Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ηλεκτρονική ψηφοφορία:Άμεση παύση και ακύρωση των εργασιών του Αιολικού Πάρκου στη θέση Πράσσα της Τήνου.


Ψηφίζουμε ηλεκτρονικά εδώ

Άμεση παύση και ακύρωση των εργασιών του Αιολικού Πάρκου στη θέση Πράσσα της Τήνου, όπως και των επόμενων ακόμη μεγαλύτερων Αιολικών Πάρκων (Α/Π) που αδειοδοτήθηκαν από την ΡΑΕ παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Δήμου Τήνου που αντικατοπτρίζουν την ρητή άρνηση της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δήμος Τήνου, όπως αντανακλάται τόσο στο υπόμνημα Διαμαρτυρίας και Εναντίωσης στην εγκατάσταση Α/Π στην Τήνο του 2014[1], όσο και σε όλες τις σχετικές αποφάσεις Δημοτικού συμβουλίου από τότε μέχρι και σήμερα, είναι ομόφωνα[2] εναντίων τέτοιων εγκαταστάσεων στο νησί της Τήνου.

Πέραν του υπομνήματος, ο Δήμος Τήνου την ίδια χρονιά κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (μαζί με τους Δήμους Πάρου και Άνδρου), η οποία ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί. Παρόλα αυτά με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δόθηκε άδεια εγκατάστασης τριών ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα, στον «Πολέμου Κάμπο», χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση του Δήμου Τήνου.
Κατά την αναμονή για την έκδοση της απόφασης του ΣΤΕ, η συγκεκριμένη εταιρεία, που επιδιώκει να βάλει τις ανεμογεννήτριες, ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου του 2019 (πριν την έκδοση της απόφασης) την προετοιμασία για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, κάνοντας χρήση σκαπτικών μηχανημάτων. Μάλιστα η πρόσβαση των μηχανημάτων αυτών στον χώρο, έγινε μέσω παράνομης διάνοιξης σε δημοτική έκταση, η είσοδος στην οποία εμποδίζονταν με αλυσίδα, που έσπασε εν μία νυκτί.

Η παραβίαση της δημοτικής περιουσίας άλλωστε, είναι το αντικείμενο των νέων ασφαλιστικών μέτρων[3,4], που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου τον Ιανουάριο του 2019 στο Ειρηνοδικείο Τήνου, την απόφαση επί των οποίων αναμένουμε μετά από δύο αναβολές και την εν τέλει εκδίκαση τους στις 19/2. Παρόλα αυτά και παρά τις αντίθετες αιτήσεις του Δήμου, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ειρηνοδικείου, η εταιρία συνεχίζει ανενόχλητη τα χωματουργικά έργα με αμείωτο ρυθμό τραυματίζοντας το βουνό μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο, ενώ συνεχώς πραγματοποιούνται επιπλέον επιχωματώσεις και διαπλατύνσεις της εξαρχής παράνομης διάνοιξης μέσα στην δημοτική έκταση.

Μαζί με τον Δήμο Τήνου σε αυτόν τον αγώνα βρίσκεται σύσσωμη η Τηνιακή κοινωνία, όπως φάνηκε και στο υπόμνημα Διαμαρτυρίας και Εναντίωσης του 2014 που υπέγραψαν σε εντυπωσιακό βαθμό οι περισσότεροι παραγωγικοί φορείς και ενεργοί σύλλογοι όλων τον τομέων του νησιού, με την φυσική παρουσία κόσμου στο Ειρηνοδικείο, καθώς και με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ρητή εναντίωση όλων μας οφείλεται στους κάτωθι λόγους:
  1. Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες.
  2. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης και όπως είναι αναμενόμενο από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας θα αλλοιωθεί σημαντικά.
  3. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα χωροθετούνται σε υψόμετρα άνω των 800 μέτρων, κατά τρόπο που αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου και η φυσική διάταξη της κορυφογραμμής.
  4. Με την διάταξη αυτών των εγκαταστάσεων συνήθως κατακερματίζεται το πανέμορφο ανάγλυφο του τοπίου.
  5. Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν έχουν συνήθως ύψος από 70 έως 120 μέτρα, ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα. Θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές του βουνού πλάτους έως και 10 μέτρων σε απότομες σχετικά πλαγιές με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα.
  6. Από το σύνολο των εκσκαφών θα προκύψουν αρκετά κυβικά μέτρα μπαζών, που αντιστοιχούν σε ανάλογες μετακινήσεις φορτηγών.
  7. Από τις εκσκαφές, τα μπαζώματα, αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών υπάρχει ο κίνδυνος, όπως αναφέρει και η σχετική μελέτη του καθηγητή υδρολογίας Γ. Στουρνάρα ειδικά για την γεωλογία της Τήνου, να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής. Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι σκόπιμα ανύπαρκτες μέσα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εταιρειών. Οι επακόλουθες επιπτώσεις στα τριγύρω χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές αυτών των βουνών, αλλά και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή σε ένα νησί που έχει πρόβλημα με την υδροληψία τις περισσότερες χρονιές, θα είναι ανυπολόγιστες.
  8. Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν δραματικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητά τους προκαλούνται από το δίκτυο μεσαίας τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  9. Εκτιμάται ότι η κατασκευή των νέων δρόμων θα προκαλέσει κατακερματισμό των οικοτόπων και πολλές περιοχές τροφοληψίας των αρπακτικών θα καταστραφούν.
  10. Καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των ανεμογεννητριών μετά το πέρας λειτουργίας τους, ούτε ζητείται εγγυητική επιστολή από τις εταιρείες για τις εργασίες αυτές, οι κατασκευές θα παραμείνουν πάνω στις βουνοκορφές για πάντα ως σκουριασμένα κουφάρια.
  11. Με το βουνό να μετατρέπεται σε εργοτάξιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην επόμενη δεκαετία, η σκόνη από τη διαρκή κίνηση των φορτηγών και των σκαπτικών εργασιών θα πλήξει τη μελισσοκομία, ενώ η καταστροφή της θαμνώδους βλάστησης (ρείκι, θυμάρι κ.ά.) θα υποβαθμίσει την τροφή των μελισσών. Θα πληγεί επίσης η παραδοσιακή αγροτική οικονομίααφού θα καταστραφούν οι ορεινές πεζούλες στις πλαγιές των βουνών από τις επιχωματώσεις και τη διάνοιξη νέων δρόμων.
  12. Καταλυτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Με τη δημιουργία ενός βιομηχανικού τοπίου, ο ήπιος φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός καθώς και πολιτιστικός τουρισμός που αναπτύσσεται τελευταία στην περιοχή θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου. Το συγκεκριμένο "χειροποίητο" κυκλαδίτικο τοπίο, με τις σημαντικές εναλλαγές του είναι τόσο ιδιαίτερο που γίνεται ολοένα και πιο διάσημο. Έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο για αιώνες, με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές (οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών, τους ξακουστούς περιστεριώνες, και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς. Έρευνες έχουν δείξει μείωση στον τουρισμό μετά από τέτοιες επεμβάσεις.
  13. Στα χωριά της γύρω περιοχής Υστέρνια και Καρδιανή(παραδοσιακοί οικισμοί με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον), ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες θα πλήξει την ηρεμία του τοπίου και της φύσης που μπορεί κανείς να απολαύσει μέχρι σήμερα. Ο θόρυβος θα είναι κουραστικός και αναλόγως της φοράς του ανέμου ακόμη και ανυπόφορος. Τα σχετικά παράπονα από άλλα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα είναι ενδεικτικά του προβλήματος.
  14. Πριν κάποια χρόνια και μετά από αγώνα πολιτών του νησιού πετύχαμε μια μεγάλη νίκη που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας: αφαιρέθηκαν οι ακαλαίσθητοι πυλώνες υψηλής τάσης που δεν συμβάδιζαν με την φυσιογνωμία του νησιού. Τώρα προωθούνται πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επεμβάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αντίθετη γνώμη του Τηνιακού λαού, όπως αντανακλάται διαχρονικά σε όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. από το 2014 ως και σήμερα.
  15. Με την παρούσα εγκατάσταση, εγκαινιάζεται μια ακόμη επικίνδυνη πρακτική αρπαγής περιουσιών στο νησί μας. Χωρίς επαρκή στοιχεία από την Δασική Υπηρεσία, ολόκληρες εκτάσεις που ενδιαφέρουν τις αιολικές εταιρίες χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές, άρα δημόσιες και καθίστανται διαθέσιμες για αιολική χρήση. Οι ιδιοκτησίες ιδιωτών ή και του Δήμου χάνονται, ανεξαρτήτως νόμιμων τίτλων, είτε κληρονομικών, είτε αγοραπωλησιών, που σε κάποιες περιπτώσεις πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω. Βεβαίως η συστηματική κατασκευή πέτρινων αναβαθμίδων σε αυτές, όπως και σε όλες τις γωνιές του νησιού κατά το παρελθόν και η διατήρησή τους έως σήμερα, μαζί με τα ακόλουθα αγροτικά κτίσματα (αλώνια, αποθήκες, κελιά) μαρτυρά αγροτική χρήση έως και το πρόσφατο παρελθόν.
  16. Όλα τα προηγούμενα συντελούνται και νομιμοποιούνται στη συλλογική συνείδηση με το αφήγημα της "καθαρής" ενέργειας, η οποία μειώνει τις εκπομπές CO2 και θα οδηγήσει τη χώρα σε απεξάρτηση από τις συμβατικές ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Δυστυχώς, όπως έχει πια δείξει η εμπειρία και τα σχετικά στοιχεία[5,6] σε όλα τα κράτη που διαπρέπουν σε αυτό τον τομέα, τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν τεχνικά να αντικαταστήσουν συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυξάνουν αντί να μειώνουν τις εκπομπές CO2. Αυτό συμβαίνει λόγω της στοχαστικότητας του αέρα (δεν φυσάει συνέχεια το ίδιο) και της απαιτούμενης εφεδρείας συμβατικών παραγωγικών μονάδων που είναι απαραίτητες προκειμένου να αντισταθμίζονται τα φαινόμενα αστάθειας που οφείλονται σε αυτή την έγχυση ανομοιογενούς ρεύματος στο δίκτυο.
  17. Τέλος, για να ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο αυτό το ασταθές ρεύμα χρειάζονται αρκετές τεχνικές επεμβάσεις. Τις επεμβάσεις αυτές και τη μεγάλη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από βΑΠΕ, τις πληρώνουμε όλοι μας μέσω του ΕΤΜΕΑΡ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ τα αντισταθμιστικά οφέλη που υπόσχονται είναι κατά πολύ μικρότερα.

Υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα, φορείς και πολίτες της Τήνου, μαζί με επισκέπτες και φίλους του νησιού, στηρίζοντας σήμερα αυτόν τον αγώνα που γίνεται και δείχνοντας την αντίθεση μας σε όλα αυτά τα έργα βιομηχανικής κλίμακας, τόσο σε αυτό που ξεκίνησε, για το οποίο ζητάμε άμεσα την παύση εργασιών, όσο και την ακύρωση των επόμενων που προτίθενται να ξεκινήσουν.

Σχετικά έγγραφα/παραπομπές:

[1] Υπόμνημα Εναντίωσης του Δήμου και Φορέων της Τήνου κατά των Αιολικών «Πάρκων» στην Τήνο, 2014.

[2] Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., 15-06-2018, σχετικά με την αρνητική γνωμοδότηση Δήμου ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ) και των συνοδών έργων».

[3] Ενημέρωση για τις Ανεμογεννήτριες, 24/01/2019 Δήμος Τήνου, πρόσκληση για ενημέρωση σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα.

[4] «Θα προστατέψουμε το νησί μας από αυτή την εισβολή», 29/1/19, Ε. Κορωναίου, koinignomi.gr

[5] «Μεταβλητές ΑΠΕ Συστήματος: μία άβολη αλήθεια», Α. Ευθυμιάδης, Δρ. Μηχανικός, Διπλ. Μηχ/γος - Ηλ/γος Μηχανικός, προς δημοσίευση στα «ΤΕΧΝΙΚΑ».

[6] «Οι ΑΠΕ είναι παγκόσμια απάτη» 3/6/16, «Μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρακα;», econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου