Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πώληση του νερού σε πολυεθνικές με κάθε τρόπο


Από τη:ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝΟΥ


Πριν από ενάμιση χρόνο, η Δράση Πολιτών είχε «ταράξει τα νερά» του νησιού φέρνοντας στην επιφάνεια το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων των νησιών μέσω της ΕΥΔΑΠ Νήσων. Είχαν βιαστεί τότε οι δημοτικοί άρχοντες να μας χαρακτηρίσουν ψεύτες και συκοφάντες χωρίς να γνωρίζουν τι ειπώθηκε στην πολυσυζητημένη συνέλευση της Κώμης.
Η προσπάθεια για ξεπούλημα της διαχείρισης των δικτύων νερού όμως είχε ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα. Στην Θεσσαλονίκη, η ΕΥΑΘ είχε ήδη μπει στη λίστα των μνημονιακών ιδιωτικοποιήσεων, όπως τονίσαμε σε παρουσίασή μας. Τότε ξεκίνησε και το φιλόδοξο και ανατρεπτικό εγχείρημα της κίνησης 136. Η κίνηση 136 βασίζεται σε μία απλή ιδέα: αν διαιρεθεί η εκτιμώμενη αξία του 51% της ΕΥΑΘ που ανήκει στο κράτος με τον αριθμό των μετρητών, δηλαδή τον αριθμό των χρηστών του δικτύου προκύπτει ο συμβολικός αριθμός των 136 ευρώ.

Έτσι οργανώθηκε η συλλογή των χρημάτων με διάφορους τρόπους, και με συμμετοχή επενδυτών «κοινωνικής ευθύνης», με σκοπό το πέρασμα της διαχείρισης της εταιρίας στα χέρια των χρηστών, κάτι που όντως σήμερα έχει επιτευχθεί! Το κεφάλαιο δηλαδή έχει συλλεχθεί και υπάρχει, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της κίνησης 136, Κώστας Νικολάου. Επίσης, υπάρχει και η τεχνογνωσία, αφού στην κίνηση 136 συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ.
Οι εξελίξεις όμως δείχνουν πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος ξεπουλήματος των υδάτων σε όλη την Ελλάδα. Παρά την οργανωμένη και πλήρη πρόταση της κίνησης 136 κατά την συμμετοχή της στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, παρά την απόφαση 14 δήμων της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, παρά την αντίθεση σωματείων και συλλογικοτήτων όπως η κίνηση «Σώστε το νερό», το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ότι στην επόμενη φάση του διαγωνισμού περνάνε μόνο 2 επενδυτικά σχήματα (). Το ένα σχήμα αποτελείται από τη γαλλική εταιρεία SUEZ Environment και την «Άκτωρ Παραχωρήσεις» του Ομίλου Μπόμπολα, ενώ το δεύτερο αποτελείται από την ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης MEKOROT Development and Enterprise, τον όμιλο Αποστολόπουλου, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη MIYA Water Projects Netherlands BV. Η αιτιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου; Έλλειψη πρότερης εμπειρίας και απαραίτητων κεφαλαίων!
Ποιοι αποτελούν όμως αυτό το διορισμένο από την κυβέρνηση διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ();
  1. Στέλιος Σταυρίδης – Πρόεδρος: Ένθερμος υποστηρικτής των αποκρατικοποιήσεων. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της νεοφιλελεύθερης Δράσης του Στέφανου Μάνου. Προσωπικός φίλος του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Παύλου Σιούφα. Πρόεδρος στην ΑΓΕΤ Ηρακλής επί Μητσοτάκη, την περίοδο πώλησής της. Ιδιοκτήτης του επιχειρησιακού ομίλου Ideal.
  2. Γιάννης Εμίρης – Διευθύνων σύμβουλος: Επικεφαλής της διευθύνσεως τραπεζικής του ομίλου Alpha Bank
  3. Ανδρέας Ταπραντζής – Εντεταλμένος σύμβουλος: Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έχει διατελέσει σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον ΟΤΕ κλπ. και έχει συνεργαστεί με εταιρίες όπως η British Telecom και η TeleDenmark.
  4. Γεώργιος Κουτσουδάκης – Μέλος: Αντικαταστάτης της Ελένης Παπακωνσταντίνου η οποία παραιτήθηκε μετά την γνωστοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στην Εμπορική Τράπεζα και στην Γενική Τράπεζα καθώς και στέλεχος της ΕΤΕΒΑ (όμιλος της Εθνικής Τράπεζας).
  5. Άρης Καλλιπολίτης – Μέλος: Έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλές ελληνικές εταιρίες καθώς και διευθυντής στην ΑΤΕ
Είναι προφανές ότι ένα μάτσο εντεταλμένοι τεχνοκράτες και διευθυντές τραπεζών δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν καμία πρόταση συνεταιριστικής διαχείρισης της ΕΥΑΘ να περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Τα νερά πρέπει να πάνε σε πολυεθνικές με κάθε τρόπο.
Επισημαίνουμε τον κίνδυνο του ξεπουλήματος των υδάτινων πόρων μιας περιοχής, ακόμη κα αν ο εκάστοτε δήμος προβάλει υποτιθέμενες αντιστάσεις. Τέτοιες αντιστάσεις προβάλουν και οι συγκυβερνώντες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που από τη μια αντιτίθενται «αναφανδόν» στην πώληση της ΕΥΑΘ ()και από την άλλη στηρίζουν την κυβέρνηση που την ξεπουλάει.
Αντιστάσεις τέτοιου στυλ δεν σταματούν ούτε κατά διάνοια το ξεπούλημα που έχει προγραμματιστεί με τα μνημόνια. Η αντίσταση πρέπει να γίνει μαζικά από τον κόσμο που πλήγεται από το ξεπούλημα, από τον κόσμο που θα κληθεί να πληρώνει αυξημένα τιμολόγια για αμφιβόλου ποιότητας παροχές, όπως έγινε μετά από κάθε ιδιωτικοποίηση δημοσίου αγαθού ανά τον κόσμο.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό
Δεν πωλείται
Δεν αγοράζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου