Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Κοινό Τηνίων για την 16η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.

Στη 16η συνεδρίαση, της 4ης Νοέμβρη 2015, του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, η δημοτική Σύμβουλος του «Κοινού Τηνίων» έβαλε στην αρχή της συνεδρίασης (4.50’) το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ του Δήμου και του κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» μετά από την διαχρονική – από το 2008 - άρνηση του δήμου να είναι συνεπείς στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στο «ΘΗΣΕΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ». Είπε χαρακτηριστικά: “Επειδή αφενός στηρίζουμε ανάλογες δράσεις που επιβεβαιώνουν τον υποστηρικτικό, εκπαιδευτικό και προληπτικό χαρακτήρα της πολιτείας και αφετέρου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα και έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις κατά το παρελθόν ζητάμε από τον Δήμο να τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες άμεσα για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο”.
Ζήτησε, μετά, (6.30’) την ενεργή συμμετοχή και συμπαράσταση στα δυο σωματεία στίβου για υλικοτεχνική υποδομή και αξιοπρεπή χώρο άθλησης.
Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο 1ο θέμα (15.35΄) ζήτησε να πληροφορηθεί από ποιον γίνονται οι προσμετρήσεις και οι τελικές μετρήσεις στα έργα, ποιος επιβλέπει την πορεία τους, ενώ μετέφερε παράπονα περιοίκων για την ποιότητα των εργασιών αποκατάστασης, αυτή την φορά στην Ευαγγελιστρίας ψηλά, από το περίπτερο στην Παναγία και κάτω, και ζήτησε την αποκατάσταση των κακοτεχνιών.
Για το 3ο θέμα (40.50’) της παραλαβής του δεματοποιητή επεσήμανε για μια ακόμα φορά την απαράδεκτη κατάσταση στην περιοχή του δεματοποιητή, το δίκαιο των περίοικων σχετικά, και ζήτησε ξεκάθαρη απάντηση πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η ανακύκλωση που θα μειώσει των όγκο των σκουπιδιών.
Για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου (1.18.40’) η κυρία Αλβέρτη ρώτησε σχετικά:
·   Ποιο είναι το κριτήριο κατανομής των πόρων στις δημοτικές ενότητες; Ποιος καθορίζει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και πως μοιράζονται οι πόροι; Εμπλέκονται οι υπηρεσίες του Δήμου σε αυτό ή εξαρτάται από την βούληση του δημάρχου και από τις “σχέσεις” του με κάθε τοπικό συμβούλιο; Θα ήθελα να είναι πιο ξεκαθαρισμένο ποιος βάζει τις προτεραιότητες.
·   Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016 έχουν ενταχθεί τέσσερα έργα ΕΣΠΑ. Όμως το ΕΣΠΑ θα τελειώσει στο τέλος του 15 με τι λεφτά θα γίνουν αυτά; Δύο εξ αυτών (Επέκταση του 1ου Δημοτικού, Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στη θέση Μαρμαριές) θα τελειώσουν μέσα στο 2015, γιατί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του 2016; Τα άλλα δύο (Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στη θέση Τσικνιάς, Κέντρο Σίτισης) που δεν προβλέπεται να τελειώσουν μέσα στο 2015, πως προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν και εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα;
·   …ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα έχουν προγραμματιστεί έργα τα οποία είναι κατακερματισμένα σε μικρά έργα χρηματοδότησης έως 6.800€ τα οποία εκτελούνται με απευθείας αναθέσεις. Μία ομαδοποίηση συναφών έργων θα είχε σαν αποτέλεσμα πρώτον την εξοικονόμηση πόρων. Πχ. Σε αναπλάσεις οδών, πλατειών κλπ. δαπανώνται συνολικά περίπου 65.000€ αν όλα αυτά τα έργα δίνονταν με διαγωνισμό και είχαμε μια προσφορά με έκπτωση 10% θα εξοικονομούσαμε περίπου 6.500€ δηλαδή ένα ακόμη έργο! Ομοίως θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν έργα ύδρευσης, πλακοστρώσεων κλπ. Δεύτερον τα έργα θα ήταν μελετημένα από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα επιβλέπονταν από αυτές και θα υπήρχε περισσότερη διαφάνεια στην εκτέλεσή τους. 
·   Πουθενά στο τεχνικό πρόγραμμα δεν φαίνεται να υπάρχει ιεράρχηση των έργων. Με ποια σειρά θα εκτελεστούν; Θα γίνουν όλα μαζί; Θα προηγηθούν κάποια και γιατί; Γιατί προγραμματίζουμε τόσα πολλά έργα τα οποία δεν εκτελούνται στο τέλος; Μόνο για να τα λέμε; 
·   Αναφέρονται στο πρόγραμμα αλσύλλια στην δημοτική κοινότητα Τήνου και στο Εξώμβουργο. Τι είναι αυτά τα “αλσύλλια”; 
·   Στη δημοτική κοινότητα Τήνου προβλέπεται επέκταση δημοτικού φωτισμού 20.000€ Από καιρό έχουμε καταθέσει στον Δήμαρχο σχέδιο που αφορά τον ηλεκτροφωτισμό στο νησί και έχουμε επισημάνει την ύπαρξη φωτισμού σε διάφορα σημεία με αντίστοιχα ρολόγια τα οποία πληρώνει αδρά ο Δήμος ενώ είναι άχρηστα. Αντί να ακούσουμε κάτι για την κατάργησή τους και την εξοικονόμηση χρημάτων παρατηρούμε επέκταση. Ίσως η επέκταση να είναι απαραίτητη όμως παράλληλα θα πρέπει να συνδυαστεί με την κατάργηση των άχρηστων σημείων για λόγους οικονομίας.
·   Επίσης στο συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα παρατηρούμε προχειρότητα στην σύνταξή του, όπως και στα προηγούμενα χρόνια. Και στο περσινό και στα προπέρσινα και κάθε χρόνο. 
·   Δεν βλέπουμε πουθενά έργα υποδομής και ανάπτυξης πχ. αποχετεύσεις. Πχ. δεν είδαμε πουθενά αλλού εκτός από την τοπική κοινότητα Πανόρμου να έχουν προγραμματιστεί έργα αποχέτευσης. Από όλο το νησί ακούγονται παράπονα για τα προβλήματα στην αποχέτευση. Τα λύματα καταλήγουν στα λαγκάδια ενώ το καλοκαίρι η δυσοσμία δεν υποφέρεται πχ. Φαλατάδος, Ποταμιά κλπ. Αντί να προγραμματίσουμε κάποια λύση, μεταφέρουμε τα λύματα λίγο πιο μακριά, πάλι σε λαγκάδι, για να μην μυρίζουν τόσο πχ. στον Τριπόταμο. 
·   Πότε θα ξεκινήσει επιτέλους έστω και ένα έργο αποχέτευσης; Πριν από πολλά χρόνια έγιναν εκτός από τον βιολογικό του Πανόρμου ο οποίος και λειτουργεί άλλοι τρεις βιολογικοί, στον Αρνάδο, στα Δυο Χωριά και στον Κτικάδο. Τι γίνεται με αυτούς; Δεν λειτούργησαν ποτέ; Μήπως επειδή υπάρχει η υποδομή θα έπρεπε κάτι να ξεκινήσει έστω από εκεί; 
·   Επίσης για να μην γίνονται έργα αποσπασματικά και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να υπαινίσσεται άλλες σχέσεις μεταξύ Δήμου και ημετέρων θα πρέπει να κατατεθεί ένα μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο άλλωστε μας έχετε υποσχεθεί από πέρυσι ότι θα εκπονήσετε. Τα επιμέρους τεχνικά προγράμματα θα πρέπει να εκπονούνται με βάση αυτό ώστε και προτεραιότητες να υπάρχουν και ανάπτυξη να επιδιώκεται και στοχευμένα έργα να γίνονται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το τεχνικό πρόγραμμα της Σύρου του Ιανουαρίου 2014 που σχετίζεται άμεσα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2012 – 2014.

Οι απαντήσεις τόσο του δημάρχου όσο και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο δεν ικανοποίησαν το «Κοινό Τηνίων» και για το λόγο αυτό δεν ψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

  Από το koino-tinion.blogspot

1 σχόλιο:

  1. Μια αθώα ερώτηση: τα λαγκάδια που πέφτουν τα λύματα καλλιεργούνται;
    Όχι;
    Άμα περάσω καμμιά βόλτα απ΄το νησί θα σας δείξω ένα μέρος που ΚΑΙ λύματα πέφτουν ΚΑΙ καλλιεργείται!!!
    Απίστευτο, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή