Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Μητρόπολη Σύρου τιμά τον ιεροεξεταστή της Μακρονήσου, «Άγιο Πρεβέζης» Στυλιανό.





Με την ευκαιρία των δηλώσεων του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου για την Χρυσή Αυγή, είχαμε υποβάλει σχετικό ερώτημα στο Σεβασμιότατο μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο .

Δείτε το ερώτημα που υποβάλαμε εδώ:

Μάταια περιμέναμε την απάντηση,  είτε απευθείας, είτε με δηλώσεις σε άλλα «φιλικά» προσκείμενα μέσα.

Φαίνεται, όμως, ότι ο κύριος Δωρόθεος αποφάσισε τελικά να απαντήσει αλλιώς.
Στέλνοντας  πρόσκληση για διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16 Δεκέμβρη: «προς τιμή και μνήμη του αοιδίμου Τηνίου Ιεράρχου Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Στυλανού (Κορνάρου)».
Ο Στυλιανός Κορνάρος σε τελετή ''εθνικής διαπαιδαγώγησης" στη Μακρόνησο. Δίπλα του, ο διοικητής του στρατοπέδου Σκαλούμπακας. (Φωτό "Το Ποντίκι")

Ποιος ήταν ο «Άγιος Πρεβέζης»;  Παρακάμπτουμε  την εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλα που οδήγησαν στην καθαίρεσή  του από την μητρόπολη Πρεβέζης, το 1979, αφού κρίθηκε από την ιερά σύνοδο «ένοχος βαρύτατου σκανδαλισμού του πληρώματος της εκκλησίας»,  γιατί δεν ενδιαφέρουν το παρόν σημείωμα και αντιγράφουμε από την el.wikipedia.org:

«Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Σύρου. Μετά τις σπουδές του διορίσθηκε στην Μακρόνησο, τόπο κράτησης αριστερών πολιτικών κρατουμένων, ως στρατιωτικός ιερέας. Εκεί αναφέρεται ότι μαζί με τον επόμενο δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη βιαιοπράγησε εναντίον κρατουμένων, πράγμα ασύμβατο με τα ιερατικά του καθήκοντα, αλλά και αποκάλυψε στοιχεία εξομολογήσεων κρατουμένων στην ΕΣΑ. Αργότερα εξελέγη Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης και η δημόσια δράση του ήταν πολλαπλή χάρις στις καλές του προσωπικές σχέσεις με ηγετικά στελέχη της Στρατιωτικής Δικτατορίας.»

Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες αντιστασιακών πολιτικών κρατουμένων ο εν λόγο ρασοφόρος «κάρφωνε» τυχών πληροφορίες στους διοικητές του στρατοπέδου, που αποσπούσε μέσω της εξομολόγησης. 
Γ΄ Τάγμα, 1948. Δοξολογία μπροστά στο «Ηρώον». Επάνω, ο στρατιωτικός ιερέας Στυλιανός Κορνάρος και πίσω του ο διοικητής Σκαλούμπακας


Στη συνέχεια, ένα μικρό απόσπασμα του Γιάννη Παπανικολάου, αντιστασιακού και εξόριστου στη Μακρόνησο:

«Αλλά ας πάμε τώρα στο Μακρονήσι. Μετά τα φοβερά γεγονότα του Φλεβάρη του 1948 εντάσσεται το πιο κάτω περιστατικό. Το Γενικό Επιτελείο έστειλε εκεί – όπως είναι γνωστό – τον Μπαϊρακτάρη ενίσχυση με το περιπολικό και από ξηρά και θάλασσα ρίξανε στο ψαχνό στους 7.000 του τρίτου τάγματος, όπως ονόμαζαν τους στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στον ΕΛΑΣ. Το μακελειό με τους εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες, τρελούς και τσακισμένους με τις σχοινόριζες και τους βούρδουλες είχε τελειώσει. Συνεχιζόταν τώρα εντατικά η καταπίεση και η ταπείνωση. Οι Αλφαμίτες, το Άλφα δύο και ο Στυλιανός Κορνάρος, σαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας, είχαν αναλάβει τώρα το έργο της εξυγίανσης του τάγματος...
Μεγάλη βδομάδα. Από το βήμα ο Κορνάρος καλεί τους αμαρτωλούς να μετανοήσουν, να προσευχηθούν και να ακούσουν «για το καλό» τους τους Αλφαμίτες... Ήξεραν οι κρατούμενοι τις προεκτάσεις και συνέπειες από τις εξομολογήσεις που ζητούσε ο Στυλιανός. Όμως, υπάρχουν και αδύνατοι άνθρωποι. Ένας τέτοιος – δε γράφω το όνομά του για να μην τον πληγώσω αν είναι ακόμα στη ζωή - θέλει να εκτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Αποφάσισε να εξομολογηθεί. Αλλά κάτω από τις επίμονες ερωτήσεις του σημερινού δεσπότη της Πρέβεζας, υποχρεώθηκε να δώσει με ειλικρίνεια τα ονόματα των οργανωμένων στο χωριό του, αλλά και όσων ήξερε μέσα στο τάγμα.
Ο Στυλιανός, μετά τη θρησκευτική ανάκριση, κατέθεσε την έκθεση της «εξομολόγησης» του θύματός του στο Α2. Αυτή ήταν η επίσημη δουλειά του (δηλαδή χαφιεδισμός), από αυτήν έπαιρνε το μισθό του. Το Α2 κάλεσε τον εξομολογηθέντα και του ζήτησε να πει όλη την αλήθεια – τη θεωρούσαν λειψή την εξομολόγηση – με το καλό. Τον βασάνισαν φριχτά, ενώ πάνω στο μαρτύριο ο Κορνάρος με το ευαγγέλιο στο χέρι διέκοπτε λέγοντας σαρκαστικά:
-Τέκνον μου, μην κρύβεις τίποτα, πέστα όλα να ξαλαφρώσει η ψυχή σου. Πέστα και θα προσευχηθώ στον Κύριο για σένα...
Δεν πρόφτασα να τελειώσω. Σηκώθηκε απότομα όρθιος, έβγαλε από την πίσω τσέπη του παντελονιού ένα πιστόλι και μ' αυτό προτεταμένο μου ζητούσε να τον ακολουθήσω. Αδιαφόρησα και με σπουδή βγήκα από την πόρτα. Πίσω μου ο Στυλιανός φώναζε αλτ, αλτ! Χάθηκα ωστόσο στις σκηνές και το όνομά μου δεν μπόρεσε να το μάθει γιατί αρνήθηκαν όλοι να του το δώσουν...»



Αυτόν τον δεδηλωμένο αντικομουνιστή, εμφυλιοπολεμικό λειτουργό και χουντικό ιερωμένο, θυμήθηκε ο κύριος Δωρόθεος  και η διοικούσα του ΠΙΙΕΤ επιτροπή (σύμφωνα με την πρόσκληση) να τιμήσουν. Σήμερα μάλιστα, που η δράση της φιλοχουντικής  Χρυσής Αυγής, δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία.

Περιμένουμε να δούμε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των εκπροσώπων της Πολιτείας , του δήμου και των …φίλων του Βενιζέλου!




13 σχόλια:

  1. ΟΣΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ,ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ, ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν κανω λαθος το ΠΙΙΕΤ ειναι αυτοδιοικητο. Εκτος του μητροπολιτη τα αλλα μελη της διοικουσας επιτροπης εκλεγονται.
    Μπορουμε να μαθουμε τα ονοματα τους και να τα συγχαρουμε για την εθελοδουλεια τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκείνο που δεν καταλάβατε είναι ότι η απάντηση του Δέσποτα στην ανοικτή σας ερώτηση δεν ήρθε γιατί ήθελε να συνοδεύεται και με πράξεις.
    Αυτό ήταν φανερό και στην άλλη περίπτωση. Και θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό.
    Θα απαντάνε σε εκείνους που θέλουνε, στις ερωτήσεις που θέλουνε, όταν θέλουνε, όπως θέλουνε. Και για να δείξουν πως το Βυζάντιο ζει, θα χτυπάνε καμιά τελετή μνήμης ενός χουντικού ή καμία μήνυση στους αντιφρονούντες.

    Καλή συνέχεια στο έργο σας Δέσποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα κάμουν άραγε αναφορά κατά τους πανηγυρισμούς και στη συνομωσία που έστησαν οι ίδιοι για να διώξουν τον αδελφό του Στυλιανού, τον παπα-Λευτέρη από την "Παναγία" για να την καταλάβει ο διάδοχός του; Η οικογένεια Κορνάρου συναινεί και θα κάμει πως δεν ξέρει ή θα τους στρέψει τα νώτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΕΤΣΙ. ΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΛΙΓΗ ΕΣΤΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΙ...ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν λέμε τοπικός παράγοντας εννούμε τους Κυρίους με τας σκαλωσιές... Αυτοί νομίζουν ότι η μακρόνησος είναι παραλία της Πελοπονήσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σανταμούρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα σχετικό άρθρο - ανακοίνωση υπάρχει και από την Δράση Πολιτών Τήνου εδώ http://www.drasi-politon-tinou.gr/we/articles/124-agios-prevezis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. o μαθητής του γυμνασίου Σύρου Ν. Μανδηλαράς αντιμέτωπος με τον «παπά Καρφή», τον μετέπειτα διαβόητο μητροπολίτη Πρεβέζης Στυλιανό
    Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, από μαθητής ακόμη στο γυμνάσιο Σύρου, κατέστη ενοχλητικός για το πολιτικό σύστημα της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου.
    Το κατεστημένο των Κυκλάδων έχει ήδη εντοπίσει έναν «επικίνδυνο νεαρό», ικανό να διαταράξει το ήρεμο πολιτικό κλίμα των νησιών, το οποίο με ιδιαίτερη επιμέλεια προσπαθούσαν να διατηρήσουν, με κατασταλτικά μέσα και άσκηση τρομοκρατίας.
    Το θάρρος του μαθητή Μανδηλαρά, να σπεύσει προς υπεράσπιση του διωκόμενου για αθεΐα θεολόγου καθηγητή του, θα προκαλέσει και πάλι την συντηρητική κοινωνία της Σύρου. Ο εθνικόφρων κατά τα άλλα καθηγητής, με σπάνια επιστημονική κατάρτιση και μόρφωση, σε μια διάλεξή του θέλησε να εμβαθύνει στο ζήτημα της καταγωγής του ανθρώπου. Ο καθηγητής όμως υπερέβη τα εσκαμμένα και ενόχλησε βαθύτατα το εκκλησιαστικό και όχι μόνο κατεστημένο της Σύρου. Το εγχείρημά του προκάλεσε τα «θρησκευτικά αισθήματα» κάποιων από το ακροατήριό του, μερικοί από τους οποίους αποχώρησαν επιδεικτικά. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο αρχιμανδρίτης Στυλιανός Κορνάρος, ο μετέπειτα διαβόητος μητροπολίτης Πρεβέζης Στυλιανός, ο αποκληθείς απ’ τους δημοσιογράφους και «ιππαστί δεσπότης» για τις ερωτικές του δραστηριότητες, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, όταν αποκαλύφτηκαν το 1979.
    Ο Στυλιανός Κορνάρος, ο παπά Καρφής της Μακρονήσου, κατήγγειλε τον καθηγητή στην Επιτροπή Ασφαλείας του νομού Κυκλάδων ως άθεο και ο κίνδυνος να απολυθεί ήταν πολύ μεγάλος. Ο νεαρός μαθητής Νικηφόρος Μανδηλαράς, ακροατής του καθηγητή του στην περιβόητη διάλεξη, έσπευσε με …«θράσος» να τον υπερασπιστεί ενώπιον της Επιτροπής Ασφαλείας και κατάφερε να τον αθωώσει, παρ’ όλον ότι είχε απέναντί του, ως μάρτυρες κατηγορίας, εκτός απ’ τον αρχιμανδρίτη Στ. Κορνάρο και πολλούς από τους «επιφανείς» παράγοντες της δεξιάς στη Σύρο. Ο νεαρός μαθητής, με την αγνή κατάθεσή του, έπεισε την Επιτροπή Ασφαλείας ότι ο καθηγητής έκανε μια ενδιαφέρουσα επιστημονική διάλεξη, η οποία δεν έγινε προφανώς κατανοητή από το ακροατήριο και απέδωσε τις συκοφαντίες σε παρεξήγηση. Ο καθηγητής αθωώθηκε, αν και σε όλη τη μετέπειτα πορεία του στην εκπαίδευση τον «ακολουθούσε» εκείνη η παρασπονδία.
    Ο Στυλιανός Κορνάρος (μητροπολίτης Πρεβέζης από το 1952), την περίοδο εκείνη (1948) και καθ’ όλη τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου είχε διοριστεί ως στρατιωτικός ιερέας στη Μακρόνησο, όπου παρέμεινε για μακρό χρονικό διάστημα, ως εξομολόγος των πολιτικών κρατουμένων. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες εξορίστων τους απειλούσε ακόμα και με πιστόλι, ενώ συμμετείχε ενεργά και σε βασανιστήρια. Ως εξομολόγος και… «εκπρόσωπος του Θεού», υποτίθεται, στη Μακρόνησο, επιδίωκε μέσω της εξομολόγησης να αποσπά πληροφορίες και μυστικά, τα οποία στη συνέχεια «κάρφωνε» στους διοικητές του στρατοπέδου, με ολέθρια αποτελέσματα για τους κρατούμενους. Για τη δράση του αυτή οι κρατούμενοι της Μακρονήσου τον αποκαλούσαν μεταξύ τους «παπα-Καρφή».
    (Το 1979 η Ελλάδα συγκλονίζεται από την υπόθεση του Μητροπολίτη Πρεβέζης Στυλιανού Κορνάρου. Από τα ισχυρά μέλη της Ιεραρχίας, ο Στυλιανός Κορνάρος κατηγορείται για σχέσεις με γυναίκα ιερέως της περιοχής του. Μάλιστα στις εφημερίδες δημοσιεύονται φωτογραφίες του Μητροπολίτη με γυναίκα σε ερωτική στάση «ιππαστί». Βασικός κατήγορος ο ιερέας σύζυγος της γυναίκας. Επί ημέρες οι εφημερίδες δημοσιεύουν αναλυτικά ρεπορτάζ για την υπόθεση μαζί με σκανδαλιστικούς διαλόγους και τον Ιανουάριο 1980 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο Στυλιανός Κορνάρος γεννήθηκε στην Τήνο το 1912, χειροτονήθηκε διάκονος το 1934 και ιερέας το 1936. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Σύρου και ως στρατιωτικός ιερέας στη Μακρόνησο. Στις 12 Οκτωβρίου 1952 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πρέβεζας.
    Από την εφημερίδα ΜΑΣΚΑ Νάξου
    .


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναρωτιεμαι μετα απο ολα αυτα, που οι μεγαλυτεροι ξαναθυμηθηκαν και οι νεωτεροι εμαθαν για τον περιβοητο Στυλιανο Κορναρο, απο που αντλει τοσο θρασος ο Δωροθεος ωστε να εκδηλωνει αυτην την προκλητικη παρασταση μνημης. Αναρωτιεμαι επισης ποσοι απο τους γνωστους και μη εξεραιτεους δημοκρατες και σοσιαλιστες του νησιου θα δεχθουν τον εξευτελισμο να τιμησουν με την παρουσια τους την προσβολη του μητροπολιτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου φαίνεται απίστευτο και αληθινά σκανδαλώδες αυτές οι εορταστικές δοξασίες στη σημερινή εποχή και μάλιστα με το πανελλήνιο ιερό ίδρυμα να πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις . Για την Τήνο και για τους Τηνιακούς τι να πει κανείς δεν υπάρχουν εκεί άνθρωποι του πνεύματος της δημοκρατίας και της εκκλησίας για να μπορέσουν να ακυρώσουν αυτές τις απαράδεκτες δοξασίες; Χάθηκε κάθε είδους αξιοπρέπεια ! Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην ειστε μιζεροι! Συμφωνα με την προσκληση η διοικουσα επιτροπη του ΠΙΙΕΤ μετα την εξαιρετικη εκδηλωση του Δωροθεου θα παραθεσει δεξιωση. Να υπενθυμησω λοιπον ποιοι την συγκροτουν και ας τους συγχαρουμε για την ωραια πρωτοβουλια τους: Βαγγ.Γκιζης, Γιαν.Πολατσιδης, Παν.Μαλλιαρης, Παρασ.Σαλταμανικας, Γρ.Μαρκουιζος, Βαγγ.Καλογηρου, Αλ.Μεγκουλας, Παρ.Μαλλιαρης, Βαγγ.Σημαντηρης. Παντα τετοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. απο ενα πουστη ολα να τα περιμενεις λενε..ο δωροθεος-χρηστοςπολυκανδριωτης μυκονιατης-τον περνει και αυτο ητανε και η τροχοπεδη στο να γινη αρχιεπισκοπος.....λογο αδυναμιας λοιπον ολα να τα περιμενεις απο αυτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή