Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Τήνος: Ποιός θέλει να πάει εκλογικό "κουβά";

 
Ο «κουβάς», ως όρος, έχει τα τελευταία χρόνια καθιερωθεί για τις αποτυχημένες στοιχηματικές προβλέψεις. Εργαλεία για τις προβλέψεις αυτές στις εκλογικές μάχες είναι οι δημοσκοπήσεις. Τα εργαλεία αυτά συστηματικά από το 2012 και έπειτα αποτυγχάνουν ουσιαστικά να δουλέψουν και να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Έχασε η στατιστική τις δυνατότητες πρόβλεψης; Πιθανότατα όχι. Απλούστατα οι δημοσκοπικές εταιρίες που διενεργούν τις έρευνες και τις αναλύσεις, το κάνουν εκ μέρους πελατών και είναι γενικά γνωστό ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…
 
Οι δημοσκοπικές προβλέψεις στον δήμο του νησιού θα πάνε «κουβά». Για πολλούς και ενοητούς λόγους:
 
1.      Οι μεθοδεύσεις στο θέμα του ΠΙΙΕΤ δεν θα ξεχαστούν εύκολα. Εκ των πραγμάτων, και χωρίς να προδικάζεται αποτέλεσμα ή να θεωρείται προεξοφλημένα κάποιος υποψήφιος χαμένος, η δυναμική που παρουσιάζεται στους συνδυασμούς σε επίπεδο εικόνας και διαφήμισης είναι πλασματική. Οι δε "κάτω από το τραπέζι" συμφωνίες στο διάστημα που προηγήθηκε θα τιμωρηθούν σίγουρα από μερίδα συμπολιτών μας που δεν συνηθίζουν να ξεχνούν.
 
2.      Οι συγκρίσεις ανάμεσα σε όσους διετέλεσαν δήμαρχοι είναι αναπόφευκτες. Με δεδομένο αυτό αλλά και τις αποχωρήσεις ή αποστασιοποιήσεις σημαντικών στελεχών, στις επερχόμενες εκλογές θα επηρεαστεί η συσπείρωση συνδυασμών δίχως αμφιβολία.
 
3.      Στην συνείδηση των ψηφοφόρων θα συνεκτιμηθούν σε κάθε περίπτωση όλες εκείνες οι παραλήψεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα η μη ανοιτκή προς την κοινωνία διερεύνηση γύρω από το δυστύχημα και την απώλεια των δύο συμπολιτών μας σε ώρα υπηρεσίας.
 
4.      Η επιλογή στα τοπικά συμβούλια αποδεσμεύεται από την εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Η παραδοσιακή μεταφορά ψήφων μέσω της ψυχολογικής πίεσης των ψηφοφόρων αποδυναμώνεται με το νέο εκλογικό νόμο για τους δημοτικούς συνδυασμούς. Επιπλέον οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι ο δήμαρχος επιλέγεται πρακτικά στον δεύτερο γύρο ενώ στον πρώτο επιλέγει αποκλειστικά εκείνους που θέλει να δει να τον εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο.
 
5.      Η αλαζονεία θα εκτιμηθεί επίσης ως αρνητικός παράγοντας για τους υποψηφίους. Σε μια μικρή κοινωνία δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την επιλογή την ώρα της κάλπης. Οι Τηνιακοί ειδικότερα, αποδεδειγμένα και στο παρελθόν, συνηθίζουν να κρατούν αποστάσεις από αλαζονικές συμπεριφορές.
 
6.      Η θεσμική παρουσία σοβαρών πλέον εναλλακτικών με δυναμική και προοπτική, έχει αποδείξει ξεκάθαρα τον διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Η προετοιμασία των θεμάτων προς συζήτηση από ελάχιστους από τους δημοτικούς συμβούλους θα τους αναγνωριστεί. Σε όσους μπόρεσαν να το διαπιστώσουν ζωντανά στα δημοτικά συμβούλια οι διαφορές ήταν μεγάλες και ξεκάθαρες. Εντελώς τυχαία τα δημοτικά συμβούλια πλέον δεν μεταδίδονται ζωντανά…
 
7.   Παράλληλα είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την διαφορά του πλασίου προστασίας των συμφερόντων τους έναντι άλλων συμφερόντων. Θα κριθεί εδώ η χαρακτηριστική αδιαφορία δημοτικών συμβούλων και υποψηφίων συμβούλουν σε κρίσιμα θέματα για το νησί όπου είτε δεν πήραν θέση είτε η στάση τους είναι τυπική την ώρα που στο νησί η καταστροφή είναι σε εξέληξη.
 
8.      Στα χρόνια της κρίσης, αυξάνονται ολοένα οι άνθρωποι που αμφισβητούν τις «οπαδικές» επιλογές στους χώρους της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Οι παραδοσιακοί δεσμοί, αργά αλλά σταθερά σπάζουν, ενώ ολοένα και λιγότεροι πολίτες καθοδηγούνται από κομματικούς, θρησκευτικούς ή άλλους μηχανισμούς. Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως οποιαδήποτε "οπαδική" αντιμετώπιση δεν είναι ώριμη για ότι κρίνει το μέλλον του τόπου.
 
9.      Οι δημοσκοπίσεις σιγουριάς και πρωτιάς, περισσότερο απελευθερώνουν παρά συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους. Οι αστοχίες σε αυτό το επίπεδο εκείνων κομπάζουν δημοσιεύοντας είναι παραπάνω από παιδαριώδεις. Από την άλλη, εκείνοι που διαμαρτύρονται με δελτία τύπου, αμφισβητώντας τα αποτελέσματά μιας τέτοιας έρευνας, μοιάζουν απλά να φωνάζουν δυνατά τους φόβους τους…
 
Για τους παραπάνω και άλλους πολλούς λόγους η βασική πρόβλεψη για τις εκλογές στο νησί είναι ο εκλογικός κουβάς και κυριολεκτικά για τους υποψηφίους που ανά τετραετία θυμούνται ότι έχουν φωτογένεια αλλά απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο, τις δημόσιες διεκδικήσεις και την δημόσια έκθεση των επιλογών και των θέσεών τους. Για εκείνους που καλούν σε συστράτευση με ευχολόγια, χωρίς καμία δομική πρόταση.
 
Και σιγά σιγά διαφαίνεται ότι κανένας μητροπολίτης, καμία φωτογραφία και κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν αρκεί να βάλουν το χέρι τους για την επιτυχία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου