Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Άγιο Φως και Αγία Βλακεία


Από τον pitsirikos.net

agio fos
Κάθε χρόνο, τις ημέρες του Πάσχα, ανοίγει πάντα η συζήτηση για το Άγιο Φως που ανάβει μόνο από ελληνικά χέρια, που ανάβει με θαύμα, ταξιδεύει με πολυτέλεια στο αεροπλάνο και γίνεται δεκτό στη χώρα μας με τιμές αρχηγού κράτους.

Δεν βλέπω κανένα νόημα να γράφω για το Άγιο Φως αυτά που έγραφα πριν από δέκα χρόνια.
Είναι προφανές πως στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα.

Ή μάλλον, αλλάζει κάτι.

Αυτό που αλλάζει είναι η άποψη αυτών που βρίσκονται ξαφνικά στην εξουσία.

Να, για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ειρωνευόταν το Άγιο Φως το 2012:
nikos pappas twitter

Σήμερα, ο Νίκος Παππάς δεν ειρωνεύεται το Άγιο Φως γιατί είναι στην κυβέρνηση. Σήμερα, αν η γυναίκα του τον ρωτήσει αν το Άγιο Φως θα κάνει και δηλώσεις, μπορεί να την χωρίσει.

Είναι γνωστό πως -σε όλη την Ιστορία του ανθρώπου- οι θρησκείες βάδιζαν αγκαλιά με την εκάστοτε εξουσία, και χρησίμευαν για να κρατάνε τους ανθρώπους υποταγμένους και προσκυνημένους.

Όχι, δεν νιώθω καμία ανάγκη να ειρωνευτώ πια το Άγιο Φως και όλους όσοι πιστεύουν σε θαύματα και στον περιούσιο λαό, που επιλέγει ο Θεός για να τους δώσει το Άγιο Φως.

Όταν πριν από 200 χρόνια, ο μεγάλος δάσκαλος του γένους, Αδαμάντιος Κοραής, έγραφε «Μην πιστεύετε όσα λέγουν περί του αγίου φωτός», είναι ολοφάνερο πως άλλο είναι το θέμα στη σημερινή Ελλάδα και τους σημερινούς Έλληνες.

Το θέμα για τους σημερινούς Έλληνες είναι πως δεν θέλουν να αλλάξουν.

Το πρόβλημα είναι πως ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει.

Πώς να αμφισβητήσουν οι Έλληνες το Άγιο Φως, όταν δεν τολμούν να αμφισβητήσουν το ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο και οι ίδιοι εθελόδουλοι;

Στην Ελλάδα, υπάρχει η λογική του «έτσι τα βρήκαμε από τους προγόνους μας, έτσι θα τα αφήσουμε στα παιδιά μας».

Οι Έλληνες δεν αντιστέκονται γιατί «προτεκτοράτο βρήκαμε την Ελλάδα, ακόμα πιο προτεκτοράτο θα την αφήσουμε».

Οι Έλληνες νομίζουν πως όλα τα έθιμα είναι κάτι ιερό. Δεν είναι.

Όπως έγραψε ο Πασκάλ:

«Το έθιμο είναι σεβαστό για το μοναδικό λόγο ότι έχει γίνει αποδεκτό. Αυτό αποτελεί τη μυστικιστική βάση της κυριαρχίας του εθίμου. Όποιος ανατρέξει στις πηγές του το εκμηδενίζει»

Κάποιοι νομίζουν πως απάτες σαν αυτή του Αγίου Φωτός κρατάνε τους Έλληνες σε αποβλάκωση.

Εγώ νομίζω πως συμβαίνει το αντίθετο:
Μόνο ένας αποβλακωμένος λαός μπορεί να πιστεύει τον 21ο αιώνα στην απάτη του Αγίου Φωτός.

21 σχόλια:

  1. Έχετε πιάσει πάτο στο ξάνεμο και δεν το έχετε καταλάβει.
    Μέρα και νύχτα είστε πάνω από τα pc για να βρείτε ένα άρθρο να κατηγορήσετε την Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία και πίστη.
    Κανένας σεβασμός στην πίστη του άλλου, έχετε γίνει φαστιστότεροι των φασίστων που κατακρίνετε.
    Και είστε και υποκριτές γιατί το παίζετε άθεοι αλλά πρώτοι είστε στα πανηγύρια, άθεοι αλλά θέλετε και τη θρησκευτική σας αργία, άθεοι αλλά όταν αρρωστήσει το παιδί σας θέλετε η εκκλησία να δώσει χρήματα για να κάνει επέμβαση, άθεοι αλλά ασχολείστε με την πίστη των άλλων.
    Πραγματικά κουράσατε, καταντήσατε ένα συκοφαντικό blog για να γράφει ο κάθε ανώνυμος την κακία του.
    Πραγματικά λυπάμαι γιατί μπορούσατε να δώσετε πολλά και μείνατε στα ελάχιστα.
    Δε θα γράψω άλλα όμως κοιταχτείτε μια φορά στον καθρέπτη , δείτε το πρόσωπο σας πόσο σκυθρωπό έχει γίνει από την κακία και το μίσος.
    Υ.Γ. Γράφω ανώνυμα γιατί αυτό σας ηδονίζει, η ανωνυμία και η ρουφιανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΘΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΕΙΠΕ Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ

    ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

    ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ

    ΩΣΤΟΣΟ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΠΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙΝ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι μαλακίες γράφετε βρε ανώνυμοι; θέλετε να πείτε ότι το φως ανάβει μόνο του χωρίς αναπτήρα ή σπίρτα; γιατί δεν το ισχυρίζεται αυτό κανένας αρχιεπίσκοπος; τόσο ανόητοι; για αυτό σας κουμαντάρει το τοπικό αρχιερατικό καρακουτσαλιό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μετά λέμε γιατί μας κουμαντάρει ο κάθε παπάς βλάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βιασμός της νοημοσύνης μας από παπάδες με βάναυσες ιδεολογικές ντιρεχτίβες κηρυγματικές και φτηνιάρικη, μικρονοϊκή ηθικολογία.Πάτε καλά μωρέ; Μονο την τσέπη σας κοιτάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά τα έλεγα , βγήκαν αμέσως τα φασιστάκια να κράξουν τα σχόλια που δε συμφωνούν με τη λασπολογία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παπάδες υπηρετείτε τον διάολο σας το λέω καθαρά...τι σχέση εχετε με το ευαγγέλιο; με τα χρήματα μόνο..ότι υπηρετεί την τσέπη σας μόνο;

      Διαγραφή
  7. Ρε έμμισθοι του δημοσίου, δηλαδή του κάθε φορολογούμενου, έμποροι του πόνου, της δυστυχίας και της ελπίδας του κάθε δοκιμαζόμενου, θαύμα κατά παραγγελία γίνεται; Κατ'έτος ραντεβού με τον Κύριο έχει ο πατριάρχης και του ανάβει το σπαρματσέτο πούχει στην κωλότσεπη; Ρε θεομπαίχτες αντί να βγάλετε τον σκασμό κάνετε και κήρυγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειρήνη και αγάπη αδελφοί, δεν χρειάζεται πολεμική αντιπαράθεση μέρες που είναι. Νομίζω πως η επισήμανση του Παύλου παραπάνω είναι θεολογικά και ορθολογικά σωστή: δεν υπάρχουν κατά παραγγελία θαύματα. Οπότε; Οπότε, ας αφήσουμε την κάθε θρησκεία, δοξασία, αίρεση κ.α. να λατρεύεται όπως επιθυμούν οι πιστοί, οπαδοί και φίλοι της με την αυτονόητη βέβαια προϋπόθεση ότι τα έξοδα της λατρείας να τα επωμίζονται οι ίδιοι. Επίσης, να αποφασίσουμε επιτέλους οι φιλοευρωπαϊκές, φιλελεύθερες, κεντροαριστερές, αριστερές, κομμουνιστικές και λοιπές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, αν θα συνεχίσουμε για πολύ ακόμη να στηρίζουμε αυτόν τον εθνικοθρησκόληπτο φονταμελισμό των ντόπιων μουλάδων παρέα μάλιστα με τα νεοναζιστικά αποβράσματα.
    Σημ. Είδατε κάποια ανακοίνωση της κρατούσας αγίας ημών εκκλησίας για τον ποινικό απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατί δεν γίνεται το θαύμα δημόσια;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πλήθη κόσμου βλέπουνε το Θαύμα κάθε χρόνο στην Ανάσταση του Χριστού και
    πλήθη κόσμου πανταχόθεν το ζούνε κι όλας πνευματικά
    Είθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ανώνυμε-η το είδες και εσύ το θαύμα μαζί με τα πλήθη ηλιθίων
    και μάλιστα ζεις και συ πνευματικά
    πόσο πνευματικά; πόσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε παιδιά δεν έχει νόημα πια η συζήτηση, δεν το βλέπετε; Αλλάξτε θέμα. Του χρόνου με το καλό, στις 28 Απριλίου που θα ξαναγίνει το θαύμα, τα λέμε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θέλεις να πας στον κόσμο και πηγαίνεις μ’ αδειανά τα χέρια, με κάποια υπόσχεση ελευθερίας που οι άνθρωποι με την ηλιθιότητά τους και με την έμφυτή τους διαφθορά δεν μπορούν ούτε καν να την κατανοήσουν, που τη φοβούνται και τη σκιάζονται γιατί τίποτα και ποτέ δεν υπήρξε για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη κοινωνία πιο αφόρητο απ’ την ελευθερία! Ενώ, βλέπεις αυτές τις πέτρες μέσα σε τούτη τη γυμνή πυραχτωμένη έρημο; Κάνετες ψωμιά κι η ανθρωπότητα θα τρέξει πίσω Σου σαν κοπάδι, γεμάτη ευγνωμοσύνη κι υπακοή, αν και πάντα θα τρέμει από φόβο πως θα μπορούσες ν’ αποτραβήξεις το χέρι Σου και να πάψεις να τους δίνεις τα ψωμιά Σου. Μα Συ δε θέλησες να στερήσεις απ’ τον άνθρωπο την ελευθερία κι απόρριψες την προσφορά γιατί σκέφτηκες: Τι ελευθερία θάναι αυτή όταν η υπακοή θα εξαγοραστεί με ψωμιά; ντοστογιέφσκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παραδώσαμε την ελευθερία μας τοπικά στα χέρια τυχάρπαστων παπάδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχει μία «εικονική ιερωσύνη», η οποία επιθυμεί περισσότερο να φαίνεται παρά να είναι, να επιδεικνύεται παρά να θυσιάζεται, να παίρνει παρά να προσφέρει, να παραμυθιάζει παρά να διδάσκει με το παράδειγμά της, να αρπάζει προς ίδιον όφελος παρά να συμπαρίσταται.... Όταν δεν υπάρχουν όλα αυτά είναι φυσικό να μιλάμε για άγιο φως που ανάβει κατ ευθείαν ο θεούλης...θα ήθελα να βγεί έστω και το δωροθεάκι επίσημα να επιβεβαιώσει ότι το φως όντως ανάβει μόνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδή αν δεν ανάψει το φως θα χαθει η πίστη μας? Αυτό περιμένουμε για να αποδειχθεί η ορθοδοξία? Αστεία πράγματα!Δηλαδή είναι μάγος ο Θεός? Έτσι μας έμαθαν αλλά ας σκεφτόύμε λίγο σοβαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχουν ιερείς και θεοσεβούμενοι πιστοί. Ρωτήστε και το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το μάθημα των θρησκευτικών στο Λύκειο γιατί δημιουργεί σύγχυση στους μαθητές ως προς την ορθόδοξη πίστη τους. Αυτόν το σκοπό υπηρετεί και παράδοση του Αγίου Φωτός.

      Διαγραφή
  17. αν ήταν αλήθεια όλοι οι ορθόδοξοι όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και όλοι οι χριστιανοί θα το αναγνώριζαν
    μόνο οι Έλληνες παίρνουν το άγιο!!! φως
    τώρα πώς πέρασε ως πίστη άντε βγάλε άκρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κανένα φώς άγιο και καμιά βλακεία αγία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το άγιο φως μόνο μέσα μας ανάβει μόνο του! Ας το κρατήσουμε αναμμένο όσο μπορούμε με την πίστη μας και ας προσπαθήσουμε να κρατηθούμε από τις μικρές παρεούλες,από τις συζητήσεις μεταξύ μας και έχει ο Θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή