Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Τηνιακή Μαρμαροτεχνία: Εκδήλωση για την ένταξη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της «Unesco»


Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η Χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της «Unesco». 

Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής συνοδεύεται από έπαινο για τον φάκελο που υπέβαλε η χώρα και ιδιαίτερα για το δεκάλεπτο φιλμ με τίτλο: «Μόνο τον μαντρακά βαστεί...», που συμπλήρωσε την τεκμηρίωση του στοιχείου. Το φιλμ, μάλιστα, αυτό προτείνεται ως πρότυπο για την ανάδειξη ανάλογων στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σήμερα το πρωί, 22/4,  στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού,  πραγματοποιήθηκε μια λιτή εκδήλωση προκειμένου να τιμηθούν όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της «Unesco». 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, παρουσία του υπουργού ΥΠΠΟΑ κου Αριστείδη Μπαλτά,   παρέδωσε στον δήμαρχο Τήνου το ενδεικτικό της εγγραφής.
Τους προσερχόμενους υποδεχόταν στην είσοδο του υπουργείου, μαρμάρινο έργο (σκάλα) του λαϊκού μαρμαρογλύπτη από τον Πύργο Αντώνη Βίδου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος τηνιακών  μαρμαροτεχνιτών της Τήνου και της Αθήνας, τεχνιτών στην αναστύλωση και συντήρηση των μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού (Ακρόπολη κλπ), ο προηγούμενος και ο νυν διευθυντής της σχολής  μαρμαροτεχνίας του Πανόρμου, παλαιοί μαθητές, συνεχιστές της μακραίωνης παράδοσης του νησιού στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας. 


Παραβρεθήκαν - εκτός από τον δήμαρχο- ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, δημ. σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΠΙΟΠ, εκπρόσωποι Τηνιακών συλλόγων.  

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι ευγενική παραχώρηση από τον χρήσηΕργαλεία Μαρμαρογλυπτικής / Sculpture Tools  στο Φ/Β  όπου μπορείτε να δείτε περισσότερες.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου