Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Απαγόρευση και κηδείας και ταφής

Σημ. Ξ: Το περιστατικό στο οποίο αναφέρετε η ανακοίνωση της Καθολικής εκκλησίας, έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα περιστατικά άρνησης κηδείας ή ταφής ή και τα δύο, που κατά καιρούς  έχουν απασχολήσει την κοινωνία της Τήνου.
Περιστατικά, κατά τα οποία  ο νεκρός είχε την «ατυχία» να είναι άλλου δόγματος. Συνήθως προτεσταντικού. 


 
Δεν πάει πολύς καιρός που άνοιξαν τα σχολεία και ο σάλος των αγιασμών πέρασε χωρίς να αφήσει έντονα σημάδια στο διάβα του. Όπως συμβαίνει συνήθως μπόρα είναι και περνά και όλα επιστρέφουν στη καθημερινότητά τους μέχρι την επόμενη καταιγίδα. Τότε, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική τοπική Αρχή με μια συνηθισμένη επίδειξη ισχύος απαίτησε να τελέσει τον αγιασμό νηπιαγωγείου ιερέας της παρόλο που όλα τα νήπια είναι καθολικού δόγματος. Και το μόνο που είναι ορθόδοξο είναι το κτήριο επειδή το νηπιαγωγείο είναι δημόσιο!!! Θου Κύριε!!
Η Καθολική Εκκλησιαστική Αρχή, προκειμένου να αποφευχθεί το σκάνδαλο και οι ακρότητες, δεν έδωσε συνέχεια.
Δυστυχώς ένα νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις ήδη προκλητικές συμπεριφορές την Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτό αφορούσε τον ενταφιασμό ενός ορθοδόξου χριστιανού, ο οποίος εν ζωή ακόμη και βαριά ασθενής, είχε εκφράσει τη ζωηρή επιθυμία του να κηδευτεί και να ενταφιαστεί στο Καθολικό Κοιμητήριο του χωριού καταγωγής της Καθολικής γυναίκας του.
Η ίδια, μετά από πολλές πιέσεις και αρνήσεις,  δέχτηκε τη συμβουλή του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, να ζητήσει την άδεια από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο: να τελεστεί η εξόδια ακολουθία σε Ορθόδοξο Ναό και στη συνέχεια μόνο ο ενταφιασμός του νεκρού σώματος να γίνει στο Καθολικό Κοιμητήριο του χωριού της.
Όπως ήταν αναμενόμενο η επιθυμία τόσο του ιδίου όσο και το αίτημα της συζύγου του αποθανόντος δεν ικανοποιήθηκε αφού ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου αρνήθηκε ακόμη και  την ταφή ορθοδόξου σε καθολικό κοιμητήριο.

Και όσο συμβαίνουν όλα αυτά ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος σε συνέντευξη που παραχώρησε, μιλώντας για το διάλογο με τους καθολικούς, είπε μεταξύ άλλων: «Ο Κύριος μας ελέησε να είμαστε Επίσκοπος σε μιαν Επαρχία, όπου από αιώνες συγκατοικούν Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί, ζουν και εργάζονται και μοχθούν μαζί, αγωνίζονται τον ίδιο αγώνα της καθημερινότητας, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες και προβλήματα, και δημιουργούν με μικτούς γάμους οικογένειες. […] Όπου υπάρχουν δυσκολίες, γιατί υπάρχουν και τέτοιες, τις ξεπερνούμε με προσωπικό διάλογο και ειλικρινή αγάπη…».
Τι να πιστέψει, άραγε, ο κόσμος. Άλλα ακούει, άλλα διαβάζει και άλλα βλέπει. Την ειλικρινή αγάπη, για την οποία μιλάει ο Μητροπολίτης, την βιώνουν έμπρακτα και στην καθημερινότητά τους τα εκατοντάδες μεικτά ζευγάρια των νησιών μας, περισσότερο από τους κληρικούς που την κηρύττουν.
Παντού διαβάζω και ακούω «Ιερά νήσος Τήνος». Πού έγκειται η ιερότητα και πως διαχέεται αυτή στην τηνιακή κοινωνία; Πόσο ιερότητα μπορεί να υπάρξει όταν κάποιοι λειτουργοί του ιερού, καβάλησαν το καλάμι κατέχοντας επικίνδυνα καίριες θέσεις,  πολώνουν, διχάζουν με τις μεσαιωνικές αποφάσεις τους;
Πλέον ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου κρίνει που και πως θα ενταφιαστούμε. Μένει μόνο να τον προσλάβει ο Παντοδύναμος ως κριτή στη Δευτέρα Παρουσία. 
Ας είναι δεν πειράζει. Να μην ξεχνάει όμως ότι κι εκείνος, όπως όλοι μας, και κρίθηκε και κρίνεται και θα κριθεί...
π.Γ.Π.

4 σχόλια:

  1. Ξεχώρισα το: "καβάλησαν το καλάμι κατέχοντας επικίνδυνα καίριες θέσεις, πολώνουν, διχάζουν με τις μεσαιωνικές αποφάσεις τους;". έπρεπε πατέρα να προσθέσετε "χωρίς να το αξίζουν". Συγχαρητήρια για το θάρρος σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "τοιούτος ημίν έπρεπε αρχιερεύς" και εγώ προσθέτω "τοιούτος ημιν έπρεπε πρωθιερεύς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφού είναι άρρωστοι οι άνθρωποι. πολύ άρρωστοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργά ή γρήγορα θα φάνε το κεφάλι τους. Όσε περισσότερες βλακείες κάνουν τόσο πιο γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή