Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

«δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»


 


Το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει τις ρίζες του στην Τήνο και στην εποχή του Όθωνα.
Διαβάζουμε το κείμενο του Ελευθέριου Σκιαδά στην εφημερίδα «Δημοκρατία» στης 4ης Φεβρουαρίου:

«Τώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το «Κίνημα του Τζάμπα», ευκαιρία είναι να καταγράψουμε εκείνους που πρώτοι αρνήθηκαν να πληρώνουν φόρους στο κράτος, φτάνοντας να πραγματοποιήσουν πραγματική εξέγερση.
   Όλα ξεκίνησαν στα 1833, όταν κάποιος Γεώργιος Γκιμπόνης γυρνούσε τα χωριά της Τήνου, παροτρύνοντας τους συντοπίτες του να μην καταβάλλουν φόρους που είχαν καθιερωθεί με βασιλικά διατάγματα. Οι Τηνιακοί προσπαθούσαν να επαναλάβουν ό,τι είχαν κάνει στα χρόνια της Επανάστασης, όταν αντέδρασαν και δεν πλήρωσαν φόρους, αφού η τότε κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει τους νόμους της.
  Σιγά σιγά ξεσηκώθηκαν τα χωριά, με πρώτα την Καρδιανή και τον Πύργο, και ακολούθησαν και άλλα χωριά. Μέχρι που μια μέρα συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200 αγρότες στην πόλη, οπλισμένοι με ραβδιά και δρεπάνια και απαιτούσαν να απαλλαγούν από τους φόρους. Η συγκέντρωσή τους στον Ναό της Ευαγγελίστριας έδωσε αφορμή να θεωρηθεί ότι η αντίδραση είχε και την ευλογία της Εκκλησίας. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι είχε εκραγεί στάση και η κυβέρνηση έσπευσε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να συστήσει Στρατοδικείο για να τιμωρήσει τους πρωταίτιους. Ένοχοι κρίθηκαν δεκαέξι δημογέροντες από διάφορα χωριά της Τήνου, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από έναν έως έξι μήνες. Ο δε Επίσκοπος Τήνου κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό τη Ρωσία.
  Στην πραγματικότητα, η εξέγερση της Τήνου είχε ως αφορμή τις καταχρήσεις κρατικών υπαλλήλων και οι αντιδράσεις εντάθηκαν όταν παρερμηνεύθηκε διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη των προσόδων.
Και μπορεί οι ταραχές στην Τήνο να ήταν μικρές σε έκταση, ωστόσο η κυβέρνηση θορυβήθηκε υπέρμετρα. Θεωρώντας ότι ετοιμάζεται εξέγερση στο μικρό ελληνικό βασίλειο, συνέλαβε προληπτικά τους κυριότερους οπλαρχηγούς που ανήκαν στο "ρωσικό" κόμμα και μεταξύ τους τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Δ. Πλαπούτα!»

Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις. Φαίνεται ότι από τότε με καταχρήσεις δούλευε το κράτος, όπως και τώρα. Ενώ τότε η εκκλησία ήταν με το μέρος και το συμφέρον του λαού. Τώρα κάνει την πάπια.



Ίσως αυτό το γεγονός να είχε υπ όψιν του και  ο σημερινός υπουργός δημόσιας διοίκησης κλπ, όταν το 2002 ως υποψήφιος δήμαρχος Πάρου,  προέτρεπε να ανακληθεί υπουργική απόφαση που όριζε εισιτήριο στα κέντρα υγείας ως «ανεφάρμοστη» και «ηθικά και κοινωνικά μη αποδεκτή». Τώρα που έγινε υπουργός υπηρέτης της τρόικας, καταγγέλλει το κίνημα «δεν πληρώνω» ως «ανομία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου