Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

"Έφυγε"ο Γιάννης Μανιατάκος


«H τέχνη είναι καημός και λύτρωση γι αυτόν που ταυτίζεται
είναι ένας συνεχής διάλογος με το υλικό
που οι άλλοι, αν έχουν ανοικτά τα μάτια της ψυχής
ακούνε κανένα ψίθυρο»
Γιάννης Μανιατάκος


Αποτέλεσμα εικόνας για γιάννης μανιατάκος
  Ο Καθηγητής-Γλύπτης-Ζωγράφος Γιάννης Μανιατάκος, ο μακροβιότερος διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου, ο «δάσκαλος» όπως ήθελα να τον αποκαλούν, δεν είναι πια κοντά μας.
  Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης, το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 1971 διορίστηκε  Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1967 μέχρι σήμερα κατάφερε να συνδυάζει την ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα και για τον ήλιο του νησιού της Τήνου. Έχει μείνει εκατοντάδες ώρες στο βυθό ζωγραφίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα υποβρύχια τοπία του Αιγαίου. Κι ακόμη, χιλιάδες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο  έπλαθε τα αγάλματά του. Η γλυπτική του θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στις σημειώσεις του: « Την Γλυπτική την θεωρώ ανθρωποκεντρική και έφηβη. Το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη, γιατί πέραν του αυστηρού σχεδίου της αμφίπλευρης ισοτιμίας της Φύσης, είναι και το ξεχωριστό πνεύμα του κάθε ανθρώπου που πρέπει να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη, που δεν είναι η σάρκα.»

Από την έκθεση του:  “Σμιλεύοντας το Χρόνο: Τήνος ,…30 & κάτι… χρόνια μετά”  το Δεκέμβρη του 11

Σημ: H εξόδιος ακολουθία του θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο  Φλωμοχώρι της Μάνης, το Σάββατο 18-2-17, στις 13.00 

5 σχόλια:

  1. υπεροχος τον ειχαμε συναντησει σε εκθεση του στο Πυργο. Καλο του ταξιδι Γιωργος Ποπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, Τα έργα του "Δασκάλου" Ιωάννη Μανιατάκου , είναι οι πίνακες που παρουσιάζουν τον Βυθό, και τα γλυπτικά έργα του είναι τα γυμνά μοντέλα και κάποιες προτομές. Τα υπόλοιπα έργα είναι τριών μαθητών του. Των : Βασίλης Τάγκαλος, Έκτωρ Παπαδάκης, Τακής Κοζόκος, που εξ'εθεταν όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανθρωποκεντρική θεωρούσε τη γλυπτική, ανθρωποκεντρικες ήταν και οι αξίες του γενικότερα καθώς θεωρούσε τον άνθρωπο ως τη μεγαλύτερη περιουσία. Νιώθω περήφανος για τη συγγένεια μου με αυτόν τον καλλιτέχνη που μετουσιωνε τις ανθρώπινες του αξίες στα θαυμάσια έργα του, δίνοντας έτσι τα μηνύματα του στο κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ17 Φεβρουαρίου 2017 στις 10:15 μ.μ.

    χρήσιμοι και ωραίοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ φεύγουν....

    ο βυθός,ο ουρανός,ο ήλιος,η γη
    δεν θα τους ξεχάσουν
    γιατι αφήσανε τις πιο ευγενικές χειρονομίες πάνω στο κορμί της ζωής....
    καλοτάξιδος εκεί στο γαλάζιο της θάλασσας
    Γιάννη Μανιατάκο και επειδή όλα συνεχίζονται ....συνέχισε να ζωγραφίζεις και να μας στέλνεις φωτογραφίες κάπου-κάπου!
    Παπαδόπουλος Παναγιώτης(Κάϊν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είχα την τύχη να με φωτογραφίσει με εκείνη τη φοβερή μηχανή του... να κρύβεται κάτω από το μαύρο πανί και να εμφανίζεται για να με διορθώσει ... εξαίρετος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή