Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Κοινό Τηνίων: 2η Συνεδρίαση Δημ. Συμβ. δήμου Τήνου

 
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατά τη 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου για το 2016 που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου, για μια ακόμα φορά, γίναμε μάρτυρες, της ανούσιας εθιμοτυπικής κόντρας πλειοψηφίας – μειοψηφίας για το ποιος φταίει περισσότερο για το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα διαχρονικό πρόβλημα των τελευταίων ετών, που για την δημιουργία του και την συνέχιση του φέρουν ακέραια την ευθύνη όλοι όσοι διοικούσαν τον Δήμο Τήνου.

Αυτή η κόντρα έφερε και το ξέσπασμα της δημοτικής μας συμβούλου κυρίας Μαρούλας Αλβέρτη η οποία σε εντονότατο ύφος είπε μεταξύ άλλων:
 “…έχω φτάσει εκτός ορίων, από το 2008 ξέραμε από την Ε.Ε ότι θα αρχίσουν τα πρόστιμα , έχουν περάσει δυο τετραετίες και δεν είχαμε προβλέψει τίποτα, έχουμε φτάσει στο «νυν και αεί», δεν θα κουβεντιάζουμε έτσι. Να τα βάλουμε όλοι μαζί κάτω να δούμε τι θα κάνουμε, δεν θα ανεχτώ άλλο κουβέντα και τσακωμούς μεταξύ σας. Είστε και οι δυο υπεύθυνοι.”

Προ ημερησίας ακόμα, τέθηκαν από την παράταξή μας τρία θέματα:

1. Η Κατάχρηση εξουσίας από τον Λιμενάρχη.
 Σε συνέχεια της απόφασης και του ψηφίσματος που εξεδόθη από το ΔΣ στις 11 Δεκέμβρη του 2014 και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, της Ευρέσεως, ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα και να συνταχθεί νέα αναφορά ζητώντας από τα κατάλληλα όργανα να ερευνήσουν την υπόθεση.


2. Τα θέματα της Τοπικής Συνέλευσης στο Σμαρδάκιτο
 όπως διατυπωθήκαν και αξιολογήθηκαν από τους κατοίκους του Σμαρδάκιτου που παρευρέθηκαν. Συγκεκριμένα, το χρόνιο πρόβλημα του νερού που κατά καιρούς βγαίνει θολό, το πρόβλημα με όμβρια νερά που πλημμυρίζουν το χωριό λόγω φραγμένων αγωγών, ο κίνδυνος που υπάρχει στην πρώτη είσοδο από κακή κατασκευή, και ο ελλιπής φωτισμός του χωριού. 

3.
 Με αφορμή της ψηφισθείσας τροπολογίας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την διατήρηση της ειδικής φορολογικής κατάστασης στα νησιά (νησιωτικότητα), ζητήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο να επαναλάβει την θέση του για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά κάτι που έγινε αποδεκτό ομόφωνα. Επίσης καταθέσαμε Ψήφισμα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά το οποίο και εγκρίθηκε και είναι το ακόλουθο:


Ψήφισμα
Το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Τήνου με την υπ. Αριθμ…. απόφασή του της 9ης Ιουλίου 2015 είχε εγκρίνει ψήφισμα εκφράζοντας την ρητή αντίθεσή του απέναντι στην ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Οι ιδικές φορολογικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλα ευρωπαϊκά νησιά, στα πλαίσια της κατοχυρωμένης νησιωτικότητας, από ανάγκη για πολύπλευρη στήριξη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες τους, καταργήθηκαν λόγω μνημονιακής απαίτησης και οι νησιώτες πληρώνουν τις συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας.
 

Την 1η – 2 - 2016, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με την ειδική κατάσταση στα νησιά (νησιωτικότητα), της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, υπερψηφίστηκε η τροπολογία, B8-0165/2016, που επαναφέρει στην πράξη το ιδικό φορολογικό καθεστώς, Ζητάμε από την πολιτεία την υιοθέτηση της και την επαναφορά του μειωμένου Φ.Π.Α στα νησιά μας.


Το Δ.Σ.


Στα θέματα τώρα της ημερήσιας διάταξης δεν ψηφίσαμε τους προϋπολογισμούς της «Κοινωφελούς επιχείρησης» και του δημοτικού Ιδρύματος της Αγίας Τριάδας. Για το θέμα του προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού, ζητήσαμε να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη ΤΕ2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ για τη στελέχωση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την υποστήριξη των Δημοτών και λόγω των σημερινών συνθηκών και λόγω του ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου είναι υποστελεχωμένη.

Τελικά η πρότασή μας εισακούσθηκε εν μέρη και η ειδικότητα ΤΕ2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ μεταφέρθηκε από την τελευταία στην δεύτερη θέση της σειράς προτεραιότητας. Έτσι συμφωνήσαμε στην τελική διαμορφωμένη πρόταση.

Τέλος στα υπόλοιπα θέματα της ημερησίας διάταξης, συμφωνήσαμε με τις προτάσεις της πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου