Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΠΙΟΠ: Γιανούλης Χαλεπάς Επιστροφή στον Πύργο,

Εγκαινιάζεται, αύριο Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 19.30 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο, η περιοδική έκθεση "Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο". Η έκθεση που γίνετε με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου γλύπτη πραγματοποιείται σε συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ. Επιπλέον, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα.
Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Τον κατάλογο (εκδόσεις ΠΙΟΠ), που διαθέτει  άρτια επιστημονική  τεκμηρίωση και πλούσια εικονογράφηση, επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά με τη συμβολή της Τώνιας Γιαννουδάκη.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» εντάσσεται
στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00




Την ίδια ώρα πραγματοποιήται και η έναρξη του 2ου συμποσίου Γλυπτικής, που συνδιοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 
Τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες  ο Κυριάκος Ρόκος, ο Χάρης Κουτσούρης, ο Παναγιώτης Λάμπρου, και ο δικός Λεωνίδας Χαλεπάς, διευθυντής της σχολής Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου,  μαζί με δύο απόφοιτους και δύο σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, θα δουλέψουν για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες και θα φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο. Τα έργα αυτά, που αποτυπώνουν διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής θα αναδείξει και θα ενισχύσει το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, μετά και την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2015.
Διάρκεια Συμποσίου: 18 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00


Και οι δύο αυτές δράσεις, εντάσσονται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και έρχονται να προστεθούν στην  πολύ πετυχημένη περιοδεύουσα έκθεση: "Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου" σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε στο ίδιο Μουσείο στις 26 Ιουνίου, καθιστώντας το μουσείο μαρμαροτεχίας ως τον απόλυτο πολιτιστικό προορισμό για το φετινό καλοκαίρι.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου