Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

"Η Τήνος των χιλίων εκκλησιών και των 850 (περίπου) περιστεριώνων"

Από δημοσίευση στο προφίλ του Μάνθου Πρελορέντζου στο Facebook. Απίστευτη δουλειά και προσφορά στο νησί μας, από ένα ιδιώτη με όρεξη και διάθεση προσφοράς. Μπράβο. Να περιμένουμε  την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την αξιοποίησή της κατάλληλα. 

Φωτογραφία του χρήστη Prelorentzos Manthos.

"Σαν σήμερα πριν 2 χρόνια ήταν που ξεκίνησε σαν απόφαση όλως τυχαίως και αν και στην αρχή έμοιαζε με ακατόρθωτο όνειρο, στην πορεία αποδείχτηκε…απλά πολύ δύσκολο. Όχι όμως ακατόρθωτο. Αναφέρομαι στην καταγραφή, φωτογράφηση και σημείωση των γεωδαιτικών συντεταγμένων όλων των περιστεριώνων (ή περιστερώνων) της Τήνου.
Πάντα με ενθουσίαζαν και ακόμα και σήμερα με καταβάλει το ίδιο δέος όποτε αντικρύζω αυτά τα μοναδικά έργα λαϊκής τέχνης που σαν Τηνιακοί έχουμε την τύχη να τα θαυμάζουμε καθημερινά. Πόσο τυχεροί είμαστε δε, αν αναλογιστούμε την παγκόσμια πρωτιά που έχουμε όχι μόνο να βρίσκονται τόσοι πολλοί ανά έκταση γης εδώ στην Τήνο αλλά να είναι και τόσο περίτεχνοι. Πραγματικά μνημεία μοναδικό το καθένα αφού δεν υπάρχει ούτε ένας να είναι ίδιος με κάποιον άλλον και δυστυχώς για τον καθένα που γκρεμίζεται να εξαφανίζεται για πάντα και η μοναδικότητα της ύπαρξής του.
Αυτός ήταν κυρίως και ο λόγος που ξεκίνησα την καταμέτρηση και την φωτογράφηση τον καθένα ξεχωριστά για να μείνουν τουλάχιστον φωτογραφικά στον χρόνο. Έτσι μέχρι σήμερα έχω καταφέρει να καταγράψω 844 περιστεριώνες οι περισσότεροι σε λαγκαδιές, αλλά και άλλους μέσα σε οικισμούς, πάνω σε λόφους, άλλοι σχεδόν κατεστραμμένοι και άλλοι που έχουν γίνει σπίτια, καλύπτοντας σχεδόν το 90% του νησιού, ευελπιστώντας σε λίγους μήνες να έχω ολοκληρωτικά τελειώσει αυτό το εγχείρημα.
Έτσι ώστε και επιτέλους η έκφραση «Η Τήνος των χιλίων εκκλησιών και των χιλίων περιστεριώνων» να γίνει πιο συγκεκριμένη …των 850 (περίπου) περιστεριώνων!!
Πρελορέντζος Μάνθος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου