Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Κοινό Τηνίων: Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς, Δευτέρα 4 Μαΐου, 08.00 - 09.00


Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020


Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων"

Δελτίο Τύπου για την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Τήνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Μαΐου 2020


Κατόπιν αιτήματος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης "Κοινό Τηνίων" μαζί με σύσσωμη την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, για έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την τροπολογία που προτείνει ο Δήμος Τήνου επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου συνεδρίαση δια περιφοράς τις ώρες 8:00-9:00.

Το αίτημα της μειοψηφίας στάλθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 1 Μαΐου το μεσημέρι, ζητώντας μία ανοιχτή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης πριν την Δευτέρα 4 Μαΐου.

Αντίθετα όμως, επιλέχτηκε και πάλι η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και παρά τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για πραγματοποίηση της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως αυτό συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις δήμων και περιφερειών ανά την επικράτεια.

Το Κοινό Τηνίων έχει επίμονα ζητήσει την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας, μέσω τηλεδιάσκεψης και επαναφέρει παράλληλα το πάγιο αίτημά του για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επιμένοντας στην σημασία της ανοικτής και δημόσιας διεξαγωγής τους.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, τηρώντας την από την 31η Μαρτίου 2020 απόφασή της, εναντιώνεται στην δια περιφοράς πραγματοποίηση των συνεδριάσεων και επιμένει μέσω του εκλεγμένου δημοτικού της συμβούλου Πέτρου Κουσουνάδη, όπως είχε δηλώσει τότε:

[…] ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα συμμετάσχουμε σε επόμενες συνεδριάσεις “δια περιφοράς” παρά μόνον αν αφορούν επείγοντα ή ιδιαίτερα θέματα.

Κατατάσσοντας το σημερινό μοναδικό θέμα ως εξαιρετικά επείγον ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής μας κίνησης έγραψε:

ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ: Πρόταση κατάθεσης τροπολογίας στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τρίτη 5 Μαΐου στην Βουλή, η οποία θα αφορά τα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά μας.

Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ

Διότι:

α) η πρόταση για οποιαδήποτε τροπολογία κατατεθεί σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα το οποίο καταστρέφει συνολικά το περιβάλλον σε όλη την Ελλάδα, αυτόματα σηματοδοτεί την συμφωνία επί της αρχής με το νομοσχέδιο. Για εμάς το εν λόγω νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεων, αντιθέτως πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Να σημειωθεί εδώ ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού, έστω και με την τροπολογία που προτείνεται, ουσιαστικά η Τήνος και το Νότιο Αιγαίο κερδίζει μια μικρή καθυστέρηση μόνο της καταστροφής της. Δεν έχουμε τις αυταπάτες ότι μετά από τον οδοστρωτήρα που έρχεται ακόμη και για τις περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, θα μπορέσει να περάσει το οποιοδήποτε Τοπικό Χωρικό Σχέδιο αν δεν εναρμονίζεται με τον νόμο αυτόν. Συμπερασματικά πρέπει να εναντιωθούμε στο σύνολο του νομοσχεδίου και να γίνει άλλη νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση του αιτήματός μας.

β) Ακριβώς αυτό το αίτημά μας, συμπυκνώνεται στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία έχει επίσης περάσει ομόφωνα και από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, για αναστολή όλων των αδειών και όλων των εργασιών μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Παρόλα αυτά, η τροπολογία μιλάει μόνο για αναστολή των έργων που δεν έχουν άδεια εγκατάστασης, δηλαδή όχι για το σύνολο των έργων όπως έχουμε μέχρι τώρα συμφωνήσει.

γ) Η πολιτική μας εκτίμηση είναι ότι οι εν λόγω δύο τροπολογίες δεν έχουν καμία τύχη. Για την μία εκ των δύο η οποία μιλάει για έργα που έχουν να κάνουν με δημοτικές εκτάσεις, έχει ήδη γίνει προσπάθεια πρωτύτερα η οποία δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ η δεύτερη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης τα οποία είναι απολύτως ξεκάθαρα στο πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου και τα οποία για τις ανεμογεννήτριες συγκεκριμένα συνοψίζονται στο να εγκατασταθούν όσες περισσότερες γίνεται, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακόμη και σε περιοχές Natura.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να συμφωνήσουμε σε μια τροπολογία η οποία, είναι ξεκάθαρο ότι συζητιέται προκειμένου οι βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας να έχουν κάνει μια υποτιθέμενη προσπάθεια να συνδράμουν στον δίκαιο αγώνα μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της και θα ψηφίσουν το εν λόγω καταστρεπτικό νομοσχέδιο με ή χωρίς την τροπολογία.

Είναι λάθος η εκτίμησή μας αυτή; Μένει να το αποδείξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου