Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Θλίψη και πόνος για ακόμα μια φορά.

φωτό "κλεμενη" απο το διαδύκτιο" 
Μια ακόμα φωτιά. Στα Υστέρνια αυτή την φορά. Σαββατόβραδο, μετά τα μεσάνυχτα. Με αντιπερισπασμό, όπως και την προηγούμενη βδομάδα, μικρότερης στον Άγιο Ρωμανό.
Τρίτο συνεχόμενο Σαββατόβραδο. Μια ακόμα Κυριακή, ξημερώνει μαύρη για την Τήνο.
Όλα αυτά εντελώς τυχαία. Τα αίτια ας τα βρει η πυροσβεστική.

Θλίψη και πόνος για ακόμα μια φορά.

Εκατοντάδες στρέμματα χορτολειβαδικής βλάστησης, κυρίως, και μελισσοκομικών φυτών έγιναν και δω στάχτη και μαυρίλα.  Το ίδιο και με την άγρια πανίδα της περιοχής. Για τα οικόσιτα ζώα, δεν υπάρχει ακόμα εικόνα.

Στην πρώτη μεγάλη φωτιά, στις 22 Ιουνίου, στην λαγκαδιά του Μουντάδου, με μια έντονη συναισθηματικά ανάρτηση, ζητούσα  « Να φτιάξουμε μια ομάδα εθελοντών δασοπυρόσβεσης, που μετά από μια βασική εκπαίδευση από τους επαγγελματίες πυροσβέστες, θα συνδράμουμε στο έργο τους».
 Μια ομάδα που με την καθοδήγηση της πυροσβεστικής θα βοηθά στο έργο της.
Μια ομάδα πολιτών, μαζί με την πυροσβεστική και την πολιτική προστασία του Δήμου. Διπλά. Μαζί.

Λίγοι συμπολίτες μας, καμιά δεκαριά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Κάποιοι άλλοι, από αυτούς που ήταν στην αυτοδιοίκηση του νησιού για χρόνια, μας κατηγόρησαν κιόλας ότι το κάνουμε για προσωπική προβολή.
Κάποιοι άλλοι ανεβάζουν δακρύβρεχτες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν σβήνει καμιά φωτιά με δάκρυα. Τα δάκρυα ακολουθούν  το φως της μέρας.
Επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση:

Έλατε να φτιάξουμε μια ομάδα εθελοντών δασοπυρόσβεσης, που μετά από μια βασική εκπαίδευση από τους επαγγελματίες πυροσβέστες, θα συνδράμουμε στο έργο τους.
Όσοι νομίζετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε, με διάφορους τρόπους, 
Έλατε, την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στις 20.00στην Λ. Μεγαλόχαρης, για μια πρώτη συνάντηση.


3 σχόλια:

  1. ας δούμε τα γεγονότα:

    1. Είναι σαφώς εμπρησμός. Πάντα νύχτα, πάντα πολλές εστίες. Πάντα με σκοπό να κάνει ζημιά. Αν και όλα σε "έρημες" περιοχές, όλες γύρω από το οροπέδιο. Άλλες πυρκαγιές πχ πριν τον Μουντάδο, μάλλον τυχαίες.

    2. Η φωτιά πάνω από τον Αγιο Ρωμανό είναι η 6η ή 7η σε αυτην την περιοχή τα τελευται 3 χρόνια. Στην αρχη όλοι λέγαμε "κάποιος παλαβός". Αυτή την φορά κάηκε η περιοχή γύω από κορφούλες που κάποιος ΄μάλλον πάει για άδεια εγκατάστασης. Τα αιολικά που είναι σχεδιασμένα για πάνω από τον Άγιο Ρωμανό, μετατοπίζονται πιο πίσω

    3.Παρόμοια συμπτώματα και στην περιοχή πίσω και πάνω από τα Ιστέρνια. "Κάποιος παλαβός" λεμε όλοι.

    Όταν και εάν συμβεί η επόμενη πράξη, δεν θα μπορώ να πω "α αυτός το έκανε" αφού όλοι θα λένε "μα κάποιος παλαβός βάζει φωτιές εδώ και 3 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή οι πυροσβεστες είναι με μέσο και στην Τήνο δεν υπάρχει για αυτούς το φορτο εργασίας άλλων περιοχών πολλοί δεν γουστάρουν να πάμε να τους βοηθήσουν. Το θέμα όμως είναι το καλό του τόπου και όχι αν βολευτηκαν κάποιοι που είχαν θείο στην κορωνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω να ηρθαν απο μονοι τους η να τους φυτευσαν ξαφνικα εδω,οπως και το κλιμακιο,αν θες να εχουν φορτο εργασιας βαλε φωτια στο σπιτι σου να ερθουν να σε σβησουν

      Διαγραφή