Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Αποτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων

«Τα πορτοκάλια του χωριού γεμίζουνε βαπόρι,  
Ότι σκατά είναι ο δήμαρχος είναι και οι ψηφοφόροι.»  
από Κρητική μαντινάδα.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη είχαμε αλλαγή και ανατροπές σε πολλά δεδομένα. Πρώτα απ όλα το ίδιο το σύστημα. Πριν προλάβουμε καλά-καλά να  μάθουμε τον «Καποδίστρια» πρέπει να τρέξουμε σε ρυθμούς «Καλλικράτη».


Σύστημα παρμένο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες για να το δουλέψουν χρειάστηκε προετοιμασία πάνω από μια δεκαετία. Όμως εδώ σε ένα εξάμηνο το μάθαμε. Αναγκαστικές συνενώσεις, αυξημένα καθήκοντα στους δήμους, κατάργηση της νομαρχίας και θέσπιση αιρετού περιφερειάρχη.


Μετά την αδυναμία να στηθεί τρίτος συνδυασμός, ο νέος δήμαρχος θα έβγαινε από τους συντελεστές του δικομματισμού που τόσα «καλά» πρόσφερε στον τόπο (και σε κάθε τόπο).


Από όλα είχε ο μπαξές της προεκλογικής εκστρατείας των δύο μονομάχων. Ίντριγκες, ύβρεις, κόντρες, ξεκατίνιασμα από το διαδίκτυο και όχι μόνο… Εκβιασμοί, παζάρια ρουσφέτια πριν, ή υποσχέσεις για ρουσφέτια μετά , λάσπη ατελείωτη στον ανεμιστήρα και οποίον πάρει ο χάρος. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος…


Παντελής απουσία πολιτικού λόγου. Μηδαμινές συζητήσεις για τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται ή που είναι ήδη εδώ. Από κανέναν δεν είδαμε ή ακούσαμε κάτι για

τις ανεμογεννήτριες που είναι έτοιμες προς τοποθέτηση

για το απαράδεκτο καθεστώς αδειοδοτήσεων των γεωτρήσεων

για την αυθαίρετη δόμηση και κυρίως την εκτός σχεδίου δόμηση

για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

για τα σκουπίδια

για την καθαριότητα πόλης και ενδοχώρας
για την ποιότητα και ποσότητα των νερών
για το σαθρό σύστημα εκλογής στο ΠΙΙΕΤ και τις αρμοδιότητες του δεσπότη, 
για για …

Τα αποτελέσματα γνωστά πια: Δήμαρχος αυτός που είχε ξαναστήσει ψηφοδέλτιο σε τόσα πολλά δημοτικά διαμερίσματα και έκανε τις επιλογές εκείνες που θα έφερναν ψήφους, τις συμμαχίες που θα του εξασφάλιζαν τη νίκη, που άντεξε πιο πολύ στην λάσπη του ανεμιστήρα. Και αυτός είναι ο νυν δήμαρχος Εξωμβούργου και  μελλοντικός Τήνου , κος Κροντηράς. Συνένωσε το ΠΑΣΟΚ  όλων των τάσεων και αποχρώσεων και με δίψα για να καταλάβουν το δήμο Τήνου περιόρισαν προσωρινά τις όποιες προσωπικές διαφορές και φιλοδοξίες.

Με αριθμούς τώρα:   
Εγγεγραμμένοι 10.515 ψηφοφόροι. Ψήφισαν 7.376 - 70,15%. Έγκυρα 7.137 -96,76%. Άκυρα 170 - 2,3%. Λευκά 69 - 0,94%.
Κροντηράς 3.696 - 51,79% ή 35,15% επί των εγγεγραμμένων (μόλις κάτι παραπάνω από ένας στους τρεις!)
Ορφανός 3.441 - 48,21% ή 32,72% επί των εγγεγραμμένων
Αποχή: 3139 – 29,85% επί των εγγεγραμμένων

Στην ανθρωπογεωγραφία του δημοτικού συμβουλίου έχουμε είκοσι και ένας ο δήμαρχος άνδρες και μία γυναίκα ( στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους  της δημοτικής ενότητας Εξωμβούργου –18 τον αριθμό και από τους δυο συνδυασμούς- δεν χωρούσε καμία γυναίκα!).
Πέντε (5) με τον δήμαρχο κάτω από σαράντα πέντε ετών, τέσσερις (4) κάτω από πενήντα. Επαγγελματικά αν μαζευτούν όλοι μαζί και προσλάβουν και ένα υδραυλικό μπορούν να κτίσουν πολυκατοικία. Την πλειοψηφία έχουν οι ασχολούμενοι με την οικοδομή. Υποψιαζόμαστε τι έχει να γίνει. Οκτώ τον αριθμό. (έναν πολιτικό μηχανικό, τρεις εργολάβους κατασκευαστές, δυο ελαιοχρωματιστές , έναν αλουμινά, έναν μαραγκό). Ακόμα, δυο δικηγόρους, δυο συνταξιούχους ΔΕΚΟ , δυο καθηγητές (έναν νυν, έναν συνταξιούχο) και από ένα ζωγράφο, ένα ανεπάγγελτο, ένα οδοντίατρο, ένα περιπτερά, ένα ζαχαροπλάστη, ένα ανώτερο δημόσιο υπάλληλο, μια ναυτική πράκτορα ένα έμπορο εκκλ. Ειδών.
Ακόμη εννιά απόφοιτους ΑΕΙ ή ΤΕΙ, επτά υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έξι μέσης εκπαίδευσης.
Τέλος δεκατέσσερις ορθόδοξους και  οκτώ καθολικούς στο θρήσκευμα. 

Ο πρώτος των πρώτων (Απέργης Ιάκωβος), από την μειοψηφία, παρά έναν χίλιους ψήφους (999ψήφους) πήρε. Ο πρώτος της πλειοψηφίας (Ζαλώνης Γιάννης) από κοντά 924 ψήφους.         

Αίσθηση και οργή από τους συνυποψήφιους του η πρωτιά στην Χώρα του Γκίζη Γιάννη (570 ψήφοι) για τις δεκάδες μονοσταυρίες. 

Αυτοί τελικώς καλούνται να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητά μας και να σχεδιάσουν για το μέλλων του τόπου. Θα τα καταφέρουν; Δικαίως αμφιβάλουμε. Τα δήγματα γραφής από προηγούμενες θέσεις δυσοίωνα Αυτούς εξέλεξαν οι συμπολίτες μας (μέσα στη ιδιότυπη δημοκρατία που ζόυμε) και ευχόμαστε ολόψυχα (και δεν παύουμε ακόμη και τώρα να ελπίζουμε!) να τα καταφέρουν.

Η συμπολίτευση να σχεδιάζει και να εκτελεί και η αντιπολίτευση να προτείνει και να ελέγχει.

Εμείς θα είμαστε δίπλα σε όλες τις σωστές προσπάθειες και απέναντι στην αυθαιρεσία και κακοδιαχείριση. Καλή δουλειά σε όλους, συμπολίτευση και αντιπολίτευση!

2 σχόλια: