Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σε ένα κόσμο με νούμερα είμαστε νούμερα!

Σε ένα κόσμο που μαθαίνει να ζει και να εκφράζεται με νούμερα, ήρθαμε κι εμείς, ως νούμερα, να παρουσιάσουμε τους δικούς μας αριθμούς. Το Ξάνεμο συμπληρώνει 1.000 αναρτήσεις ζωής! Μιας και η ζωή ενός ιστολογίου δεν μπορεί να μετράται σε χρόνο αλλά με τις μονάδες μέτρησης  των χαρακτηριστικών του. 18 αναρτήσεις περίπου τον μήνα από το Σεπτέμβριο του 2010, για ένα ιστολόγιο που ξεκίνησε δειλά την παρουσία του ως η φωνή μιας μη επιτυχημένης προσπάθειας στις αυτοδιοικητικές εκλογές τότε και συνέχισε ως η «άλλη οπτική γωνία». Όχι πάντα νηφάλια, αλλά με συνέχεια, παρουσίασε, αναπαρήγαγε και ανέδειξε θέματα που αφορούσαν στο νησί μας,  άμεσα ή έμμεσα. Δεν διεκδίκησε να γίνει ειδησεογραφικό κάτι... Εκεί, υπάρχουν αρκετοί που τα καταφέρνουν καλύτερα, ως προς την δημοφιλία τουλάχιστον. Αλλά να είναι ένα ιστολόγιο κριτικής, της κριτικής εικόνας και σκοπιάς των διαχειριστών του και όσων κατά καιρούς μας τίμησαν με κείμενά τους. 

Το Ξάνεμο έχει καθιερωθεί στην συνείδηση όλων ως ο διαδικτυακός χώρος κουβέντας για τα Τηνιακά δρώμενα κάτι που το μαρτυρούν τα σχεδόν 3400 σχόλια (ή 3,4 σχόλια ανά ανάρτηση, ή 61 σχόλια τον μήνα). Αυτός ήταν και ο στόχος του: Μας ενδιαφέρει ο διάλογος στην τοπική μας κοινωνία. Όχι ότι δεν διακρίναμε σε πολλές από τις περιπτώσεις το άσκοπο του χαρακτήρα του… Σε κάθε περίπτωση όμως, μας κάνει χαρούμενους η παρουσία κάθε άποψης, η έκφραση, η ελευθερία που μας προσφέρει το μέσο αυτό.

Τα κείμενα που γράφονται στο Ξάνεμο, αποτελούν σπίθα για κουβέντα. Ενίοτε η σπίθα γίνεται πυρκαγιά και οι σχολιαστές καταφεύγουν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αλλά η ζωή μιας μικρής κοινωνίας είναι γεμάτη από προσωπικές αντιπαραθέσεις. Με αυτή την ανάγνωση, άθελά μας, γίναμε σε πολλές περιπτώσεις η εικόνα της μικρής κοινωνίας…

Θα προτιμούσαμε επώνυμα σχόλια. Αυτό το σημειώνουμε με ιδιαίτερη ευλάβεια. Δεν είναι παραξενιά, αλλά νομίζουμε η πεμπτουσία του διαλόγου. Όπως και να ‘χει, ακόμη και οι ανώνυμοι δεν μας έκαναν κακό. Ούτε οι ανώνυμοι επικριτές μας, μας στενοχώρησαν! Ή μάλλον μας στεναχώρησαν αλλά όχι γι’ αυτά που έγραφαν, αλλά γιατί μας αποκάλυψαν σε πολλές από τις περιπτώσεις μια άλλη νοοτροπία από αυτή που εμείς επιδιώκουμε για την τοπική μας και όχι μόνο κοινωνία.

Οι 370.000 περίπου επισκέψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό του διαδικτύου. Μας αρκεί να προβληματίσαμε ως τώρα έναν αναγνώστη. Ας εκνευρίσαμε πολλούς… Χαλάλι, αν έστω καταφέραμε να προβληματίσουμε αυτόν τον έναν.

Αναζητούμε πάντα τον έναν που προβληματίσαμε. Δεν ξέρω αν είναι ο γείτονάς μου ή κάποιος άλλος. Νομίζω πως έστω στον μικρό βαθμό των δυνατοτήτων μας καταφέραμε να γίνουμε καθημερινότητα της Τηνιακής πραγματικότητας. Θέλουμε να παραμείνουμε η συνέχεια των συζητήσεων που ξεκινούν στους δρόμους και στους καφενέδες. Θέλουμε να γίνουμε δρόμος διαδικτυακός.

Αν αντέξατε να διαβάσετε ως εδώ, γενικά αν μας αντέχετε 4 χρόνια και 8 μήνες ως σήμερα, θα αντέξετε ακόμη λίγες αράδες. Με αφορμή τις 1000 αναρτήσεις, το Ξάνεμο ετοιμάζει για το καλοκαίρι του 2015, μικρές «γιορτούλες». Και πέρα από αυτές που σκαρώνουμε εμείς θα θέλαμε, όπως πάντοτε, την δική σας γνώμη και τις δικές σας προτάσεις. Επικοινωνήστε με όποιο τρόπο προτιμάτε, αλλά καλύτερα τώρα πια που μας γνωρίζετε,  σταματήστε μας στον δρόμο, να γίνουμε όλοι δρόμος!

1.000 αναρτήσεις Ξάνεμο! Τώρα που τις χιλιάσαμε τι να ευχηθούμε;

3 σχόλια:

  1. Καλό κουράγιο και στα επόμενα…
    Εκείνο που θα ήθελα πάντως να σημειώσω (ως δημιουργική κριτική), είναι η επισήμανσή μου, ως προς την απουσία αρκετών κειμένων που αφορούν το νησί μας (κατά κύριο λόγο), χωρίς να σημαίνει, ότι είμαστε κοντόθωροι και δεν μας απασχολούν τ’ άλλα θέματα, που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο, πέρα από την υφαλοκρηπίδα της Τήνου.
    Στο θέμα της «ανωνυμίας» προσωπικά δεν μ’ ενοχλεί, γιατί εκείνο που έχει σημασία, είναι στο τι γράφεται και προτείνεται και ποσώς με απασχολεί τ’ όνομα που συνοδεύει το κάθε σχόλιο. Δικαίωμα λοιπόν είναι ο καθείς να εκφράζει τη γνώμη του, σαν την ανώνυμη ψήφο. Βεβαίως και ξέρετε αρκετούς που ψήφισαν τον Ορφανό ή τον Κροντηρά, αλλά στη βάση της ψήφου των πολιτών, που προτίμησαν τους δυό εν προκειμένω συνδυασμούς (κι όχι το «Κοινό των Τηνίων»), κρίνετε (σωστά), την πολιτική τους αντίληψη και μόνο κι όχι κατ’ ανάγκη τα προσωπικά τους δεδομένα.
    Για να κάνεις λοιπόν δημιουργική κριτική, έλεγε ο Αριστοτέλης, πρέπει να έχεις ως βασικό στοιχείο της σκέψης σου την αυτοκριτική και τον αυτοσαρκασμό. Καλό λοιπόν θα ήταν, ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές, να μας πείτε που πετύχατε και που αποτύχατε ως «Κοινό Τηνίων» και τι ακριβώς σημαίνει η έκφραση της κ. Αλβέρτη στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όταν αναφερόμενη για το θέμα των σκουπιδιών είπε: «για μας, τα σκουπίδια είναι business»!
    Βεβαίως τα σκουπίδια βγάζουν κέρδη. Μήπως όμως είναι άλλο το κέρδος κι άλλο οι λεγόμενες «ύποπτες μπίζνες»; Μήπως για να σταματήσουν των όποιων ειδών οι ανομίες της δημαρχιακής ή παράπλευρης διαχείρισης, καλό είναι να μας δείξετε με δικά σας λόγια, πώς το αναντίρρητο κέρδος εκ των σκουπιδιών, θα το εκμεταλλευτεί τελικά ο πολίτης, το νοικοκυριό, για να μην γίνεται μέσον κερδοσκοπισμού, από τους επιτήδειους πέριξ των δημάρχων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Σας Ξάνεμοι!!!!!
    Αλήθεια δεν ξέρω τι να ευχηθώ! αυτό που θέλω και σας προτείνω μόνο, είναι να συνεχίσετε με τον ίδιο ρυθμό, κουράγιο, αντοχή αυτό που κάνατε μέχρι τώρα. Το «μιλάμε έξω από τα δόντια», ο ουσιαστικός σχολιασμός της «καθημερινότητας» και της «επικαιρότητας» χωρίς το φουστάνι «της lifestyle ειδησιογραφίας», όπως αναφέρατε, ορθώς, τέτοιοι υπάρχουν πολλοί δεν θέλουμε άλλους, μπουχτίσαμε!!! μπορεί να θίγονται κάποιοι από την δική σας πένα, μπορεί να εκνευρίζονται όντως κάποιοι άλλοι, αλλά τι να γίνει….. τουλάχιστον εσείς έχετε κρατήσει στο ιστολόγιό σας έναν χαρακτήρα και μία ταυτότητα. Από εκεί και πέρα αφήστε τα «νούμερα» με όλες τις σημασίες της λέξης, να μιλήσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μύριες νάναι οι αναρτήσεις σας και εκατομμύρια τα σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή