Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ


Από τον κύριο Απόστολο Σοφιαλίδη, δικηγόρο εκ  Θεσσαλονίκης, επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και "κάτοικο" Καρδιανής, από επιλογή,  λάβαμε την πιο κάτω επιστολή-απάντηση στο δελτίο τύπου της «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Β.E.Ε.»:

«Των μυροφόρων» σήμερα, αλλά ο αέρας από το πρωί δεν είχε την ωραία μυρωδιά που θα περίμενα»

[ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ]

Η εταιρεία «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Β.E.Ε.» εξέδωσε σήμερα Δελτίο Τύπου με θέμα τη συμμετοχή της στην υλοποίηση της «επένδυσης» για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη θέση «ΠΡΑΣΣΑ – ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ», πάνω από το χωριό της Καρδιανής, με «κοινοποίηση», εκτός άλλων, και«προς κάθε ενδιαφερόμενο».Ως «ενδιαφερόμενος», λοιπόν, πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέλω να σημειώσω όσα ακολουθούν.

Κάθε πολίτης(φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή ιδιότητας, οφείλει να συμβάλει στην ανάσχεση μιαςσυντελούμενης ή απειλούμενης καταστροφής. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από νομικά πρόσωπα. Εξ άλλου, η αδράνεια ή η σιωπή αποτελεί, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, θετική συμμετοχή και επισύρει ευθύνες για όλα τα μελλοντικά αποτελέσματα.Κανένας δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποιον άλλο για συμμετοχή σε παράνομες και αντίθετες προς τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου ενέργειες. Και κανένας δεν μπορεί να εξαναγκάσει οιονδήποτε άλλον να μην αντιδράσει και να μην αντισταθεί απέναντι στην καταστροφή. Αυτή τη στάση επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι νόμοι μας. Και κάθε προσωρινό ή προσωπικό κόστος είναι αμελητέο, μπροστά στο (ανυπολόγιστο και μόνιμο) κόστος μιας ολικής καταστροφής.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν καθήκον και δικαίωμα να αξιώσουν σεβασμό στην προσωπικότητά τους και στα θεμελιώδη δικαιώματά τους και να αντισταθούν σε κάθε προσβολή τους. Το άρθρο 120 του Συντάγματος (αντίστοιχο του παλιού 114) προβλέπει στην παράγραφο 2 ότι«ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων»και στην παράγραφο 4 ότι«η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Στην περίπτωση των ανεμογεννητριών,στις οποίες αναφέρεται το δελτίο τύπου της εταιρείας, οι νόμοι είναι αυτοί που επιβάλλουν και στηρίζουν τη στάση εκείνων που προβάλλουν μέχρι σήμερα αντίσταση και διαφωνία. Και όχι το αντίθετο. Όσο για την ηθική, θέλω να τονίσω ότι είναι στοιχείο της νομιμότητας.Δεν βρίσκεται σε κάποιο άλλο σύμπαν, έξω και μακριά από αυτή. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις εκ του πονηρού προσπάθειες διακρίσεων μεταξύ ηθικής και νομιμότητας και μεταξύ αγαθών προθέσεων, από τη μια μεριά, και καταστροφικών συνεργειών και αποτελεσμάτων, από την άλλη.

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο η «τουριστική οικονομία» ή το «φυσικό κάλλος του νησιού» που κινδυνεύουν. Πρόκειται για κάτι πιο μεγάλο και πολύτιμο, για κάτι διαρκές: Για την ίδια τη ζωή και την κοινωνική συνοχή στον τόπο μας ολόκληρο, όπου κι αν βρισκόμαστε: στην Τήνο, σε άλλο μέρος της ελληνικής επικράτειας ή στην ξενιτιά. Και είναι οι πιο θεμελιώδεις βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος που βρίσκονται σε κίνδυνο.Είναι φανερό, ότι στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για κάποια «ιδιωτική διαμάχη». Επομένως, για κάθε Τηνιακό,στο δίλημμα αν είναι με το μέρος ενός «επενδυτή» ή του Δήμου Τήνου, η απάντηση δεν μπορεί να είναι,παρά μόνο μία: Στήριξη του Δήμου Τήνου και όχι του «επενδυτή».Το ίδιο ισχύει και για «κάθε ενδιαφερόμενο». Εκτός αν ενδιαφέρεται για προσωπικό κέρδος.Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα,η επίκληση της «νομιμότητας» και της «επιχειρηματικής λογικής» αποδεικνύεται προσχηματική καιδεν είναι σε θέση να δικαιώσει συνεργασίες και συμπράξεις, που δεν τιμούν σε καμία περίπτωσητους «συνεργαζόμενους» και «συμπράττοντες».

Για τους λόγους αυτούς πιστεύω ότι η σύμπραξη, στην οποία αναφέρεται το «δελτίο τύπου» της εταιρείας, δεν στηρίζεται νομικά, δεν νομιμοποιείται ηθικά και κοινωνικά και δεν αποδίδει την πραγματικότητα για το θέμα. Για την εταιρεία, ελπίζω και εύχομαι να το ξανασκεφθεί. Όπως είναι προφανές, δεν «εγκαλώ» κανέναν και για τίποτα. Άλλωστε, η εξουσία αυτή ανήκει, κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους, στη Δικαστική Εξουσία και στη Διοίκηση. Ως Πολίτης, όμως, δηλώνω ότι καμιά «εξήγηση» και καμία «δικαιολογία» δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Απόστολος Σοφιαλίδης
Θεσσαλονίκη, 03.05.2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου