Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

κοινό Τηνίων: Η συμμετοχή στις επόμενες δημοτικές εκλογές, είναι μονόδρομος.

Ανακοίνωση-κάλεσμα της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης  «κοινό Τηνίων » ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου:

Πριν από πέντε χρόνια έγινε δημόσια πρόσκληση, για την διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας, μιας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης, με σκοπό την συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του 2014. 

Λέγαμε τότε στην πρόσκληση: 

“Ειδικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει τις πολιτικές των μνημονίων και των επιταγών της τρόικας περιορίζοντας συνεχώς το κοινωνικό της έργο, συρρικνώνοντας τις υπηρεσίες της, περικόπτοντας δραματικά τα έσοδά της αποστερούμενη πόρων και χρηματοδότησης, μειώνοντας σημαντικά το προσωπικό της. Μετατρέπεται έτσι σταδιακά σε ένα απόλυτα εξαρτώμενο από τον κρατικό μηχανισμό διοικητικό εργαλείο με περιορισμένες δυνατότητες. Σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής»αυτοδιοίκησης.

Επομένως, οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πέραν της γενικότερης πολιτικής σημασίας που έχουν, θέτουν ένα ξεκάθαρο δίλημμα: Η αυτοδιοίκηση ή θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό-μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή, διαφάνεια και αξιοκρατία, στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.”
 

Τι άλλαξε στην αυτοδιοίκηση από τότε; Το όνομα της “μεταρρύθμισης”. Ο “Καλλικράτης” έγινε “Κλεισθένης”. Ο νέος νόμος, ούτε αυτή την φορά, δίνει την απαιτουμένη πολιτική και κατ΄ επέκταση οικονομική ανεξαρτησία των δήμων. Οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζουν να συρρικνώνουν την ήδη καχεκτική αυτοδιοίκηση και να περιορίζουν το ρόλο της. Έχουν μετατρέψει τους δήμους σε ζητιάνους κρατικών και ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και σε διαχειριστές των ελάχιστων κρατικών εσόδων, σε κυνηγούς αριθμών για να ικανοποιηθούν ισολογισμοί και “παρατηρητήριο”. Επιπλέον, η αυτοδιοίκηση κινδυνεύει από τις πολιτικές αντικατάστασης της δημόσιας δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών με αυτές του ακριβού και αμφιλεγόμενου ιδιωτικού “συνεργάτη” και της σταδιακής παραχώρησης της εκπροσώπησης των πολιτών σε αντιπροσώπους - ειδικούς. 

Η πρόσκληση του ‘14, έγινε δημοτική κίνηση. Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση “Κοινό Τηνίων”. Ένα αυτοδοιηκητικό σχήμα “ανεξάρτητο από κομματικές, συντεχνιακές, εκκλησιαστικές ή άλλες εξαρτήσεις”. Με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, αναδείχτηκαν οι υποψήφιοι και το πρόγραμμα της κίνησης. 

Εκλέξαμε ένα δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος αποτέλεσε την μοναδική φωνή πραγματικής αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια. Όπως είχε αποφασιστεί και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η καινοτομία αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου, στην θέση του συμβούλου εναλλάχτηκαν τρία μέλη της κίνησης τα οποία, με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, έλεγχαν τις πράξεις της δημοτικής αρχής, κατέθεταν προτάσεις και ανέδειξαν τις αποφασισμένες από την συνέλευση, θέσεις του συνδυασμού μας. Αποδείξαμε ότι δεν παντρευόμαστε τις καρέκλες, αλλά υλοποιούμε τον πλουραλισμό και τη συμμετοχή όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε στην αρχή της θητείας μας. 

Σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα του δήμου, Κοσσίνι, σκουπίδια, ανακύκλωση, ανεμογεννήτριες, νερό, ΠΙΙΕΤ κλπ. ήμασταν εκεί με λύσεις και με επιχειρήματα. Αναδείξαμε τις λάθος κινήσεις της δημοτικής αρχής, δε διστάσαμε επανειλημμένως να συγκρουστούμε με τα ποικιλώνυμα συμφέροντα στο δήμο και να προτείνουμε διεξόδους που παραξένεψαν και ενόχλησαν. Τελικά αποδείξαμε ότι δεν σχετιζόμαστε με κανένα κόμμα, με κανένα δόγμα, με καμία συντεχνία και λογοδοτούμε μόνο στην συνέλευσή μας, έτσι η δράση της δημοτικής μας παράταξης έγινε πολλές φορές, αντικείμενο θετικών σχολίων από τους πολίτες αλλά και από τους αντιπάλους μας. 

Βασική μας αρχή ήταν και είναι η συμμετοχή και η άμεση δημοκρατία. Με τις κατά τόπους ανοικτές συνελεύσεις μας, προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, να συμμετέχουν στις δημοτικές διαδικασίες και να διεκδικούν από το δήμο τα αιτήματα τους. Όλες οι αποφάσεις των συνελεύσεων αυτών μεταφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο μέσω του εκλεγμένου μέλους της κίνησης. 

Στην παρούσα φάση, ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση θεσμοθετεί την χρήση της απλής αναλογικής ως εκλογικό μέτρο. Η χρήση της δημιουργεί νέες συνθήκες και νέα δεδομένα. Δίνει την δυνατότητα να αποτυπώνεται ακριβώς η εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού, να μην δημιουργούνται πλαστές πλειοψηφίες αλλά προϋποθέσεις συγκλήσεων για κοινούς στόχους. 

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων” στις επόμενες δημοτικές εκλογές, με τις ίδιες αρχές της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών, χωρίς μεσσίες αρχηγούς, ανεξάρτητη, χωρίς χρίσμα, χωρίς κομματικές, συντεχνιακές, εκκλησιαστικές ή άλλες εξαρτήσεις, με μόνη φιλοδοξία το συμφέρον των κατοίκων του νησιού, είναι μονόδρομος. 

Το “Κοινό Τηνίων” πιο ώριμο, αποφασισμένο και έμπειρο θα είναι παρόν και σε αυτές τις εκλογές. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του νέου νόμου για να στρέψουμε τους στόχους των αναγκαίων πλέον συγκλήσεων προς το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων. 

Καλούμε όλους τους ενεργούς, δημοκρατικούς πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες αρχές με μας να συμμετάσχουν σε έναν ανοικτό υγιή διάλογο, για τον ανακαθορισμό των θέσεων και του προγράμματός μας. 

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη μας ανοικτή συνάντηση με θέμα τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, το Σαββάτο 2 Φλεβάρη στις 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Μεγαλόχαρης 24 (παλιό δημαρχείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου