Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Κοινό Τηνίων: Δελτίο τύπου για την 1η ειδική συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ

Κυριακή, 7 Σεπτέμβρη 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η 1η ειδική συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τήνου σχετικά με
1. την εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου (Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα) για δυόμιση έτη (1-9-2014 / 5-3-2017).
2. την εκλογή μελών Οικονομικής επιτροπής για δυόμιση έτη (1-9-2014 / 5-3-2017)
3. την εκλογή εκπροσώπων του Δήμου, στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Σχετικά με το προεδρείο, η τοποθέτηση της δημοτικής μας συμβούλου ήταν η παρακάτω:

Ο Καλλικρατικός νόμος στρεβλώνει τον θεσμό της ισοπολιτείας συγκεντρώνοντας εκτελεστικές εξουσίες στον θεσμό του δημάρχου και του προέδρου. Το προσωποπαγές αυτό σύστημα απαξιώνει την συμμετοχή των δημοτών που σταδιακά αποστασιοποιούνται από τους θεσμούς.

Παρά την προσήλωσή μας στην άποψη ότι η λήψη αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται με την διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων όπου η ημερήσια διάταξη θα καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, κατανοούμε πως μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουμε να πάρουμε θέση για τα όργανα στα οποία περιορίζονται οι αρμοδιότητες αυτές.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε πως ο ιδανικός υποψήφιος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του, θα πρέπει να είναι συναινετικός και ευρύτερα αποδεκτός, να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και την δημόσια περιουσία και να αντιλαμβάνεται τους δημότες ως συνδημότες.

Δεν πιστεύουμε πως κάποιος από την πλειοψηφούσα παράταξη, συγκεντρώνει περισσότερο ή λιγότερο αυτά τα χαρακτηριστικά οπότε ψηφίζουμε λευκό και περιμένουμε από όποιον λάβει τη θέση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης των δημοκρατικών διαδικασιών που υποκαθιστά να έχει ως κύριο μέλημα να εντάξει στις διαδικασίες, συμμετοχικές πρακτικές.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανέδειξαν τους εξής
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Σιώτος Ιωάννης, έλαβε 19 ψήφους σε σύνολο 20
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Γκίζης Νικόλαος, έλαβε 20 ψήφους σε σύνολο 20
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου: Αλβέρτη – Κουσουνάδη Μαρούλα, έλαβε 18 ψηφους σε σύνολο 20

Σχετικά με την οικονομική επιτροπή, έγινε πρόταση από τον αρχηγό της δημοτικής παράταξης “Τολμάμε Μαζί” να είναι η δημοτική μας σύμβουλος υποψήφιο αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής την οποία και αποδέχθηκε με την παρακάτω τοποθέτηση:

Η διαχείριση των οικονομικών του δήμου και η κατανομή των δημοσίων επενδύσεων δεν θα έπρεπε να γίνεται σε επίπεδο μιας κλειστής ολιγομελούς επιτροπής. Σε ιδεατές συνθήκες, την αρμοδιότητα αυτή θεωρούμε ότι πρέπει να την έχει το σύνολο των δημοτών μέσω μίας μορφής συμμετοχικού προϋπολογισμού. Η ισχύουσα νομοθεσία περιγράφει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης το οποίο βρίσκουμε παράλογο, εντούτοις, καταθέτουμε δύο προτάσεις οι οποίες εναρμονίζονται με τον κανονισμό ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την κατεύθυνση της συμμετοχής.

1. Δεχόμαστε την πρόταση για την υποψηφιότητα ως αναπληρωματικό μέλος της οικονομικής επιτροπής.

2. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του σχεδίου κανονισμού λειτουργίας της οικονομικής επιτροπής, επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεών της. Αιτούμαστε την κάλυψη όλων των συνεδριάσεων της οικονομικής επιτροπής από το τηλεοπτικό κανάλι του δήμου, για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών.

Στην συνέχεια ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας πήρε τον λόγο και επιδοκίμασε την δεύτερη πρόταση σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την οικονομική επιτροπή ήταν:

Τακτικά μέλη


Έλαβαν
Σύνολο
Ορφανός Σίμος
-
-
Αλοιμόνου Ευγενία
18
20
Απέργης Ιάκωβος
16
20
Οριάνος Φίλιππος
15
20
Ψάρρος Κώστας
15
20
Αμοιραλής Φραγκίσκος
19
20
Κροντηράς Παναγιώτης
18
20

Αναπληρωματικά μέλη (η κατάταξη των ισοψηφησάντων προέκυψε μετά από κλήρωση)


Έλαβαν
Σύνολο
Βιδάλης Κώστας
18
20
Βιδάλη Ειρήνη
18
20
Τζες Γιώργος
18
20
Ξενόπουλος Αντώνης
11
20
Αλβέρτη – Κουσουνάδη Μαρούλα
11
20

Σχετικά με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν:

Από την πλειοψηφία:

Έλαβαν
Σύνολο
Ορφανός Σίμος
-
-
Αλοιμόνου Ευγενία
12
13
Αρμάος Παντελής
13
13

Από την μειοψηφία:

Έλαβε
Σύνολο
Κροντηράς Παναγιώτης
7
7



Το Κοινό Τηνίων θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και θα συνεχίσει να αξιολογεί ως σημαντικότερη υποχρέωση και δικαίωμα των συνδημοτών μας την συμμετοχή. Συνεχίζουμε να καλούμε όλους να συμμετέχουν με την παρουσία τους στα δημοτικά συμβούλια και στις επιτροπές καθώς και να εμπλέκονται κατά το δυνατόν σε κάθε δημοτική δραστηριότητα πιέζοντας προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας.

16 σχόλια:

  1. Ένα βήμα την φορά. Επιτέλους διαφάνεια. Έτσι σας θέλουμε να συνεχίσετε και ακομη πιο δυναμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ?ΣΕ ΜΟΝΟ 3ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΑΚΙΑ ΑΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ 426ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ...ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ...ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, ο αριθμός 426 μετρά μονάχα ψηφοδέλτια. Φυσικά αυτά τα ψηφοδέλτια ήταν που μας έδωσαν μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο και συνεπώς την δυνατότητα να καταδεικνύουμε τα κακώς κείμενα, να φέρνουμε προτάσεις που εκπορεύονται από τον κόσμο, να έχουμε λόγο και ψήφο κλπ.

      Ο στόχος όμως είναι να υπερβούμε το επίπεδο των εκλογών, της ψήφου ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο επίπεδο της συνεχούς και ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.

      Αν δεχτούμε ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων μας, όντως μας επέλεξε για να αλλάξουμε την καθιερωμένη σχέση του δημότη με την δημοτική αρχή έχουμε κάνει ένα βήμα. Αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε κάποιους από αυτούς ώστε να προσπαθούν οι ίδιοι να την αλλάξουν, τότε έχουμε κερδίσει τους “συμμάχους”.

      Διαγραφή
  3. Γιατί ανώνυμα; Έχουμε όλοι την ανάγκη να δούμε ότι υπάρχει κόσμος που δεν φοβάται να εκτίθεται και να στηρίξει την προσπάθεια πρώτ' απ' όλα με την συμμετοχή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε πήξει στα δελτία τύπου.
      Τίποτα πιο καινούργιο έχετε ;
      π.χ. Ι.Χ. με ντουντούκες ! ή
      στις 9.45 π.μ. από την εξέδρα να ακούν στα απέναντι καφενεία

      Διαγραφή
    2. δικες σας πρακτικες καφενειακου τυπου επιβεβαιωνονται καθε φορα.απλα τυγχανει να ειναι ξεπερασμενες.ασε να εχουμε το θαρροσ και την πυγμη να βγαζουμε δελτια τυπου

      Διαγραφή
  4. Εγώ σας ψήφισα αλλά το μετάνιωσα.
    Το λέω με ειλικρίνεια και ο λογος που συμβαίνει είναι τα κείμενα που γράφει ο Πέτρος στον site του.
    Τέτοια εμπάθεια και ειρωνία δεν ταιριάζουν σε νέους ανθρώπους. Δηλητηριάζει την ψυχή του χωρίς ουσιαστικό λόγο. είναι κρίμα και τι λέω με πόνο ψυχής.
    Έτσι δεν πάμε μπροστά.
    Μακάρι να με διαψευσετε στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επειδή έχεις πολύ σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα καλά έκανες και το μετάνιωσες... τώρα βέβαια τα επιχειρήματα της επίκλησης στην προσωπική εμπειρία, κάπου ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό μας μάθανε πως αλλιώς λέγονται και "εγωπάθεια"

      Διαγραφή
    2. ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ "ΤΡΟΛΑΡΕΙ" ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΟΥΘΕΣΙΑΣ???

      ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΣΕΙΣ...

      ΥΓ: ΚΙ ΕΓΩ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΑΛΛΑΖΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ

      Διαγραφή
  5. δεν ξέρω τι λέτε αλλά εγώ καμάρωσα τον γιο του αντιπρόεδρου στο συμβούλιο έχει στόφα ηγέτη το παιδί...η δημόσια επιτυχία του απο τώρα φαίνεται θα ειναι ανάλογη της προσοπικής του επιτυχίας...πόσο κουράστικε γαι την θέση που έχει και ΄πόσο κουράχζεται και τώρα...πάτε μια βόλτα στην βιβλιοθηκη να καμαρώσετε από κοντά τα χάλια της... έχει και ύφος το πιντί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι ψηφίζετε Πασοκ-Νδ να βολευουν τα κόμματοσκυλά την πάρτη τους.
    Και εσύ βλακα τηνιακε πλήρωνε ΕΝΦΙΑ για να σωθεί η χώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αφού δεν στρίμωξε και τον άλλο γιο στην σχολή του πύργου πόλι καλά να λέμε. διευθυντής καλών τεχνών πύργου θα τρελαθούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΛΟΙΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΜΙΣΘΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑΑ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΤΣΑΜΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή