Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

AIDS: Ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα AIDS Eλλάδα Υγεία



Σε μια χώρα που προσμετρά 13.000 ασθενείς με AIDS εκ των οποίων οι 6.200 πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή, το γεγονός των αυξημένων νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο, τα τελευταία δύο έτη, είναι τουλάχιστον ένα τραγικό γεγονός. Και δυστυχώς η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα δε βοηθά την κατάσταση, δεδομένου ότι σε χώρες που έχουν περάσει οικονομική κρίση και περιόδους έντονης λιτότητας έχει παρατηρηθεί ότι οι κοινωνικές λοιμώξεις αυξάνονται ραγδαία.

Αυτά τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι: Παναγιώτης Λαζανάς Παθολόγος–Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids (EEMAA), Βασίλης Παπασταμόπουλος, Παθολόγος–Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Ε’ Παθολογικό Τμήμα & Μονάδα Λοιμώξεων ΓΝΑ Ευαγγελισμός και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής τους 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, Παναγιώτης Κολλάρας Παθολόγος–Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α’ στην Α’ Παθολογική Κλινική & Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, Γεώργιος Χρύσος Παθολόγος –Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝ Τζάνειο και γενικός γραμματέας της ΕΕΜΑΑ, Παναγιώτης Γαρμαλιάνος-Κακολύρης Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Α’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΜΑΑ, και τέλος ο Αθανάσιος Σκουτέλης Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Ευαγγελισμός και αντιπρόεδρος της ΕΕΜΑΑ.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS που θα γίνει από τις 23-25 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, όπου θα παρουσιαστούν τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το πρόβλημα αυτό. Επίσης θα παρουσιαστούν και όλες οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα αναδειχθούν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που αφορούν στην παθογένεια και τη φυσική πορεία της νόσου, σε διάφορα νοσήματα και στις επιπλοκές τους, την αντοχή και το κόστος της αντιρετροϊκής αγωγής.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μονάδων λοιμώξεων, προκύπτει ότι για το 2012 αναμένουμε μια μεγάλη αύξηση των νέων ασθενών, μάλιστα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα το 2011 έκλεισε με 954 νέα κρούσματα ενώ για το 2012, ο αριθμός θα υπερβεί όπως όλα δείχνουν τα 1.250 νέα κρούσματα.

Η μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 50% αφορά χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας στη δεύτερη θέση τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι το 25% των νέων ασθενών έχουν επικίνδυνη σεξουαλική ζωή ενώ, ο κ. Κολλάρας τόνισε ότι για παράδειγμα στη Β. Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους ενώ στην Αθήνα που είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή ασθενών, τα κρούσματα παρατηρούνται σε τοξικομανείς σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 98%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όπως επεσήμανε ο κ. Κολλάρας ο μισός προϋπολογισμός του ΑΧΕΠΑ αφορά τις αντιρετροϊκές αγωγές.

Όσον αφορά την εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες που προέρχονται από την Αττική, όπως επεσήμανε ο κ. Λαζανάς, ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Μάλιστα οι νοσηλείες στο τρέχον έτος αφορούν σε προβλήματα υγείας που συνδέονται κυρίως με τη χρήση και λιγότερο με την HIV λοίμωξη. Για την ακρίβεια το ποσοστό που αφορά μόνο για τη λοίμωξη είναι μόλις 5%, ενώ το 90% αφορά ασθενείς με ηπατίτιδα C και ένα ποσοστό 1% αφορά ασθενείς με φυματίωση.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι είναι επιτακτική η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε αυτή την κοινωνική ομάδα και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή τους (κοινωνική ασφάλιση, επάρκεια προσωπικού και χώρων νοσηλείας, προγράμματα στέγασης και απεξάρτησης).

Μην ξεχνάμε ότι φέτος συμπληρώνονται 31 χρόνια από την εμφάνιση του AIDS και μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η εκρίζωση της νόσου, παρότι πρόσφατα η περίπτωση ενός πάσχοντος από λευχαιμία και HIV λοίμωξη ασθενούς, που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση, απέδειξε ότι αυτή είναι μελλοντικά δυνατή. Έχει αναληφθεί ήδη μία διεθνής επιστημονική συνεργασία που θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της εκρίζωσης της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου