Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ανασκόπηση 2013

Το 2013 τέλειωσε. Μας αφήνει στο 2014 μάλλον με λιγότερες προσδοκίες απ’ ότι μας παρέλαβε από το 2012. Εκεί που οι προσδοκίες είναι λιγότερες λένε, γιγαντώνεται η ελπίδα. Εγώ όμως τυχαίνει να είμαι φανατικός εχθρός της ελπίδας και κάθε είδους παθητικής προσμονής. «Ελπίζω» σε μια κοινωνία που θα αντικαταστήσει την ελπίδα με την συνείδηση. Πιστεύω στον άνθρωπο, ελεύθερο και στις δυνατότητές του. Παρόλο που δεν φαντάζομαι την πρόοδο ως μία διαδικασία ανάδρασης (που το υποκείμενο δρα, βλέπει τις συνέπειες της δράσης του και κατόπιν δρα πάλι για να τις διορθώσει), είμαι σίγουρος πως η ιστορία μας διδάσκει. Σε μικρότερο βαθμό και η μικρή μας ιστορία (γιατί ο μικρόκοσμος της Τήνου μπορεί να είναι στο κέντρο της ζωής μας αλλά σίγουρα δεν είναι το κέντρο του κόσμου). Έτσι, συντηρώντας την μικρή παράδοση που δειλά ξεκίνησε πέρυσι θα επιχειρήσω μια σύντομη ανασκόπηση για την χρονιά που πέρασε.

Ποιος είναι ο τρόπος που επέλεξα για δεύτερη φορά να κάνω την ανασκόπηση; Ανοίγοντας τα τηνιακά διαδικτυακά μέσα και πατώντας εκατοντάδες φορές το “back”. Πριν ξεκινήσω έριξα μια ματιά στην περσινή αντίστοιχη ανάρτηση αλλά και στις προβλέψεις που είχαμε κάνει για το 2013 με τον χιουμοριστικό καζαμία μας. Ίσως γι’ αυτό το λόγο δυσκολεύτηκα πολύ να ξεχωρίσω τις σημαντικές ειδήσεις κάθε μήνα. Δεν αλλάζει τίποτε στην ροή του χρόνου ή ακόμη κι αν αλλάζει, η μικρή πραγματικότητά μας δεν επηρεάζεται και πολύ:

Γενάρης 2013:
Το Ξάνεμο εύχεται καλή χρονιά με ανατροπή… Παραμένει ευχή! Τον πρώτο μήνα του έτους το Ξάνεμο περνά την δική του περιπέτεια. Μια δικαστική περιπέτεια με αίσιο τέλος. Για το μικρό νησί μας, ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι οι αναγνώστες με αυτό, η δικαστική περιπέτεια του Ξάνεμου αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης για τον μήνα Γενάρη. Στα θετικά μένει η συμπαράσταση πολλών φίλων και αναγνωστών. Τον ίδιο μήνα δεν ξεχνάμε τις πολλαπλές αναφορές στο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Δήμος Τήνου για τις αεροδιακομιδές με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και τα πολλές φορές απαξιωτικά σχόλια για το ΕΚΑΒ.
Τον Γενάρη επισκέπτεται την Τήνο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ανοίγουν τα γραφεία του κόμματος στο νησί.

Φλεβάρης 2013:
Η Τήνος δε καταφέρνει να εκπροσωπηθεί στην Eurovision που ακόμη γίνεται με την επιμέλεια της ΕΡΤ. Ελπίζουμε η ΔΤ να επαναφέρει την συνεργασία για την Eurovision με την Δάφνη Μπόκοτα που τόσο μας έχει λείψει. Ο πολιτευτής της ΝΔ – «Κυκλαδίτης Τζήμερος» αποφασίζει να γράψει για την «επένδυση» στις σκουριές Χαλκιδικής και την αντίδραση των κατοίκων που στερούν θέσεις εργασίας (σνιφ) από την χώρα…  Είχε δίκιο! Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν είχαμε αφήσει την ανάπτυξη να σκάψει τον τόπο μας αφήνοντας πίσω κυάνιο;

Μάρτης 2013:
Η εκλογή του πάπα κλέβει για λίγο την παράσταση μέχρι που μαύρος καπνός βγαίνει πάνω από την μονάδα αφαλάτωσης. Βιαστικές φήμες κάνουν λόγο έως και για δολιοφθορά, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την πυροσβεστική υπηρεσία και την ΔΕΗ. Η βλάβη αποκαθίσταται και λευκός καπνός ανακοινώσεων μας ενημερώνει χαρμόσυνα πως «έχουμε αφαλάτωση». Τον Μάρτιο γίνεται και στο νησί ομιλία του θεολόγου κ. Αργυρόπουλου με θέμα «Χριστιανισμός και Ναζισμός» αλλά από το ιερατείο το ενδιαφέρον και η συμμετοχή είναι μηδαμινά καθώς εκείνη την εποχή ακόμη η χρυσή αβγή είχε σοβαρό κομμάτι… Τον ίδιο μήνα καταγράφει η περιφέρεια τις παράνομες πινακίδες στο οδικό δίκτυο. Ανακοινώνεται πρόστιμο αλλά δεν εφαρμόζεται ως σήμερα. Όπως έλεγε και ένα παλιό διαφημιστικό για την προώθηση της απογραφής με τον Σπύρο Παπαδόπουλο: «Γιατί ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;»

Απρίλης 2013:
Τον Απρίλη ο Τ.Τ. γίνεται μέλος των ΑΝΕΛ! (Και κανείς δεν λέει πως δεν έχει δικαίωμα ή λόγο να το κάνει, όμως υπερασπίζονταν με θέρμη το μνημόνιο για ένα σχεδόν χρόνο, θα αρκούσε λίγο αυτοκριτική…). Τον ίδιο μήνα ο Μητροπολίτης κάνει μαθήματα και προτάσεις οικονομικής διαχείρισης στης Εθνική Τράπεζα! (Θεία οικονομία!). Η αγαπημένη οργάνωση ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων κάνει εκδήλωση στο νησί για την «γαλάζια ανάπτυξη» (που έχει τις ρίζες της στην ζήλια της «πράσινης ανάπτυξης» του Γιώργου Παπανδρέου του νεότερου του μνημονιοφόρου). Στην εκδήλωση συμμετέχει και η πρώην βουλευτής κ. Τσόκλη (που ψήφισε μνημόνιο Ι, μεσοπρόθεσμο κτλ για να μην χάνεται η ιστορική συνέχεια…).

Μάης 2013:
Οι καθηγητές επιστρατεύονται και στο νησί πριν καν η απεργία ξεκινήσει! Ακόμη κι όσοι είχαν ψηφίσει κατά της απεργίας… Το μνημόνιο συνεχίζει δημοκρατικά την «μεταρρύθμιση» στην χώρα μας. Στην Τήνο συνεχίζονται οι σαπουνόπερες.
Τον μήνα Μάη επισκέπτεται την Τήνο ο περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης και δίνει συνέντευξη στο Ξάνεμο. Μεταξύ άλλων δηλώνει υπέρ της πράσινης ανάπτυξης όπως πολύ καλά είχαν μάθει όλοι οι της πράσινης λαίλαπας σε ειδικό σεμινάριο.Επίσης τον μήνα Μάη ενημερωνόμαστε μέσω του διαδικτύου πως την Τήνο επισκέπτεται η Νατάσσα με τα παιδιά – ελπίζουμε πως ο άνθρωπος που συνέταξε την είδηση απλά δεν μπόρεσε να δει την διακριτική φιγούρα του πρώην πρωθυπουργού γιατί θα ήταν κρίμα να πέρασαν το ΣΚ τα παιδιά μόνα τους.

Ιούνης 2013:
Ο κύκλος της δημοκρατικής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη κλείνει με το κλείσιμο της ΕΡΤ (ευτυχώς έλαβε τέλος και η ρεμούλα στην χώρα έτσι). Στο εξής οι Σαμαράς-Βενιζέλος μένουν μόνοι τους αλλά ο Φώτης-ωσεί-παρών θα είναι εκεί όποτε χρειαστεί να ψηφίσει κάτι. Η κυβέρνηση ίσα που πρόλαβε να γιορτάσει και την επέτειο της από τις εκλογές του 2012. Στην Τήνο, ο αντιμνημονιακός δήμος (γιατί να φοβόμαστε  να το λέμε πια) παίζει την μαυρισμένη από την μνημονική κυβέρνηση ΕΡΤ στο τοπικό κανάλι για μία και κάτι εβδομάδα. Μετά δεν χρειαζόταν άλλο. Το κοινωνικό φαρμακείο μπαίνει σε λειτουργία (κάπου πρόσφατα είδα ένα τίτλο σε δημοσίευση «ο δήμαρχος σκοράρει και με αυτογκόλ»).
Την Τήνο επισκέπτεται τον μήνα Ιούνιο ο φουσκωτός τύπος με τα πάλλευκα δόντια και μια χαζογκόμενα (συγχωρέστε με και πάλι για τον όρο «γκόμενα»).

Ιούλης 2013:
Έρχεται στην Τήνο η Μενεγάκη. Τι θέλετε κι άλλο;

Αύγουστος 2013:
Ακόμη και οι μεγάλοι δικηγόροι καμιά φορά αστοχούν. Άμα τους βαρέσει ο ήλιος του Αυγούστου και ο μεγαλοϊδεατισμός. Πέρυσι είχαμε γράψει «Την ιστορία την γράφουν οι νικητές, την υστερία τα τσιράκια τους».
Επισκέπτεται την Τήνο η Φαίη και κάτι φίλες της στο instagram… Κολυμπά στα νερά του νησιού και στο σύνολό της η εκκλησιαστική κοινότητα σκέφτεται πως ίσως δεν χρειάζεται πλέον να πέσει ο σταυρός στην θάλασσα για να αγιάσει τα νερά για τρία χρόνια!

Σεπτέμβρης 2013:
Μια δολοφονία όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετή για καταλάβουν οι 450.000 ψηφοφόροι της χρυσής αβγής ότι είναι συνένοχοι. Η κυβέρνηση όμως αναγκάζεται να πάρει μέτρα και τα ΜΜΕ ανακαλύπτουν ξαφνικά τον τροχό. Δυστυχώς οι θεατρινισμοί και τα κενά περιεχομένου δελτία ειδήσεων, κάθε άλλο παρά την πραγματική φύση της ναζιστικής οργάνωσης αποκαλύπτουν. Στην Τήνο, τα μέσα αφιερώνουν 5-6 αναρτήσεις. Για τις επίσκεψη του Λιάγκα και της γυναίκας του ακόμη μπορείς να βρεις περισσότερες…
Ο πρωθυπουργός αναγγέλλει το γρήγορο internet! Για τον μέσο τηνιακό αυτή η ανακοίνωση είναι αρκετή για να τον κρατήσει εφησυχασμένο ενώ παράλληλα αρχίζει η συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση νόμου φορολογίας των αγροτεμαχίων! Από λάθος ο δήμος ανακοινώνει πιο μετά ότι στην Τήνο δεν μπορεί να αμφισβητείται η ιδιωτική ιδιοκτησία: Εδώ κάνουμε τα πάντα να τους τα χαρίσουμε για να μην χρειαστεί να τα πληρώσουμε του χρόνου! Τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται εκδήλωση για τον Κ. Καστοριάδη. Πολλά ακούστηκαν εκεί, αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν να ακούσουν απλά έκλεισαν τα αυτιά τους. Οι ίδιοι σε άλλες περιπτώσεις καπηλεύονται τον όρο «χειροποίητο νησί»…

Οκτώβρης 2013:
Την Τήνο επισκέπτεται η ανάπτυξη… Ήδη από το καλοκαίρι δεκάδες αναδημοσιεύσεις έκαναν λόγο για την αύξηση των τουριστών και το ευνοϊκό κλίμα και την πολύ καλή δουλειά της υπουργού μας… Παραφράζοντας τον Τόλκιν: «Μπορείς να το δεις στα μάτια των επιχειρηματιών του τουρισμού στο νησί, μπορείς να το νιώσεις τα βράδια στην παραλία, μπορείς να το μυρίσεις σε όλες σχεδόν τις οικονομικές συναλλαγές». Και οι Ρώσοι αυτά τα ελπιδοφόρα μηνύματα διάβαζαν και κατέκλυσαν κατά χιλιάδες το νησί.

Νοέμβριος 2013:
Το μήνα Νοέμβριο το Ξάνεμο δημοσιεύει την ανοικτή πρό(σ)κληση για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ουσιαστικά προτρέποντας για την δημιουργίας αυτοδιοικητικού σχήματος όπως και 3 και κάτι χρόνια πριν. Εκδηλώνεται έτσι μια προσπάθεια δημιουργίας συνδυασμού από την βάση  «ώστε να συνδιαμορφώσουμε από κοινού τους όρους και τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου από κομματικές, συντεχνιακές ή άλλες εξαρτήσεις αυτοδιοικητικού σχήματος». 
Το ΠαΣοΚ υπάρχει ακόμη (όπως και η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη) και σίγουρα στην Τήνο.


Δεκέμβριος 2013:
Το ενδιαφέρον πολλών αναδημοσιεύσεων στρέφεται απότομα στα έργα που γίνονται στο νησί. Για μερικούς μήνες προβλέπεται ευτυχώς να ξεφύγουμε από το χάσιμο των αναδημοσιεύσεων για τις επισκέψεις του κάθε δημοσίου προσώπου που ανεβάζει και το status μας ως νησί ή τουλάχιστον θα αλλάξει το ποσοστό των σχετικών θεμάτων. Επίσης θα μας δώσει την εντύπωση ότι όλα πάνε τέλεια και ότι τίποτε δεν χρειάζεται να μεταβληθεί ανεξάρτητα από το πώς ο καθένας μας βιώνει την πραγματικότητά του. Ίσως αν μετρούσε λίγο περισσότερο αυτή η πραγματικότητα και λιγότερο η ευφορία των εθνικών ΜΜΕ ή του τοπικού διαδικτύου στον σχηματισμό της κοινής γνώμης τα δεδομένα σήμερα να ήταν διαφορετικά. Πάμε για να τα αλλάξουμε!

Καλή Χρονιά!

6 σχόλια:

  1. οτι και να γραφετε στις εκλογες η τηνος θα δειξει ποσο αγαπα τον κροντηρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγη μετριοφροσύνη δε βλάπτει.Πασόκοι είναι αυτοί που σας ανέβασαν προσωρινά τα ποσοστά.Πολύ εύκολα θα γυρίσετε πάλι στα ποσοστά του 3%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμε 2:59
      Ευχαριστούμε για το σχόλιο που μέσα σε μόλις 2 σειρές καταφέρνει 1) να εκδηλώσετε επιθυμία να γυρίσουμε στις προηγούμενες εποχές, 2) να αναδείξει ότι είστε εκτός πραγματικότητας στα όρια της σχιζοφρένειας (όπως μάλλον υπονοεί και ο ανώνυμος 4:44
      3) να βλέπετε παντού τον ΣιΡιζΑ που σας κυνηγά σαν εφιάλτης

      καλή χρονιά να έχετε με υγεία ώστε να προλάβετε να δείτε με τα μάτια σας όλα όσα επιθυμείτε για εσάς και τον τόπο σας

      Διαγραφή
    2. και με απόλυτη μετριοφροσύνη σας αφιερώνουμε τα δύο πρώτα λεπτά στο παρακάτω βίντεο:

      http://www.youtube.com/watch?v=OrhfCcEBixI

      Διαγραφή
  3. ρε αντε απο κει, δεν πατε να δειτε ποιος ειναι μπλεγμενος με τις μιζες στο πασοκ που εχετε θρασος και μιλατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή