Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας: «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»

Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός, όχι μόνο για το φετινό καλοκαίρι, την περιοδική έκθεση , «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»  εγκαινιάζετε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στο Πύργο 
στις  20:00. Την έκθεση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το ΠΙΙΟΠ.


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η έκθεση φιλοδοξεί να καταδείξει τη συμβολή των Κυκλάδων στον Μυκηναϊκό πολιτισμό στο Αιγαίο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες και συνθέτοντας ένα πανόραμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αποκαλύπτουν όψεις της θαυμαστής πολιτισμικής κληρονομιάς του Μυκηναϊκού κόσμου, πηγής έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό τα ευρήματα του μικρών διαστάσεων αλλά σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ανασκάφηκαν από τον αείμνηστο τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τα πολύτιμα ευρήματά του αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής, αναδεικνύοντας πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού.
 
Ο θολωτός τάφος της Αγίας Θέκλας, στην Τήνο, σήμερα.
© Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, δίνοντας για πρώτη φορά μια εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο Κυκλαδικό αρχιπέλαγος. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.
 
Χρυσές χάντρες από τον θολωτό τάφο της Αγίας Θέκλας, στην Τήνο (13ος αι. π.Χ.).
© Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

 
Πήλινο ειδώλιο ανδρικής μορφής από το Ιερό της Φυλακωπής,στη Μήλο (12ος αι. π.Χ.).
© Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης





Κεφαλή ακρόλιθου ειδωλίου ανδρικής μορφής από τη Γρόττα, στη Νάξο (14ος αι. π.Χ.).
© Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης
 



Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, έκδοση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου 2019Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00Κλειστά: 15 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου