Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Απαγόρευση θήρας σε όλη την Ελλάδα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Για μια εβδομάδα έως την 18η Ιανουαρίου
Με την υπ. Αρ. πρωτ.: 151342/50 σημερινή του απόφαση, ο αναπλ. υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος, απαγορεύει την  θήρα σε όλη την Ελλάδα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, για μια εβδομάδα ( έως την 18η Ιανουαρίου 2017). Λέει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος &Ενέργειας, που κοινοποιήθηκε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στα δασαρχεία, στην κυνηγετική συνομοσπονδία και αλλού:  
«Καθολική απαγόρευση θήρας σε όλη τη χώρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε σήμερα απόφαση απαγόρευσης της θήρας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, με ισχύ από  11 Ιανουαρίου 2017 έως και 18 Ιανουαρίου 2017, η οποία  θα δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παράλληλα, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) εκδόθηκε εγκύκλιος προς τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία για άμεση έκδοση τοπικών απαγορευτικών διατάξεων.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και η πυκνή χιονοκάλυψη και παγοκάλυψη έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους πολλών περιοχών, αλλά και σε πολλά είδη της άγριας πανίδας, με αποτέλεσμα να απειλείται η πληθυσμιακή κατάσταση πολλών σπάνιων και προστατευόμενων ειδών.
Αναζητώντας τροφή, νερό και καταφύγιο σε καταλληλότερα ενδιαιτήματα, πολλά είδη ορνιθοπανίδας έχουν καταφύγει εξαντλημένα σε υγρότοπους και χερσαίες περιοχές της νότιας Ελλάδας, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες.
Πολλά από αυτά τα είδη πουλιών προέρχονται από τη βόρεια Ευρώπη ή ακόμη και από αρκτικές περιοχές και σπανιότατα εμφανίζονται σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η αναγνώρισή τους και η διάκρισή τους σε σχέση με τυχόν θηρεύσιμα είδη.

Η απόφαση καθολικής απαγόρευσης της θήρας ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές διαμαρτυρίες πολιτών από όλη τη χώρα καθώς και καταγγελίες για αυξημένα περιστατικά λαθροθηρίας υπό συνθήκες που η θήρα, ούτως ή άλλως, απαγορεύεται».

3 σχόλια:

 1. Στη Τήνο οι γνωστοί οικολόγοι κηνυγοί του έδωσαν και κατάλαβε.
  Και βάζαν και τις μούρες τους στο facebook δίπλα στα πτώματα με καμάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. στη λίμνη της κολυμπίθρας τελευταίες μέρες του δεκέμβρη νομοιζες οτι γίνεται πόλεμος.
  Αναρωτιέμαι ειληκρινά ποσο κομπλεξικός και άρωστος πρέπει να είναι καποιος για να πηγένει και να σκοτώνει μέσα στο ίδιο τους το καταφύγιο πάπιες και αποδημιτικά πουλιά. Πρίν κάποια χρίνια είχαν έρθει δυο κύκνοι και τους σκοτώσανε. Ενα χρόνο μετα ήρθαν ακόμα 5 ζευγάρια τους σκοτώσαν και πάλι.
  φυσικά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε ούτε τότε ούτε τώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
  Η ΝΑ ΤΟΥςΤΗΝ ΜΠΗΤΕ ΑΣΧΗΜΑ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕς ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΛΟς ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΔΩ Κ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΧΕΝΟΜΑΙ ΠΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥς ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑς ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΛΑΚΕΡΟ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΥΚΝΟΙ ΑΧΡΙΣΤΟΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ...ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥς ΓΑΜΗΣΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΙΩς ΜΗ ΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή