Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

24ο "Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους"

 





"Αρχιπέλαγος του Αιγαίου: μια αγκαλιά από νησιά, απλωμένα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Μια αγκαλιά που πριν από ένα αιώνα άνοιξε διάπλατα, για να δεχτεί τις  χιλιάδες των απελπισμένων ανθρώπων, που αλλόφρονες άφηναν πίσω τους τα πάντα: τους ανθρώπους τους σκοτωμένους ή αιχμαλώτους’  τα σπίτια και τις περιουσίες τους λεηλατημένα΄  τα χωράφια και τις σοδειές τους- το μαξούλι- παρατημένα ή καμένα.

Το 1922 ήταν μια χρονιά που σημάδεψε βαθιά τον τόπο και τους ανθρώπους. Οι παλιοί νοικοκυραίοι έγιναν ζητιάνοι για ένα πιάτο φαί. Αυτοί που κάποτε ήταν άρχοντες  στον τόπο τους αναγκάστηκαν να μείνουν σε σκηνές που τις έδερνε ο αγέρας και η βροχή. Ουσιαστικά, αναγκάστηκαν να ξαναρχίσουν την ζωή τους από το μηδέν. Και τα κατάφεραν.

Έναν αιώνα μετά η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά πάντα με τον ίδιο κοινό παρονομαστή:  την απελπισία που δημιουργεί η προσφυγιά".

ΑΝΤΟΥΑΝΝΕΤΑ ΚΑΛΛΕΓΙΑ

Απόσπασμα   από την στήλη «Αντί προλόγου» στο 24ο «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους»

Τρία χρόνια από την  εκδημία του «Αγίου της οδού Σόλωνος (έφυγε σαν σήμερα 6 Ιανουαρίου του 2019) Στρατή Φιλιππότη,  οι εκδόσεις «Ερίννη» συνεχίζουν για 24η φορά το ταξίδι του «Ημερολογίου του Αρχιπελάγους».  Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με 12 μικρά κείμενα για τις ελληνικές πόλεις στα μικρασιατικά παράλια, από την αρχαιολόγο, Αντουανέττα Καλλεγια.

Στο ημερολόγιο περιέχονται μεταξύ άλλων, ένα εξαιρετικό κείμενο του φιλόλογου, πρώην βουλευτή Νίκου Λεβογιάννη, για την Νάξο στα χρόνια της διπλής σκλαβιάς, φραγκικής  και τουρκικής (1207-1821), ένα κείμενο εισήγηση του Αθανάση Απέργη, για την ανακύκλωση στον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου Τήνου, μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα , αλλά και κείμενα των Πέτρου Κουσουνάδη, Γεώργιου  Α.Βίδου, της Καλλιόπης  Αναστασάκη, του Γιάννη Ανδριώτη, του Αλέκου Φλωράκη του Μάνθου Ποτήρη.

Το εξώφυλλο κοσμεί, όπως κάθε χρόνο έργο του Πραξιτέλη Τζανουλίνου.  «Το φτερούγισμα», αυτή τη φορά.  

Το ημερολόγιο (εξαιρετική ιδέα "Τηνιακού" δώρου)  μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, Ασκληπιού 7 στην Αθήνα ή να  έρθει σπίτι μας μετά από επικοινωνία με τις εκδόσεις Φιλιππότη, για την αποστολή του. ( Γιώργος Φιλιππότης, τηλ. 690 737 0166  -  210 3638 363 ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου