Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Γιώργος Στουρνάρας: Κάποτε πέρασαν κι αυτοί



ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Κάποτε πέρασαν κι αυτοί

… µία δὲ κλίνη κενὴ φέρεται ἐστρωµένη τῶν ἀφανῶν … (Θουκυδίδης)



Από τις "Εκδόσεις Φιλιππότη" κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Στουρνάρα με τίτλο "Κάποτε πέρασαν κι αυτοί". Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό αφήγημα, όπου τα περισσότερα βασικά επεισόδια είναι αληθινές ιστορίες και τα υπόλοιπα είναι μυθοπλασία, μερική ή πλήρης. Πρόκειται για οικογενειακές, εμπλεκόμενες, ιστορίες. Το ιστορικό πλαίσιο είναι η Μικρασιατική καταστροφή, ο Διωγμός, η εκστρατεία στην Οδησσό, το 1919, οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες στα μεταλλεία του Λαυρίου, η Αίγυπτος στον πόλεμο, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, αλλά και παλιότερες στιγμές, όπως η επανάσταση του ΄21, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και στην παρουσία της στη σημερινή πραγματικότητα ή σε, προ αιώνων, επεισόδια της Ευρωπαϊκής ιστορίας, στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα. Το ιστορικό πλαίσιο εμφανίζεται, σε κάποιο βαθμό, αναλυτικό και τεκμηριωμένο, τουλάχιστον στις πλευρές του που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των ηρώων του βιβλίου.

"Κάθομαι τώρα εγώ για να θυμηθώ, να συνταιριάξω και να γράψω όλα αυτά που άκουσα στα παραμύθια, αρχικά, και τις διηγήσεις, στη συνέχεια, και για πράγματα που διάβασα και στις εφημερίδες ή στα βιβλία. Για πρόσωπα άσημα και άγνωστα ή και σπουδαία. Και όλα αυτά να τα ανακατέψω, να τα ταιριάζω και να τα κάνω μέρη μιας ιστορίας ενιαίας και δημιουργικής..." (Απ τον πρόλογο της έκδοσης). 
Εδώ, οι ήρωες είναι πολλοί, οι βίοι τους εμπλέκονται, και αποτελούν φωτισμένα τμήματα ενός φόντου θολού, αλλά συγκεκριμένου, που και αυτό φωτίζεται σε κάποια σημεία, χαρακτηριστικά της ζωής των ηρώων, που υλοποιούν τη ιστορία που χαράζουν οι ηγέτες τους. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εκτυλίσσεται η ιστορία των ηρώων, χωριστά του καθενός, αλλά με εμπλοκή με τις ιστορίες των άλλων με πρωθύστερα και παράλληλες αναφορές. Όλα αυτά με λυρική και κριτική περιγραφή και ανάλυση, ενώ δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς αν το κύριο βάρος δίνεται  στα πρόσωπα ή στην ιστορική εξέλιξη, μάλλον πρόκειται για μια ισορροπία, ιστορικά δικαιωμένη και δημιουργική. Οι παρεμβάσεις του Αγγέλου σε κάθε κεφάλαιο συμπληρώνουν ποιητικά και ποιοτικά μια μακριά, αλλά ευχάριστη, νοσταλγική και διδακτική πορεία μέσα σε χώρους και σε ένα χρόνο που δεν χωρίζεται σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Ο Γεώργιος Κ. Στουρνάρας είναι (Ομότιμος, σήμερα) Καθηγητής Υδρογεωλογίας, Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Joseph Fourier (Grenoble 1). Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με D.E.A. και PhD στο Πανεπιστήμιο Joseph Fourier (Grenoble 1). Επιπρόσθετα, μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία (Institut Dolomieu) και Γερμανία (Bundensanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe, και Niedersachsisches Landesamt für Bodenforschung). Μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών και ενώσεων, με συμμετοχή σε πολλά επιστημονικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει  ως ερευνητής, μελετητής, συνεργάτης και σύμβουλος σε έρευνες και μελέτες και έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία:
«Νερό. Περιβαλλοντική Διάσταση και Διαδρομή» (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Εκδόσεις Τζιόλα
«Θέματα Υδατικής και Οικολογικής Πολιτικής. Υδροσχιζοφρένεια, Υδροηγεμονία, Υδροδιπλωματία», Εκδόσεις Δίαυλος
«Τεχνική Γεωλογία» (Συνεργασία Μ. Σταυροπούλου), Εκδόσεις Τζιόλα
«Παμμήτειρα Γαία. Φυσιογνωστική και Φιλοσοφική Προσέγγιση» Εκδόσεις University Studio Press
«Φυσικό Περιβάλλον και Ιστορία της Τήνου», Εκδόσεις Ερίννη
και είναι συν-συγγραφέας στα βιβλία:
«Ορυκτός Πλούτος και Αντιμονοπωλιακή Ανάπτυξη», Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
«LosingParadise. TheWaterCrisisintheMediterranean». AshgatePubl.
«Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα», Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο λογοτεχνικό πεδίο, έχει παρουσιάσει το διήγημα «Τότε» στην ανθολογία «Φεύγοντας από Τήνο», εκδόσεις Ερίννη, κείμενα σε ζωγραφικά και φωτογραφικά λευκώματα και κείμενα σε ομαδικές τοπικές εκδόσεις. Το παρόν βιβλίο είναι το πρώτο του ολοκληρωμένο, λογοτεχνίζον, ιστόρημα (αφήγημα).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου