Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων: ούτε εφησυχασμός, ούτε για πανηγύρια


Οι εξελίξεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνεχίζονται. 

Εν όψη της εκδίκασης στο ΣτΕ (την 4η Ιουνίου) μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, της προσφυγής των τεσσάρων δήμων των νησιών (Άνδρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου) και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, κατά των εταιρειών του ομίλου Κοπελούζου, που αφορά το φαραωνικό έργο εγκατάστασης στα νησιά 95 Α/Γ ύψους 99.5μετρων και πτερυγίου 70 μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο περιβάλλοντος ενέκρινε, μετά από αίτηση του ομίλου,  την τροποποίηση της υπ' αρ. 177360/18.12.2014 Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και μειώνει τους ΑΣΠΗΕ (αιολικούς σταθμούς)  από 9 σε 7. Καταργώντας έναν στην Νάξο και έναν  στο «Γκάγκαρη Α.Ε» στην Τήνο. 

Οι αιτήσεις του ομίλου Κοπελούζου είχαν υποβληθεί το 2011. Οι τέσσερις δήμοι, Τήνου (246/11), Άνδρου (205/11), Πάρου (378/11) και Νάξου (303/11) όπως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (7850/24-11-11) είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το συγκεκριμένο έργο.  Παρόλα αυτά ο υπουργός Περιβάλλοντος (Γιάννης Μανιάτης) υπέγραψε τις αιτήσεις του ομίλου Κοπελούζου.

Ο δήμος Τήνου, μαζί με τους άλλους τρεις δήμους και την περιφέρεια, προσέφυγαν από 2014, στο ΣτΕ, κατά της ΜΠΕ και της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.  

Η πιο πάνω απόφαση, ήρθε μετά από αλλεπάλληλες αντιρρήσεις που είχαν υποβληθεί από τους δήμους, δεκάδες φορέων και πολιτών  των νησιών, είναι τακτισμός από την πλευρά του ομίλου, για να επηρεάσει την απόφαση του ΣτΕ και ουσιαστικά δεν αλλάζει πολλά πράγματα στα νησιά.

Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το σχεδιαζόμενο αιολικό σταθμό στα Πράσσα της «ενεργειακής Κυκλάδων», για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα, ούτε με τον αιολικό σταθμό της ΔΕΗ ανανεώσιμες, που σχεδιάζεται στην περιοχή του Μαρλά.  

Δεν συντρέχουν δε λόγοι για οποιοδήποτε εφησυχασμό, ούτε για  πανηγύρια. Πόσο μάλλον, που ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος του Χατζηδάκη, που πέρασε πριν από λίγες μέρες από την βουλή, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή, να γεμίσει με ανεμογεννήτριες τα βουνά μας, χωρίς περιορισμό.

Το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες συνεχίζεται αμείωτο, όπως και ο αγώνας μας για την ματαίωση των σχεδίων των ΑΠΕτεώνων στα τέσσερα νησιά, στα βουνά στις θάλασσες και όπου αλλού οι ορέξεις των «επενδυτών» αποφασίσουν .

Ο αγώνας μας συνεχίζεται δυναμικά.

1 σχόλιο:

  1. Σωστά, έτσι έχουν τα πράγματα και πολύ καλά κάνετε και τα λέτε γιατί γράφονται και λέγονται ακρίβειες.
    Ο αγώνας συνεχίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή