Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκάθαρα ερωτήματα και κοινές απορίες...

Με ικανοποίηση λάβαμε την παρακάτω επιστολή των οκτώ δημοτικών συμβούλων (αμφοτέρων των παρατάξεων…) του νυν δήμου Τήνου, που απευθύνεται στους δύο εν ενεργεία δημάρχους (σημ. κ. κ. Κροντηρά και Ορφανό), και κοινοποιείται στον τοπικό Τύπο, αναφορικά με δημοσίευμα της 29ης Αυγούστου της «έγκριτης και πανελλήνιας εμβέλειας εφημερίδας “Καθημερινή”» (πατήστε εδώ και εδώ για τα κείμενα του Γ. Λιάλιου).


                                                                         Τήνος 22-09-2010
   Προς   
Το Δήμαρχο Τήνου κ. Σίμο Ορφανό και
Το Δήμαρχο Εξωμβούργου Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά
Κοινοποίηση: Εφημερίδες: α) Κοινή Γνώμη, β) Τηνιακή Ενδοχώρα, γ) Κυκλαδικό Φως και δ) Φάρος της Τήνου.

    ΄Ενα ξεκάθαρο ερώτημα που απαιτεί (εξίσου) καθαρή απάντηση.
Στο Κυριακάτικο φύλλο, της 29/08/2010, της έγκριτης και πανελλήνιας εμβέλειας εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσιεύεται η είδηση ότι: Εν ενεργεία Δήμαρχος του Νομού Κυκλάδων κατ’ επανάληψη «τροφοδότησε» και ενίσχυσε με γενναία χρηματικά δώρα-καταθέσεις τους παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς των προϊσταμένων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Το δημοσίευμα αυτό αναπαράχθηκε και αναδημοσιεύθηκε, άμεσα, από το σύνολο του Κυκλαδίτικου και του τοπικού τύπου.
Επειδή το σκάνδαλο της Πολεοδομίας Κυκλάδων έχει πλέον ευρέως δημοσιοποιηθεί και δύο εκ των τελευταίων προϊσταμένων τής υπηρεσίας αυτής παραπέμπονται (εκτός των άλλων παραπεμπομένων) ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για αδικήματα και κακουργηματικού χαρακτήρα.
Επειδή οι φήμες οργιάζουν, οι ψίθυροι έχουν «εγκατασταθεί» σε όλα τα στέκια του νησιού μας και τείνουν να γίνουν κραυγές και φαρμακερά υπονοούμενα περί ένοχης σιωπής των πάντων και προσπάθειας συγκάλυψης όλων όσοι ασχολούνται με τα κοινά δηλητηριάζουν την πολιτική ατμόσφαιρα και δημιουργούν νοσηρό πολιτικό κλίμα.
Επειδή και οι δημοτικοί άρχοντες (όπως και όλοι όσοι ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα) οφείλουν να λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους ως φορείς της συγκεκριμένης εξουσίας και στις ιδιωτικές υποθέσεις τους (ως επαγγελματίες) να ενεργούν κατά τρόπο που δεν θα τροφοδοτεί και υποθάλπει φαινόμενα σήψης, αδιαφάνειας και διαφθοράς και δεν θα δημιουργεί στους δημότες τους την υπόνοια ότι κάποιοι «καπάτσοι» μπορούν να στέκουν πέρα και πάνω από τους νόμους και ν’ ανοίγουν (με τα λεφτά τους, τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις τους) «πόρτες» σε «δύσκολες» υποθέσεις που για τον απλό λαό παραμένουν ερμητικά κλειστές. Επί πλέον, περισσότερο από τους απλούς πολίτες, οι δημοτικοί άρχοντες υποχρεούνται να μη συνεργούν και συμβάλλουν στην απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση του λαού μας με ό,τι δυσμενές για τη δημοκρατία μας αυτή συνεπάγεται. Παρά ταύτα και παρά τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων «σιγή ιχθύος» τηρείται από τους δημάρχους του νομού μας.
Επειδή πέρα από την ποινική αξιολόγηση του σκανδάλου της Πολεοδομίας Κυκλάδων, που είναι αρμοδιότητα άλλων, υπάρχει και το ηθικό μέρος της υπόθεσης που μας αφορά όλους γιατί, ήδη, ο ανεμιστήρας πετά λάσπη προς πάσα κατεύθυνση και η ατμόσφαιρα αναδύει φρικτή δυσοσμία.
Επειδή, όπως ακούγεται, μόνοι εσείς οι δύο, προτίθεσθε, ως επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών, να διεκδικήσετε το δημαρχιακό θώκο του Δήμου Τήνου, που πλέον θα καταλαμβάνει ολόκληρο το νησί μας, και συνεπώς τα όποια «σύννεφα» και ασάφειες περί την εν γένει πολιτεία σας πρέπει έγκαιρα (προεκλογικά) να διαλυθούν και να κριθείτε υπό συνθήκες «φωτισμένες» απ’ όλες τους τις πλευρές και με όρους καθαρούς.
Επειδή εμείς που υπογράφουμε την παρούσα δεν θέλουμε να συναριθμούμαστε ως μέρος του τεράστιου αυτού σκανδάλου ούτε ως συνεργοί στο κουκούλωμά του αλλά επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη και  διαλεύκανσή του και να αποτρέψουμε κάθε δυνατότητα να αναφυούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Για τους παραπάνω λόγους που ενδεικτικά και μόνο επικαλεστήκαμε:
Ζητούμε να μας απαντήσετε με απόλυτη ευθύτητα, σαφήνεια και καθαρότητα εάν κάποιος από τους δυο σας βλέπει τον εαυτό του να φωτογραφίζεται πίσω από το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Η ειλικρίνεια της απάντησής σας θα αποτελέσει πράξη ευθύνης και πολιτικής εντιμότητας γιατί το ψέμα, όπως λέει και ο λαός μας, έχει κοντά πόδια.
                                            Τήνος 22 Σεπτεμβρίου του 2010
                                                              Με τιμή

Οι υπογράφοντες και ερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τήνου:
1.     Στέφανος Λαγουρός
2.     Γρηγόρης Κανακάρης
3.     Νικόλαος Λούβαρης
4.     Αντώνης Μαραγκός
5.     Αντώνης Ορφανός
6.     Εμμανουήλ Λούβαρης
7.     Ειρηναίος (Ρένος) Αθηναίος)
8.     Γιάννης Γκίζης

Για πληροφορίες ή διευκρινήσεις τηλέφωνο επικοινωνίας 6974815830

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των κ.κ. συμβούλων. Ας μας επιτραπεί όμως να παρατηρήσουμε:
1) Στην επιστολή διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «[…] Επειδή οι δημοτικοί άρχοντες (όπως και όλοι όσοι ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα) οφείλουν να λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους ως φορείς της συγκεκριμένης εξουσίας και στις ιδιωτικές υποθέσεις τους…». Μας προβληματίζει λοιπόν το γεγονός ότι ενώ ορθά επισημαίνεται ότι όλοι όσοι ασκούν εξουσία οφείλουν να λογοδοτούν, απευθύνεται αποκλειστικά στους δύο δημάρχους. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, αναμεμιγμένοι στο σκάνδαλο της πολεοδομίας Σύρου φέρονται και άλλοι «επαγγελματίες». Χαρακτηριστικά αναφέρονται: «Μεγαλοεργολάβοι, δικηγόροι, ξενοδοχειακοί όμιλοι και μηχανικοί κατέθεσαν την τελευταία δεκαετία μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεκάδες προσωπικούς λογαριασμούς των δύο, ποσά που οι ίδιοι, αλλά και οι καταθέτες θα κληθούν να δικαιολογήσουν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους καταθέτες, εκτός από «γνωστά» ονόματα του ξενοδοχειακού χώρου είναι εν ενεργεία δήμαρχος νησιού των Κυκλάδων, αλλά... και ο δήμος Μυκόνου!» Αναρωτιόμαστε λοιπόν, άλλοι συμπολίτες μας με τις παραπάνω επαγγελματικές ιδιότητες που ασχολούνται χρόνια με τα κοινά του νησιού, δεν "φωτογραφίζονται" στο δημοσίευμα; Το «ξεκάθαρο ερώτημα» δεν θα έπρεπε να απευθύνεται και σε εκείνους;
2) Ένας ακόμη προβληματισμός μας είναι σχετικά με τις πληροφορίες που φέρεται να έχουν οι συντάκτες της επιστολής αλλά τις οποίες δεν δίνουν ανοιχτά και με ονόματα στους πολίτες. Θεωρούν μήπως ότι η εμπλοκή και άλλων παραγόντων της αυτοδιοίκησης στο σκάνδαλο από την Τήνο και τις Κυκλάδες δεν μας αφορά;
 3)Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης: «Οι διώξεις ασκήθηκαν πριν από μια εβδομάδα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σάλμα και αφορούν: Τον τέως προϊστάμενο της Πολεοδομίας Σύρου κ. Δημήτρη Μπουντούρη (απιστία σε βαθμό κακουργήματος). Τον τέως υποδιευθυντή της ίδιας Πολεοδομίας, κ. Κυριάκο Δικτυόπουλο (απιστία σε βαθμό κακουργήματος). Γι' αυτούς τους δύο, διατάχθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν παυθεί από τις θέσεις τους. Τον τέως διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου κ. Κώστα Ανθούλη (παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση). Τον τέως υποδιοικητή του ίδιου τμήματος, κ. Κώστα Σχισμένο (παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση).Τον νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα (απλή συνέργεια σε βαθμό κακουργήματος).Τον αντινομάρχη για θέματα Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος κ. Νικήτα Γρυπάρη (απλή συνέργεια σε βαθμό κακουργήματος).» Επομένως, να αναμένουμε ότι θα αποσταλεί ανάλογο «ξεκάθαρο ερώτημα» προς τους κ.κ. Νομάρχη και Αντινομάρχη, πιθανούς υποψηφίους για την Περιφέρεια;
 Η πολύμορφη κρίση που χαρακτηρίζει την σημερινή ελληνική κοινωνία και η σήψη που την συνοδεύει προφανώς απλώνεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως, αγαπητοί φίλοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν επιμερίζεται ούτε κατανέμεται ευκαιριακά. Αγαθές οι προθέσεις σας, αλλά μας κάνουν να υποψιαζόμαστε μάλλον προεκλογική σκοπιμότητα… Η στάση που κρατάτε σήμερα (και καλά κάνετε) θα έπρεπε να είναι συνολική και διαχρονική. Άραγε, δεν γίνονται επί χρόνια παραλήψεις και αυθαιρεσίες στο νησί που με την ανοχή, αν όχι την συνενοχή, των τοπικών παραγόντων, βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο και ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον; 

6 σχόλια:

 1. το καλάθι στην πλάτη του άλλου το βλέπουμε από απόσταση, στην δική μας πλάτη όμως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. mphka shmera apo periergia na dw an sas apanthse kaneis toys
  estw na yperastpistei to keimeno to opoio ypegrapse

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αφου ειναι καθαρά προεκλογικοί οιλόγοι που τους εκαναν να στειλουν αυτή την επιστολή, γιατί ασχολείσαι μαζί τουσ ? δεν βλέπεισ οτί ειναι όλη η αντιπολίτευση του ΣΙΜΟΥ κια οι 2 δικοί του που τουέφυγαν και πήγαν με τον ΚΡΟΝΤΗΡΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. καλά τα γράφετε αλλά μην περιμένετε απάντηση. Στο συνδυασμό τους έχουν πολλούς από αυτούς που "φωτογραφίζονται".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι ερωτήσεις που θέτει το Ξάνεμο δεν παίρνουν απάντηση με την διαπίστωση ότι αυτοί που υπογράφουν είναι σε ένα συνδυασμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Θυμίζει παλιά Οφιούσα που λείπει.
  2. Εύστοχες οι παρατηρήσεις σας. Μακάρι να αποτελέσουν αφορμή για μια νέα πορεία στα κοινά της Τήνου.
  3. Ζητείται και διαφάνεια από όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή