Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Συναυλία για την ενίσχυση της "κοινωνικής κουζίνας"Συναυλία ενίσχυσης της «κοινωνικής κουζίνας»  διεξάγεται σήμερα Παρασκευή το βράδυ, μετά τις 20.30 στο γυμνάσιο της Τήνου.

22 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της φθινοπωρινής ισημερίας, τυχαία αλλά συμβολικά, στην εποχή που η κοινωνική ανισότητα παύει να είναι κεκτημένος στόχος του διαφωτισμού και η κοινωνική ισότητα αμφισβητείται ανοικτά, χωρίς αιδώ από την ΜΙΚΡΟαστική, πλέον, δημοκρατία.

Η «κοινωνική κουζίνα» στην Τήνο, ξεκίνησε σχεδόν τυχαία από την κυρία Κατερίνα, όπως λέει η ίδια, μαγείρισσα και ψυχή της κουζίνας.

Η κυρία Κατερίνα, πριν από 4-5 χρόνια, καταμεσής της κρίσης, αφουγκράστηκε μόνη μια μικρή ανάγκη και ξεκίνησε να μαγειρεύει λίγες μερίδες στην αρχή,  χωρίς καμιά θεσμική βοήθεια από την δήμο και την αναιμική κοινωνική του υπηρεσία, με την βοήθεια στην αρχή μιας μικρής ομάδας συμπολιτών, που συνεχώς αυξάνονταν κατάφερε να μαγειρεύει, σήμερα, για πάνω από τριάντα συνανθρώπους μας.

Για την ενίσχυση αυτής της αξιόλογης προσπάθειας γίνεται η συναυλία.

Όλοι οι συντελεστές της, από τους μουσικούς και τις  χορωδίες μέχρι τον ήχο, τα φώτα και τον συντονισμό προσφέρουν άμισθη εργασία.

Ο κόσμος της εργασίας αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ότι η εργασία δεν έχει αποκλειστικά κίνητρο την αντιμισθία, αλλά γίνεται μέσο κοινωνικών αλλαγών, πάλης για την ισότητα και την αλληλεγγύη, έστω και δειλά, έστω και χωρίς θεωρητικές ή βαθιές αναζητήσεις.

Ελεύθερη αντιτίμου θα είναι και η είσοδος. Μόνη υποχρέωση η συγκέντρωση τροφίμων και υλικών για την κουζίνα. «Από το σπίτι , από τον κήπο σας, από όπου εσείς μπορείτε και θέλετε» όπως  λέει και το μότο των διοργανωτών. 

Μερικές φορές μαγειρεύουμε φαγητό, όπως η κυρία Κατερίνα, μαγειρεύουμε εκδηλώσεις, μαγειρεύουμε το φωτισμό ή την μουσική. Οι συνθήκες είναι έτοιμες να μαγειρέψουμε όχι μόνο δομές αλληλεγγύης αλλά δομές ανατροπής των πολιτικών που γεννούν ανισότητες, που γεννούν ανάγκες για αλληλεγγύη. Να μαγειρέψουμε έναν άλλο κόσμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου