενη εργασία, ενώ οι οικογενειακοί δεσμοί ενισχύονται μέσα από κοινές δραστηριότητες.  Επίσης, οι μητέρες των παιδιών – πολλές εκ των οποίων έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας  – λαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να αποκτήσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Για παράδειγμα, σήμερα στο κέντρο λειτουργεί ένα οικονομικά αυτάρκες κατάστημα και ένα εργαστήριο ραπτικής και επιπλέον προσφέρεται μάθημα επαγγελματικής παιδικής φροντίδας
Διάσπαρτα σ’όλη τη χώρα, τα κέντρα μας έχουν το καθένα τις ιδιαιτερότητές του. Στην Αντίς Αμπέμπα βρίσκονται τα κέντρα της SOSee και το MCRC.
Αναλυτικά 884 παιδιά ζουν σήμερα στα 7 κέντρα παιδικής φροντίδας, 10 είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Στήριξη παιδιού στην οικογένεια και 10 βρέφη φορείς το ιού ΗΙV στο ειδικό Κέντρο στην Αντίς Αμπέμπα. Στα παλιότερα κέντρα μας Κομπόλτσα και Ντέσσι είχαμε τη χαρά να δούμε πολλά να φοιτούν και να αποφοιτούν από το Πανεπιστήμιο και από τεχνικές σχολές ή να λαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση. Μεριμνούμε και για τις σπουδές τους με προγράμματα χρηματικής ενίσχυσης στους φοιτητές και παράταση της φιλοξενίας στα κέντρα σε όσους καταρτίζονται επαγγελματικά. Στοχεύουμε ακόμα να κάνουμε ενέργειες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και έχουμε υποστηρίξει κάποια από αυτά για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Πολλά παιδιά που έχουν ολοκληρώσει την παραμονή τους στα κέντρα εξακολουθούν να επικοινωνούν με μας και κάποια συνεργάζονται μαζί μας ή μας ακολουθούν στις εσωτερικές μας μετακινήσεις.
Από το 1999 εγκαινιάζονται ετήσιες επισκέψεις-αποστολές συχνά με αρκετές δυσκολίες και περιπέτειες στα κέντρα παιδικής φροντίδας από μέλη του ΔΣ και αναδόχους. Γίνεται καταγραφή των αναγκών των παιδιών, ενημέρωση από τους επιτόπου υπεύθυνους, προσφέρονται ρούχα, βιβλία, δώρα και τα παιδιά νοιώθουν από κοντά τη γονεϊκή αγάπη. Η φροντίδα είναι προσωπική για το κάθε παιδί, τις ανάγκες του, τις συνθήκες ζωής του, τα προβλήματά του.
Κάθε χρόνο οι αποστολές γίνονται και πιο πλούσιες σε γνώση, εξειδίκευση και εμπειρία. 
Ήδη από το 1999 καθιερώνονται οι ιατρικές εξετάσεις (με καρτέλα υγείας για κάθε παιδί), καθώς και ο εμβολιασμός. Σ’αυτά προστίθενται οφθαλμολογικές εξετάσεις των παιδιών  και ιατρικές επεμβάσεις.
Η φωτογράφιση και η μέτρηση ύψους και βάρους των παιδιών βοηθά στην παρακολούθηση της ανάπτυξης και της κατάστασης της υγείας τους.
Μέλη και ανάδοχοι έχουν ταξιδέψει εθελοντικά σε κέντρα παιδικής φροντίδας για να διδάξουν βασικά προγράμματα στους Η/Υ που έχουμε προσφέρει.
Η προσέγγισή μας είναι «ολιστική», δηλαδή φροντίζουμε ό,τι προσφέρουμε στα παιδιά να αγγίζει όλους τους τομείς της ζωής τους. Από το φαγητό ως τη διασκέδαση. Προσέχουμε ακόμα να είναι δίκαια μοιρασμένο σε όλα. Τα παιδιά ανταποκρίνονται και συμμετέχουν, τα κανάλια της αγάπης, της τρυφερότητας και της συγκίνησης ανοίγουν και η χαρά όλων μας είναι μεγάλη.
Εμπλουτισμός της διατροφής τους με γάλα (αγελάδες), κρέας (κατσίκες, κοτότουλα) και κηπευτικά. Σε όσα κέντρα υπάρχουν λαχανόκηποι ή καρποφόρα δέντρα, τα παιδιά απασχολούνται με τη φροντίδα τους.
Οι χώροι διαβίωσης έχουν ελλείψεις στην υποδομή τους που συνεχώς βελτιώνουμε. Έτσι, μέχρι τώρα έχουν γίνει γεωτρήσεις κλπ
Στις αποστολές μας υπάρχουν ομάδες συμβουλευτικής για την εκπαίδευση, την ψυχολογική στήριξη και την αναψυχή των παιδιών. Αυτές συνεργάζονται με τους διευθυντές, το προσωπικό και τα ίδια τα παιδιά.
Προσέχουμε οι Εκδηλώσεις μας στην Ελλάδα για ευαισθητοποίηση του κοινού και συλλογή πόρων να γίνονται πάντα μέσα από ποιοτική δράση με σεβασμό στη χώρα Αιθιοπία και στα παιδιά της και με προσεγμένη αισθητική.
Έχουν δημιουργηθεί πυρήνες εθελοντών στη Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Τήνο, όπου υπάρχουν πολλοί ανάδοχοι γονείς με οργανωμένη δράση.
Ο Σύλλογός μας για να υλοποιήσει το έργο του στηρίζεται στα έσοδα των αναδοχών, στις δωρεές, στις συνδρομές των μελών, στις χορηγίες, στα «μπαζάρ» και στην εθελοντική προσφορά εργασίας.
Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να αναλάβετε ένα παιδί με 1 ευρώ τη μέρα.
Ή αν θα θέλατε, αλλά δεν έχετε τη δυνατότητα να καλύψετε τα τροφεία ενός ολόκληρου χρόνου, μπορείτε να συμμετάσχετε με όποιο ποσό θέλετε (έστω και 1 ευρώ!)
Σ’αυτούς τους κρίσιμους καιρούς αρκετοί είναι οι ανάδοχοι που έχουν διακόψει και βέβαια δεν θα βγάλουμε κανένα παιδί έξω από τα κέντρα μας. Γι’αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε το οικονομικό κενό με εκδηλώσεις και πωλήσεις αυτών που προσφέρουμε, όπως η σημερινή.
Ακόμα, μπορείτε να βοηθήσετε το έργο του Συλλόγου προσφέροντας εθελοντική εργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες στο site της οργάνωσης :lalibela.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου