Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Αναπάντητη η πρό(σ)κληση …

Ακόμη και σήμερα, δύο μήνες μόλις πριν από την διεξαγωγή των εκλογών του Νοέμβρη, η πρωτοβουλία που πήραμε τον περασμένο Ιούνιο για να συσταθεί ένας τρίτος ανεξάρτητος - αυτοδιοικητικός συνδυασμός παραμένει η μοναδική ανοικτή και δημόσια πρόταση από πολίτες της Τήνου για τους πολίτες της Τήνου.
Παρά την ομολογουμένως από πολλούς συμπολίτες μας αποδοχή και αναγνώριση της αναγκαιότητας τρίτης επιλογής στις επερχόμενες εκλογές (πέρα των δύο διαφαινόμενων υποψηφίων),  η προσπάθεια αυτή δεν πέτυχε τον πρώτο από τους στόχους της. Στις τρεις ανοικτές συζητήσεις που έγιναν στον Κάμπο δεν κατορθώθηκε να εκφραστεί η απαιτούμενη διαθεσιμότητα για την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού  υποψηφίων στα ψηφοδέλτια. Κοινωνικές,  οικονομικές και άλλες  εξαρτήσεις ενέτειναν την διστακτικότητα των παρευρισκομένων να θέσουν υποψηφιότητα παρόλο που επικρότησαν την κίνηση σύστασης εναλλακτικού σχήματος.
Στις ανοικτές συζητήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε η έλλειψη ουσιαστικού προγραμματικού λόγου και από τους δύο ως τώρα υποψηφίους. Οι κ.κ. Κροντηράς και Ορφανός αποφεύγουν να δώσουν στους πολίτες κριτήρια επιλογής και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του τόπου.
Η σταδιακή ερήμωση της ενδοχώρας, η απαξίωση της μικρής παραγωγής και η αδιαφορία για το περιβάλλον και την επιβάρυνσή του, πρωταγωνιστούν ακόμη από τον καιρό του «ρηξικέλευθου» Καποδίστρια. Σήμερα, με τον «μεταρρυθμιστικό» Καλλικράτη τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του τόπου παραμένουν άλυτα.  Στην πολύπλευρη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία προστίθεται η αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναζητήσει λύσεις και επαναπαύεται στις πολιτιστικές δράσεις του καλοκαιριού. Στα εθνικά σκάνδαλα έρχονται να προστεθούν και τοπικές υποθέσεις αυθαιρεσιών για τις οποίες κανείς δεν απολογείται. Η ανάγκη σύστασης ομάδας ενεργών πολιτών είναι περισσότερο πια από κάθε άλλη φορά απαραίτητη.
Αφού λοιπόν, κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν δεσμεύεται, ας τους αναγκάσουν οι πολίτες να πάρουν θέση:
- Για την διαχείριση των αποβλήτων και των οικιακών απορριμμάτων
- Για τα προβλήματα της υδροδότησης και τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις
- Για την μαζική τσιμεντοποίηση και καταστροφή του Τηνιακού τοπίου (αλήθεια, θα κληθούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκησης για έλεγχο στις τοπικές υπηρεσίες;)
- Για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών
- Για την νομοθετική ρύθμιση που αποδυναμώνει τα αγροτικά ιατρεία
- Για την εξασφάλιση ευκαιριών και δυνατοτήτων προς την νέα γενιά
- Για ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών οργάνων και ελεύθερη πρόσβαση κινήσεων και πολιτών στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης
- Για ακόμη τόσα προβλήματα που υποβαθμίζουν σταδιακά την ποιότητα ζωής στο νησί μας.
Σε όλα αυτά η πρωτοβουλία που ξεκίνησε με μια πρόσκληση – πρόκληση θα συνεχιστεί με την συγκρότηση μέσα στο επόμενο διάστημα μιας κίνησης πολιτών  που δυναμικά θα πιέσει την τοπική αυτοδιοίκηση να δεσμευτεί και να υλοποιήσει προτάσεις. Παράλληλα θα αποτελέσει χώρο ανοικτής δημόσιας συζήτησης, εξασφαλίζοντας, έστω και εξωθεσμικά, βήμα στους Τηνιακούς.
Στην πρωτοβουλία αυτή καλούμε όλους να συμμετέχουν. Για την διευκόλυνση της επικοινωνίας θα δημιουργηθεί σύντομα blog στο διαδίκτυο.

Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή :
Παναγιώτης Αλικάρης
Γιάννης Αρμακόλλας
Γιάννης Βιδάλης
Θέμης Δαλέζιος
Μαρινέτα Κρητικού

Email επικοινωνίας:               belegrinos_yiannis@yahoo.gr  &  tripotam@hol.gr
 Τηλέφωνα επικοινωνίας:      6984332946  &  6973439603

2 σχόλια:

  1. Θα σας προτιμούσα στο συμβούλιο αλλά ξέρω ότι δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις ανθρώπους που να λένε αλήθειες, ειδικά στην Τήνο. Να πείσετε τον κόσμο με προτάσεις και επιχειρήματα μήπως και ξεκολλήσει από τα ντόπια τζάκια.Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε αρχή και δύσκολη! Όμως η διάθεση μεγάλης μερίδας των πολιτών για ουσιαστική αλλαγή είναι δεδομένη πια. Περιμένουμε και την πιο άμεση ανταπόκριση από τους πολίτες. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν εξαιρείται. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή