Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Συνάντηση Δημάρχων Άνδρου, Νάξου, Πάρου και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αιολικά στα 4 νησιά


Από την: ophioussa

Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Απριλίου, θα πάνε οι τέσσερις Δήμαρχοι και διάφοροι εκπρόσωποι φορέων, πολιτών κλπ., να επισκεφθούν τον Σταθάκη, Υπουργό ΥΠΕΝ με θέμα τα αιολικά των Κοπελούζου/ΕΝΕΛ στα τέσσερα νησιά.  Μην περιμένετε πολλά. Ο κ. Σταθάκης θα είναι φιλικός, όπως ήταν και ο κ, Σκουρλέτης, θα πει ότι η Κυβέρνηση κατανοεί, αλλά δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης κλπ.  Ωστόσο, μπορεί να καταλάβει ότι τα αιολικά θα του μειώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, χωρίς να του δίνουν κάποια πρόσθετη επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος.  Θα το ξαναπώ:  Θα χάσουν έσοδα χωρίς να έχουν ρεύμα.

Τα αιολικά στα τέσσερα νησιά θα μειώσουν τον τουρισμό τους. Ό,τι και να σας λένε οι παπαγάλοι (που πληρώνονται για να είναι παπαγάλοι) κανείς δεν θέλει να βλέπει ή να ακούει αιολικά και ο τουρίστας θα προτιμήσει τα παραδοσιακά νησιά από τα νησιά με αιολικά. Τελεία και παύλα. Ο τουρισμός είναι ο βιοπορισμός των νησιών και η συμβολή των νησιών στο ΑΕΠ (και στα φορολογικά έσοδα) είναι από τον τουρισμό.  Αν βάλουμε αιολικά, θα μειώσουμε όποια εισοδήματα έχουμε εδώ, και αντίστοιχα τα κρατικά έσοδα. Πόση φτωχοποίηση πια?

Σε αυτό το πολύ απλό επιχείρημα, οι αιολικοί παπαγάλοι θα σας πούνε για το καθήκον προς την καημένη την Πτολεμαΐδα, για την ενεργειακή αυτάρκεια, για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, για την σωτηρία του Πλανήτη, για τους ξένους που όλοι έχουν αιολικά. 
 Μην έχετε τύψεις κύριοι Δήμαρχοι,  πρόκειται για φθηνά, χυδαία και ευτυχώς ξεφτισμένα παραμύθια!  Τα αιολικά στα νησιά δεν έχουν σχέση με ενέργεια, ή με καθαρό περιβάλλον και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν ρυπογόνες μονάδες (βλ. παρακάτω [α]). Και μην ελπίζετε σε ανταποδοτικά έσοδα για εγκατάσταση αιολικών. Πρώτον ή έλλειψη χρημάτων γενικά δεν θα το επιτρέπει, και δεύτερον θα διπλασιάσετε το κόστος του ρεύματος για να παίρνετε επιστροφή ...1%.   

Μην έχετε καμία ψευδαίσθηση. Όλοι στα Υπουργεία ξέρουν ακριβώς τι γίνεται: 
 Η αιολική άδεια έχει ήδη μεταπουληθεί στην ΕΝΕΛ και ...ανησυχεί ο δικός μας ότι μπορεί να έχει πουλήσει κάτι που δεν έχει.  Αλλά δεν χρειάζεται να το πούμε, μην γίνουμε ...αγενείς.

Κατά της άδειας εκκρεμεί 1) προσφυγή κατά της αρχικής άδειας "παραγωγής από την ΡΑΕ, και 2) προσφυγή κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) [β]. Και 3) ας μην θεωρηθεί δεδομένη η Άδεια Εγκατάστασης: Κάτι εκτάσεις που ήταν "δεδομένες" μπορεί και να μην είναι. Ωστόσο ο Έλληνας "επενδυτής" (μεταπωλητής αδειών) είναι αρκετά ισχυρός και πειστικός σε όλα τα επίπεδα... Και
 όλοι ξέρουν ότι η πρεμούρα είναι για την αμοιβή από την πώληση της άδειας.  Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πρεμούρα για ...€100 εκατομμύρια, φρέσκα, ζωντανά... 

Τα αιολικά δεν μπαίνουν για καμία ενέργεια (το έχει εμπεδώσει αυτό ο κ. Σταθάκης από τα παρ΄ολίγον μπλακάουτ τον περασμένο χειμώνα). 
 Τα αιολικά μπαίνουν για τις επιδοτήσεις.  ΜΟΝΟ για και μόνο ΜΕ τις επιδοτήσεις. Η πιο γνωστή είναι το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά η πιο ζουμερή είναι το 40% του κόστους του έργου μπροστά, ζεστά λεφτά.  Για αυτή γίνεται η φασαρία, και από αυτήν θα πληρωθεί για την μεταβίβαση της άδειας ο Έλληνας "επενδυτής".  [γ]

Να θυμίσω ότι οι Κοπελούζος/ΕΝΕΛ προσπαθούν να βάλουν "360 αιολικά μεγαβάτ" σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο. Λέω "αιολικά μεγαβάτ" επειδή τα αιολικά μεγαβάτ δεν είναι πραγματικά, είναι
 "ονομαστικά". Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σχέση με πραγματική ηλεκτροδότηση.  Δεν μετράνε!  Δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση στα νησιά ή στην Αθήνα. Αν τα αφήσετε να ηλεκτροδοτήσουν θα έχουμε ...μπλακάουτ!  [δ]

Ο κύριος Υπουργός ας καταλάβει ότι θα χάσει έσοδα ο προϋπολογισμός, χωρίς να του εξασφαλίζεται ηλεκτροδότηση για το επόμενο παρ' ολίγον μπλακάουτ.


___________________________[α]  1) Η Πτολεμαΐδα θα σωθεί με φίλτρα και αντιρρυπαντικές μονάδες και
 όχι με αιολικά. Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, ούτε είναι συμβατά με λιγνίτη, ούτε εξοικονομούν λιγνίτη. Πουθενά στο κόσμο.  2) Τα αιολικά δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος, είναι ασήμαντα έως βλαπτικά στην ηλεκτροδότηση, και δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα. Πουθενά στον κόσμο. 3) Το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση, στην Ελλάδα και γενικά. Εάν θέλετε απεξάρτηση από πετρέλαιο, κόψτε τις μετακινήσεις (και την θέρμανση και την χρήση πλαστικών). 4) Το ότι τα αιολικά έχουν κάποια επιρροή στον Πλανήτη είναι στο μυαλό διεστραμμένων παραμυθάδων, ξέρω έναν, ας μην τον ονοματίσω. Είναι υπάλληλος του αιολικού λόμπι και ...κατ' εξακολούθηση ψεύτης.  5) Οι ξένοι αιολικά? Βασικά αυτοί που τα πουλάνε:  Οι Γερμανοί, οι Δανοί και οι Ισπανοί, αλλά παρά τις αρλούμπες περί "πω πω πολύ αιολικό ρεύμα την περασμένη Τρίτη" κανείς τους δεν ηλεκτροδοτείται από αιολικά.  Οι Δανοί έχουν πολλά αιολικά επειδή απορρίπτουν το αιολικό ρεύμα στα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας και το επανεισάγουν σαν υδροηλεκτρικό -- και έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη!   Οι Γερμανοί εξάγουν πάρα πολλά μηχανήματα ΑΠΕ, αλλά ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα Αμερικής, πυρηνικά...  Οι ξένοι στα νησιά δεν θέλουν αιολικά -- πώς να τα θέλουν? Θα πέσει η αξία των σπιτιών τους...

[β]  Δεν θα αναφέρω τα ελαττώματα των αδειών και τα επιχειρήματα των προσφυγών, αλλά σε περίληψη είναι:  1) Για να ξεπεράσει ελαττώματα της πρώτης άδειας της ΡΑΕ ο "επενδυτής" την τροποποίησε λιγάκι και έβγαλε δεύτερη. Το ΣτΕ έχει βγάλει απόφαση ότι
 η πρώτη άδεια δεν υφίσταται αφού έχει υποκατασταθεί από την δεύτερη. Έλα όμως που η δεύτερη πατάει στην ανύπαρκτη νομικά πρώτη! Θα έχει γέλιο, αφού και η ΑΕΠΟ πατάει στην πρώτη άδεια. 2) Η ΑΕΠΟ έχει τουλάχιστον 3 σοβαρά θέματα. Το πιο γνωστό είναι ότι στην Τήνο και Πάρο, ρητά δεν επιτρέπονται αιολικά χωρίς νέα Προεδρικά Διατάγματα για χωροθετήσεις ΖΟΕ.  ΔΕΝ επιτρέπονται. Ειδικά στην Τήνο δεν επιτρέπονται και άλλα, αλλά ας μην τα κάνουμε βούκινο.  Και η ΑΕΠΟ έχει και άλλες βαθιές τρύπες που τις κρατάμε για πάρτη μας, για την ώρα.  Όσο για τις άδειες εγκατάστασης... Αχ αυτή η Δασική Υπηρεσία, πολύς ο ζήλος, αλλά επιπόλαιοι βρε παιδί μου, με ελαττωματική όραση,  (%#$---+!).

[γ]  Η πιο γνωστή επιδότηση είναι το υποχρεωτικό ΕΤΜΕΑΡ (τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων) που είναι πολύπλοκος όρος που σημαίνει "
επιδότηση των ΑΠΕ".  Η δεύτερη λιγότερο γνωστή επιδότηση είναι η υποχρεωτική απόληψη του κουτουρού αιολικού ρεύματος από την ΔΕΗ, είτε χρειάζεται, είτε όχι.  Το υποχρεωτικό ΕΤΜΕΑΡ και η υποχρεωτική απόληψη είναι αυτά που επιτρέπουν στα αιολικά να βγάζουν τα έξοδά τους, τους τόκους τους και ένα μικρό κέρδος. ΔΕΝ είναι αυτά τα λεφτά!  Τα λεφτά είναι ότι με την εγκατάσταση ενός αιολικού, παίρνουν οι αιολικοί επιδότηση 40% από τα διάφορα πακέτα ΕΣΠΑ και Γιούνκερ. Τα 360 αιολικά μεγαβάτ του "έργου" θα κοστίσουν περί τα €500 εκατομμύρια, το 80% από αυτά τα λεφτά θα πάει κατ' ευθείαν στην Γερμανική Ένερκον που μας τα πουλάει, και τα λεφτά αυτά θα δοθούν με δάνειο που θα αποπληρώνουμε μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Κρατιέστε τώρα?  Για το έργο αυτό, η πρόσθετη επιδότηση του 40%, μπροστά, με το καλημέρα, είναι €200 εκατομμύρια. Αύτή δεν είναι επιδότηση της Εθνικής Οικονομίας, πάει στις τσέπες των Κοπελούζου/ΕΝΕΛ. και καλύπτει και το κόστος μεταβίβασης της άδειας στην ΕΝΕΛ. Για αυτά τα €200 εκατομμύρια πρέπει να μπουν αιολικά στα 4 νησιά.  Ούτε για ενέργεια, ούτε, για ρεύμα.. Για την επιδότηση. Με 200 εκατομμύρια περισσεύουν και λεφτά για οικολόγους, παπαγάλους, παραμυθάδες, και ΜΜΕ. 

[δ]  Μην σας ζαλίσω με τεχνικές λεπτομέρειες, να θυμίσω μόνο τέσσερα πράγματα:

1) Στην Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ για τον υπολογισμό της επάρκειας ισχύος, τα αιολικά μετράνε στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος, και αυτό με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες αερίου ταχείας απόκρισης με "χαμηλά τεχνικά ελάχιστα" (που δεν υπάρχουν και όπως ξέρει πολύ καλά ο κ. Σταθάκης, δεν υπάρχει πάντα και το αέριο).
2)  Η ίδια η ΡΑΕ έχει παραδεχτεί ότι τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. Αυτό που δεν παραδέχεται είναι ότι εγκρίνοντας αιολικά μας έχει καταδικάσει σε ενεργειακή φτώχεια και μόνιμη ύφεση με υποχρεωτική εξάρτηση από αέριο και εισαγωγές. Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ που έδωσε την άδεια κατά της οποίας προσφεύγουμε είναι μέχρι τώρα και δικηγόρος της Εταιρίας!   Αθάνατη Ελλάδα! Ο τέως της Ρυθμιστικής Αρχής συνήγορος του Ρυθμιζόμενου. Το τελευταίο του επιχείρημα στο Διοικητικό Εφετείο ήταν "και τι θα γίνουν οι επενδυτές?"

3) Η εμπειρία με ηλεκτροδότηση με αιολικά στην μη διασυνδεμένη Ρόδο.  Η διασύνδεση δεν γίνεται για να εξάγουν ρεύμα τα νησιά, αλλά για να μην καταστρέψουν το δίκτυό τους με τα αιολικά! Αφιερωμένο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου