Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Εγκατάσταση ανεμογεννητριών: Ας ξαναμιλήσουμε με επιχειρήματα






Αυτήν την Κυριακή οργανώνεται μια πεζοπορία στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου της Ενεργειακής Κυκλάδων, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ΑΠΕ. Διοργανωτές είναι απλώς η ομάδα των διαχειριστών της σελίδας “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών” στο facebook. Μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης, αρκετοί χρήστες του διαδικτύου έγραψαν αρνητικά σχόλια για την σελίδα και την διοργάνωση, υπερασπιζόμενοι την εγκατάσταση. Ας δούμε τα επιχειρήματά τους.

Στο εξωτερικό επενδύουν στις ανεμογεννήτριες

Επενδύσεις στον τομέα των βΑΠΕ γίνονται και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Η πρόταση ισχύει, όμως δεν στέκεται ως επιχείρημα υπέρ τους. Σε όλο τον κόσμο επενδύουν επίσης στον τομέα του πετρελαίου, των εξορύξεων χρυσού, των μεταλλαγμένων τροφών, των όπλων κλπ. Οι επενδύσεις γίνονται στους τομείς όπου υπάρχει κέρδος, όχι οικολογική συνείδηση. Αν θέλει κάποιος να γνωρίσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι επενδύσεις στις βΑΠΕ στην Ελλάδα μπορεί να παρακολουθήσει το κατατοπιστικότατο ντοκιμαντέρ “Ο Ασκός του Αιόλου” (εδώ ένα trailer).

Κάλυψαν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες όλης της Δανίας για το 2017

Η πρόταση είναι δυστυχώς λανθασμένη. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να καλυφτούν εξ ολοκλήρου οι ανάγκες ενός κράτους από ανανεώσιμες πηγές. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι συνήθως τα ποσοστά που δίνουν οι εταιρείες των ΑΠΕ είναι ποσοστά στο σύνολο της παραγωγής και όχι της κατανάλωσης. Έτσι η Wind Europe παρουσιάζει το ποσοστό ως 44% (ποσοστό επί της παραγωγής) ενώ το υπουργείο ενέργειας της Δανίας (μέσω του Danish Energy Agency) αναφέρει 43.2%. Οπότε ήδη το “εξ ολοκλήρου” καταρρίπτεται.
Ποια είναι όμως η Wind Europe; Ας δούμε τι γράφεται στην σελίδα της (η οποία μας προτείνεται ως αντικειμενική και επιστημονική στα σχόλια). “Η Wind Europe είναι η φωνή της αιολικής βιομηχανίας, η οποία προωθεί την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και στον κόσμο. Έχουμε περισσότερα από 400 μέλη, ενεργά σε 35 χώρες. Εκτός από τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών οι οποίοι έχουν μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς αιολικής ενέργειας, μέλη μας είναι επίσης προμηθευτές εξαρτημάτων, ινστιτούτα έρευνας, εθνικοί οργανισμοί ανανεώσιμων πηγών, παραγωγοί, εργολάβοι, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες και σύμβουλοι.”
Στην σελίδα πάντως του Danish Energy Agency αναγράφεται ότι το ποσοστό της συμμετοχής των ΑΠΕ στην συνολική ενέργεια που καταναλώθηκε το 2017 ήταν 32.6% και αυτό είναι το ποσοστό που έχει σημασία. Μπορεί να παράγεται ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες αλλά το θέμα είναι τι ποσοστό από αυτήν όντως μπορεί να καταναλωθεί. Προσοχή, το τελευταίο ποσοστό αναφέρεται στην συμμετοχή όλων των ΑΠΕ συνολικά (υδροηλεκτρικά, βιομάζα, ηλιακά κλπ.), όχι μόνο των αιολικών.


Η Γερμανία θα τις καλύψει μέχρι το 2025

Όλες οι χώρες στην Ευρώπη έχουν βάλει στόχους αύξησης της παραγωγής από αιολικά οι οποίοι έχουν χρονοδιαγράμματα έως το 2025, ως το 2029 κλπ. Πρόκειται για ευρωπαϊκές οδηγίες με τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εναρμονιστούν. Εννοείται ότι πουθενά δεν γίνεται λόγος για “εξ ολοκλήρου” κάλυψη της παραγωγής από αιολικά. Προς το παρόν οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν μόνες τους. Ακόμη ένα επιχείρημα καταρρίπτεται.

Είναι ένα μέτρο για μείωση εξόδων στον προϋπολογισμό της Ισπανίας

Δυστυχώς, μετά από αρκετές ώρες αναζήτησης στο διαδίκτυο δεν βρέθηκε κάποιο άρθρο το οποίο να υποστηρίζει ότι το σχέδιο αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά στην Ισπανία έχει ως στόχο την μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού. Έτσι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εσφαλμένη, ούτε όμως και αληθής.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι για παράδειγμα στην Γερμανία οι λογαριασμοί ρεύματος στα νοικοκυριά αυξάνονται σχεδόν σταθερά από το 2010 έως το 2017, και οι Γερμανοί πληρώνουν το 23% του ποσού των λογαριασμών τους για να επιδοτούν την πολιτική της μετάβασης σε ΑΠΕ.

Δεν προκαλούν αστάθεια στο δίκτυο χάρη στις τελευταίες αναβαθμίσεις

Εδώ θα χρειαστεί να επισημανθούν κάποια τεχνικά θέματα. Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια μόνο όταν ο άνεμος έχει ένταση εντός του απαιτούμενου εύρους. Αν φυσάει περισσότερο ή λιγότερο τότε δεν παράγεται ενέργεια. Αυτό οδηγεί σε παραγωγή με αυξημένη τυχαιότητα και ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό αυξάνει την αστάθεια του δικτύου. (Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο).
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια επιστημονική μελέτη στην οποία ίσως αναφέρεται το εν λόγω επιχείρημα που κάνει λόγο για δυνατότητα 100% παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές (όχι μόνο αιολικά) και απαντά σε μία άλλη επίσης πρόσφατη επιστημονική μελέτη που ισχυρίζεται το αντίθετο. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στο αν το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί ή όχι οπότε το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
Πάντως ακόμη και η μελέτη που ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα λύνεται με την παρούσα τεχνολογία, η λύση που προτείνει είναι αποθήκευση της ενέργειας, με μπαταρίες, με ηλεκτρόλυση υδρογόνου κλπ. Αυτές οι λύσεις δυστυχώς είναι κοστοβόρες και ειδικά οι μπαταρίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθόλου “πράσινες” μορφές αποθήκευσης. Στην πράξη, ειδικά στην Ελλάδα, η ενέργεια που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες μπαίνει κατευθείαν στο δίκτυο χωρίς πρόβλεψη αποθήκευσης οπότε... άνθρακες ο θησαυρός.

Στην Κύπρο για κάποιο διάστημα όλο το νησί είχε ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες

Το επιχείρημα αναφέρεται στην καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού στην Κύπρο από μία έκρηξη. Μετά την έκρηξη αυτή ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών ανεμογεννητριών στην Κύπρο έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της δημοκρατίας και στην Βουλή της Κύπρου για να διαμαρτυρηθούν καθώς κατατέθηκε τροπολογία η οποία προέβλεπε ότι προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε επιχορήγηση για ΑΠΕ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας!
Τι προβάλανε ως επιχείρημα οι ιδιοκτήτες των αιολικών; Ότι μετά την έκρηξη “η αιολική ενέργεια είχε συνεισφέρει σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας και στην επάρκεια της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο”. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δηλαδή των αιολικών υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες απλώς συνεισέφεραν στο ενεργειακό ισοζύγιο, όχι ότι ηλεκτροδότησαν όλη την Κύπρο. Η πραγματική συνεισφορά των αιολικών στην Κύπρο άγγιζε τότε μόλις το 5% της παραγωγής. Ακόμη ένα επιχείρημα καταρρίπτεται.

Θα μειώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος

Ήδη αναφέρθηκε ότι λόγω των επιδοτήσεων για τις ανεμογεννήτριες (ΕΤΜΕΑΡ) και επειδή με νόμο ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ (πρώην κομμάτια της ΔΕΗ) είναι υποχρεωμένοι να απορροφούν κατά προτεραιότητα την ενέργεια από ΑΠΕ ακόμα κι αν δεν χρειάζεται ο λογαριασμός του ρεύματος στα νοικοκυριά αυξάνεται λόγω ΑΠΕ.
Ίσως όμως ο σχολιαστής να αναφέρεται στις μειώσεις που τάζουν οι επενδυτές στις περιοχές γύρω από τα “πάρκα” τους. Σχετικά στοιχεία είχαν δοθεί από τον ίδιο τον επενδυτή σε συνάντηση στα Υστέρνια, ο οποίος είχε αναφέρει ένα μεγάλο ποσό που ήταν όμως η συνολική ετήσια μείωση για όλα τα νοικοκυριά και με τις απαραίτητες διαιρέσεις καταλήξαμε σε μία μείωση της τάξης του 1€ σε κάθε λογαριασμό...

Δεν προκαλούν ρύπανση στον αέρα και στο έδαφος

Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες δεν εκπέμπουν CO2 με την λειτουργία τους. Όμως για να εγκατασταθούν χρειάζονται έργα οδοποιίας, εκσκαφές μεγάλου εύρους κλπ. Αυτά όλα προβλέπονται στις μελέτες περιβαλλοντικών όρων των “πάρκων” πράγμα που σημαίνει ότι αποτελούν επέμβαση στο περιβάλλον και έχουν περιβαλλοντικές συνέπειες. Π.χ. ο καθηγητής υδρογεωλογίας κ. Στουρνάρας σε σχετική ημερίδα που έγινε στην Τήνο υποστήριξε ότι τα αιολικά θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα της Τήνου.

Θα σταματήσουν τις διακοπές ρεύματος

Η παραγωγή από ΑΠΕ δεν σταματά τα προβλήματα του δικτύου τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τα γνωστά blackouts. Κάποιες φορές οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες γίνονται αιτία για διακοπές ρεύματος αλλά συνολικά το πρόβλημα των διακοπών υπήρχε και θα υπάρχει. Στην Τήνο, οι διακοπές προέρχονται κυρίως από πρόβλημα στην σύνδεση με το εργοστάσιο της Άνδρου. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει ακόμη κι αν γεμίσει το νησί ανεμογεννήτριες καθώς οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται ρεύμα από το δίκτυο για να λειτουργήσουν σε αντίθεση με άλλες ΑΠΕ!

Θα οδηγήσουν σε οικολογική απεξάρτηση από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας

Αναλύθηκε παραπάνω ότι το αν μπορούν να αντικαταστήσουν τις συμβατικές ενέργειες εξ ολοκλήρου ή όχι είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Πάντως έως τώρα πουθενά καμία χώρα καμία πόλη δεν ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Μπορούμε να μετατρέψουμε τους ανεμόμυλους σε ανεμογεννήτριες

Εδώ έχουμε ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία είναι αληθής, δηλαδή όντως οι παλιοί ανεμόμυλοι της Τήνου θα μπορούσαν με σχετικές μετατροπές να λειτουργήσουν ως ανεμογεννήτριες. Παρόλα αυτά, αυτό χρειάζεται χρήματα για να γίνει, οπότε κάποιος θα πρέπει να επενδύσει σε αυτό, είτε ιδιώτης είτε δημόσιος τομέας. Τα έργα όμως τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και τα άλλα που έχουν ήδη πάρει άδειες και τα άλλα για τα οποία έχουν ήδη γίνει αιτήσεις δεν αφορούν μετατροπές ανεμόμυλων αλλά εγκατάσταση μεγάλων και τεράστιων βιομηχανικών ανεμογεννητριών των οποίων το ύψος κυμαίνεται από 45m έως 110m.
Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές, όσοι υποστηρίζουν την μετατροπή των παραδοσιακών ανεμόμυλων σε ανεμογεννήτριες θέλουν προφανώς να προστατευτεί το περιβάλλον της Τήνου. Το περιβάλλον που θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα αν εγκατασταθούν τα βιομηχανικά πάρκα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Άρα και αυτοί θα πρέπει στην ουσία να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια σε αυτές τις εγκαταστάσεις.


Μακάρι να συνεχιστεί ο διάλογος και η ανταλλαγή επιχειρημάτων προκειμένου κάποια στιγμή να πειστούν όσο περισσότεροι γίνεται ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν πολλές περισσότερες αρνητικές συνέπειες από ότι θετικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου